Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1321 till 1340 av 2551
Vin
  2007 - Franco Conterno - Barolo DOCG - Bussia Munie
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren attraktiv och direkt Nebbiolo med Barolo-kraft som lyfter oss i kragen med besked. En alldeles förtjusande 07:a som förser oss med härliga syror, härlig ung frukt och rediga (men mogna) tanniner. Skitbra och utmärkt till vår uppstyrda viltragu. Breder ut sig i munnen precis som vi vill av en ung traditionell Nebbiolo av en direkt årgång som 2007. Kommer att växa ett par snäpp, men när grejerna är så flirtiga redan nu finner vi ingen anledning att vänta mer än ett år innan nästa butelj ryker. (vs2400 2011-09-29 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en briljant schweizisk uppvisning. Nu är det en Chasselas från Vaud som imponerar. Har man någon gång färdats utmed Genevesjön, går det inte att blunda för de fantastiska vingårdar som stupar brant ner mot vattenytan. Det är alltså här joddlarna har planterat sina Chasselas. Tyvärr är det endast ett fåtal odlare som låter jordmånen tala fullt ut genom sina viner. Allt som oftast är de fullständigt malolaktisk sönderbehandlade. Tack och lov finns det producenter som har vettet i behåll. Raymond Paccot i Féchy är en sådan hjälte. Han gör ett antal olika vingårdsviner, där de olika lägena verkligen kommer till tals. Hans Le Petit Clos är den som faller mig mest i smaken. Helt torr, lätt, frisk, ren, klockrena mjuka syror och en skön besk mineralavslutning. Balans är bara förnamnet. Stilfullt. Inget storslaget vin, utan bara ett under av friskhet och lätt elegans. Dock har det med åren smugit in en aning malo-toner. Den spänstiga syran har slipats ned, men det är fortfarande ett skönt vin med lagom karaktär. Trevligt i sensommarsolen. (vs2400 2011-09-25 Hemma)
  2009 - Bruna - Riviera ligure di Ponente DOC - Le Russe Ghine
(Italia - Liguria Info)
Visa mer information
  Skojigt och ruggigt mineraliskt. Klockrent skaldjursvin. Gnälla kanske man kan göra på att mineralitetsbeskan är aningen jordig och grov, men ställer man fram rätt prylar på bordet blir resultatet redigt trevligt. Gott och karaktärsfullt. Och skojigt med en Pigato från Ligurien...inte alltid man ser det på våra breddgrader. (vs2400 2011-09-25 Hemma)
  2002 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Cédre
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Cahors med rätt antal år på nacken resulterar i elegans, balans och karaktär. Och denna prestige-kille från Cèdre visar precis vad man vill uppnå. Här finns fortfarande en briljant syra som bär upp mörker och kraft. Kombinationen leder oss precis dit vi önskar oss när viltstekarna lagts upp på bordet. Satans gott till middagen. Alla ger tummarna upp. Låt dessa initialt fatstinna rackare ett redigt gäng år på rygg! (vs2400 2011-09-25 Hemma)
  2002 - Domaine Dominique Mugneret - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - Les Boudots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  En kille som behöver dekanteras ett gäng timmar för att få loss fatrosteriet ordentligt. Därefter levererar Les Boudots trevlig Pinot-struktur...härlig fräschör...bra fruktstruktur...sköna tanniner...sammantaget ett riktigt fin Bourgogne-vykort. Men som sagt vad...dekantera. (vs2400 2011-09-24 Hemma)
  2005 - Domaine Billaud-Simon - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Relativt anonym i nosen, men desto tydligare i munnen. Visst kan man leta sig till Chablis via näsan, men det är smaken som sätter vinet klockrent på kartan. Stenigt...lite oljigt...bitande syror...bra frukt...och aningen sälta. Skitgott på egen hand. Perfekt att rassla igång fredagskvällen med. Rent. Här finns gott om kraft kvar för att klara ett gäng år till i mörkret. (vs2400 2011-09-23 Hemma)
  2002 - The Willows Vineyard - Shiraz - Bonesetter
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Trögstartad rackare. Väldans svår att släppa något ifrån sig förutom redigt med mjölkchoklad. Inte något som jag tjusas direkt över. Men med tid börjar denna rena Barossa-Shiraz tina upp. Fram kommer mint, mörk frukt och andra typiska Barossa-prylar. Vi har en liten hjortfilé på faten och det är här som denna relativt åldrade Barossa släpper alla hämningar. Fullt tryck i frukten...syrorna dyker upp från ingenstans...helt plötsligt är det hur vidöppet som helst. Visst är det koncentrerat och %-starkt, men nästan aldrig tvärtungt. Visst finns det kraft kvar för några år till, men jag tror ändå att det är här och nu man ska rycka korken. Trevliga grejer! (vs2400 2011-09-23 Hemma)
  2009 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Tjoho! Full fart redan från första sniff. Levande och naturlig. Inget att analysera. Bara att fröjdas. Fullständigt charmant. Vibrerar av glädje. Precis likadant i munnen. Levande och fullständigt sprudlande. Går inte att motstå. Går inte att hejda. Rensar perfekt till en tzatziki. Inte det lättaste, men denna busiga sicilianare fullständigt dominerar kvällen. Glädje. Levande. Naturligt. Skoj. Härlig kickande vinupplevelse. Omöjligt att sia om framtiden. Det här är inga viner att lagra i 7-8 år, utan möjligtvis i 7-8 veckor!
Fler. Fler. Fler måste inhandlas!
(vs2400 2011-09-22 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Tack gode gud för Riesling. Precis vad man behöver efter en helg där slitet i trädgården stått i fokus. Som belöning drar vi korken på en av Leitz vibrerande 07:or...Kaisersteinfels. Och vibrerande är rätt ord...syrorna fullständigt sjunger...frukten är numera ersatt av steniga och rena mineraler...känns mycket torrare än tidigare...bra lyft i Riesling-anden och dessutom ett långt läskande slut. Sanslöst fin Riesling-dricka som klockar in på behagliga 12%. Återigen ett vin som direkt talar till ens innersta. Och inte heller här mycket att analysera, utan snarare bara att glädjas över. Och glädjen blir ju inte mindre att Leitz innehar en stor plats i källaren. Kaisersteinfels av 07-modell har släppt allt sitt baby-hull och har påbörjat resan mot seriöst vin. Nu står som sagt vad de unga mineralerna i fokus. Det här vinet lever många år till. Väntar 3-4 år med att knäcka nästa förtjusande flaska. (vs2400 2011-09-18 Hemma)
  2009 - Phillipe Bornard - Arbois-Pupillin AOC - Poulsard - Point Barre
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Direkt när korken dras och man doftar av ur flaskan sprider sig det första vinleendet. Äkta grejer...rena grejer...naturliga grejer och roliga grejer. Satan vad glad man blir av sådana här viner. Okomplicerade...direkta...rena...lätta...och så jävla goda. Ingen idé att snacka dofter, syror, tanniner eller längd. Här gäller det att förmedla känslor, upplevelser och kickar. Inget annat än ett redigt rock'n'roll-vin. (vs2400 2011-09-16 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ingen idé att diskutera druvsort och ursprung. Så härligt när vinet fullständigt skriker ut sin identitet. Även här är det naturliga grejer i glaset, men skillnaden mot många andra naturliga skapelser är att Clusel-Roch vill att det ska ta tid för vinet att visa sitt rätta jag. Och verkligen visa upp sitt seriösa och ambitiösa ansikte. Om Bornards Jura-Poulsard inte ska kontempleras kring är denna Côte-Rôtie som gjord för många timmars diskussion.
Vinet fullständigt exploderar i dofter (drypande bacon-fett, mööörka bär, mineraler, dovhet, spänning, mystik och uppriktigt höstmörker) och smaker (fullständigt i harmoni, energi, balans, upplyftande syror, gudomlig frukt, mogna tanniner och inget annat än ett rent under att dra i sig till t-bone-biten). Ännu ett vinleende och fullständigt olikt det som Bornard bjöd på i början av kvällen. Det här är stort och löjligt fint att dricka nu. Visst kan det kännas tungt att vänta tio år på vinet, men när belöningen ter sig så här...ja, då skiter man i vissa detaljer. Dricks bäst nu och 5-7 år framåt.
(vs2400 2011-09-16 Hemma)
  2006 - Selvapiana - Chianti DOCG - Vigneto Bucerchiale - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Botti-Sangiovese är ju aldrig fel. Och denna Rufina utgör absolut inget undantag. Ren och klar frukt som bär hela vägen. I vissa lägen (och då på egen hand) lyser de lite mörkare dragen igenom. Skön Sangiovesedoft med blommor, mineralitet och ren frukt. Utlovar dessutom balans och struktur. Och det bekräftas snabbt i munnen...italienska skinande syror, fint lyft i frukten, kaxiga botti-tanniner och precis längd. Balanserad harmoni med redig ryggrad. Och när de lättbrynta (smörtimjan) ryggbiffarna gör entré lyfter Sangiovese-drickan ett par snäpp. Klockren upplevelse. Rensar och retar gommen.
Gott som sagt. Och inget snack om att prylarna hänger med ett gäng år. Sedan är det upp till sina egna smakpreferenser...frukt (då dricker man inom 3 år) eller utvecklad karaktär (då väntar man 5 år innan korken dras).
(vs2400 2011-09-15 Hemma)
  2006 - Domaine Richaud - Côtes du Rhône Villages AOC - Cairanne
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Gott! Redigt gott. Och sicken härlig doft Richaud bjuder på...blommor, mörk frukt och en näve myntablad. Som en ljuvlig blandning av Sydfrankrike och en bättre Aussie. Skitfin att sniffa på framför höstens första brasa. Lika fin, om inte bättre, beter sig denna Cairanne i munnen. Exemplarisk fyllighet, bra spänst i syrorna, inte det minsta tung, mogna tanniner...som synes en redigt fin skapelse från en naturlig hantverkare med rysligt gott renommé. Richaud har inga behov av att spänna sin vinösa muskler, utan låter druvsorter och ursprung samspela sig fram mot öppet mål. Alla försvarare är fullständigt bortdribblade. Sicket lir! Tyvärr sista flaskan. Här gäller det att sniffa rätt på mer grejer från Richaud. (vs2400 2011-09-14 Hemma)
  2009 - Karim Vionnet - Chiroubles AOC - Vin de Kav
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Testas över två kvällar. Första kvällen är det mer Beaujolais i form av godisaromer och snällhet. Till kväll två har det hänt roligheter i form av mineralitet, ren fin frukt, sötlakrits, tobak och naturlig charm. Likadant i munnen. Mer liv och energi. Dock saknas den typiska drickbarheten som de riktigt fina 09-Beaujolaiserna visat upp. Gott är det absolut, men inget som jag kommer att fylla på med mer. Dessutom finns en lite störande påklistrad sötma i slutet som pekar på chaptalisering. Helt ok, men inte mer. (vs2400 2011-09-11 Hemma)
  2001 - Prager - Riesling - Steinriegl - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Mogen och klar. Bra spänst. Aningen botrytiserad vilket förvånar. Tidigare flaskor har inte uppvisat samma karaktär. Dyker antagligen upp med utveckling. Och med bortrytis kommer fyllighet. Inte lika mineralisk stram som Prager brukar vara. Dricker denna Wachau-Riesling över tre dagar och egenskaperna uppfattas på konstant nivå. Inget nedvikande.
Drick nu. Inget att spara på. Uppskattar numera mina Rieslingar i mer mineralisk stil.
(vs2400 2011-09-09 Hemma)
  2007 - Cerbaiona - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här snackar vi ultratraditionell Sangiovese i den högre klassen. Inte fullknôkad med frukt precis, utan sirlig med enorm struktur och inneboende kraft. Finns inte på kartan att vi snackar Rosso från Montalcino, utan snarare en potent och häftigt krävande Brunello. Botti-lagringen känns både på doft och smak. Vackra trädetaljer i näsan och oförlöst kraft i munnen. Nästan lite 'rancio'-vibbar och även om vi snackar vin är det enbart positivt. På tok för ungt här och nu, men ibland måste man bara dra korken och avslöja innehållet. Den här rackaren är kanske inte klockren att tuta i sig här och nu, men låt oss vänta en 5 år...då fan kommer det att sjunga i käften. (vs2400 2011-09-07 Hemma)
  2007 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu en härlig italienare som levererar vinkickar åt höger och vänster. Trodde att denna 'simpla' CC skulle vara av det mer traditionella slaget (det är det), men en sådan som inte öppnar upp drickbarhetsfönstret förrän vid 7-årsdagen. Men här är det fulla spjäll redan här och nu. Har ni möjligheten att köpa vinet...tveka absolut inte.
Nosen skriker Sangiovese av god kvalitet...balsamico, körsbär, rödfruktighet, mineraler...och man riktigt förnimmar att vinet har en härlig drickbarhet. Och det har det...lätta fina syror, solmogen (menar verkligen solmogen) röd frukt, ruggigt lyft i munnen och fina tanniner. Busgott i all sin enkelhet. Försvinner i samma takt som den härliga viltgrytan. När faten är tomma är flaskan likaså. Bättre betyg går inte att få.
Kommer antagligen bli bättre med några års vila, men jag fattar inte hur det ska gå till. Kvarvarande flaskor kommer att njutas inom kort. Och vid nästa Cph-besök får det nog bli nya CC-inköp.
(vs2400 2011-09-03 Hemma hos Svante)
  2002 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Kappelweg de Rorschwihr
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Skön korsning mellan en lätt Mosel- och en lite mer tung Alsace-Riesling. Det är den lilla restsötman som gör att man drar iväg till Mosel. Men smakmässigt är det den typiska skitigheten man hittar i Alsace som gör att det är just i Alsace vi hamnar. På topp nu och den kommer nog att befinna sig på den här nivån ett par år till.
Den här typiska Rolly-Rieslingen öppnar upp med lite skitiga mineraler i näsan, citrus, vita blomster och garantier om sötma. Och restsötman gör sig till känna i munnen. Inte det minsta vulgärt, utan snarare en lockelse som stramas upp av syror och saffranspetsad frukt. Längden är hyfsad, utan att vara imponerande. Sammantaget är vinet urtypiskt Rolly Gassmann och om man gillar stilen (det gör vi) är belöningen stor när man sitter och tutar Alsace-Riesling av god årgång när sommarens sista solvärme gör sig påmind. Gott.
(vs2400 2011-09-03 Hemma)
  nv - Jacques Lassaigne - Le Cotet
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Strukturerad matchampagne där fatmarkören ger extra ryggrad till bubblet. Fint djup och bra längd. Riktig energikick och glädjespridare. Bra fräs i munnen. Den här rackaren tål några år i mörker. Aningen ung för tillfället. Men oavsett ungdom och aningen fatprägel är det ett fantastiskt gott bubbel. Riktigt fina grejer. (vs2400 2011-09-02 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Den första riktiga Etna-kicken för mig. De tidigare försöken har varit helt ok, men jag har tyvärr alltid funnit en lite väl markerad alkoholhetta. Visst har de varit hyfsat eleganta, men de tidigare Etna-vinerna har inte burit hela vägen fram till mitt vinösa lustcentrum. Men Vigo gör det fullt ut. Klockren elegans, sanslös drickbarhet, ruggigt fin energi, rödfruktig mineralitet...helt enkelt ett urtjusigt vin som får marken att gunga under mina fötter (icke av berusning). Siciliens motsvarighet till Toscanas Montevertine! Från första sniffen till kvällens sista mun, är det en vinresa man alltför sällan får uppleva. Doften är verkligen Pinot Noir/Nebbiolo-lik. Bara att konstatera. I munnen lever vinet sitt eget fullbordade liv. Briljanta syror, en ruggigt härlig frukt, bra tryck i tanninerna och allt strålar samman i balans och harmoni. En fantastisk kick helt enkelt. Fler måste införskaffas omgående. (vs2400 2011-09-02 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning