Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1301 till 1320 av 2551
Vin
  nv - David Léclaparte - L'Amateur
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Ren pur energi med bra tryck i bubblorna. Härligt. Klingande gott. Med aningen temperatur fylls karaktären med lite mer autolytisk struktur. Men grejerna blir aldrig tunga, allt bara präglas av lätthet och glädje. Och precis så mår man när innehållet är mer eller mindre slut...upplyft och himla glad. Inte mycket att analysera, här gäller det bara att gå på känsla och sinnesstämning. Skojiga grejer. (vs2400 2011-10-29 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Efter att ha kört Blekinge-Cph t/r på 12 timmar och besökt x antal härliga vinbutiker i den danska huvudstaden och därtill tillbringat en dryg timma på dansk vinfestival...då är man värd ett gott glas! Vad kan då vara bättre än att gå loss på en nyshoppad Marcel Lapierre Morgon av 2010 års modell. Precis så briljant gott man kan önska. Vibrerar och rockar. Varje liten klunk tigger om ännu en. Det är så makalöst fint och finlemmat. Inget annat än ren glädje. Vin som detta ska inte beskrivas, de ska upplevas! Vackert vin! (vs2400 2011-10-28 Hemma)
  2006 - Nikolaihof - Riesling - Steiner Hund - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det här är hur bra som helst. Drickes under tre kvällar och Steiner Hund blir faktiskt bara bättre för varje kväll. Tokbra. Elegant. Harmoni och balans. Rå-naturlig Riesling som är lika rå-biodynamisk. Men det går aldrig att missta för en topp-Riesling från ett kanonläge. Inte det minsta oxiderat. Fantastiskt gott. Kostar en slant, men med tanke på den njutning man får av detta är det värt varenda slant. Köp medan det fortfarande går! (vs2400 2011-10-22 Hemma)
  2000 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Det börjar ta på våra Charvin av årgång 2000. Och det här definitivt den allra bästa flaskan av de vi skickat i oss. Nu bjuds det på en älggryta av bästa märke och Charvin spinner loss ur karaffen. Det här är överjävligt fint till maten. Bland de bättre kombinationerna vi lyckats med. De tidigare flaskorna har känts en aning trötta, men här är det öppna spjäll på uppstuds. Vi sitter och tjuvhåller på maten för att ha kvar lite granna på faten tills dess Charvin bjuder på sin sista lilla klunk. Briljant gott! (vs2400 2011-10-22 Hemma)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Ankbröst på menyn...då brukar en Madiran vara rätt medicin. Tuffa tanniner och tufft kött med härlig fettkappa brukar funka alldeles utmärkt. Men se den här Madiranen var inte riktigt vår stil...på tok för mycket choklad och tung (vi snackar tung) frukt. Inte direkt en elegant lirare, utan här är det bara maffigt tryck som gäller. Går tyvärr tvär-bort. En liten positiv grej kan vi ju delge...inte det minsta tecken på att ge med sig...trots snart tio år sedan skörd finns det hur mycket liv (dock inte det som vi är ute efter) som helst. Står nog upp fem år till med lätthet, dock inte i vår källare. (vs2400 2011-10-21 Hemma)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Det här är bara så otroligt gott. Inte ett endaste litet gnissel, bara pur glädje. Rasande fin frukt, grym balans, uppfriskande, ren, äkta och inget annat än komplett vinkick på torsdagskvällen. Att plocka detaljer känns meningslöst eftersom det är helheten som är det intressanta. Lika meningslöst känns det att rabbla positiva egenskaper när det egentligen räcker att säga...stort...bra...härligt...ni förstår.
Att det finns enorm potential känns självklart. Däremot att få uppleva vinets fulla potential känns tyvärr främmande med tanke på hur gott det är redan nu. Vet helt enkelt inte hur man ska bete sig att inte pilla på kvarvarande godis...karaktär...karkatär...karaktär!
(vs2400 2011-10-20 Hemma)
  2009 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - La Sagesse
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Två skepnader...första kvällen är det en bångstyrig rackare som inte alls vill lyssna på oss...går sin egen väg och river med sig massa prylar...ingen harmoni...ingen balans...bara spretig frukt och kantiga tanniner. Andra kvällen visar Sagesse upp en helt annan sida...visst kan vi diskutera...visst kan jag gå med på det...visst är livet härligt med massa glada ansikten runt omkring. Fantastisk mjuk fruktframtoning, fyller ut förtjänstfullt, mogna tanniner...inget annat än en drickbar personlighet som verkligen vuxit upp. Och det bara på en dag.
Att vinet är naturligt råder inget tvivel om och inte heller att vi har Grenache i glaset. Hade vi bara gått efter första kvällen hade det aldrig kommit på tal om att fylla på lagret, men nu kanske det blir så i alla fall. Vi får se.
(vs2400 2011-10-20 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Härligt bra grejer. Struktur, elegans, personligt, klass...vasst vin helt enkelt. Det man känner på studs är att Demeter har bra frukt till sitt förfogande, härligt terroir och en ödmjuk (men konsekvent) inställning i källaren. Frukten är så där fint mogen och med bibehållen syra. Han låter växtförhållanden lysa igenom och med en liten gnutta fatbehandling lyfter han vinet ett par fina snäpp. Gott på egen hand, men det briljerar vid matbordet. Låt den här rena Furminten få lite smörigt att jobba med. Stort blir större.
Utvecklad sedan sist, men ingen burdus framfart. Håller ett gäng år till, men sakerna börjar att leda fram till färdigt resultat. De här ungrarna är snik-viner om man inte har plånbok för redigt bra vita Bourgogner. Så är det bara!
(vs2400 2011-10-11 Hemma)
  2000 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Clos Häuserer
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Mogen fyllig Riesling där ZH husstil lyser igenom. Torr men med en liten förvirrande ton av upplevd sötma. Dessutom en aning bränd/rostad ålderkaraktär. Syrorna ligger och lurar någonstans.
Vinet serveras till en Beta och kräftsmör. Lockar fram syrorna och karaktären på Clos Häuserer förändras radikalt till det bättre. En redig början på kvällen.
(vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  nv - Toro Albalá - Viejisimo Solera 1922 - Amontillado - Montilla-Moriles D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Knastertorr och nötig som sig bör när etiketten säger Amontillado. Gott i små mängder på egen hand och förtjusande när tapas-fatet med blandad gris serveras. Gjord på endast PX-druvor. Spännande. Och en bra rensare. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2000 - Domaine Ramonet - Chassagne-Montrachet Premier Cru AOC - Les Ruchottes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  En härlig överraskningsörfil. Blint trodde jag stenhårt på en redigt bra Chablis. Doften och de första sipparna gick klockrent åt en ruggigt mineraldriven Chablis. Även den lilla sältan förvirrade oss. Men vi är alltså i Chassagne...bortdribblad med råge. Inte heller några som helst krämpor med tanke på att vinet är dryga decenniet. Rent...mineraliskt...stringent...diskret fathantering...alldeles fantastiskt gott. Och till en majskräm med torkad trumpet...ja snälla nån vad fint. Inget annat än stort! (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1997 - Giuseppe Mascarello - Barolo DOCG - Monprivato - x
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det ostbutik för doftorganet. Någonting har hänt. Inte speciellt utmanande att dofta på, utan enformigt och aningen oangenämt. Men tack och lov ska vi ju inte dofta oss igenom vinet, utan det ska ju drickas...och det ska drickas till en anrättning där magnifika höstsvampar täcker en skitgod skiva kålrot. Här snackar vi vin-och-mat-matchning...Sicket lyft vinet får. Den varma årgången ger fyllighet och värme, tanninerna slipas ned och syrorna ger ett ruggigt fint lyft. Sanslöst fin kombination. På egen hand...njae. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1982 - Château Léoville Barton - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  När vinet presenteras blir jag mållös. Med den intensitet som vinets färg har (fortfarande röd-blå men en lyster att drömma om och inte en endaste liten antydan till tegelkant) hamnar jag någon stans runt 1995-2000. Att vi är i Bdx råder ingen tvivel om, inte heller att vi har Medoc i glaset. Sällsynt lockande blyerts och urläcker elegans. Och i munnen...energi (icke bara naturliga viner), syror, mjuk frukt och klingande tanniner. Fantastiskt gott. Balans, elegans, samspel...allt på plats!
Och till en fint tillagad liten vildand sitter ju denna klockrena Bdx hur rätt som helst. Vi ber att få lite påfyllning av denna gudasända dryck...inga problem säger vår proffsiga sommelier. Tack, säger vi som får möjligheten att njuta viner som detta!
(vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2004 - Királyudvar - Aszú
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin till ostarna. Och här gäller det botrytis i världklass. Ingen tunghet...inget kladdighet...utan endast en fantastisk renhet, en härlig spänt, sanslösa syror och en längd som man bär med sig in på småtimmarna. Trevlig ungdomlighet i vinet. Gillar verkligen det här. Så rent coh elegant. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2001 - Paolo Bea - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Tunga och mörka grejer. Dova egenskaper i både näsa och mun. Moget dessutom. Förvånansvärt moget. Kanske inte konstigt med tanke på att Bea kör fullständigt naturligt. Men absolut inte över kanten. Sagrantino-tanninerna är absolut inte markerade, utan snarare nedslipade och hyfsat attraktiva. Men man kan lätt konstatera att vinet är inget man slö-tutar i sig på egen hand, utan här krävs redig föda. Och redig föda serveras i form av löjligt fina välhängda biffar och kladdig gratäng. Helt plötsligt vaknar Montefalco-drickan till liv på ett charmerande sätt. Frukten blommar upp, syrorna vaknar till liv och tanninerna hugger förtjänstfullt. Helt plötsligt en elegant kille i glaset. Det utvecklar sig till en riktigt fin vinupplevelse. Härligt att lagring lönar sig och att tanken på Sagrantino och biff funkar. Men 2001:an ska drickas nu, för här finns nog inte mer potential för lagring. (vs2400 2011-10-06 Hemma)
  2005 - PV - Douro DO - VT
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Småtrevlig att tuta på egen hand när maten tillagas, men vinet krackelerar fullständigt till välhängda biffar och gratäng. Blir inte klok på portugiser vid matbordet.
Inititalt är det tokfatat, men med lite tid i glaset blir upplevelsen hyfsat attraktiv. Borde få större kick, men dessa småvulgära fatbomber briserar utan att mina smaklökar applåderar. Snyggt men tråkigt. Ingen personlig inlevelse. Ok, men trist...ja, ni greppar vart det barkar. Om jag köper fler...tror inte det!
(vs2400 2011-10-06 Hemma)
  2009 - Jean-Yves Péron - Vin de Pays d’Allobrogie VdP - Côte Pelée
(France - France Info)
Visa mer information
  Härliga grejer där PERSONLIGHET är skrivet i versaler rakt igenom hela flaskan. Druvsorten är Mondeuse som är en tanninrik rackare och Côte Pelée kommer att vinna på att vila ut en 3-4 år innan nästa flaska testas. Kanske inte ett vin att tuta i sig en gång per vecka, utan det här är något att suga på någon gång när man vill ha något som får en att spärra upp ögonen av förvirring...förvåning...och glädje. Bra syror, bra frukt, bra tanniner...men egensinnigt som få rödingar jag varit i kontakt med.
När det gäller Pérons viner är de röda mer intressanta än de vita/oranga. Testade ett sådant i Paris i våras och vi blev aldrig riktigt kompisar.
Côte Pelée däremot...satans trevliga grejer...men som sagt vad...låt den rackaren vila ett gäng år.
(vs2400 2011-10-05 Hemma)
  1999 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Pignolo
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Det här är stort. Inget snack. Ruggigt fin vinupplevelse. Den doften och den löjligt härliga smaksensationen. Gör att man sticker rakt ut i vinrymden. Det doftar Bressan och det smakar Bressan. Fullständigt unikt signum den mannen levererar.
Det är ett njutarvin och det ska inte blandas in massa mat eller liknande. Endast Pignol i glaset. Inget annat på bordet. För det är inget matvin. Absolut inte. Försvinner och blir eldigt. Alla underbara små nyanser och detaljer försvinner. Endast fokus på vinet i glaset när Pignol serveras. Och samma regler gäller oavsett Bressan-vin. Återigen...sanslös vinupplevelse.
(vs2400 2011-10-01 Hemma)
  2003 - Kay Brothers Amery Vineyards - Shiraz - Block 6
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Kultvin från McLaren Vale med skruvkork och med några år på nacken. Ska bli skoj att se vart denna flaska tar oss. Jo då, här är det fullt tryck i frukten...inget som vikit ned sig överhuvud taget...inte ett endaste litet tecken på åldrande (krafs i flaskan i och för sig)...skruvkorkens för och nackdel. Ingen risk för korkskada (fantastiskt skönt), men inte heller något trevligt transformerande av vinet. Blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka. Vinet är skitgott i sin våldsamma fruktattack, men det är ganska så tråkigt att dricka eftersom det inte händer något. Och det har ta mig fan inte hänt något sedan vinet buteljerades. Finns ju ingen anledning att lagra sådana här killar. Inga extra dimensioner dyker upp under kvällen. Jättegott, men jättetråkigt...kan lika gärna äta chips! (vs2400 2011-09-30 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning