Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1441 till 1460 av 2551
Vin
  2009 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - Sierra du Sud
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  I vanliga fall är detta glädjen personifierad. Men med ett mer seriöst sällskap (Métras Moulin-à-Vent) då klarar inte denna rena Syrah utmaningen. Blir för endimensionellt och alltför enkelt. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2005 - Domaine Mosse - Anjou AOC - Les Bonnes Blanches
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Mineraler paketerade i små-oxad omgivning. Inte så extremt som vissa naturliga vitingar kan te sig. I små mängder funkar denna rena Chenin Blanc, men som så ofta med en vit naturlighet i glaset tröttnar gommen ganska snart på det endimensionella. Varken druvsort eller ursprung lämnar direkta spår. Inte heller vinhantverket, utan snarare naturligheten. Inget att spara, utan snabb konsumtion gäller (eller sås-material som resterna av denna flaskan blev). (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2008 - Antoine Arena - Vin de Table VdT
(France - France Info)
Visa mer information
  Det här tycker jag om. Visköst, fylligt, örtigt, kraftfullt och egensinnigt. Druvsorten här är Bianco Gentile som Arena är mer eller mindre ensam om. Kan jämföras med en sydfransos där Rousanne/Vermentino (Rolle)/Viognier skulle kunna ingå. Visst kan man plocka fram brister...lite svajiga syror, lite eldigt, men när fiskgrytan med aioli serveras kompletterar denna korsikan födan förtjänstfullt. Och det är till mat denna rackare levererar. Och att vi har sommar i glaset är det inget snack om. Man kan få en bra förnimmelse om Medelhavet när de feta dropparna smeker svaljet. Även detta är rent naturligt, men ingen ox överhuvudtaget. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2009 - Veyder-Malberg - Grüner Veltliner - Weitenberg
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det är så här jag vill ha mina GV...strama, mineraliska och briljanta matviner. Men ändå med druvsortskaraktär. Och här finns det gott om GV-karaktär, och då syftar jag inte på den feta godiskaraktären som så många GV visar upp. Godisslabbet kommer från den tillsatta jästen, men tack och lov kör Veyder-Malberg helt utan sådant trams. Renlighet och naturlighet. Och snacka om matvin...Rensar förträffligt och har inga problem att bita ifrån till fiskgrytan. Att inte ligga på ett gäng bra GV är en stor brist. Alla matintresserade bör ha ett gäng flaskor liggandes. Producenter som Veyder-Malberg, Prager och Alzinger levererar samtliga det jag letar efter...stramhet och mineralitet. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  1996 - Château Lafon-Rochet - Saint Estèphe AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Skriker efter ett redig biff. Då hade tanniner och viss vresighet vikit ned sig och lyft fram den bakomliggande frukten. Att vi har en 96:a i glaset finns inte i tanken. Kanske avsaknad av frukt borde fått tankarna på rätt håll. Däremot näsan skriker Bdx av strikt karaktär. Tänk om vinet fått sig en lagom utmaning vid matbordet...då hade mungipor och lyster kring ögonen krupit uppåt. Utvecklat, men med fortsatt ett gäng års framtid. Bdx är för jävla bra. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2006 - Nikolaihof - Riesling - Steiner Hund - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Stora grejer går att urskilja trots den sena timmen. Inget snack om att vi har ett storverk i glaset. Elegans, påbörjad utveckling med långt framtida liv, balans, mineraler, renhet, syror i världklass, gudomlig längd och ett uttryck av stor personlighet. Skitfina grejer. När Riesling är så här bra är det svårt att komma på något motsvarande alternativ. Vill man ha mat till det här går det naturligtvis bra, men med tanke på briljansen i vinet gäller det att maten är mer eller mindre finstämd. Personligen dricker jag viner som dessa utan störande moment. Det är är fullständigt lyckoframkallande. Nikolaihof kör helt naturligt, men här finns inga störiga ox-toner. Inte ett endaste litet spår. Tack och lov. Fullständigt briljanta grejer.
(vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2002 - Weingut Schumacher - Garten - Herxheim am Berger Himmelreich - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Sällan man får ett vin som ter sig som danskt citronvann i glaset. Gulare får man leta efter. Men det varken doftar eller smakar citronvann...utan tack och lov är associationen mogen riesling...med fortsatt potential, men egentligen är det ingen anledning att ligga längre på eventuellt kvarvarande flaskor. På topp här och nu. Mogen tropisk frukt i näsan, drag av dill, bra mineralitet och kanske en aning gurka/melon som får en att hamna på den tyska sidan gränsen. FV-T nitar druvsort/region/årgång. Imponerande. I munnen avslutas vinet torrt med en fin fyllighet och en bra längd. Trevliga syror. Bra utveckling. Sett till de investerade 12 euro är belöningen klockren. God tysk Riesling kan man inte få för mycket av. Tyvärr sista flaskan. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2008 - Uwe Schiefer - Szapary - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland - Südburgenland Info)
Visa mer information
  Där Moric's Blaufränkisch svajade en aning, där briljerar Uwe Schiefers' motsvarighet. Fullpumpad med sötmogen frukt, samtidigt som en seriös ryggrad lovar storverk om ett gäng år. Det är det här jag hoppats på när det gäller Blaufränkisch. Visst finns det en aning grönhet i doften, men väl i munnen är den fullständigt bortkollrad. Nästan för bra för att vara sant.
Nu är det naturligtvis inte enbart frukt som bygger stora viner, utan det måste till bra syror och en tanninstruktur som håller fluffigheten i schack. Och här finns de komponenterna som får mina smaklökar att klinga till. Drickbarheten är farligt fin. Lyriskt bra grejer.
(vs2400 2011-04-15 Hemma)
  2007 - Moric - Sankt Georgen - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  En redig luring är denna Blaufränkisch. Jag vill verkligen gilla det här fullt ut. Men kan ändå inte bli kvitt en viss tveksamhet kring vissa av vinets komponenter. Moric anses vara den absolut främsta producenten av Blaufränkisch. Vi har tidigare testat deras Jagini och föll pladask, men här finns något som väcker vår tveksamhet...det är den lite omogna grönskan som ligger och lurar. I näsan infinner sig den typiska malörten som visar vägen mot Blaufränkisch. Här hittar vi även en fin rödfruktighet och en redig näve mineraler. Lovar gott...men i munnen känns vinet ruggigt outvecklat...frukten vägrar infinna sig...det kanske kan bli bra med ett gäng år i vila, men min tveksamhet är väckt. Och så dyker då den irriterande grönskan upp...och den gör det omöjligt att hitta något annat för stunden.
Vi testar åter dag 2 och visst har det hänt positiva saker, men inte tillräckligt för att övertyga mig fullt ut. Jag vill verkligen gå igång på detta, men för tillfället är det tvärnit. Lovar att återkomma i frågan...
(vs2400 2011-04-13 Hemma)
  2000 - Chateau Dauzac - Margaux AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  En 'enkel' Bdx sitter ju aldrig fel. Inga märkvärdigheter, men ändå skitfint. Strikt, mineraliskt, asketiskt, klassiskt...Inget fjollande här inte. Initialt stör de reduktiva tonerna betänktligt. Men de går ju lätt att lufta bort. Dekantera med andra ord.
En annan liten nackdel är ju att denna Margaux inte lämpar sig alltför väl att sänka utan mat. Väl stramt som alla greppar. Men när väl den lilla hjortfilé ligger på fatet, det är då Dauzac träder in i strålkastarljuset. Och det är naturligtvis den underliggande syran och kraften som gör att vinet levererar fullt ut. Sanslöst fint. Rensar munnen på ett förtjänstfullt sätt.
Dauzac skulle antagligen inte ha en suck i samband med en provning, men det är till detta syftet (att bistå vid matbordet) som en 'enkel' Bdx presterar klockrent. Det är ju bedrövligt att dessa Bdx tyvärr har en prislapp som skrämmer skiten ur en, för dessa viner borde finnas i var familjs 'källare'.
(vs2400 2011-04-10 Hemma)
  2002 - Weingut Römerhof - Mehringer Zellerberg - Riesling - Spätlese - No 1
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Bra utvecklad Mosel-Riesling. Fin viskositet. Naturligtvis klockrena syror. Mineraliteten finns där. Frukten har fortfarande mer att ge. Perfekt vin nu när våren verkligen börjar ta fart. Sitter perfekt över ett trevligt samtal. Inte mycket att klura på, utan ett perfekt vin att bara njuta rakt upp och ned. (vs2400 2011-04-09 Hemma)
  2007 - Forman - Cabernet Sauvignon - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Förbannat gott att dricka på egen hand. Charmig frukt, bra nafsande tanniner och härlig struktur. Som synes inga som helst uppenbara knasigheter. Redigt bra. Och dyrt smakar det naturligtvis. För visst finns de riktigt dyra faten i bakgrunden. De ligger där som en fin krydda som bara förhöjer kvaliteten på anrättningen. Tar aldrig överhanden. Men ska vinet verkligen funka till vår lilla hjortfilé? För det är maten som har bestämt att vi ska plocka fram en fruktig klass-Napa. Men se här går det fullständigt överstyr...det blir enbart en jolmig massa helt utan styrsel. Enligt teorin (vår) borde det funka, men resultatet blev något helt annat.
Till maten funkar en 'enkel' Bdx så mycket bättre. Syrorna ni vet...
Men Formans Cab funkar gudomligt rakt upp och ned som sagt. Och tack ock lov finns det tid att njuta denna fina Napa-CS efter det att faten är skrapade...
(vs2400 2011-04-09 Hemma)
  2009 - Veyder-Malberg - Riesling - Bruck - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Här har vi en mineralstinn rackare. Satan vilket zzzing Bruck drar till med. Svårt att låta bli att bli lyrisk när uppvisningen ligger på denna löjligt höga nivån. Klockren från börja till slut. Så elegant, sådana ljuvliga syror, vilken längd och så oerhört balanserad. Elegant är bara förnamnet. Veyder-Malberg imponerar något alldeles grymt. Här får man se till att shoppa några till. Naturligtvis ett barnarov med finfin framtida potential. Allt finns där för ett bra gäng år i källaren. (vs2400 2011-04-08 Hemma)
  1991 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Himla gott att nosa på, men att dricka går mer eller mindre bort. Doften är oerhört utvecklad och ger oss mängder med förmultnade växtdelar. Även läder och fina välputsade trädetaljer från den välunderhållna båten. Här vill man sitta länge med doftorganet i glaset. Tyvärr finns det inga förmildrande omständigheter när väl vinet ska konsumeras. Frukten har sedan länge pulvriserats. Kvar finns bara gammelt mögg som dessutom efterlämnar en redig rest av sura rönnbär. Det här är absolut inget för oss. Trist att behöva klanka ned på en klassiker som denna, men man måste hela tiden vara uppriktig. Visst är det skoj med gamla viner, men kanske mest att dofta på... (vs2400 2011-04-08 Hemma)
  2004 - Baricci - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Där satt den! Precis där den ska vara. Utvecklingen har tagit fart, men det finns fortsatt redigt med skön toscansk 04-frukt. Fyller ut hur bra som helst, syrorna sticker till som de ska och tanninerna smattrar på så att hela upplevelsen blir ypperligt balanserad. Helt enkelt förbannat bra. När Brunello är bra är det djävligt bra. Djup, finess, lyft, harmoni allt serveras i denna löjligt billiga Brunello. Baricci kör ultratraditionellt. Stora goa botti. Inget ek-bjäfs här inte!
Sköna grejer som får en att längt till Montalcinos böljande kullar.
(vs2400 2011-04-07 Hemma)
  2009 - Jean-Paul Brun - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Pigg yngling om än aningen grön. Så kan man sammanfatta denna Fleurie från J-P Brun. Jag har svårt när jag väl hittat det gröna draget i mina viner. Finns det där är det omöjligt att bortse från det. Ett störande moment som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Men, men...om jag ändå försöker tränga undan grönskan och fokuserar på lite annat i vinet...så finns här en ruggig fin fräschör, syrorna vibrerar nästan som en italienare, frukten fyller ut bra och det finns faktaiskt en och annan tannin trots druvsorten. Visst går det att misstänka att vi har Gamay i glaset, men det är inte den första gissningen...snarare någon italiensk variant som sagt. Kanske en ofatad Barbera, en seriös Dolcetto eller något annat där druvsorten står i fikus. Inte mycket terroir eller människa.
Tycker ändå att vinet förtjänar sin plats på bordet...en bra Fleurie i den lite lättare dansanta skolan.
(vs2400 2011-04-06 Hemma)
  2008 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Hmmm, här blinkar varningssignalerna till på studs...rostade fat och malolaktisk kola...inte vad vi vill ha i vår Barricadiero. Dessutom är avsaknaden av fräschör påtaglig. Börjar infinna sig en skarp tveksamhet till mellan-italienska 08:or. Tveksamheten till de svenska dito är ju allmänt vedertagen;)
Åter till våra tokar på berget...nja, här får de inte till det överhuvudtaget. Visst är det ungt, men komponenterna vi vanligtvis finner i Barricadiero (drickbarhet, energi, fräschör, kraft, balans) lyser med sin totala frånvaro. 08:or från Toscana/Marche/Umbria kommer inte att ta stor plats i vår källare. Baktungt och tveksamt.
(vs2400 2011-04-03 Hemma)
  2009 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Såja, visst biter dessa sköna naturliga Beaujolaiser hur gott som helst. Vi får oss till dels hela natursvängen (friskt, piggt, lite ostbutik, röda mogna äpplen, löjligt drickbart...ja ni börjar förstå) och inte en endaste skumgummibanan. Det här är ärligt vin på väldigt, väldigt hög nivå. Och det kommer att bli bra mycket bättre med ett gäng (3-4) år på rygg. Dricks under två kvällar och skillnaden är markant i smaken...lite stängd kväll ett, men fullständigt med i matchen kväll två. I näsan är skillnaden inte speciellt stor. Och vinet har en åtgång som inte kan beskrivas. Slurp!
Mer RIKTIG Beaujolais till folket!
(vs2400 2011-04-02 Hemma)
  2009 - Emrich-Schönleber - Monzingener Halenberg - Riesling - Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Ännu en fin tysk 09:a som verkligen lever upp till förväntningarna. Detta är lillasyskonet till den redige GG-versionen av Halenberg. Och att det är ett småsyskon känns i den mening att djup och höjd inte riktigt finns där. Men annars får vi fin Riesling-dricka av fin klass. Naturligtvis löjligt ung, men eftersom vi låter flaskan konsumeras under fyra kvällar får vi ändå en föraning om vinets potential. Och potential finns det gott om. Ger verkligen en finfin föraning om storasyskonets storhet när de korkarna ska dras.
Här finns gott om 09-frukt, trevlig syrastruktur, stilig längd och läcker kropp. Fyller ut kostymen. Inget snack om att det här är härligt gott redan nu, och att framtiden ter sig väldigt ljus för de tyska 09:orna!
(vs2400 2011-04-01 Hemma)
  2006 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Genévriers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Sista av denna CdRV från 'rem-janne'. Han står högt i kurs sedan den gång vi besökte honom på plats för bra många år sedan. Vettigt prissatta godsaker som i princip (Eglantiers är undantaget) bara ser betong och stål. Och som alltid är det både frukt och struktur i hans viner. Tänk dock på att hålla ned temperaturen. Får inte krypa över 18 grader. Väl där då känner man snabbt av %. Jag tycker även att man ska nypa hans grejer vid 5-6 års ålder. De vinner inte mycket på att sparas längre än så. Denna 06:a bevisar vår tes. Klockren nu, men har nog inte mycket mer under skjortan i form av utveckling. Mer 'rem-janne' till folket! (vs2400 2011-03-31 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning