Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1341 till 1360 av 2551
Vin
  2009 - Moric - Haus Marke - Grüner Veltliner
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Stenhård. Ultratorr. Svårtillgänglig. Absolut inget charmtroll. Moric's blandning av GV och Chardonnay från Burgenland gör det inte lätt för sig. Det här är så långt från publikfrieri man kan komma och som drickare måste man verkligen slita med innehållet för att komma tillrätta med intrycken. Busenkelt att bara avfärda, men det vore synd för här finns grejer som tränger på efter ett tag. Låt temperaturen stiga till 12-14 grader för det första. Då börjar den värsta benigheten lägga sig. Mer nyanser träder fram. Mineraler och citrus. Som ett mellanting mellan en stenig Chablis och en kalkig Sancerre. Rensar effektivt i munnen. Inte direkt stort eller långt, utan mer ett kort fräs i käften. Ju mer man dricker desto trevligare blir Haus Marke. Absolut svårplacerat. Inget skriker Österrike och inget säger GV. Hård Chardonnay...absolut.
Trots att jag delvis gillar prylarna finns ett litet frågetecken avseende fruktens mognad. I vissa lägen ger vinet ett stjälkigt (omoget) avslut. Köper jag mer...knappast.
(vs2400 2011-09-01 Hemma)
  2008 - Forman - Cabernet Sauvignon - Chateau la Grande Roche - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Absolut gott, men med invändningar. Kraftig fatprägel. Malolaktiska övertoner. Alkohetta. Känns dagen efter. Det var invändningarna.
Över till det positiva...ruggigt fin frukt...lättdrucket...naturligtvis klockren till en lättstekt välhängd biff. Behöver egentligen inte säga så mycket mer. Köpa mer? Knappast. Det finns mycket mer roliga prylar för c:a 200 dkk att gå loss på.
(vs2400 2011-08-31 Hemma)
  2002 - Domaine Annick Parent - Pommard Premier Cru AOC - Rugiens
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Mmm...mmm...mmm. Bra år, bra läge och ok producent...borde funka fint...
Gott dricka det här. Och snacka om att sitta fint till en simpel svampsmörgås (kantareller och svart trumpet). Men det är ju just det som Pinot Noir är gjort för. Inte direkt förvånande alltså.
Klockren PN-nos där 'allt' finns på plats. Men det är naturligtvis i munnen som Rugiens tar för sig. Briljant tryck, stor, finfin längd, bra frukt, komplex, levande upplyftande energi...redigt god Bourgogne. Mognaden har kommit igång, men frukten är fortfarande i full vigör. När Bourgogne är på det här viset är det inte mycket som man hellre vill dricka. Det här är så löjligt gott. Stor stor drickglädje. Framtiden ter sig ljus för de kvarvarande Rugiens som ligger och vilar i mörkret. Tror vi ses om ett par år igen.
(vs2400 2011-08-27 Hemma)
  nv - Bereche - Reflet d'Antan
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Upplyftande renhet som erbjuder löjlig drickbarhet. Knappast testat en bubblig dryck som försvunnit så snabbt. Kanske inte så konstigt att suget på bubblor är stort efter att kört Cph t/r och shoppat vin hos diverse handlare. Pétillant står för samtliga bubblor som transporteras tillbaks till Blekinge.
Den här varianten består av lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Men det extra lilla roligheten med den här cuvéen är att man använder sig av solera-tappning. En tredjedel av fatens innehåll tappas och dessa fylls på direkt.
Doften ger oss viss brödighet, mineralitet och citrus. Lovar gott. Men som vanligt är det i munnen belöningen väntar...gräddig mousse, strålande mineralig syra, enormt lyft i gomen, försvinnande gott, fantastisk renhet och rysligt fin rensare. Det här tar man gärna rediga munnar av. Sanslöst fin lättsam elegans och balans. Inget som stör. Kanske inget att kontemplera kring, men desto lättare att dricka. Det här var riktigt skoj.
(vs2400 2011-08-27 Hemma)
  2008 - Prager - Riesling - Klaus - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Testas över ett gäng kvällar.
Och inte oväntat blir grejerna bara bättre och bättre över tid. Initialt är Klaus förvånansvärt svullen och kryddig. Inte alls vad jag förväntat (en liten slank mineralig skapelse hade jag föresatt mig). Så kan det vara ibland. Men med tid (tredje kvällen) är vi hemma i det mer steniga och kylslagna, men ack så eleganta stilen jag förknippar Prager med. Antagligen är denna Riesling inne i ett lite busig och vresig fas. Väntar nog något år för nästa påtitt. Däremot inser man att här finns det gott om potential. Bara att vänta ut den nuvarande svulllna känslan.
(vs2400 2011-08-26 Hemma)
  1999 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Första svängen med en Brunello-99:a. Och den lämnar inga trista miner efter sig. Bra tryck och läcker elegans rakt igenom hela buteljen. Och här snackar vi redigt matvin...vi lagar till lite kalventrecôte med en simpel svampsås som kompis på fatet. Brunello och kalv...behövs inte alltför mycket intellegens för att greppa att det funkar.
Costanti borgar för långlivade och eleganta Sangioveseskapelser. Här är det finess rakt igenom. Italienskt klockrena syror, bra tryck och eleganta tanniner hjälper fram vinet under hela kvällen. En liten lagom fin mognad har börjat tränga fram. Fortfarande frukt. Framtid...sisådär en 5 år innan grejerna börjar resan mot förfall. Aldrig blivit besviken på Costanti!
(vs2400 2011-08-26 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Den här Aglianico-tappningen är nog min favorit i d'Angelos portfölj. Bra stuns i frukten (inte ett spår av uttorkning), redigt druvtypisk, absolut inte elegant utan en självklar ruffig bonnig kaxig personlighet. Gillar dess direkthet.
Doften är inget annat än pur njutning...piptobak, slånbär, mörka plommon, nypolerad gammal båt...skön sensation.
Bra tryck och fin fyllighet i munnen, italienska syror, kraftiga och aningen opolerade tanniner (kommer dock att bli lugna och fina med åren). Kan inte låta bli att imponeras över detta vin. Visst finns det sirligare Aglianico-viner, men där infinner sig oftast en väl häftig rönnbärsassociation. Den finns här också, men den håller sig definitivt i bakgrunden och jag tror att den kommer att förbli där de kommande tre-fyra åren. Längre än så vill jag nog inte spara dessa härliga rackare. Gott och klockrent personlig.
(vs2400 2011-08-23 Hemma)
  2007 - Trinchero - Grignolino d'Asti DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Rustikt, ruffigt, bonnigt...brukar ju rassla igång på intryck som dessa. Men här blir det aningen endimensionellt i längden. Funkar till vår enkla söndagspasta, men på egen hand reder Trinchero inte ut Grignolino-trasslet fullt ut. Hade det bara funnits någon lite förlåtande elegant karaktär/egenskap hade vi nog kommit fram till ett annat omdöme.
Definitivt ett bra och trevligt vin, men jag hade nog lite mer förväntningar (kanske vansinnigt att ha det när det är Grignolino i glaset) på detta.
Funkar definitivt som vardagsdricka, men inget som vi plockar mer av.
(vs2400 2011-08-21 Hemma)
  2007 - Jamet - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Dyrt är gott...även smakmässigt denna gång. Satans gott. Och naturligtvis på tok för ungt, men här finns ändå prylarna på plats redan nu för att inse att vi har redigt godis i glaset.
Köttigt, blommigt, uttrycksfullt, mörkt, spännande och skrämmande. Ändå bara skrapar man på ytan i fråga om framtida doftsensationer.
För det är i munnen vinet fullständigt golvar oss...stort, vibrerande energi, fullpackad frukt, mineraler, terroirpräglat, ruggigt väldisponerat i form av syror, frukt och tanniner. Osannolikt tryck. Rysligt fin längd. Och som sagt...bara i början av sin framtida lysande karriär. Även om Jamet's grejer är dyra, så är resultatet oantastligt. Det ger en kickar för prislappen. Faktiskt är det så. Och att knäcka en flaska om en tio år till en liten viltanrättning...ja du...då öppnar sig himlen.
(vs2400 2011-08-21 Gbg)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Inget fjäsk...inte ett spår av inställsamhet...inget publikt...utan endast pur ren Nebbiolo från en hantverkare som låter vingårdsmaterialet göra hela jobbet. Och materialet är bra...Barolo-bra...alltså överblivet (ung och bortselekterad frukt) från Rinaldi's ordinarie Barolo-tappningar. Så himla skönt att bara få njuta ren och oförstörd Nebbiolo-dricka.
Röd frukt i näsan (visst följer det med en lite mörkare anstrykning också)...nästan lite rönnbärsaktig i vissa lägen, mineraler och frodig växtlighet. I munnen är det syror, ren frukt och härligt kaxiga tanniner som kämpar om uppmärksamheten. Förvånansvärt balanserat och drickbart trots sin ungdom. Matvin naturligtvis. En uppvisning av lätthet och renhet. Klass och elegans trots sin simpelhet. Det här är riktigt bra grejer. Tokungt och med en självklar framtida potential (3-4 år) men jag kommer att ha väldigt svårt att låta bli resterande flaskor. Köpa fler!
(vs2400 2011-08-16 Hemma)
  2006 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Drickbarhet i topp. Fullständigt charmar sönder oss i sin direkthet. Rödfruktig med ett och annat bär av mörkare sort. Doften kanske kan erbjuda ett större och intressantare spektra. Men vem bryr sig när drycken bara rasslar iväg. Passa på och drick på lite lagom temperatur...inte över 17. Väl däröver börjar en liten fundering kring chaptalisering växa fram. Det finns en liten påklistrad sötma som kickar in i vissa lägen. Dock inget som stör när temperaturen ligger där den ska.
Antagligen inget att spara, men jag vill nog ha ett par flaskor till att knäcka inom de kommande 12 månaderna. Riktigt personligt och skojigt vin...och redigt gott!
(vs2400 2011-08-14 Hemma)
  2008 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Heimbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Det här är inget annat än redig Alsace-Riesling. Och en redigt bra sådan. 2008 visar åter igen ryggen till de flesta andra årgångar. ZH normalt lite fluffiga volymiösa stil lyser fullständigt med sin frånvaro i denna version. Snarare är allt paketerat med bra citrusfrukt, saffran, rökiga mineraler och ett sjuhelvetes djup i doftkomplexiteten. Precis likadant i munnen...satans djup...briljanta syror...fullpackad komplex frukt som är hårt lindad...och även här en rökig mineralitet som bara stora viner kan uppvisa. Och allt är så där kaxigt tillbakahållet som verkligen lovar framtida stordåd. Skitgott och utmanande redan nu. Framtiden är inget annat än stor. Ruggigt vibrerande energi. Fler sådana flaskor beställs omgående. (vs2400 2011-08-13 Hemma)
  2005 - Elio Altare - Langhe DOC - Arborina
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Dyrt är gott...eller...vi får se eftersom vi ikväll ska ta oss an Arborina från Altare.
Och doften får man nog säga är utmanande god. Redigt god. Inget snack om att vi har dyr Nebbiolo i glaset. Stor och maffig, men ändå råtypisk. Visst finns det gott om fat, men de håller sig förtjänstfullt i bakgrunden. Ger bara en härlig stadga åt de mer typiska Nebba-tonerna.
Så långt allt väl...dags att smaka.
Och här någonstans börjar det gå aningen över styr. Allt som egentligen en bra Nebba ska ha finns där...härliga syror, stor kraftfull frukt (kan ju alltid diskuteras...men...) och de självklara tanninerna. Stor i eftersmaken. Men...det tillkommer också en rejäl extraktion, en rejäl dos ekstörningar och framför allt en störande sötma. Tyvärr den där lilla Coca-Cola-tonen som alltför många ekade italienare dras med. Genom att söta upp såsen en aning lyckas vi dämpa den värsta sockerattacken till maten. Men på egen hand är det inte direkt någon höjdare.
Alltså...dyrt är gott...att dofta på.
(vs2400 2011-08-11 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Dricks över två kvällar. Och utvecklingen är signifikant positiv. Kväll ett är det en knuten rackare som plockas fram ur källaren. Vi skakar fram lite pinjenötter, örter, mörk frukt (mullbär) och fat. I munnen är det knappast ett charmtroll som visar upp sig. Obalanserad och småvresig. Syrorna ligger gömda bakom frukt, fat och tanniner. Känns tungt och skrämmande oinspererat. In i kylen och vi håller tummarna att något positivt ska komma ur en natt i mörkret.
Och det stämmer tack och lov. En helt annan kille. Mer harmonisk i doften. Piggare och attraktivare. Fortfarande Medelhavs-dofter. Riktigt härlig att sniffa på. Självklart är det i munnen som den stora utvecklingne skett. Även här bra mycket piggare och skojigare. Bra tryck i syrorna, frukten stöttar upp där faten nu krupit in och tanninerna uppför sig civiliserat. Härliga grejer rakt igenom. Skönt att göra en liten avstämning på denna Douro-pryl. Några flaskor ligger och väntar och det får de göra åtminstone två-tre år innan nästa flaska tas fram i ljuset. Proffsigt vin med hyfsad personlighet.
(vs2400 2011-08-10 Hemma)
  2010 - Cave du Poteu - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Babyhull i både doft och smak. Initialt alltså. Efter en liten stund i glaset är det ändå de primära doftaromerna som dominerar...päron...godis...pur ung dricka med andra ord. I munnen kombineras det som Petite Arvine fixar bättre än många andra vitingar...klingande syror, aningen restsötma och en stenig fet frukt. Återigen aningen primärt i nuläget, men framtida potential (ett-två år) så det räcker. En liten 'strunt'-hantverkare som levererar långt över prislappen. Petite Arvine är gott! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2005 - François Cotat - Sancerre AOC - La Grande Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Fortfarande tokungt i lilla nosen. Löjligt anonym. Visst går det att skaka fram lite nässlor, krita och angenäma gröna toner. Men det är i munnen denna fantastiska Sauvignon Blanc visar sitt rätta Cotat-tryne...syror...fyllighet...balans...renhet...kristallklart...elegans...rensare av rang. En ynnest att få ta del av Cotat's Sancerre-viner. Och det här är endast en hållplats på väg mot mognad. Vi ses om några år! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2009 - Porta del Vento - Sicilia IGT - Maquè
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Charmfullt, lättdrucket, fräsigt, spänstigt och självklart naturligt. Inte en tanke på att det lurar mycket Nero d'Avola i drickat. Skojigt och direkt. Inget att kontemplera kring, utan här gäller pang-på-tänket istället. Sådana här kan man gott tänka sig några stycken av. Ska drickas på frukten. Inget att lagra. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2007 - Paraschos - Venezia Giulia IGT - Ponka - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ett orange-vin som faktiskt funkar redigt bra. Inte massa trilska tanniner (de hör inte hemma i ett vin gjort på gröna sorter), utan ett härligt fruktigt vin med gott om karaktär. Mogen frukt, fylligt, aningen sötma, hyfsade syror, bra längd och sammantaget blir intrycket ett balaserat vin med stor personlighet. Inte bara intressant utan helt enkelt ett riktigt bra vin. Visst går det att gnälla på att man inte hittar typicitet från druvsorterna (Sauvignon Blanc och Chardonnay i majoritet), men när munnen fylls av fin nektar som detta spelar det mindre roll. Intressant och gott med andra ord. Vad som händer med ett vin som detta om några år kan jag inte uttala mig om. Skulle inte ha något emot att ha ett par rackare liggandes för att få svar på detta. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2006 - Paraschos - Venezia Giulia IGT - Scala - Merlot
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Om man endast går på doften, då går denna flaska Skala tvärbort. Öppnad för länge skriker innehållet. Men men...aldrig gå enbart på vad nosen säger (förutom kork naturligtvis), för väl i munnen spinner den Merlot-stinna drycken på väl fungerande cylindrar. Härlig fyllig mörk frukt, bra tryck i syrorna, sköna tanniner, fin längd och allt uttryckt med stor personlighet. Helt enkelt ett jättegott vin. Förutom det där med doften då...kanske går att lufta bort. Fungerar dessutom (inte förvånande) förträffligt till de läckra ankbrösten. Återigen visar sig Friuli kunna leverera fina rödingar. Värt att följa upp. Inget snack om att Skala lätt klarar ett gäng (4-5) år på rygg. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  1999 - Cantalupo - Ghemme DOCG - Collis Breclemae
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Mogen Nebba är aldrig fel. Och den här Nebbiolon spelar i den lätta och eleganta ligan. Sirlig och välsvarvad. Finstämd frukt i näsan som aldrig tenderar att bli rönnbärig, utan fint klar röd. Mognadstonerna visar absolut upp sig. Likadant i munnen. Nedslipade tanniner, men absolut närvarande. Klockrena syror. Lätt fyllighet. Bra längd. Det är ändå lättheten som dominerar denna fint mognande 99:a. Fortfarande finns det kraft för några års lagring, men tror inte att det blir någon markant förbättring. Härligt att kunna köpa en 99:a i butik för drygt 200 dkk. Och Ghemme-vinet funkar självklart till de karl-johans-knôkade pasta-kuddarna. Gott! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning