Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1401 till 1420 av 2551
Vin
  2003 - Domaine de la Pinte - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Port Lesney
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Roliga grejer. Påminner mer om ett rosévin, men doftar som en redig Pinot och smakar som en mogen Nebbiolo. Roligt vin som synes. En 03:a som levererar tillhör inte vanligheterna, men i Jura fick man till vettiga prylar trots det extremt varma året. Som bäst just nu. Vinner nog inget på att sparas mer än något år. Skojigt vin som verkligen ger full utdelning. Sköna tanniner och mogen frukt. Gott. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2007 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff när det gäller skojigheter. Fumin...doftar Syrah...ser ut som Syrah...och smakar inte som Syrah. Har inte samma tanninattack och inte heller riktigt samma fyllnadskänsla. Men inte långt ifrån...för här finns bra syror, bra fyllighet och snälla tanniner. Trevlig och positiv norditalienare. 2007 var en bra årgång i Aosta och det behövs nog för att druvmaterialet ska få den stuns som denna upplevelse uppvisar. Gillar verkligen det här. Bra vin. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2007 - Dumien-Serrette - Cornas AOC - Patou
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Här kommer en av kvällens besvikelser. Kanske stängt för tillfället, men här gick jag nog för snabbt fram. Lite väl fatig i doften. Lite väl tunn i frukten. Spretar i munnen. Kanske fått sig en väl tuff hemresa. Men men...vi resterande flaskor ligga till sig några år...09-frukten borde kunna blomma ut. Som sagt...vi återkommer. Dag 2 har det hänt trevligheter...violer i nosen och mer harmoni och fyllighet i munnen...kan nog bli hyfsat med lite lagring. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2004 - Ornellaia - Bolgheri DOC - Le Serre Nuove
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ett läge i nosen och likaledes endast ett läge i munnen. Mer vill man ha när man ser etiketten och hör prislappen. Jag får bara sötsliskiga fruktvibbar i näsan och även munnen registrerar väl mycket sötma för att man ska tycka detta är gott. Som synes en redig besvikelse. Varför försöker man vara något man inte är... (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2009 - Andre et Mireille Tissot - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Sursis
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Visst är det en klockren Chardonnay med en ruggigt fin mineralkaraktär. Dessutom fulladdad med citrus och grön äpplighet. Laserskarp syra, ren syrlig frukt, bra längd, redan nu i fin harmoni och med en stor framtida potential. När Jura-Chardonnayerna visar upp egenskaper som dessa kan det inte bli annat än tummen upp. Elegant skapelse som bara kommer att växa de kommande 5 åren. Bra tryck. (vs2400 2011-06-26 Hemma)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Karismatiskt vin. Härlig drickupplevelse. Läskande gott. Ännu ett vin som kan betecknas som löjligt lättdrucket. Det finns en sådan lätthet, finess, fräckhet och ett enormt driv i dessa naturliga drycker. Inte mycket att kontemplera kring, inte heller att leta efter olika komplexitetsnivåer. Det här är rättframhet och enkelhet i sin allra bästa tappning. Så urbota gott. Så infernaliskt bra. Vi kan inte annat än att kapitulera...villkorslöst! (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2010 - Domaine de la Pépière - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - sur Lie - Clos des Briords
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  En uppvisning i renhet, lätthet, friskhet och rensningseffektivitet. Skölj munnen med lite Clos des Briords i stället för tandborstning innan nattsömnen infinner sig...effekten är den samma.
Det här är en klockren Muscadet, precis i vår smak med sjungande syror. Knôkad med krita. Inga jäst-spår att finna. Nu fanns det inga ostron till hands, men det gick nästan lika bra med blekingsk getost. Härlig dricka i 'sommarvärmen'.
(vs2400 2011-06-24 Hemma)
  2009 - Dard & Ribo - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ser direkt att här gäller kvickhet och enorm drickbarhet. Violett och lite sådär naturligt dimmigt. Näsan säger rediga mörka bär/frukter med ett skönt drag av hängmörat kött. Härligt ung Syrah med andra ord. Om man förväntar sig en invasion av mörkrets makter i munnen väntar en liten besvikelse, för här är det inget annat än spänst, energi, lätthet och en explosion av löjligt fin drickbarhet. Flaskan försvinner härligt snabbt på tre törstiga provare. Så kan också ett vin beskrivas! (vs2400 2011-06-23 Hemma)
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Som en frisk fläkt från Aosta-dalen, drar denna italienska variant på Petite Arvine fram genom gommen. Inga stora åthävor, inga fräcka gester, inga svulstiga effekter, utan endast rena fina nyanser av ren alpluft. Inget stort vin, men härligt gott att njuta av i lagom stora klunkar. Skillnaden mot sina schweiziska kompisar är att syrorna är inte lika benhårda som de i Valais. Lite mer frukt än mineraler. Men sammantaget ett riktigt fint glas vitt från Italiens minsta vinregion. Här finns mer godis att upptäcka! (vs2400 2011-06-23 Hemma)
  2000 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Sainte Catherine L'Inédit
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Det här är ett stort vin...inget snack, utan här finns de beståndsdelar som gör att vi skickar tummarna så högt det bara går. Kraft...längd...finess...klass...elegans...fyllighet. Vi kan rabbla egenskaper sida upp och sida ner när det gäller att beskriva ett av Alsaces största viner. L'Inédit har omvandlats från en fruktsöt Riesling till en komplex symfoni av tryffel, bränt socker, aningen botrytis och allt avstämt med numera nedslipade syror och en längd som inte går att beskriva. Ett sanslöst stort vin som fortfarande har ett gäng år utvecklas. Härig upplevelse! (vs2400 2011-06-03 Hemma)
  2006 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Le Rollier
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ännu en fantastisk lättdrucken flaska innehållande livsbejakande vätska. Hur fint som helst...varenda liten mun åtföljs av ett saligt leende...snacka om pigghet...och kraft, om än finstämd...fräsande gott...inte så mycket att kontemplera kring, utan snarare ett vin som får munvattnet att hela tiden forsa...och så himla gott. Sa vi att det satt perfekt till grillmåltiden...Dricks med fördel innevarande år, men har naturligtvis potential för 3-4 år på rygg...men då har Rollier nog tagit en annan skepnad. (vs2400 2011-06-02 Hemma)
  1998 - Chateau d'Arlay - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Corail
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Skojigt vin! Som utvecklats redigt sedan sist. Framför allt gäller det doftmässigt. Mer Pinot-lik än jag kommer ihåg. Och redigt utvecklad med en fin mognadston. Men i munnen är det fortfarande syrorna som regerar...fylligt kan inte kalla det, men skojigt är det att luras med. Ser ut som ett moget rött, men smakar som ett relativt ungt vitt. En flaska kvar som inte kommer att överleva sommarens strapatser! (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  2009 - Chateau Peyrassol - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ännu ett rolig överraskning. Lugnat ned sig betydligt. Mer frukt än syror. Mer matvänligt än sipp-dricka. Vi dukar fram lite typisk sommarmat och vinet är fullständigt klockrent till välmarinerade grillade kycklingtuttar. River till som vi vill! En flaska kvar...gissa vad som väntar den stackaren... (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  nv - Pierre Peters - Cuvée de Réserve
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Sommarens hus-bubbel. Det här är tredje eller fjärde gången vi rasslar igenom denna rena Chardonnay-bubblighet. Och den är precis lika ren, frisk, äpplig och lätdrucken som vid de övriga tillfällena. Går inte att leta upp något galet. Kanske inte heller komplext, men som sommar-bubbel ska vi inte heller leta brister. Funkar dessutom briljant till syrliga sköna ostar. Kommer nog fortsatt att vara sommarens lilla bubbel! (vs2400 2011-05-27 Hemma)
  2002 - Michel Coutoux - Chassagne-Montrachet Premier Cru AOC - Morgeot
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Äntligen! En bra vit Bourgogne som dessutom har klarat av ett gäng år i källaren. När man får sin Bourgogne-dricka som så här, kan man faktiskt förstå att folk går i spinn för viner som dessa. Härlig fyllighet...bra syror...eken fullständigt integrerad...och ett grymt fint matvin. I näsan belönas vi med nötter, tropiska frukter, smörighet...komplext med andra ord. Och inte ett endaste spår av oxidation. Skoj! Och naturligtvis sista flaskan... (vs2400 2011-05-27 Hemma)
  2005 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMV
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Lyckoframkallande prylar...energi...komplext i all sin självklarhet...porlande rent...farligt lättdrucket. När man har ett sådana här grejer i glaset är inte analyserandet det primära...sanningen är att vi inte är närheten av rynkad panna under dess att innehållet förtärs. Snacket cirkulerar desto mer om kommande semesterveckor och annat mer relevant...som att ruccolan växer så det knakar...och att flädern ser ut att må bra...och naturligtvis att snart så kan vi plocka årets första egna potatis. Sådana enkla tankar far runt bordet när Lapierre's prestige-Morgon av årgång 2005 knäcks. Men visst går det att i efterhand konstruera en liten dokumentation över vinet...vacker färg...vinet mår bra av att luftas...mogen solvarm frukt...malört...sötlakrits...mineraler...i munnen regerar balans och harmoni...inga spår av % eller fat...endast renhet...energi...bra tryck där trycket ska vara...helt enkelt ett skitgott vin. Och vi förväntade oss inget annat. Håller med all sannolikhet 3-4 år till, men vart grejerna tar vägen är svårt att sia om. Gillar det skarpt här och nu. En härlig blandning av fin Pinot Noir-frukt, Grenache-karaktär och Blaufränkisch-kaxighet. Roliga grejer! (vs2400 2011-05-26 Hemma)
  2009 - Freie Weingärtner Wachau - Riesling - Singerriedel - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Testas över 4 dagar.
Och utvecklingen är påtaglig...och positiv. Knuten och svårtillgänglig i både näsa och mun under de första dagarna. Citrus och syra-dominerat. Dag 3 har grejerna öppnat upp sig och bjuder på mer mineraler, djup, intresse, finess och komplexitet. Inte dumt alls. Med tanke på hur vinet utvecklas, är det ingen dum idé att lägga undan ett par flaskor för att knäckas om 4-5 år. Så får det bli.
(vs2400 2011-05-26 Hemma)
  2006 - Scarzello - Barbera d'Alba DOC - Superiore
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det vimlar inte av Barbera i vår källare. Orsaken är att läbbiga, fläskiga, sötaktiga ek-Barberor är något av det rysligaste vi vet. Tack och lov att det då finns rediga producenter som verkligen vet hur man hanterar Barbera på ett vettigt och, i vår synvinkel, korrekt sätt. Scarzello är en sådan skön hantverkare. Inte nog med att han gör kanon-Barolo, utan han vet verkligen hur man får ut mest av sina Barbera-stockar. Visst förekommer ett och annat fat, men aldrig mindre än 600-liters. Och visst kan han tänka sig att använda helt nya, men aldrig fler än vad årets skörd klarar av. Hantverk som sig bör.
För kvällens vin har verkligen allt som en Barbera bör ha...härliga syror...fantastisk frukt...snälla tanniner...alltså underbart drickbart. Och naturligtvis förträffligt vid matbordet. Vi dukar upp en råsimpel pastaanrättning som Scarzello's Superiore biter av precis som vi vill. Rensare av format.
Invändningar har vi faktiskt inga en kväll som denna. Någon flaska ligger kvar och vilar och det finns ingen panik att knäcka buteljen. Klarar 2-3 år utan problem. Gissa om Scarzello står på listan över sommarens producentbesök...
(vs2400 2011-05-25 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Färskpotatis...hempiskad bearnais...timjanstekt ox-filé...vad dricker man till detta? Svaret blir ofta en klockren Bdx, men sommarsolen vill att vi förflyttar oss till lite varmare europeiska vingårdar...vi plockar fram en favorit från Brunello-land...Conti Costanti av årgång 1997. Om den funkar? Alldeles utmärkt. Här finns fortfarande frukt, varma tanniner och traditionella syror. Rensar löjligt fint till maten. Mogen i näsan, där balsamico slåss med ceder om uppmärksamheten. Sanslöst fin att nosa på. På egen hand känner vi faktiskt att syrorna börjar vika ned sig en aning...frukten har börjat dominera synfältet lite väl mycket. Vi har en flaska kvar, och den ryker nog inom kort. Känns som att det inte blir så mycket bättre...på topp, eller möjligtvis på väg ned... (vs2400 2011-05-22)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning