Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1361 till 1380 av 2551
Vin
  1999 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Cuvée du Plessy
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Introducerar sig som ett redigt stycke mörat kött. Inte det minsta reduktivt, utan endast en härlig köttassociation. Därefter börjar den lilla delen Viognier ta för sig...mer blomster och parfym med andra ord. Inte det minsta trött i doften. Lovar inget annat än stordåd. Och de infrias...klockrent lyft i munnen...klockrent balanserad...krockren frukt...klockrena nedslipade tanniner...klockren drickbarhet. Satan vad gott. Tar den på uppstuds, men här finns fortsatt utrymme för framtida stordåd. Stor årgång...traditionell hantverkare...stort vin!
Tyvärr sista flaskan. Men vad gör det när vinet skänker oss en briljant tillfredsställelse under två-tre timmars samvaro. Tack!
(vs2400 2011-08-05 Hemma)
  2007 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tung och mörkfruktig...har våra smakreferenser förändrats så enormt snabbt eller är det Barricadiero som är inne i en grinig fas...vi hoppas på att det är det senare och att Montepulciano-drickan snart ska återfå sin naturligt pigga charm.
För nu ikväll är det endast tunga chokladiga fruktpraliner som dominerar både doft- och smakintryck. All pigghet är i princip bortblåst. Visst finns det syror, men de har idagsläget inte en chans att välla fram som vanligt. Vi lyckas skrämma fram dom under måltiden (simpel pasta med tomatsås spetsad med pesto), men det är ändå inte det sprudlande livselixir som Barricadiero brukar vara. Vi låter resterande flaskor vila något år för att då testa dess form.
(vs2400 2011-08-04 Hemma)
  2002 - Weingut Erben von Beulwitz - Kaseler Nies'chen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Klockren mognad Mosel-Riesling som presterar som förväntat...fortfarande fin frukt som påbörjat transformationen mot en mogen skönhet...sötman har börjat lägga sig en aning...syrorna börjar krypa fram mer markant...längden går inte att gnälla på...helt enkelt en balanserad varelse på 8%. Sitter som en smäck i eftermiddagssolen. Skitgod nu och med potential för att växa ut ett snäpp till de närmaste två-tre åren. Kommer att bli mer komplex på bekostnad av frukten. (vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2001 - Yarra Yering - Shiraz - Underhill
(Australia - Victoria - Yarra Valley Info)
Visa mer information
  Hängmörat kött...solmogna svarta vinbär...blommor...ett uns vanilj...fruktsallad...och en påbörjad mognadskomplexitet. I munnen rasslar det till med en härlig fruktattack...balans...bra längd...balans...nedslipade tanniner...balans...bra tryck i syrorna...balans...mer frukt än sten...balans...stor vinkick! Att vi är i Aussie-land är inte lätt att gissa. Snarare att vi har en redigt bra nord-rhônare i glaset.
YY gör klassiska viner med Aussie-twist. Inga som helst ålderskrämpor. Det enda som pekar på lite ålder är färgen (mer röd än blå) och de nedslipade mjuka tanninerna.
Denna Shiraz innehar inget drickmotstånd...slinker ned både snabbt och resolut...samtidigt som vi snackar stor njutning. Stort vin helt enkelt. Synd att vi inte har lite mer undanstoppat.
(vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2008 - Galadri - Roccamonfina IGT - Terra di Lavoro
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...en redigt mörk och tanninrik sådan. Men inte utan finess. Fathanteringen är ruggigt proffsig. Frukten finns där och breder ut sig allt mer under tiden i glaset. En liten bränd karaktär initialt, som sedan är puts väck. Men det är ändå tanniner och mörk frukt som driver. Bra syror under allt kraftfullt. Lite väl ungt och med stor framtid. Vad kan det vara då...Tannat...Sagrantino...och alldeles för sent...Aglianico. Drar till med Sagrantino och då är det naturligtvis Aglianico. Någon sådan här god rackare skulle man gärna ha undanstoppad till 2015. Gott vin som verkligen kräver lite feta goa konsistenser på fatet. (vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2009 - Clos des Papes - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  En pur ung CdP visar det sig. Trodde att det var en 07:a, men det är en rasande god 09:a som döljer sig i glaset. Här snackar vi härlig pigg frukt med en varm näve grus, självklart en släng sötlakrits och slutligen en trevlig bukett blomster. Härlig doftsensation som synes. Och i munnen slinker vinet ner utan problem. Det här är gott...storligen gott. Och förvånansvärt balanserat i sin ungdom. Lent. Rent. Långt. Bra syror, enorm fin frukt och inlindande tanniner. Procenten går inte att skaka fram. Riktigt bra när temperaturen ligger på 15-16 grader. Naturligtvis ruggigt fin potential, men varför inte våga plocka någon redan nu på frukten. Busgott. (vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2009 - Philippe Pacalet - Pernand-Vergelesses AOC
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Riktigt god. Lätt, frisk, ren, naturlig och läckert fruktig. Röd frukt med en aning mineral bär vinet från början till slut. Okomplicerad i sin rättframhet. Busig och charmig. Inte stor på något sätt, men ändå klockren i sin stil.
Priset är löjligt tilltaget och har ingen bäring till det som finns i flaskan. I svenska slantar ska ett vin som detta inte klättra över 180. Men nu är det ju Pinot Noir och dessutom Bourgogne...då blir prislappen därefter. Vi letar någon annanstans eller köper på plats.
Potential...nja, en aning naturligtvis. Blir väl en aning spetsigare på tre års sikt, men kommer aldrig att bli en storing.
(vs2400 2011-08-01 Hemma)
  2006 - Tenuta il Poggione - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu ett testskott som faller väl ut. Förvånansvärt redo att närma sig redan nu. Balanserad trots sin ungdom. Visst spretar det lite här och där, men det mesta hänger ihop på ett imponerande sätt. Årgången visar upp sin fylliga mogna solvarma frukt. Den italienska syran finns därunder. Och i slutet sitter tanninerna precis som de ska. Inget snack om att vi sitter med en ruggigt fin Brunello i glaset. Framförallt är det i munnen vinet kickar redigt. I näsan bjuds det på förvirrande Nebbiolo-toner. Inte alltid lätt att urskilja dessa rackare när årgången är på topp.
Gott på egen hand, men nivån rasslar upp ett par hack när kantarellsmörgåsen serveras. Satan vad fint vinet levererar. Än mer balanserad. Finessrikt kraftpaket. Om detta är en hyfsad representat för 2006 i Brunello-land är det bara att jaga vidare. Precis vad vi kommer att göra. Stort nu med grymt fin framtid. Det här är helt enkelt löjligt bra,
(vs2400 2011-07-31 Hemma)
  2004 - Cappellano - Barolo DOCG - Otin Fiorin (Gabutti) - Piè Rupestris
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Måste bara testa en butelj innan resan mot mognad påbörjas i källaren. Och det är inget vi ångrar. Denna Serralunga-Barolo kommer att utvecklas fint de kommande tio åren, men drickbarheten är redan nu på plats. Visst är tanninerna framträdande (fattas bara), men eftersom frukten fyller ut kostymen förtjänstfullt har vi en härlig vinupplevelse under kvällen. Stort vin redan nu och än större om några år.
Här finns en lockande doftparad för lilla näsan (massiv mörk frukt, rosor, tjära, ostbutik...som synes redigt komplext) och en smaksensation för munnen (energi, klingande syror, maffig frukt, rediga tanniner...kompakt kick). Skitgod. Personlig. Kompromisslös. Småruffig. Enormt uttrycksfull. Vi dricker vinet rakt upp och ned under ett par timmar. Inget tilltugg, utan endast vinet som huvudrollsinnehavare. Och det fungerar.
(vs2400 2011-07-30 Hemma)
  2003 - Domaine de la Butte - Bourgueil AOC - Mi-Pente
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga om det här...klockren Bdx är en grej...strukturerad rackare är lite annat...jävligt fin en tredje. Så kan vi hålla ett tag, men låt oss ta det från början.
Ren klar och fin i färgen. Mognaden har dragit igång, vilket syns i kanten. Doften bjuder på klockrena Bdx-attribut i form av ceder, cassis, fint paketerade fat, blod, järn och en och annan julkrydda. Härlig doft med andra ord. Likadant i munnen...sanslös rensare, kraftfullt finessrik, briljanta syror, nedslipade mogna tanniner och en fortsatt fin frukt. Och till de grillade lammkotletterna funkar det naturligtvis ypperligt. Vin skapt för maträtter som detta. Och så bevisar en redig vinhantverkare att det går att framställa grymmingar i Loiredale. Men det krävs varma år som 2003.
Skitgott och fantastiskt roligt att vinet funkar till både mat och för sig själv. Ska tas nu och inom det närmaste två åren.
(vs2400 2011-07-29 Hemma)
  2007 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Här snackar vi potential!
Redan nu är drickbarheten klockren med upplyftande syror, enormt fin frukt och oerhört fina tanniner. En finstämd urkraft. Fantastiskt djup rakt igenom. Nästan lite Nya världen-frukt. När Bandol kan uppvisa kaxighet som det här leker dom i samma liga som de mer strukturerade CdP-vinerna. Även denna sydfranska dricka funkar briljant till grillade lammisar.
Men när vi avslutar flaskan (och det är inte svårt) är det ändå den grymma potentialen som står i fokus. Intensivt gott redan nu, men vad väntar om 5-10 år...ingen aning, men garanterat jävligt gott.
(vs2400 2011-07-29 Hemma)
  2004 - Villa Cafaggio - Toscana IGT - San Martino
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Gäller att ta dom på frukten...men här finns inte bara frukt i behåll, utan redigt med innehållsrik struktur. Inget att gnälla på när det gäller dagsform här inte. Direkt när korken dras och man sätter näsan till flaskan inser man vad som väntar...ett par härliga vintimmar. Mogen solvarm frukt forsar i mot oss, ruggigt fin fathantering, varma soliga grusvägar...alltså en klockren varm kväll i Toscana. Och i munnen är det samma sköna känsla...syrorna är oantastliga, frukten stinn och tanninerna har ryggrad. Visst kan man gnälla på att det saknas lite personlighet, men när vinet är så j-a bra finns ingen anledning till att sura ihop. Är det bra då är det bra. Potential finns för 4-5 års framtid, men vi kommer nog att fiska upp kvarvarande flaskor inom 2 år. Matvin...absolut! Vi äter en simpel köttförssås på hembakat bröd och vinet blir mer intressant på studs. Lyfter fram syror och plockar fram mer attityd. Lite lagom italiensk vresighet. Redigt vin helt enkelt. (vs2400 2011-07-27 Hemma)
  2007 - Domaine Stephan - Côte Rôtie AOC - Côteaux de Bassenon
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Så här kan också en Côte-Rôtie te sig. Naturligtvis redig Syrah-näsa, men med en naturlig fräschör jag aldrig tidigare känt i en Côte-Rôtie.
Jean-Michel Stephan kör helt naturligt som en av få hantverkare i appellationen. Riskabelt med tanke på väderförutsättningar och andra yttre förhållanden. Men när resultatet blir så här blir man naturligt glad. Skitgott. Kanske inte komplext i ordets rätta bemärkelse, men drickbarheten går inte att gnälla på. Flaskan tar slut i ett nafs. Sådana här vill man hemskt gärna ha ett gäng av. Tyvärr är prislappen aningen snuskig (60 euro) och jag vet inte riktigt hur uthålligt innehållet är på lite längre sikt.
Men att plocka en om en vecka igen hade inte gjort ont. Urgott.
(vs2400 2011-07-22 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren Nebbiolo-resa. Om än med aningen nedslipade tanniner. Varma 2003 är anledningen till att nafset inte är av det tuffa slaget. Däremot har vi gott om frukt i glaset. Helt enkelt välbalanserat.
I näsan är det klassiska Nebbiolo-drag toppat med nyrörd jordgubbsröra. Och i munnen fina syror, redig frukt och trevliga tanniner. Bra nu och de närmaste 2-3 åren. Tror dock inte man kan förvänta sig framtida stordåd. Kommer att ligga kvar på ungefär den här nivån innan resan nedför börjar.
Dock ska vi bara tydliggöra att det enda 2003-aktiga är jordgubbarna och de mer återhållsamma tanninerna. Inget kladdigt. Inget fjolligt.
(vs2400 2011-07-21 Hemma)
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...som kanske inte gör sig under sommarmånaderna...men när vi äter syditalienskt och maten kräver ett vin med redig frukt och kraft...då är det bara att plocka fram ett fatad Cannonau (Grenache) från Sardinien.
Passar ypperligt till maten. Syrorna i vinet kommer fram och faten trycks undan. Frukt och tanniner ser till att slappheten hålls på ruggigt långt avstånd. Fint som fan till maten. Men på egen hand blir det värre. Tungt, lite sötsliskigt, fatdominerat och huvudvärksframkallande.
Vi tänkte rätt till maten (får se till att äta mer långsamt i framtiden) och det är ju egentligen det viktigaste. Resten av flaskan avvaktar vi med till nästa kväll.
(vs2400 2011-07-20 Hemma)
  2006 - Salomon Undhof - Riesling - Undhof Kögl
(Österreich - Niederösterreich - Kremstal Info)
Visa mer information
  Ren och råtypisk österrikisk Riesling. Och vad är det som gör den typisk österrikisk...renheten är en sak...ståligheten en annan...aningen fin restsötma som balanseras upp av exemplarisk syra och naturligtvis en redig näve mineraler. En Alsace-Riesling är i princip aldrig så här 'ren' och en tysk har oftast mer fruktframtoning. Just den här ståliga stenigheten som levereras i den renaste skrud...det blir något österrikiskt av det hela. Gott nu och håller med all säkerhet ett gäng år till. Buteljerad med glaskork! (vs2400 2011-07-19 Hemma)
  2007 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Ung och vibrerande Chenin Blanc som presterar en kickande upplevelse. Här snackar vi sirliga syror, här snackar vi rensande effekt, här snackar vi förvånansvärd längd och här snackar vi mineraliskt bett. Tänk om alla Chenin Blanc kunde uppvisa något åt det här hållet.
Fortfarande purungt och därmed stor framtida potential. När Chenin Blanc är som här finns det faktiskt utmanare till Riesling.
(vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2005 - Domaine Labet - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Fleur de Savagnin - En Chalasse
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En fatlagrad Savagnin är i mitt tycke den skepnad som passar druvsorten bäst. Och här är just ett sådant exemplar. 2005 erbjöd bra frukt, vilket medför att faten bara stadgar upp utan att dominera. När fathanteringen är som här bildas en härlig helhet av frukt och proffsiga fat. Svårt att säga vad som är vad. Skit sak samma eftersom resultatet blir redigt fint. Även i munnen är det harmoni och balans. Vanligtvis har Savagnin rediga syror, men med aningen fathantering blir de med tiden avslipade. Bjuder på ett bra spektrum av syror, frukt och längd. Ypperligt matvin. Dock inget man tutar för många glas av (syrorna är av det hårda slaget). (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2005 - Dard & Ribo - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Klockren stenig Syrah som levererar i en lätt och elegant stil. Inte något köttigt monster, utan rödfruktigt frisk.
Dard och Ribo anser själva att deras viner ska avnjutas unga. Inga långliggare och det är bara att hålla med. Sitter man inne med några 05:or är det definitivt dags att plocka dom under kommande år. På topp nu och ingen vidare utveckling i sikte.
(vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2007 - Domaine du Gros' Noré - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ett vin i mörkrets tecken. Tungt i överkant känns det när man har DardRibos St Joseph i glaset bredvid. Aldrig jämföra, men ibland går det inte att låta bli. Men tittar man enbart på denna Bandol, då uppträder ett kraftpaket bestående av mörka frukter, svart oliver, rustika toner och dammiga grusvägar. I munnen är det den dova frukten som dominerar tillsammans med köttiga tanniner. Syrorna finns där men har i dagsläget inte en chans att tränga igenom. Ett vin med enorm potential, men inte förrän om 5 år. Godnatt lilla Mourvèdre och sov så gott. (vs2400 2011-07-16 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning