Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1381 till 1400 av 2551
Vin
  nv - Trinchero - Vino da Tavola VdT - Bianco
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Inte min grej. Doftar som ett fruktöl och jag kan aldrig släppa tanken.
Oranga viner är oftast mer intressanta än goda. Detta är ett sådant exempel. Väl parfymerat i doften och i men värld alltför ensidig.
Likadant i munnen där det egentligen bara är syror och obalans som styr. Kickar inte igång. Nej tack.
(vs2400 2011-07-16 Hemma)
  nv - Trinchero - Vino da Tavola VdT - Palmé
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Om Bianco vår trist, då är lika orangefärgade Palmé något helt annat. Mer lockande tongångar i nosen...här letar vi utan problem fram Pinot/Nebbiolo-prylar (trots att det är ren Chardonnay) i god mängd. Riktigt härlig att nosa på. Likadant i munnen...häftiga tanniner (lång skalmaceration) och mer ett rött vin än vitt i munnen. Det här är bra grejer. Inget snack. Inget man bälgar i sig, men både intressant och gott. Det här vill jag ha. Dessutom med bra framtida potential. (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2007 - Cristiana Galasso - Montepulciano d'Abruzzo DOC - Rudero
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Om Bandol-vinet kändes tungt, då vet jag inte vad detta vin ska beskrivas som. Efter att fått första käftsmällen av denna redigt fruktsstinna (enormt mogen frukt) och extraherade brygd är man i smakmässig brygga. Det är så mycket som snurrar runt. Går tillbaka till Mourvèdren som helt plötsligt känns spensligt och elegant. Här är det verkligen mörkrets makter. Tycker man om vin som dessa, då bör man plocka på sig redigt med buteljer. Jag tror inte det går att uppbringa bättre saker för den löjligt lilla slant (c:a 150 dkk) som vinet kostar. Problemet är bara att det görs så löjligt få. Det här är inget för mig. Mer av ett starkvin än ett bordsvin. Skoj att prova, men svårt att dricka. (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2007 - Ferrando - Carema DOC - Etichetta Bianca
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Jordgubbar och rediga tanniner. Mjukt och sinnligt. Gott. Riktigt gott. Jordgubbsdoften får mig att tro på Pinot Nero, men jag borde smakat och reagerat på tanninerna. Kan inte vara något annat än Nebbiolo. Men så är det när man brådskar i sin lilla analys. Men oavsett druvsort är det inget annat än skitskoj att få träffa på en ny bekantskap (Carema) som verkligen levererar bra grejer. Alla som gillar lätta Nebbiolo med sinnliga dofter bör leta upp Carema-viner från varma år. Jag kommer att göra det. (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2004 - Nittnaus - Leithaberg - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Härligt ren och pigg frukt rakt igenom. Aningen fatbränd på egen hand, men inget som stör. Som vanligt med Blaufränkisch är det briljanta syror och lite lagom tykna tanniner.
Vi har slängt en laxsida på grillen och till det blir det en simpel potatissallad som spetsats med lite Dijonsenap. Gissa om Leithaberg rasslar igång. Fatinvändningen jag hade är som bortblåst. Inget annat än sanslöst pigg och ren frukt. Ruggigt fint. Härligt vin. Gott vin!
(vs2400 2011-07-15 Hemma)
  2001 - La Massa - Chianti Classico DOCG - Giorgio Primo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Efter en diskussion med FV om fatlagrade Sangiovese med några års ryggläge, där FV och jag samstämmigt tycker att de blir slappa och läskedrycksaktiga, är det därför dags att rycka en styck sådan från källaren. Här gäller mestadels Sangiovese med aningen bistånd av Merlot som fått sig nästan två år på nya franska fat. Varningsflagg är därmed hissad.
Men ibland blir det ändå mer än ok. I detta fallet redigt bra dessutom. Enda invändningen är att den känns aningen mogen, men här finns fortfarande bra solmogen frukt, bra tryck, bra intensitet och allt serverat i en välbalanserad harmonisk helhet. Man har garanterat haft vettig frukt att jobba med från början och haft bra koll på vad man gjort i källaren. När vi sedan dukar fram lite farro och en enkel köttfärsröra (uppstöttad med sötma för att möta vinet) då fullständigt sjunger vinet. Funkar löjligt bra. Tanninerna slipas ned, syrorna sticker upp och den solmogna fruktsötman dämpas. Riktigt bra.
Skönt med positiva överraskningar i fatträsket.
Tills dagen efter...då känns faten i pannan.
(vs2400 2011-07-14 Hemma)
  2002 - Keller - Riesling - Spätlese Trocken - S
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Avnjutes under tre dagar. Känns förvånansvärt ungt. De lite kallare åren, där syrorna är mer påtagliga i de initiala åren, känns mer långlivade. Och framförallt mer balanserade. Det tar ett gäng år innan Riesling-frukten tar för sig, men väl värt väntan. Fortfarande syradrivet, men fyllnadskänslan börjar blomma upp. Tyvärr sista flaskan. Tyvärr eftersom det fortfarande finns hur mycket skoj för framtida utveckling.
Riktigt bra Riesling.
(vs2400 2011-07-10 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Finns det något mer positivt att dra till med om Montevertine? Antagligen inte, det mesta är redan sagt om detta infernaliskt lättdruckna eleganta Sangiovesevin. Jag kommer ihåg den första flaskan (06:an) vi drog...vi satt mer eller mindre och chippade efter andan. Fullständigt i det blå. Energin i vinet var löjligt påtagligt. Fullständigt vibrerade i glaset. Och att Montevertine dessutom ofta briljerar vid bordet gör vinet inte tråkigare. Den lilla syrliga kärnigheten ser till att man hela tiden är på tårna. Det här är bara sååå gott! (vs2400 2011-07-09 Hemma)
  2005 - Stuhlmuller - Cabernet Sauvignon - Alexander Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Sonoma Info)
Visa mer information
  Lättgrillad entrecôte och bearnaise serveras och vad kan sitta bättre än någon fruktig Nya Världen-CS. Ur källaren plockar vi en cab från Alexander Valley som levererar det vi är ute efter. Härligt ren frukt och fint lättdrucket. Ingen idé att borra efter djupare detaljer. Perfekt att njuta av både till och även efter maten. Skitgott! Varken fat eller alkohol ställer till det. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra grillvin med härlig fyllighet och redig tanninstruktur. Trevligt under samtliga tre dagar vinet står till förfogande. Och som vanligt med portugiser är det ruggigt svårt att plocka detaljer ur näsan. Det finns mycket, men samtidigt blir mängden oformlig. Fat, mörk frukt, även lite torkad frukt, örter, choklad etc. Likaså i munnen är det en explosion av prylar som invaderar. Framförallt i form av fyllighet och tanniner. Syrorna får verkligen kämpa och lyckas inte fullt ut. Men vinet är gott att dricka rakt upp och ned. Tar verkligen för sig. Ingen smygare direkt. Ändå står jag där vid slutet av buteljen med en undran...hur kunna peka på att detta är en portugis. Känner mig lite blåst på ursprung och typiskt portugiska detaljer. Tål dock att ligga både två och tre år. Fortfarande bra tryck i frukten. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2006 - Enzo Boglietti - Langhe DOC - Buio
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En enkel pasta-tjosan bestående av bra gorgonzola och ricotta står på kvällens meny. En Buio får sätta livet till för att tillfredställa oss i kvällssolen. Som vanligt gäller det att hålla koll på temperaturen nu när kvällarna ännu är fantastiskt sköna. Eftersom Buio består av mestadels Nebbiolo och en gnutta Barbera, blir det kylskåpet 60 minuter innan vi sätter oss till bords. Vill ha vinet aningen kylt, eftersom det snabbt tempereras i glaset.
Jag har alltid gillat Boglietti's Buio. Här finns kombinationen av Nebbiolos struktur och finess, samt Barberas rena syror och lite fluffiga frukt. Allt får sig en körare på fat, men inget som stör (förutom att man känner av grejerna dagen efter). Att det dessutom funkar till pasta-tjosan gör oss inte ledsnare. Återigen bugar vi oss för Buio. Härligt vin som fortsatt kommer att leverera 4-6 år.
(vs2400 2011-07-07 Hemma)
  2007 - Querciabella - Chianti Classico DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vill man få ut full effekt gäller det att temperera grejerna. Blir det aningen för varmt dominerar sötman aningen för mycket. 15-16 grader är en vettig indikation. Väl där har man en drickbarhet som är skön att uppleva i skymningen. V ger denna unga Sangiovese en utmaning som inte är direkt enkel - Tzaziki. Funkar helt ok, men naturligtvis inte klockrent. Tzaziki är inte lätt oavsett vintyp.
Querciabella 2007 gör ändå bra ifrån sig under kvällen. Naturligtvis fina syror, fin kärnig bärighet, lagom kaxiga tanniner och sådär skön rödbärig karaaktär som Sangiovese kan visa upp i sin enkla form. Och som sagt...drickbar är bara förnamnet. Inget att ligga på, utan se till att avsluta 07:orna inom 2 år.
(vs2400 2011-07-06 Hemma)
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Pinot Noir
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En lätt svalkande Jura-PN sitter fint. Lätt, ren och okomplicerad. Svårare än så behöver inte vinlivet te sig. Inga stora grejer, men ändå så där lagom gott. Lite syrligt i långa loppet kanske. Aningen tunn. Men ändå med tillräckliga PN-vibbar för att få väl godkänt. Serveras aningen kyld. Ska drickas inom närmaste året (inga problem). (vs2400 2011-07-06 Hemma)
  2007 - André Roduit - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Då ska vi se vad en joddlar-Syrah kan prestera. En för oss okänd hantverkare i Fully som vi fått på kornet tack vare ett tips från en annan hantverkare i Fully. På plats var det faktiskt bara detta vin som motsvarade våra kriterier.
I näsan är det klassisk köttig Syrah som möter upp. Går inte att förväxla med något annat. Här hemma hittar vi något som vi inte fann på plats, nämligen en och annan grön vibb mot Cab Franc-hållet. Fräschar faktiskt upp tillställningen ett par snäpp. I munnen blir det ännu mer tummar upp. Bra syror, fyllig frukt och en tanninstruktur som lovar gott för framtiden. Efter ett par glas konstaterar vi ett drag av utanpåliggande sötma. Chaptaliserat...kanske det. Men 12,5 % motsätter resonemanget. Har man väl hittat det lilla sockret är det svårt att släppa tanken. Nästa gång ska vi vara med direkt.
Tycker om det här, men det är absolut inte något nytt underverk. En hederlig joddlar-Syrah helt enkelt.
(vs2400 2011-07-03 Hemma)
  2002 - Domaine Annick Parent - Volnay Premier Cru AOC - Fremiets
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Borde nog nypits för ett par år sedan. Tappat attacken i frukten. Mer moget naturligtvis, vilket i det här fallet inneburit att friskheten taggats ned. Synd. Kanske är lite gnällig, men när man sitter inne med höga förväntningar är det svårt att hålla igen.
Doften bjuder på relativt mogen Pinot Noir-attribut av det lite snällare slaget. Lite endimensionellt. Saknar det lilla extra. I munnen växer Fremiets under kvällen. Ger mer och mer för varje litet glas som konsumeras. Men även här känns det som att vinet har haft sin finaste stund. Skönt då att veta att sista flaskan går nu ikväll.
(vs2400 2011-07-02 Hemma)
  2008 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Herrenweg de Turckheim
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Är det här ett ZH-vin? Man kan möjligtvis plocka det på doften, men munnen skriker citrus och kalk. Stramt...knastertorrt...kaxigt...och på tok för ungt. Kommer att bli bra grejer. Åter en Alsace-08 som visar sin strama och syrliga karaktär. Jäklar vad torrt. Indice 1 visar etiketten och det är bara att hålla med. Doften lovar mer frukt, koncentration och slampighet. Naturligtvis inte i balans nu, men som smakprov gör det sitt jobb. Någon flaska till införskaffas. (vs2400 2011-07-01 Hemma)
  2009 - Domaine Saint Préfert - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  15,5% säger etiketten men procenten är fint integrerade i den fulländade frukten. Denna 09:a håller ihop hur fint som helst. En ren fröjd att dricka. Charmig näsa där solmogen frukt och klockrena CdP-toner samsas om uppmärksamheten. Harmonisk och ungdomlig. I munnen börjar vinet sammetslent, men efter ett gäng minuter kommer tanninerna krypande. Återigen förvånansvärt harmoniskt och balanserat. Rent och fint. Inget klibb. Skitgott. Finns självklart utrymme för utveckling, men frågan är snarare om man vill spara återstående flaskor. Lockande att plocka prylarna på frukten. Beslutsångest. (vs2400 2011-07-01 Hemma)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Precis som en rosé bör te sig...lätt, uppfriskande, stram och med ett bra bett på slutet. Rensar gommen förtjänstfullt. Busgott i all sin rena enkelhet! (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  1998 - Kuentz-Bas - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rangen
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Full utdelning för tålmodig lagring. Då blir man jävligt glad och nöjd. Den här Rangen är fullknôkad med komplexitet, där lager på lager av olika egenskaper avslöjas kontinuerligt. Saffran, honung, citrus, botrytis, mörkt socker, rök, mineraler...i all oändlighet finns det hur mycket som helst för lilla näsan. Stort och otroligt imponerande. Men det är självklart i munnen som det stora inträffar. Fortfarande levande...knastertorrt...enorm längd...stor komplexitet...fantastiskt gott. Stort vin. Stor kick. Stor upplevelse. Och så förbannat glad att lagringen belönades! (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Första testen av Lapierre's standard-Morgon av 2010 års modell. Inte lika fullpepprad som 09:an, utan mer slank och mer typisk Gamay i både doft och smak. Definitivt trevlig, men den ska nog sova ett par år innan vi ses igen. Men återigen slås man av den löjliga drickbarheten. Läskande sommargodis för vuxna. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning