Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1281 till 1300 av 2551
Vin
  2009 - Dominique Piron - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Det finns något gemensamt uttryck för Côte du Py-vinerna från Morgon oavsett hantverkare (de jag testat i alla fall). Här finns ett bra djup, fin mineralitet, tryck i syrorna och trevlig tanninstruktur. Redigt vin helt enkelt. Kombinationen av de här egenskaperna gör att vinet lätt klarar av ett stort antal anrättningar (t ex fiskburgare och potatisstamp) med bibehållet självförtroende. Vi testar denna Gamay-dricka bredvid Montevertine (som är ett par storlekar större) och bägge uppvisar ett register som gläder mig. Och ser man till pengen (12 euro) blir det nästan skrattretande.
Och att njuta de sista glasen rakt upp och ned gör ingen skada. Skön drickglädje kombinerat med lagom tuffhet. En liten invändning är den lilla sötman som kryper på samtidigt som temperaturen stiger. Njutes med andra ord runt 15-16 grader.
(vs2400 2011-12-02 Hemma)
  2009 - Le Vieux Donjon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Bra redan nu och med en ordentlig uppsida inför framtiden. Riktigt känner elegansen krypande under den balanserade frukten. Inget maffigt eller överarbetat. Ingen extraktion. Bara alldeles lagom förträffligt. Visst känns syrorna i underkant, men bara vänta till framåt 2018-2019...då satan kommer den gamla Donjon'en rassla fint till en viltgryta.
Det man vill hitta i en CdP går att finna här. Ingen idé att rabbla dofter, utan bara göra ett kallt konstaterande...dessa fina rena traddisar vet vad dom gör. Vill nog ha ett par till liggande...
(vs2400 2011-11-29 Hemma)
  2010 - Hervé Souhaut - Saint-Joseph AOC - Sainte Epine
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Det här är inget annat än förbannat briljant. Rysligt fin Syrah av bästa märke. Rent...ungt (fortfarande med sprits)...djupt...enorm potential. Där 2009 bjöd på direkthet, där visar 2010 upp en mer strukturerad karaktär. Den ögonblickliga charmen kanske inte är där, men under ytan visar norra Rhône upp en sagolik framtid för dessa grymmingar från 2010. Här gäller det att lagra undan.
Det är i munnen som Sainte Epine visar sin framtida storhet...magnifika syror, mogna tanniner och en djup finessrik och mångfacetterad frukt. Löjligt gott redan nu, men bara vänta...mer ska inhandlas!
(vs2400 2011-11-26 Hemma)
  2006 - Domaine Lacroix-Vanel - Coteaux du Languedoc AOC - Pezenas - Natura Rerum
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Tunga grejer som i vissa lägen blir väl häftigt. Visst finns det bra lyft i gommen tack vare bra syra-struktur, men sammantaget är det ett koncentrerat monster som inte ligger mig varmt om hjärtat. Man fixar ett glas...kanske två, men därefter sätter bromsen in. Ett vin där Lacroix-Vanel anstränger sig väl häftigt. Fram för drickbarhet, fram för lätthet och bort med tung koncentration. Kan det bli något i framtiden...kanske det...låter den sista flaskan vila i 4-5 år. (vs2400 2011-11-25 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Mörk...mullrande...utvecklad...komplex...tilltalande...magnifik...tryck...som synes förbannat gott.
Det börjar redan vid öppnande...korken uppvisar en mörk mörk sida mot vinet och doften skvallrar om stordåd. Det fortsätter på samma sätt vid dekanteringen...omöjlig att värja sig mot...sicken sanslös doft...som sagt...magnifik.
Färgen är makalöst koncentrerad och utlovar vinkick modell stor. Och så fortsätter det hela kvällen...balansen i munnen är utmärkt, komplexiteten likaså och denna 2001:a fungerar självfallet som en utmärkt ledsagare till kvällens viltbiffar. Ska man hitta ett litet (betoning på litet) moment av irritation är det doften från bruk av nya fat. Den finns där av och till, men bara i nosen. Frukt och ryggrad gör att faten inte stör det minsta i munnen, utan stadgar bara upp detta briljanta Aglianicobygge. Fantastiskt gott vin!
(vs2400 2011-11-24 Hemma)
  2007 - Weingut Odinstal - 350 N.N. - Riesling
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En Riesling som drivs av mineraler och citrus. Superb på alla vis...visst finns där en liten grön ton som pekar ut Tyskland som ursprung. Men inget jolmeri...utan bara ståliga och ståtliga mineraler. Det här passar mig som handsken när man varvar ned framför brasan i väntan på middag. Perfekt kille att få fart på smaklökar och reta upp aptiten till skön nivå. Bra Riesling. (vs2400 2011-11-24 Hemma)
  2007 - Adrian Mathier - Syrah - Cuvée Madame Rosmarie Mathier
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Enligt Mathiers hemsida är vinet gjort på druvsorterna Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir och Humagne Rouge. De två sistnämnda skriver jag klockrent under på, men Cab och Syrah...svårfunna minst sagt. Det har ju nu ingen avgörande betydelse med tanke på hur fint det här vinet beter sig...har man som jag funnit glädje i Humagne Rouge är det spel mot ett mål. Bärigt, mineraligt och fänkåligt. Skitgott. Personligen tror jag att blandningen Pinot Noir och Humagne Rouge kan vara något...tänk på hur man kompletterar Pinot med Gamay i både Bourgogne och Schweiz.
Bra lyft i munnen, fin harmoni, absolut inte stort, men redigt gott. Inga problem att klunka i sig ett par glas. Gott betyg med andra ord.
Och det funkar förvånansvärt bra till seriös föda på faten. Kladdig gratäng och välhängd biff..kanske finns det några klasar Cab och Syrah, med tanke på hur vinet beter sig till maten. Oavsett...bra vin...från Valais.
(vs2400 2011-11-19 Hemma)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC - La Guiraude
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Vi tar och kopierar noteringen från förra året:

Nu börjar La Guiraude att likna något. Snart 10 år och då har det hänt redigt med positiva prylar. Enorm Syrah-doft och ett löjligt bra vilt-vin. Syrah av god klass och vilt är svårslaget.
Det går inte att uppbringa ett endaste litet fel på Graillot topp-vin. Det är en ynnest att trycka i sig denna briljanta Syrah under kvällen och att ge hjorten en fullgod kamp till sista biten är slukad.
Balansen är inget annat än fullkomlig. Syror, tanniner, frukt/fyllighet och munkänsla ger och tar hela tiden.
Oerhört elegant dessutom.
Satans roligt att det verkligen lönar sig att vänta ut godbitarna. Ett par buteljer ligger i källaren i väntan på nästa lilla hjort-filé.

Fortfarande kraft för utveckling, men det är så löjligt gott att kvarvarande flaskan kommer att ryka innevarande viltsäsong.
(vs2400 2011-11-18 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Alltid ett litet risktagande med en Riesling med bara några år på nacken...vad har hänt när babyhullet börjat försvinna...är den på väg in i den beryktade tunneln...men men...bara att dra korken och stålsätta sig.
Initialt en smygare där åtterhållsamhet och försiktighet dominerar. Efter en timme börjar Kaisersteinfels visa sitt mineraliska ansikte och man riktigt känner den nerviga potentialen. Kommer att bli härligt bra efter en natt i kylen...återkommer med andra ord.
Efter ytterligare ett dygn i kylen har Kaisersteinfels skruvat upp struktur och spänst ett par snäpp. Mer vinande syror, mer knastriga mineraler och klart mer fart i munnen. Härlig Riesling som har en ljuvlig framtid. Dröjer 3-4 år innan vi hälsar på igen.
(vs2400 2011-11-17 Hemma)
  2010 - Domaine de la Cybellyne - Arbois AOC - Poulsard - Les Plosses
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Satan vad gott. Satan vad fin. Satan vilken härlig överraskning.
Redan när de första dropparna når glaset rycker man till...så tunt...så ömtåligt...så vackert.
Man riktigt känner att det finns något stort i glaset trots den obefintliga koncentrationen i färg. Men nosen är desto mer generös...en löjligt fin PN-näsa...jordgubbar, mineraler, ren och ung frukt. Fantastisk vacker doft. Och i munnen...det bara sprakar till...energi, dynamik, renhet, frukt, mineraler, spänst, uppfriskande, oförställd glädje, sprallighet men ändå enormt seriöst bygge. Stor vinkick av absolut bästa och naturliga virke!
Och virket är en blandning mellan Pinot Noir och Poulsard. Återkommer med tyckande efter en dag i kylen.
(vs2400 2011-11-17 Hemma)
  2006 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En av de absolut mest trevliga Etna Rosso vi testar under Silia-vistelsen. Klara indikationer på naturliga prylar. Bygger på direkthet och ögonblicklig charm. Rödfruktig och klockrena syror. Bra ryggrad som gör att vinet utan tvivel fixar ett gäng år på rygg. Tanninstrukturen borgar för att prylarna kommer att utvecklas i en mer komplex riktning. Tror dock ej att det någonsin kommer att bli ett stort vin, men sett till pris överpresterar Bonaccorsi! Vi plockar med en flaska hem för påseende om ett par år. (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2009 - Passopisciaro - Sicilia IGT
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Det här blir resans favorit. Inget snack. Och vi har möjligheten att testa ett antal olika årgångar (2009, 2007 och 2001). Samtliga beskrivs under denna provningsnotering. För de är verkligen olika varelser. Om vi börjar med det lilla som är gemensamt...elegans, balans och förtjusande klassiskt i sin framtoning. Ren skär mogen frukt.
Låt oss börja med 2009...ännu en Etna Rosso som liknar Montevertine. Rödfruktig...ren...spänstig...knôkad med energi...läckra tanniner och drickbar med stort D. Klunkavin med andra ord. Inte så mycket att lägga pannan i djupa veck.
2007 ter sig aningen annorlunda...mer Pinot Noir-lik (absolut den mest Bourgognelika Etna Rosso vi testar)...lite mer fatpräglad...men oerhört snyggt behandlat...mer ett vin att jobba med för både näsa, mun och själ. Hade inte gjort ont att ha några sådana här liggandes hemma.
2001 - ojojojoj. Moget men fortfarande ruggigt levande. Påminner mer om en häftig Aglianico, men med mer finess och klass. Inte något burdust eller ruffigt. Det här är ett stort vin. Inget snack. Härligt att testa en mogen Nerello, så att man vet vad som kan bli om man lyckas hålla händerna borta. Här blir vi sittandes med näsan i glaset bra många timmar...men det är precis lika fint i munnen. Fortfarande bra frukt...härliga tanniner...komplett vinkick!
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2009 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Går inte att sitta och hänga när man har Occhipinti i glaset. Det är en glädjespridare av enorm rang, precis som förra gången vi njöt hennes rena härliga lättsamma och enormt drickbara Frappato. Försvinnande god naturlig vuxendricka. Märks tydligt att en av förebilderna är en viss adress i Beaujolais...i min värld spelar det ingen roll. Ett gott vin är ett gott vin...svårare än så är det inte. Hoppas Cibi har kvar några buteljer...om så är fallet är det bara att plocka på sig! (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2009 - Cos - Cerasuolo di Vittoria DOCG
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En omtalad naturlig hantverkare som lirar i ungefär samma klass som Occhipinti. Inte så konstigt att de nämns i samma mening...släktskapet märks inte bara i vinerna, utan familjebanden finns i form av att ägaren till Cos är Arianne Occhipintis farbror.
En härlig lättsam smekning efter en solig dag på stranden. Funkar klockrent till plockmaten som vi dukar fram innan kvällspromenad. Rödfruktig, härliga italienska syror, klunkvänlig och fullständigt omöjlig att inte njuta av. Finns inte ett uns tröghet i dessa viner. % ligger på angenäma 13 och inga fat som stör...enbart fin dryck som rensar perfekt i våra munnar. Redig dricka som borde finna importör i Norden!
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Det var Chiara Vigo som öppnade mina ögon när det gäller Etna-vinernas storhet. Det var 08:an som fullständigt fick mig på knä med en lättsam drickbarhet som förde tankarna till Montevertine. Nu pockar 07:an på uppmärksamhet och det här är en annan skepnad av Nerello...större elegans...mer seriöst...mer lagringsduglig...mer struktur...större vin helt enkelt. Men fortfarande finns det nätta hantverket som smyger runt i glaset. Inga stora gester, inget vrål utan här plockar man poäng på vad vinet presterar. Vigo har ett fantastiskt härligt och redigt brett register. Både komplext och finessrikt. Piskar stjärt på Girolamo Russo's Contrado-vin Feudo som vi testar vid sidan av. Vigo av 2007 års modell är en härlig högpresterare. Här ska köpas några stycken för framtida bruk. (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2009 - Graci - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En av endast två besvikelser på vår tripp. En obalanserad och spretig varelse. Doftar Cassis och %. Inte riktigt vad vi förväntar oss av ett Etna-vin. Lika förvirrande i munnen...här trillar vi tillbaka till % som alltför ofta dominerar i dessa vulkan-drycker. Ingen elegans, inget att bygga vidare på...enbart en brännande käftsmäll. Tyvärr blir det vasken för Gracis instegs-Etna. (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2007 - Girolamo Russo - Etna DOC - Feudo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En liten besvikelse...som i och för sig tar sig över de tre dagarna vi testar. Men registret är aningen endimensionellt...första kvällen är det i princip bara fat som skvalpar i glaset...kan med andra ord vara i princip vad som helst...ingen närvaro av varken druvsort eller läge. Det tar sig som sagt de övriga kvällarna, men när faten ger vika är det mer bränd och tung frukt som dominerar. Faten viker inte ned sig fullt ut, eftersom de ger en ganska besk bismak i slutet av sippen. Tror ändå att herr Russo på sikt kan få till grejerna...se bara till att lugna ned kraft...koncentration...och fat...då kan vi ses en annan gång.
Att sedan som herr Russo ge sig i kast med en bas-Etna och två Contrado (cru) är nog aningen för kaxigt. Och prisläget för dessa...hallå eller...
Men som sagt...på sikt tror jag att Girolamo Russo kan vara en hantverkare att lägga på minnet.
Testas tillsammans med vår Etna-favorit Vigo av 2007 års modell. Utskåpningsseger för Vigo.
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2008 - Occhipinti - Sicilia IGT - Siccagno
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Arianne Occhipintis rena Nero d'Avola testas av sista kvällen här i Ortigia (klockrent ställe). Initialt fullständigt dominerat av rysligt höga syror...alltså inte riktigt det man förväntar sig av en Nero...men se Occhipinti är Occhipinti och hennes vingårdar är fullknôkade med kalk. Saknar kanske lite frukt på egen hand, men till de sicilianska plockgrejerna (fantastiska soltorkade småtomater bl a) dämpas syrorna och frukten träder fram.
Och när födan är slut går det inte att värja sig för hennes trolleritrick...alltså ännu ett naturligt stordåd i glaset...glädje...upptempo...energi. Ungefär som kroppen känner sig efter en espresso-chock!
Om man ska välja mellan hennes Frappato och Nero...tar jag nog tre av varje!
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  1999 - Scarzello - Barolo DOCG - Vigna Merenda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Fullt tryck för nosen. Klockrena och komplexa Nebbiolo-toner. Omöjligt att missta sig. Djup och mörk. Backar man tillbaka till färgen slås man av att när vinet fått drag av mognad, då verkar det som om det också blir ett par snäpp mörkare och mer koncentrerat...underligt. I munnen bjuds vi på sirlig renhet och härlig tanninstruktur. Kanske efterfrågar vi aningen mer frukt.
Till middag har vi rasslat till en ragu på hjort och som går i höstens tecken. Därav av att vi plockar fram en hyfsat mogen Nebba. Funkar naturligtvis ypperligt tillsammans.
99:an har kanske ett par år till att växa till sig, men jag vet inte om vi vill göra den väntan. Vill nog påstå att Scarzello's enda Cru-vin ska konsumeras inom 2 år.
(vs2400 2011-11-01 Hemma)
  1998 - Chateau Gruaud Larose - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till oxfilé från en Charolais-kossa? En hyfsat åldrad Bdx ligger väl ganska bra till. Då gör vi väl som så att dekantera den rackaren ett par timmar innan måltiden sparkar igång.
Först bara en liten blänkare om köttet. Vi köpte det direkt av uppfödaren (1/4 kossa) och maken till kvalitet får man leta efter. Det här smakar redigt ärligt kött.
Och en 98:a Bdx sitter ypperligt till. Absolut inte ett stort vin, men en Bdx med lite ålder gör i princip aldrig bort sig. Klassiska drag, fortfarande bra tryck i frukten och rensande rena syror. Bär hela vägen genom flaskan. Funkar bra på egen hand, men det är självklart till kött och gratäng som Gruaud-Larose spinner ett extra varv. Vi måste börja köpa mer Bdx...
(vs2400 2011-10-29 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning