Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1261 till 1280 av 2551
Vin
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott! Och satan sicken doft viner signalerar ut. Rena blomsterbuketten. Oerhört sinnlig och ruggigt elegant näsa. Går liksom inte att sluta nosa på prylarna i glaset. Visst finns Nebbiolon närvarande, men jag undrar om det inte är de fåtal procenten Vespolina som står för de härliga aromerna. Och i munnen belönas vi av samma sinnlighet och elegans. Tokungt förstås, men absolut attraktivt redan nu. Tanninerna behöver naturligtvis ett gäng år på rygg för att slipas ned och syrorna likaså. Här och nu kan det bli aningen för rönnbärs-syrligt efter ett tag i glaset. Inget man tutar i sig glasvis rakt upp och ned, utan här behövs matchande (som tar hand om syror och tanniner) föda. Kvarvarande flaskor pillar vi inte på förrän om c:a 7-10 år. Då rackarns...

Andra kvällen har härligheten utvecklats till en magisk doftsymfoni...mer djup...mer komplex...mer nebba. Även i munnen har elegansen fördjupats och ger oss klingande goda nyheter om framtiden. Som sagt...vi väntar ett gäng år på att denna lilla ungdom ska utvecklas till en riktig skönhet!
(vs2400 2011-12-29 Hemm)
  2010 - Phillipe Bornard - Arbois-Pupillin AOC - Poulsard - Point Barre
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Roligt vin...uttrycksfullt vin...personligt vin...satans bra vin. Kan aldrig kallas stort vin, men kan med lätthet kallas stor vinupplevelse. Den som inte drar på smilbanden när man skickar i sig Bornards topp-Ploussard, den personen har nog ett och annat problem som behöver behandlas...för det här är så löjligt farligt drickbart. Flaskan tar slut i ett nafs, och vi ska tacka vår sköne hantverkare att % inte överstiger 12.
Färgen är smultronröd och kan absolut inte kallas tät. Näsan får även den gott om röda sommarbär. Och munnen möts av en lätt ton av sprits och ett lyft som är fullständigt oförglömligt. Löjligt gott och fullständigt livsfarligt! Mer...jag vill ha mer!
(vs2400 2011-12-25 Hemma)
  2005 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Églantiers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Rem-Jannes prestige-cuvée där Grenache/Syrah/Mourvèdre delar på uppmärksamheten. Allt får sig en körare på ganska mycket nya fat och resultatet blir ett vin som är mer internationellt i stilen än hans övriga. Och visst är vinet gott, men det är av det mer tunga slaget än det finessrika. Syrah drar år Barossa-hållet och Mourvèdren fixar inte att hålla emot så att vinet hamnar på rätt sida internationaliseringen. Slagsida åt en grill-aussie blir det alltså.
Tyngd, sötma och %-hetta dominerar tillställningen. Ska definitivt drickas här och nu. Kommer att hålla mig till hans Genevrieres i framtiden.
(vs2400 2011-12-25 Hemma)
  2005 - Vincent Pinard - Sancerre AOC - Charlouise
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Pinot från Loire kan doftmässigt lura i väg en till Beaune-trakten, men knappast smakmässigt. Efter först ha trängtat efter en tysk Spätburgunder från Diel, som tyvärr kork-djävulen satt klorna i, fick det i stället bli en röd Sancerre. Och som sagt...i näsan är det en klockren uppvisning av egenskaper som inte står en Volnay eller Beaune-skapelse långt efter. Ren lätt och mineralisk. I munnen konstaterar vi snabbt att denna Pinot inte har mycket gemensamt med sina mer berömda och större kompisar från Bourgogne...visst är det gott, men lyftet saknas...likaså saknas komplexitet och de olika dimensionerna en bra Bourgogne kan uppvisa. Dessutom funderar jag om inte Pinard strösslat lite väl mycket socker i brygden...
Trots invändningarna är det ingen sågning. Gott och drickbart, men aldrig i närheten av stordåd.
(vs2400 2011-12-24 Hemma)
  2004 - Paul Bara - Spécial Club
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Julaftonsbubbel är aldrig fel och när man får sprattel som denna Special Club blir det än mer klockrent. Syrorna är laserskarpa, fräschören oantastlig och längden alldeles ypperlig. Rensare av format. Hur elegant och finstämt som helst. Naturligtvis på tok för ungt, men nyfikenheten tog över.
Doften drivs av äpplighet och mineralitet och det går igen även i munnen.
Fler kommer att införskaffas.
(vs2400 2011-12-24 Hemma)
  2004 - Ernst Triebaumer - Maulwurf - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland - Neusiedlersee Info)
Visa mer information
  En blandning på Blaufränkisch, CS och Merlot, där tyvärr den enda österrikaren i trion hamnar fullständigt i bakvattnet. Internationellt så det förslår alltså. Och precis så upplever vi vinet...kan komma från Napa...kan komma från Bolgheri. Och där går det ju att hitta hyfsat sköna godsaker...för gott är det trots mina kommentarer om anonymitet.
Färgen är kompakt och fortfarande ungdomligt blåröd. De mörka dragen i doften mullrar hänsynslöst och vill verkligen övertyga om att här finns det muskler. Kraft och pondus är vad doften utlovar. Och det är precis vad vi får i munnen...fullt tryck i form av fyllighet, längd, alkohol och sötma...låter kanske inte som ett vin för mig, men när balans och harmoni är som här är det bara att bocka och buga. För under allt muller finns det bra struktur i form av syror och tanniner som gör att det aldrig blir slappt och ointressant. Enda invändningen initialt är den lilla överdrivna sötman som irriterar. Men men...man kan inte få allt.
Det här är riktigt bra, om än omöjligt att pricka som en österrikare.
(vs2400 2011-12-23 Hemma)
  2006 - Santa Maria - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ruggigt ren och träffsäker syra-struktur. Klockren Brunello i den högre skolan, men med en lättsam drickbarhet som ögonblickligen charmar sällskapet runt bordet. Man ska dock inte låta sig luras av drickbarheten, för under all pigg frukt finns en struktur som utlovar framtida utveckling. Det här kommer naturligtvis att växa betydligt inom de närmaste 5-7 åren.
Men redan nu är det en upplevelse att tuta i sig...blommor, solmogen frukt och balsamico fröjdar näsan och munnen får sitt i form av briljanta syror, fyllig frukt och lagom kaxiga tanniner. Och till en löjligt mör kalventrecôte som serveras med inkokta balsamico-linser blir matäventyret mer eller mindre fulländat. Klockren kombination. Vi har några flaskor till liggande och de får ligga de stipulerade 5-7 åren.
(vs2400 2011-12-22 Hemma)
  2009 - Rita & Rudolf Trossen - Riesling - Spätlese Trocken - Pyramide
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Är väldigt skeptisk till torra Mosel-Rieslingar, men här är en rackare som övertygar under två kvällar. Allt hänger ihop och uppträder som en bra Riesling bör göra. Fina syror, bra frukt, härlig mineralitet...bra lyft i gommen. Klart bäst under kväll nummer två...här har syrorna släppt loss och ger mig det lyft jag alltid letar efter i en klass-Riesling. Vi sparar en skvätt till kväll tre, men här har ox-tonerna tagit överhand. Här kryper bio-tonerna fram och visar sitt nedbrytande fula tryne.
Dock en hantverkare att hålla ögonen på i framtiden.
(vs2400 2011-12-22 Hemma)
  2010 - Foradori - Vigneti delle Dolomiti IGT - Teroldego - Morei
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Nja...lite väl extrem till sin läggning...mer intressant än rysligt bra...
Börjar maffigt i glaset...redigt tät och redigt ung färg...lika maffig till sin läggning när det gäller doftegenskaper...fullständigt väller ut goa mörka kaxiga dofter...tyvärr dyker det upp allt mer bio-äpplen ju längre tid grejerna får i glaset.
Men det är i munnen som amfora-Teroldegon kajkar ur, åtminstone vad gäller mina smaklökar...spretigt...väl maxade syror...aningen kantiga tanniner...ingen harmoni eller balans...frukt finns där, men de drar mot bio-äpplena som vi redan avhandlat. Visst kan det här lugna ned sig med tid, men fan vet om jag är villig att vänta ut obalansen...tror faktiskt jag avstår.
Mer intressant än redigt bra...
(vs2400 2011-12-21 Hemma)
  2009 - Salvioni - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  När jag testade det här rysligt härliga rödtjutet i Cph för c:a en månad sedan golvades jag mer eller mindre fullständigt. Och då är frågan...är sinnestämningen idag den samma...kanske inte riktigt, men satan vilket redigt härligt Sangiovese-tjut det är. Inte lika rödfruktigt och elegant som jag kommer ihåg, utan här finns mer stuns och kraft än senast (beror antagligen på mer volym i glaset här hemma). Tänk mini-CdP på ett fantastiskt positivt sätt...lite sötlakrits...lite hallonfrukt...fast mer ryggrad i form av härliga tanniner...och den självklara italienska syran och allt omgärdat av en solvarm intagande inramning. På tok för ung här och nu...men bara vänta en 3-4 år...då rackarns! (vs2400 2011-12-18 Hemma)
  2007 - Eugenio Rosi - Vallagarina IGT - Cabernet Franc - 7 Otto Nove
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Ny upptäckt som ger klockrena köpsignaler. Det här vill vi ha mer av i källaren. Enormt gott redan nu och med en än häftigare framtid. Tänk kombination av fint Bdx-sniff (vi snackar ceder och blyerts) och bra Napa-tryck i frukten. Och dessutom med den lilla extra nyans som italienarna oftast lyckas förmedla.
Inte ett endaste litet grönt Cabernet Franc-stråk, utan endast rena klassiska Bdx-dofter. Visst känns den fullmogna frukten i doften, men cederfräschören är det som tränger i genom mest. Och visst kan man gnälla på fruktsötman, men den kommer bara att stadga upp grejerna inför de kommande 5-7 åren. För här finns bra ryggrad i form av både fina syror och rediga tanniner.
Det unika här är att vinet är framställt enligt Solera-tänk...tre årgångar ingår: 2007, 2008 och 2009. Bra tänk...bra genomfört...bra vin!
Det här köper vi fler av på studs!
(vs2400 2011-12-17 Hemma)
  nv - Vouette & Sorbée - Fidèle
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Definitivt kickigt bubbel, men med ett och annat frågetecken för min kapacitet...och med det menar jag att jag kanske inte fullt ut rasslar igång på den här mer matkrävande PN-dominerande Champagnen. Jag är nog lite mer slösippande och livsnjutande när det kommer till högklassigt sprattel. För högklassigt är det...och på tok för ungt. Den här rackaren behöver tid...tid...tid för att komma runt och helt till sin rätt. Jag kommer nog att återkomma till Vouette & Sorbée, men då en lite mer utvecklad och mindre bråkig ungdom. (vs2400 2011-12-17 Hemma)
  1999 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Rorschwihr - Cuvée Yves
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Finns inte en chans att tro att man har ett 12 år gammalt vin i glaset. Däremot kan man lätt tro att vi är i Mosel och inte i Alsace. Den lilla restsötman och lättheten ger distinkta Mosel-vibbar, men vi befinner oss alltså i Alsace och i Rorschwihr där Rolly Gassmann gör lätta och spänstiga Riesling-viner oftast med ett litet drag av sötma.
Och det här redigt trevligt som intro-vin för kvällen. Spänstiga syror, bra drag i frukten och den där lilla sötman som hela tiden puffar oss att pilla i sig lite till av innehållet. Charmigt och hur gott som helst. Tyvärr sista flaskan av denna special-cuvée. På topp nu så ingen anledning till korkångest.
(vs2400 2011-12-15 Hemma)
  2007 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Åter dags att testa Crêtes härliga distinkta Fumin. Och inte blir vi besvikna...åter är det den sköna kombinationen av Gamay, Syrah och Cornalin som kokas ihop till de säregna drag som Fumin lyckas prestera. Bra tryck i frukten, bra syrastruktur och charmiga och tillgivna tanniner. Lättdrucket och alldeles ypperligt till en enkel pasta med fin tomatsås.
Gillar den här typen av karaktärsfulla och personliga hantverksvinerna. Fantastiskt skönt att det finns unika härligheter som fortfarande når ut. Bara man orkar leta belönas man av trevliga kickar...även en simpel torsdagskväll.
Lika fin och spänstig kväll nummer två.
(vs2400 2011-12-15 Hemma)
  2010 - A. Christmann - Königsbacher Idig - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Satan sicket tryck. Läcker...briljant...ren...klockrena syror...spänstig i frukten...sicket driv...sicken Riesling.
Det här är inget annat än skitbra grejer och den har vunnit att gotta till sig i kylen under dagarna 2. Öppnade den i torsdags och den var ganska knuten och trilsk. Dominerades av kaxiga syror och lite småvresig citrus.
Nu är det de finaste mineraler som skiner i glaset. Det är löjligt fint redan nu, men kommer att växa åtskilligt de närmaste 5-10 åren. Storslagen tysk Riesling!
(vs2400 2011-12-10 Hemma)
  1999 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Härligt mogen nos. Hela Nebbiolo-buketten avslöjas. Den traditionella varianten. Rent...stilmässigt...och lovande. I munnen visar frukten sig på reträtt. Även syrorna känns dämpade. Lite klurigt. Men till ragun dyker både syror och frukt fram ur gömmorna. Inte så dumt alls. Men kvarvarande 99:or ska nypas under i kommande månader. (vs2400 2011-12-08 Hemma)
  2010 - Domaine du Perron - Vin du Bugey AOVDQS - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Naturliga grejer i glaset som avslöjas direkt i form av sprits, äpplighet, spralliga syror och den typiska dansande lättheten. Ett vin som absolut inte ska analyseras sönder. Lite väl spretigt initialt. Efter en timme börjar grejerna lugna ned sig och viss harmoni infinner sig.
Den här naturliga brygden består av Pinot Noir och Mondeuse, men det är inte lätt att veta vad som är vad. Misstänker att Mondeuse tillför tanniner och mörker.
Ska vi köpa fler...tror inte det;)
(vs2400 2011-12-04 Hemma)
  2000 - Bollinger - La Grande Année
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Varför dricker man inte mer redigt bubbel? Vid sidan om en bra Riesling finns det väl inget vitt som är i närheten av elegans, fräschör, komplexitet och härlighet. Bestämmer mig här och nu att Champagne minsann ska serveras mer regelbundet än tidigare. För när det är bra...då är det jävligt bra. Och Bollingers Grande Année är ett sådant sprattel...levande...energigivande...komplext...nötigt...djupt och fylld av finess. Från ett varmt år som 2000 bjuds det ändå på pigghet och tryck. Visst finns här mogna äpple...visst finns här komplexa nötter...men även en härlig rensare som sopar rent i munnen oavsett vad som precis förtärts. Till och med till en rinnig Mont d'Or briljerar Grande Année.
Som sagt...mer sprattel i Blekinge!
(vs2400 2011-12-03 Hemma)
  2007 - Antoine Arena - Patrimonio AOC - Carco
(France - Corse Info)
Visa mer information
  Som ett mellanting av Montevertine och Barricadiero. Men jag vill nog inte ha en blandning, utan är ute efter det renare uttrycken av respektive vin. Visst är det gott, men det bränner aldrig till i mitt vinsinne. Trevlig...absolut. Gott...absolut. Men det är något som saknas...eller kanske det är för mycket av äppliga syror och mogen mörk frukt. Kombinationen får det aldrig att lyfta, utan spretigheten dominerar.
Är en stor älskare av Arena's vitingar. Där finns en renhet och ett djup som förför. Det här är den andra röda Carco'n vi testar och nu blir det inga fler. Däremot de vita...de kommer att transporteras hem från Augé vid nästa Parisbesök.
(vs2400 2011-12-03 Hemma)
  2006 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Finns det mer spontana utrop att hitta för Montevertine årgång 2006? Inte en aning, men här kommer allt bara bubblande...glädjespridare...makalös struktur...slurp...briljanta syror...ryggrad som en klass-Brunello...fixar det mesta i matväg (fiskburgare och potatisstamp)...tryck rakt igenom hela buteljen...tryck rakt igenom hela munresan...energi som schysst bubbel...vacker i glaset...det här är så jävla bra att leendet har svårt att försvinna.
Bara att kapitulera och dra i sig resten av de fantastiska dropparna. Briljant nu och dess framtid ter sig klockren. Skönt att veta att det ligger några sköningar på lut i källaren.
(vs2400 2011-12-02 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning