Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1421 till 1440 av 2551
Vin
  2001 - Les Cailloux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin där sista flaskan ryker. Tidigare flaskor av denna CdP från Cailloux har gett oss mycket njutning, och denna avrundning är inget undantag. Inget att spara, utan se till att era flaskor ryker under innevarande år. Klockrena CdP-toner i näsan...där mognaden ligger i framkant. Samsas dock fint med Grenache-egenskaperna. Men det är naturligtvis i munnen som tillfredställelsen är som allra finast...förvånansvärt bra syror, hyfsad stuns i frukten och aningen Grenache-dammiga tanniner. Låter kanske inte klockrent, men till kvällens anrättning av en kryddhet grillad kyckling och sallad på nyplockad potatis blir kombinationen redigt lyckad. Rensningseffekten blir den önskade. Och den 'gamla' CdP får sitt sista ryck. En gammal trotjänare som gör sitt yttersta för att tillfredställa...sådana individer gillar vi skarpt... (vs2400 2011-05-21 Hemma)
  2003 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Förträfflig Nebbiolo från ett besvärligt år. Men vi befinner oss på ett ganska utsatt läge, en bra bit längre nordost om de mer kända Barolo/Barbaresco. Här uppe klarade sig vingårdarna bra mycket bättre under hetåret 2003. Visst finns här redig mörk frukt, men den känns långtifrån sönderbränd. Snarare spänstig och full av skön sommarsol. Likadant är det med tanninerna...inte alls sönderbrända, utan nedslipade och klockrent mogna. Tillsammans med den typiska italienska syran blir resultatet en fint litet drickbar sommarupplevelse. Mycket njutningsfull kick en torsdagskväll. Mer sådant här tack. (vs2400 2011-05-19 Hemma)
  1999 - Dei - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Bossona - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Tur att den knäcks här och nu. På topp. Fortfarande frukt som står upp mot tanniner och syror. Trots sina år känns vinet förvånansvärt lite ansatt av tidens tand. Enda lilla invändningen är att fat-tanninerna biter ifrån på ett lite uttorkat sätt på sluttampen. Annars en klockren Sangiovese-kick i det lite mörkare spektrat.
Fixar till och med att stå upp mot årets första rediga pesto. Inte alla italienare som har den kapaciteten...Men en Sangiovese från 1999 rubbar man inte med lite fjollig basilika...
(vs2400 2011-05-18 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Testas över tre dagar. Jämfört med Leitz Kaisersteinfels är Schlossberg mer direkt, mer balanserad och helt enkelt mer i drickfas här och nu. Schlossberg är mer fruktdriven (mandarin), men har naturligtvis sin släng av redig mineralitet i bakgrunden. Inte heller lika söt-orienterad som Kaisersteinfels (visst, restsötman finns även närvarande i kvällens glas) utan bara oerhört fint balanserad. Löjligt god och pigg att dricka. Samtliga tre kvällar briljerar Schlossberg. Viker inte ned sig, men inte heller någon direkt utveckling att tala om. Leitz viner är nog inget för det riktigt långa (10 år plus) perspektivet.
Det här är en Riesling av typisk tysk karaktär, där drickbarhet, briljanta syror, läcker längd, klockren näsa, finfin frukt och enorm pigghet gemensamt bygger en förträfflig ung Riesling. Missa inte Leitz 09-charm.
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2008 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Njutes fredag, lördag och söndag. Och här snackar vi positiv kurva...på fredag är det egentligen inget annat än pluffsig frukt i både näsa och mun (lite grann som en övermogen Gros Manseng). Svår att ta sig an med hull och hår. Går egentligen inte att finna något under ytan på all mogen tropisk frukt som väller ur glaset. Lugna ned dig, vill man bara skrika...men nu har vi ju Hárslevelű i glaset och om detta är en typisk representant för druvsorten kan jag inte svara på. Visköst, fluffigt, fruktigt, moget och lite slappt.
På lördagen har Szerelmi ändrat karaktär...det lösa hullet har stramats upp radikalt...mer syror, inte lika slappt, fortfarande fruktdrivet men mer nyanserat...till och med redigt gott. Fin kryddighet, men ännu inget som man skickar i sig en halvflaska av. Intressant och nu är nyfikenheten verkligen väckt. Som allra bäst på söndagen...mer matorienterat...fortfarande stor frukt, syrorna har flyttat fram positionerna, mer välbalanserat...börjar bli redigt förtjust. Inte dumt alls. Helt enkelt ett fint glas vit vin med stor personlighet och likaledes personlig karaktär. Kvarvarande flaskor sparar vi några år.
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Inte lätt att sätta fingret på, men det känns som något saknas...visst är det en fin flaska vin, visst har vi en härlig initial doft i glaset (ceder, mogon frukt, lite Napa-vibbar) och visst nafsar tanninerna som vi egentligen vill...det är bara det att hela grejen känns lite kön-lös. Jag får inga kickar...var är energin...vi sitter och tutar i oss flaskan under ett gäng timmar, hela tiden med en liten fundering i bakskallen - var finns det personliga anslaget.
Oerhört välgjort, fantastisk frukt, proffsiga fat...vad har vi egentligen att klaga på? Inte mycket naturligtvis, men det går inte att sticka huvudet i sanden och bortse från de prylar som inte stämmer...även om fathanteringen är proffsig, så är ändå vinet väl påverkat av faten...fat-tanninerna är inte direkt trevliga...redigt synd på den fina frukten...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt vid matbordet...och det är inte första gången vi gör detta konstaterande. För varje mun vi duttar i oss, ju mer tydlig blir källararbetet. Man har helt enkelt velat för mycket...och det är här jag tror att de flesta portugiser går vilse...låt i stället frukten mer eller mindre gå oförstörd ner i källaren...minimal påverkan...spara in på faten...hitta er egen stil. Ni har en enorm potential i form av unika druvsorter och en fantastisk terroir. Nyttja detta!
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2009 - Louis Jadot - Moulin-á-Vent AOC - Chateau des Jacques
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Då så...ännu mer Gamay-dricka...denna gång aningen fatpåverkad. Inget fel på något sätt, utan bara det att den bör få ligga till sig 3-4 år innan nästa kork dras. Det som stör helhetsintrycket är nämligen fatbeskan som kniper åt på slutet. Annars bjuder Jadot's Mouli-á-Vent upp till en blåfärgad timme eller två. Bygger i dagsläget på blå frukt i både näsa och mun. Letar efter mineraler, men se där går vi bet. Tanniner (trevliga) däremot finns det relativt gott om. I det hela en helt ok och charmig mitt-i-veckan-dryck. Inget stor grej här och nu, men den kan nog knapra till sig lite fler ovationer om de där 3-4 åren. Vi får se... (vs2400 2011-05-11 Hemma)
  nv - Larmandier-Bernier - Né d'Une Terre de Vertus
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av Larmandier-Bernier mineraldrivna bubbel från Vertus. Knastertorr och den har aldrig smakat bättre än här och nu. Köpt för 4 år sedan på plats i Vertus och den har bidat sin tid på ett förträffligt sätt. De här brutalt (initialt) torra rackarna behöver ett gäng år för att blomma ut. Och det hade inte varit några som helst problem att låta den vila i 2-3 år till. Potentialen finns där. Men som sagt vad...sista flaskan. Syror, mineraler, mousse, spänst, energi och typisk Chardonnay-bubbel gör sitt för att förgylla vår kväll. Samtliga komponenter gör ett ruggigt fint jobb här och nu. Inte lite sugen man blir på att köra förbi skumpa-land på väg söderut nu i sommar...vi får se vart gps'en för oss. Mer sådant här till källaren! (vs2400 2011-05-07 Hemma)
  2006 - Bergström - Pinot Noir - Cumberland Reserve - Willamette Valley AVA
(Usa - Oregon Info)
Visa mer information
  Konsumeras över 3 dagar. Som mest klockren redan under första kvällen och den briljerar verkligen till en ungsbakad torskrygg på rotsaksbädd. Denna svenskklingande Pinot har kraft, fyllighet och fruktsötma som får kvällens anrättning att njutningsfullt skjuta i höjden. I det andra glaset finns Pacalet's Fleurie som inte har en suck till födan, men som skåpar ut amerikanen i fråga om drickbarhet. Men åter till PN från Oregon...klockrena dofter av solmogen frukt...här är det Pinot-frukten som verkligen dominerar...inte så mycket annat egentligen...i munnen är det kraft, frukt, fyllighet och en aning tilltagen sötma. Och % slår igenom en aning. Men till maten är allt förlåtet.
Dag 2 och 3 märker man av att vi har en Nya Världen-kille i glaset...väl mycket muskler och sötma...de sista dropparna skulle i princip lika gärna kunna vara en Grenache-baserad brygd från California. Sammantaget är det ett vin för matbordet och väl där får man full valuta för slantarna. Kanske inte riktigt vad man förväntar sig. Har fått för mig att Pinot Noir från Oregon 'ska' ha något mer kallodlat över sig. Inget sådant här.
(vs2400 2011-05-07 Hemma)
  2009 - Christophe Pacalet - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ännu en Gamay med grym drickbarhet. Försvinnande god. Självfallet helt naturlig. Christophe Pacalet går i Lapierres fotspår (ingift i familjen) med den skillnaden att Pacalet inte har tillgång till egen mark. Köper in sin frukt och har därmed ett flertal appellationer att erbjuda sina kunder. Hans Fleurie är som sagt ett under av drickglädje. Pigg attack i både frukt och syror, bra fyllighet, lättsam, naturlig charm...återigen golvas jag av hur bra Gamay är. Men det vill till hantverkare som kan sina saker och Christophe Pacalet är en sådan till 100 %. Svaghet då...funkar inte riktigt till ungsbakad torskrygg på rotsaksbädd. Där fungerar en Oregon-Pinot desto bättre. Men sett till priset...125 dkk hos Vinrosen, ska man inte gnälla över en sådan 'bagatell'. Får se till att shoppa fler grejer härifrån till sommaren. (vs2400 2011-05-06 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Gott...läckert...potential...mineraldrivet...fint inlindad sötma...rediga syror...Riesling från hantverkare Leitz. Satans fina grejer. Som bara kommer att växa till sig de kommande 4-5 åren. Kommer garanterat leva längre än så, men Leitz viner har charmen och lättheten som bör njutas inom lagom drickhorisont.
Leitz viner har oftast en spänst som förför, en charm som medför stor drickbarhet och en briljant renhet. Av hans stora viner (Kaisersteinfels, Sclossberg och Rottland) är det Rottland som inte riktigt vunnit min gunst. De andra däremot är inget annat än vinnare. Trots sin brutala ungdom är både Schlossberg och Kaisersteinfels harmoniskt balanserade. Om vi återgår till just Kaisersteinfels är det framförallt kombinationen av inlindad sötma och sylvassa syror som lyfter vinet till de höjder där det hör hemma. Det här är redigt fina grejer!
(vs2400 2011-05-05 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Intressant och riktigt bra. Men oerhört svårplacerat. Definitivt är det druvsorten som driver, men att säga att vi har Cornalin i glaset är lite väl kaxigt. Snarare hamnar man egenskapsmässigt bland druvsorter som Gamay, Syrah, Pinot Noir, Humagne Rouge, Grenache, Montepulciano, Blaufränkisch...som synes finns det gott om roligheter att finna i vinet. Initialt är det lite reduktivt (Montepulciano), för att sedan bli mer köttigt (Syrah) och därefter är det blommor som styr. Skiftar i sin doftkaraktär hela tiden. Och det blir bara trevligare och trevligare ju fler timmarna blir. Ett härligt sniffar-vin. Och inte är det sämre i munnen. Det börjar lite grönt (Blaufränkisch och Gamay), för att bli allt mer komplext och intressant. I slutet hittar vi klockren Grenache-sötma och Pinot Noir-spänst. Fina syror, briljant frukt och hyfsat snälla tanniner. Det här är löjligt charmigt...kanske inte ett stort vin, men här finns det sådant som vi spinner loss på...drickbarhet, finess, intresseväckande, personligt och försvinnande gott.
Cornalin mår bra av att lugna ned sig ett par år i flaskan. Den första flaskan vi drog i oss uppvisade inte alls samma djup och karaktär. Här ska shoppas till sommaren!
(vs2400 2011-05-03 Hemma)
  2002 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  En stor grabb har vuxit ut till en mogen man. Inget annat än explosivt elegant. I näsan är det mognande Riesling som möter upp...någonstans går det att ana en liten dillkvist...mineraler...den tidigare tropiska frukten har förvandlats till en mer komplex historia...inte längre primärt...oerhört fint sammansatt. I munnen kombineras elegans och explosivitet. Briljant balanserat. Storslaget långt. Harmoniskt med syror, viskositet, fyllighet, knastertorr och en utmärkt längd. Stora grejer. Inget snack om att ursprung driver vinet. Utmärkt Riesling från ett av Tysklands bästa lägen...Hermannshöhle. Kommer att utvecklas något snäpp till de närmaste åren. En flaska kvar...kommer nog att nypas inom två år. (vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2008 - Moric - Reserve - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Vi fortsätter att utforska Blaufränkisch...och nu är det åter en Moric som sätts under lupp. Flaskan är Moric's instegs-BF och årgången är 2008. Jämfört med hans Sankt Georgen är det här 08:an mer uppsluppen och bjuder betydligt mer på sig. Frukten är charmigt primär och det går inte att dölja vår förtjusning. Italiensk i all sin prakt..syror...pigg frukt...tykna tanniner...allt skriker busig italienare. Skitgott och vi skriker (och beställer) efter fler buteljer av detta.
Doften är klockren i sin druvtypicitet...alltså malört. Lite grön, men inget som stör. Drickbarheten befinner sig på en nivå som få kan matcha. Helt enkelt gôrgott. Både rakt upp och ned, men minst lika fin till föda. Som sagt...italienskt bus, men ändå inte.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2007 - Quinta da Rosa - Douro DO - La Rosa - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra vin är det, men går det att placera? Inte lätt. Här gäller inställsamhet och proffsigt hantverk, men någonstans går det lilla extra förlorat. Vi hittar definitivt inga fel på drycken (de icke vana vindrickarna gick igång på alla cylindrar), medan min fru och jag förtvivlat letar efter själ och tryck.
Som sagt super-snällt...mjuuuuka inlindade tanniner, mängder med vaniljiga fat, yppig frukt...vinet känns som en glättig turistbroschyr.
Skälet till att vi provar vinet är helt enkelt att kontrollera om fler inköp ska göras...blir det det...knappast. Skulle vilja digga sådant här, men tyvärr...helt jävla omöjligt.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2009 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - La Sagesse
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Fullmatad mogen Grenache av årgång 2009. Bra tryck i grejerna. Härlig naturlig frukt. Chokladig och aningen 'dammig'. Fin tanninstruktur som ger ryggrad. Syror som balanserar upp. Gramenons viner har en rättfram frukt som charmar och förför. Tycker dock att man bör trycka i sig vinerna relativt unga. Vinner inte mycket på att lagras. Tror inte heller detta är ett objekt för källaren. Kommer att trycka i oss resterande flaskor under året. Men som sagt...förbannat trevligt att dricka. I vissa lägen känns vinet lättsamt, medan i nästa stund är det ett imponerande litet monster. Kommer att funka fint under kommande grillsäsong. (vs2400 2011-04-28 Hemma)
  2000 - Domaine des Baumard - Savennières AOC - Clos du Papillon
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Ibland trillar grejerna på plats...och äntligen är det en Chenin Blanc som tar tillfället att briljera. Härligt utvecklad i doften...mängder av mogen melon...stenkross...inget snack om att det är ursprung som driver vinet. I munnen möts vi av en knastertorr mineralrikedom som dessutom toppar med en läcker mineralbeska. Återigen konstaterar vi att ursprunget verkligen dominerar. Men om vi är i Chablis eller i CB-land är inte lätt att spika. Den lite feta viskösa munkänslan är på plats...som sagt, mängder med mineraler...svalt...knastertorrt...benigt...och väldigt gott. Men det som får sakerna att hamna i CB-land är att man nöjer sig redigt med ett par glas. Inget lätt vin att sänka. Kräver viss tillvänjning. Utvecklingspotential finns. Återkommer med en rapport dag 2 och dag 3.
Dag 2 är Clos du Papillon ungefär som dagen innan. Inget att justera. Däremot dag 3 har det pangat till något nästan osannolikt...där vinet kändes stentufft är det nu snarare uppmjukat med en grann intensitet. Mer vibrerande och ett par storlekar större. Om det var fina grejer innan har vinet nu transformerats till en härlig skönhet. Riktigt roligt att CB kan prestera.
(vs2400 2011-04-28 Hemma)
  2008 - Uwe Schiefer - Pala - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland - Südburgenland Info)
Visa mer information
  Bra Blaufränkisch, men absolut inte på samma nivå som Schiefer's Szapary. Lättare, mer bärig, rödare och inte alls samma finess och komplexitet. Men ändå riktigt trevligt och oerhört typisk i form av druvsort. Man finner sin malört i näsan och man hittar de friska rena syrorna i munnen. Tanninstrukturen är aningen snäll, men till mat biter denna halvungrare (druvorna växer i Ungern om jag förstått det hela rätt) ifrån sig på ett bra sätt. Kommer inte ifrån att när Blaufränkisch levererar då gör den det med bravur. Trevliga grejer som man alltid bör ha i källaren. Den nya beställningen kommer dock att fokusera på Schiefer's Szapary! (vs2400 2011-04-25 Hemma)
  2007 - Guy Wach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Kastelberg - Vieilles Vignes
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Efter en dryg veckas eländig förkylning (hänger fortfarande i) gör vi ett försök att dricka sköna grejer. Och trots att förkylningen stör redigt, går det ändå att urskilja att Guy Wach's fantastiska Kastelberg från Andlau är ett ruggigt fint vin. Bygger på kraft och med en typisk Alsace-kryddighet är det inget annat än en stor Riesling-upplevelse. Stor fyllighet, enorm längd, visköst, inbäddade syror...ja allt som pekar på en stor Riesling och med en fin framtid. Stora viner går att upptäcka trots enveten förkylning. (vs2400 2011-04-24 Hemma)
  2009 - Yvon Métras - Moulin-á-Vent AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Bekräftat. Det här är ett stort vin. Det man letar efter finns här...komplexitet, struktur, syror, frukt, tanniner, drickbart redan nu, potential för framtida storverk och en doft som gör en somrigt glad. Bara för att vi har en Beaujolais i glaset ska man inte tänka i gamla banor. Det gäller att rensa skallen från invanda fördomar och våga bryta mönster. För det här bryter alla mina inbillade förväntningar kring vad Gamay kan prestera. Det här är redan nu ett stort vin och som kommer att växa ett par snäpp inom 10 år. Med tanke på vinets mångbottnade kvaliteter är priset (200 dkk) inget annat än ett fynd. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning