Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1461 till 1480 av 2551
Vin
  2006 - Hermann Dönnhoff - Schloßböckelheimer Felsenberg - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  De tyska 06:orna har fått på käften såsom bittra och beska eländen. Nu har jag tack och lov inte många av dessa skamfilade drycker liggandes i källaren, men några gömmer sig i dunklet. Vi plockar fram Dönnhoffs Felsenberg Spätlese Trocken (alltså ingen GG) och vi möts av en mogen ock kryddig Rieslingånga. Ingen beskhet här inte. Likadant är det i munnen...bra tryck...fina syror...trevlig längd...lite viskös...skönt fyllig...och inga bittra toner. Hittar inga kantigheter eller elakheter. Inte heller är det ett vin som får jorden att stanna, men ett hederligt och bra exempel på fin tysk Riesling. Vi tycka om. (vs2400 2011-03-26 Hemma)
  2002 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Cent Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Trevlig lättsam Bourgogne är aldrig fel. Och det är precis vad Albert Morot allt som oftast lyckas prestera. 1er Cent Vignes är ett skolexempel avseende just detta. Fast ändå lite mer...eftersom det är en 2002:a som döljer sig i glaset. Lite mer finess, lite mer kraft, lite mer komplexitet...både för näsa och mun. Se bara till att temperera grejerna ned till 16-17 grader. Så fort vi närmar oss 20-strecket blir fatmarkörerna allt tydligare. Och som sig bör är denna Beaune klockrent matsällskap. En redig och hederlig viltgryta har fått puttra ett gäng timmar och Morot's Pinot växer några snäpp till det lilla rådjuret. Potential för 3-4 år till, men mer än njutfullt redan här och nu. (vs2400 2011-03-26 Hemma)
  2008 - Le Vieux Donjon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt öppen och drickbar. I vanliga fall är Donjon ganska sega på startsträckan, för att växla upp efter 4-6 år och verkligen briljera runt 10-årsdagen. Men här letar vi snabbt fram sötmogen frukt, bitande mineraler och kanske aningen övermalolaktiska toner. Lite snällare än vad producenten brukar få till. Och återigen gäller det att dricka vid 16-17 grader. Sötman hålls i schack så länge temperaturen hålls ned. Så fort vi tappar kontrollen på graderna, ju mer tar de lite sliskiga elementen över. Om man håller koll på de söta inslagen går vinet utmärkt att förtära tillsammans med uttänkt föda. Gott till mat och likaledes redigt rakt upp och ned. Potential...visst, men inget 10-årsprojekt. (vs2400 2011-03-26 Hemm)
  2001 - Domaine Pierre Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Skoj det här med vin...och gott...framförallt när vinet fått sig ett gäng år i flaskan. Här är det en 'enkel' CdP från ena brodern Usseglio (Pierre) av modell 2001. Blir nog inte bättre än så här. Fullt utvecklad, men med fortsatt bra tryck i grejerna. Ingen del som vikit ned sig. Skön i näsan, där mörka mognadstoner samsas med nord-provencaliska doftintryck. I munnen är det en energisk, men elegant vinbonde som levererar njutning vid bordet. Väl värt sin väntan! (vs2400 2011-03-25 Hemma)
  2006 - Nikolaihof - Riesling - Steiner Hund - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Ja, ja, ja. Mer, mer, mer!
Det här är inget annat än ett storslaget vin från ett klassiskt Donau-år. En klass-Riesling. Ett stort uttryck av ursprung och druvsort. Börjar komma en liten anstrykning av mognad, men en oerhört finstämd sådan. Aningen visköst. Löjligt fint balanserat. Allt finns på plats...briljanta syror under den gudomligt fina frukten...en längd man sällan finner...en avslutning som får en att längta efter nästa sipp...ett njuta-vin av redigt mått. Det här är stor vinuppvisning.
Det här är likaledes en käftsmäll åt alla tvivlare av naturliga viner. Här finns inte ett endaste boknat äpple. Nikolaihof kör bio så det ryker om det. Demeter och hela köret. Fast det är ju dumt att slösa bort sådana här droppar på bakåtsträvare...
(vs2400 2011-03-23 Hemma)
  2006 - Jamek - Riesling - Klaus
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Skum flaska...ingen Smaragd enligt etiketten, men %-mässigt bör det vara en sådan. Klaus börjar träda fram som en favorit-ried i Wachau. Inget annat än rena mineraler i kombination med pur skön Riesling-frukt. Och trots avsaknaden av ödla på etiketten bjuder Jamek upp till bra sväng-om. Enda lilla tveksamheten är att lyftet i munnen inte är så enormt som man hade hoppats. Klart bättre dag 2 i alla fall. Men det här är bra Wachau-Riesling. Inte riktigt i klass med Prager och Alzinger, men inte långt efter. Jamek är väl värd att undersöka mer noga. Men som sagt...blir inte riktigt klok på etiketten. (vs2400 2011-03-19 Hemma)
  2001 - Allegrini - Monovitigno Corvina Veronese IGT - La Poja
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  Nej, nej, nej! Bort, bort, bort!
Här finns inget annat än koncentration...klibbighet...negativ tyngd...fjantig prestige...löjlig inställsamhet...som synes är det inget annat än ren bedrövlighet. Skit sak samma om priset är högt och likaså anseendet. Det här är inget för oss. Tyvärr en dyr läxa, vilket vi borde insett dagen buteljen införskaffades. Här finns inget liv, ingen spänst, ingen glädje...inte ett litet spår av drickbarhet. Drygt halva flaskan blir kvar och den går raka vägen till sås-insamlingen.
Något positivt...skulle vara att den funkade hyfsat till gorgonzola-såsen. Och den hade nog funkat till en kladdig chokokaka...men varför försöka.
Huvudvärksframkallande sörja!
(vs2400 2011-03-19 Hemma)
  2007 - Domaine Charvin - Côtes du Rhône AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Redigt med pang för pengarna. Kanske aningen för mycket fruktsötma till mat för att man ska bli klockrent övertygad. Men att dricka rakt upp och ned känns bra mycket lättare. Fin 07-frukt som sig bör. Hyfsade syror, mogna tanniner och den är väl på topp att dricka här och nu. Sista flaskan. (vs2400 2011-03-18 Hemma)
  2009 - A. Christmann - Königsbacher Ölberg - Riesling - Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Så här vill man ha sina unga torra tyska Rieslingar. Lättfotade...pigga...stilrena...torra...eleganta och ljuvligt syrliga. Sanslöst fin spänst från första sipp till den sista. Bra nu och med all säkerhet ännu bättre om 3-4 år. Inget snack...beställ fler! (vs2400 2011-03-17 Hemma)
  2004 - Giacosa Fratelli - Barbaresco DOCG - Basarin
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Trevlig Nebba-dricka. Lagom komplexitet, lagom energi, lagom kraft och lagom finessrikedom. Sitter alltså klockrent som en avslappnare efter ett lektionstillfälle. Ett par glas njutes utan några större problem. Inget stort vin, men ett hederligt och redigt vin från de fantastiska kullarna i Piemonte. Vad vi längtar... (vs2400 2011-03-16 Hemma)
  2009 - Yvon Métras - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Testas under 3 dagar. Bäst dag 1 och 3, då den uppvisar fräschör, beslutsamhet och personlighet. Dag 2 lyser carbonique maceration igenom aningen mycket. Kanske den Beaujolais - bra sådan - som inte lockar till merköp. Trevlig men inte så himla mycket mer. Går definitivt inte att jämföra med Moulin-à-Vent från samma producent. (vs2400 2011-03-09 Paris-2011)
  2008 - Vincent Dauvissat - Chablis Premier Cru AOC - Séchet
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Återigen ett vin som testas under 3 dagar. Och egentligen levererar det endast dag 1. Övriga tillfällen uppvisar vinet en väl oxiderad utveckling, trots bevaring i kylskåp. Liten besvikelse utifrån detta perspektiv. Om man bara ser till dag 1 är det ändå en bra och typisk Chablis, om inte något överväldigande klipp i nos och mun. Bra djup, men vi har testat bättre 1er Cru från andra Chablis-producenter. Helt ok men inte direkt mycket mer. (vs2400 2011-03-09 Paris-2011)
  2009 - Jean Foillard - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Dricks glasvis på restaurang Les Pipos. Satans bra och livsfarligt drickbart. Och detta är hans enkla Morgon. Livsbejakande droppar. Man blir bara hur glad som helst. Finns egentligen inget mer att säga. Vin behöver inte vara mer komplicerat än så här. Löjligt gott. Försvinnande gott. (vs2400 2011-03-09 Paris-2011)
  2006 - Jean Foillard - Morgon AOC - 3,14
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Dricks på restaurang Les Fines Gueules. Ännu en fullträff från Foillard i Beaujolais. En av hans prestige-cuvéer - 3,14. Och den spelar sina kort rackarns väl hela kvällen. Eller nästan, eftersom den blir aningen söt när den tempereras efter en 45-50 minuter. Fram till dess bjuder den ruggigt mycket njutning till hela måltiden. Fixar både förrätt (chark-tjosan) och halstrad firre. Bra svung i syror och tillräckligt med tanniner för att bibehålla intresset genom måltiden. Fin energi. Sanslöst matvin. Tänk bara på att dricka dessa solmogna drycker vid 13-15 grader. (vs2400 2011-03-09 Paris-2011)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMIX
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Dricks på restaurang Philou. Paris-vistelsens sista vin blir ännu en kult-Beaujolais, nämligen Cuvée MMIX från Marcel Lapierre. De som driver restaurangen blir lyriskt glada när vi beställer in buteljen. Och vi förstår dom...efter ett tag. För vinet behöver tid att öppna upp sig. Först efter 15-20 minuter i karaff (som skakas frenetiskt av min fru) visar Gamay-druvan upp ännu en läcker sida. Visst finns den naturliga syran, den fantastiska energin och drickbarheten där, men också en djupare komplexitet. Vi konstaterar att vi naturligtvis skickar i oss vinet allt för ungt, men drivet och mystiken som vinet har går omöjligt att dölja. Och det funkar till både ett litet ankbröst och en blodig biff. Kan man inte tro om Gamay. Satans bra, men väl ungt. Kom tillbaks till MMIX om 3-4 år. (vs2400 2011-03-09 Paris-2011)
  2005 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Trevlig piemontesare. Lätt, dansant, finurlig och stilig. Bygger i princip allt på lätthet. Inga störande mörka toner, utan rött, rött och åter rött. Ren och pigg Nebbiolo-frukt spetsat med aningen Vespolina. Det här är försvinnande gott, men inget snack om att föda höjer vinet till en mer redig nivå. Bra grejer. (vs2400 2011-03-06 Hemma)
  2009 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - Sierra du Sud
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Ännu en flaska vars innehåll kan betecknas som pur glädje. Fullständigt livsfarligt egentligen. Flaskan tar slut på ett nafs. Men vad gör man inte för att de franska vinhantverkarna ska få lov att buteljera och sälja ännu fler sköningar.
Näsan får sig en körare av ung pigg Syrah. Mer frukt än animalitet. I munnen är det inget annat än energi...smack...poff...lite kolsyra (i stället för svavel), pigga syror, ren frukt och en trevlig tanninstruktur. Urgott! Fler införskaffas omedelbums!
Vi äter en gratäng där diverse härliga ostkanter förgyller den gamla potatisen. Till det lite sköna skinkor. Inga problem för Gramenons rena Syrah.
(vs2400 2011-03-05 Hemma)
  2007 - Simon Maye - Païen
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det här är bara så himla gott. Stilrent. Klassiskt. Fantastiskt hantverk. Mineraler och frukt resulterar i ett vin som verkligen ruskar till oss. Balans och harmoni. Näsan säger frukt och finstämda fat. Munnen gillar syror, frukt, mineraler och oerhört proffsigt tillbakadragna fat. Det enda som stör är en liten fatbeska långt bak i svaljet när vinet svalts. En löjlig petitess. Annars bara pur njutning. Simon Maye briljerar oavsett vilket vin man provar från deras imponerande sortiment. Satans bra grejer! (vs2400 2011-03-03 Hemma)
  2004 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Rekorderliga grejer. Inget tjafs. Inget gulligull, utan redigt bonnatjut från Basilicata. Och naturligtvis är det Aglianico vi har i glaset. Lite vresig, lite kantig, men ändå fint trevlig. Ingenting man bjuder på till de som inte är vana vindrickare. Gommen behöver ett gäng flaskors träning. I vanliga fall är det Aglianicos tanniner som ställer till det, men här är det kombinationen av nämnda tanniner och de typiska italienska syrorna. Hade inte frukten stått upp, kanske det resulterat i ett vin som hade spretat betänkligt. Men denna botti-lagrade Vulture fixar matchen utan problem. Skönt vardagsvin! (vs2400 2011-03-02 Hemma)
  2007 - Prager - Grüner Veltliner - Achleithen - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  När Grüner Veltliner är bra är det redigt bra. Och Pragers viner sitter som en smäck för våra smaklökar. Inget onödigt GV-fluff, utan en sparsmakad mineralitet i all inneboende kraft. För kraftfullt är det...tar hela gommen i besittning. Och en alldeles fantastisk kompis vid matbordet. Stöttar upp precis där man vill...det mesta finns på plats i form av syror, frukt och längd. Självklart mer eller mindre torrt. Storslaget vin. (vs2400 2011-02-26 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning