Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1481 till 1500 av 2551
Vin
  2002 - Domaine Dominique Gallois - Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC - La Combe aux Moines
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Delikat upplevelse. Klass...finess...stilrent...kraft där det behövs...matvin av rang. Bourgogne är löjligt bra när väl bitarna sitter som de ska. Och här är det inget som slinter. Vi ger denna 2002:a ett gäng timmar på karaff, och det är inget vi ångrar. När vi väl häller upp första glaset inser vi snabbt att vi har en skön resa framför oss. Njutning hela vägen. Doftmässigt finns det fortfarande framtida potential. Visst har mognadsresan påbörjats, men här finns fortfarande roligheter dolda. I munnen briserar vinet i form av balanserade syror, frukt, kraftfullhet, finess och rackarns fina tanniner. Det här är bara löjligt gott. Och här stöttar de välkryddade fattonerna upp på ett elegant sätt. Rysligt bra. Och då har vi inte tagit första tuggan på vår enkla lördagsmiddag - Coq au Vin. Här snackar vi 1+1=3. Satans bra helt enkelt. Vinet lyfter ett par snäpp till. Frukt och syror matchar varandra fram till stordåd. Helt enkelt skitgott! (vs2400 2011-02-26 Hemma)
  2009 - Yvon Métras - Moulin-á-Vent AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Sicken satans rökare...och snacka om överraskning. Vi befinner oss alltså i Beaujolais - närmare bestämt i Moulin-à-Vent - och att gissa blint på det finns inte på kartan. Det här är mörkt som synden, och redigt syndigt gott. Fullständigt exploderar i munnen...tuffa syror, en enorm varm fyllig frukt och störtsköna tanniner. Ett fantastiskt lyft och en pulserande energi. Osannolikt gott. Gamay-juicen har fått sig en körare på delvis nya fat - har inga belägg för det men det finns något i tanninstrukturen som pekar ditåt. Om det är gott nu, så finns det en löjligt stor potential för framtida stordåd. Hur förbannat roligt vin som helst. (vs2400 2011-02-25 Hemma)
  2009 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Poulsard - Enfant Terrible
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Busigt...charmigt...fräckt...skojigt...och naturligt gott. Inte ofta man dricker Poulsard/Plousard, men när man väl intager denna druvsort brukar det bli tummar upp. Och så även denna kväll. Inget stort vin, men enormt lättdrucket. Ett perfekt sommarvin och klockrent att njuta av ute i naturen. (vs2400 2011-02-25 Hemma)
  2001 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Ego - Schioppetino
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Bressans viner är inte lite goa...redigt speciella och med en personlig prägel som få. Urgoda att bara dricka rakt upp och ned. Tycker faktiskt de har lite problem vid middagsbordet...aningen för lite tanniner. Men så här...en torsdagskväll...framför brasan briljerar Ego i grenen drickbarhet. Försvinner oroväckande snabbt.
Fin att nosa på...mörk frukt...lite malört...värme och solsken. Skitfin. I munnen är det en mogen sötma...fin spets...bra fyllighet och som sagt oerhört snälla tanniner.
Lättar upp i vintermörkret.
Härligt vin.
(vs2400 2011-02-24 Hemma)
  2007 - Prager - Riesling - Wachstum Bodenstein - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Fina syrliga och fylliga droppar. Härlig Riesling-dricka. Förvirrar mig en aning eftersom fyllighet och frukt dominerar, men syrorna ligger och lurar i bakgrunden. Dag 3 har syrorna vaknat till liv och kompletterar upp på ett rysligt bra sätt. Balans och längd är knäckande fin dag 3. Stora grejer.
Det här kan bara vara en bra Wachau eller en riktigt bra Alsace. Fyllighet och mineralbeska på en och samma gång. Tycker verkligen om det här. Förträffligt vid matbordet. Maffigt, men ändå elegant. Finns hela tiden något att plocka fram och sniffa på. Men naturligtvis allra bäst i munnen. Här får vi nog skaffa lite fler buteljer...
(vs2400 2011-02-20 Hemma)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - La Richemone - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ska definitivt drickas inom 1-2 år. Tror inte på någon större utveckling. Frukten känns som den är på upphällningen.
Om vi bortser från dricksfönster (intressant eftersom det ligger 2 till i källaren), då kvarstår ändå faktum att denna NSG sköter sig alldeles utmärkt. Trevliga Bourgogne-toner i näsa och mun. Slutet av respektive glas sitter allra bäst (kanske finns det potential i alla fall). Det som gör mig tveksam är den lilla rönnbärssyran som biter ifrån på slutet.
Definitivt en trevlig flaska, men absolut inte en stor upplevelse. Elegant och trivsam.
(vs2400 2011-02-19 Hemma)
  2008 - Prancing Horse - Pinot Noir
(Australia - Victoria - Mornington Peninsula Info)
Visa mer information
  Här har vi en typisk semestertrofé. Bra på plats, men ack så skör här hemma. På tok för påklistrad sötma. Jolmig om den inte hålls kyld (och då för kall för att locka fram det som borde finnas där).
Nej, det här går bort. Vi klarar inte av att avsluta flaskan...typiskt aussie-syndrom här hemma.
(vs2400 2011-02-19 Hemma)
  2005 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ingen direkt överraskning att denna nord-piemontesare levererar stordåd. Men man kan ändå inte låta bli att imponeras av innehållets eleganta kraft. Finstämd i näsan (men ändå med dolda mullrande muskler) där rosor, nypon och mörk frukt samsas om uppmärksamheten. I munnen börjar vinet som en blyg individ som med tiden bygger upp ett allt starkare självförtroende. Den sista tredjedelen av flaskan är all blyghet bortblåst, för att istället låta självförtroende och självklarhet dominera. Elegans, skir skönhet, ter sig som en vältränad gymnast (lätthet men ändå urstark)...helt enkelt en förträfflig bekantskap. Le Piane kommer vi att träffa på fler gånger...inget snack! (vs2400 2011-02-18 Hemma)
  2009 - Dard & Ribo - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Skojigt, humörhöjande, glädje, mullrande skratt...helt omöjligt att tänka negativa tankar. Sanslöst gott. Fantastisk spänst. Mineralig pigg mörk frukt. Drickbarheten är total. Löjligt gott. Tar slut livsfarligt snabbt. Tack och lov endast 12,5%. Mer sådant. Naturlig dricka. Svavlad en aning (tror jag). Påminner inte så lite om Lapierres Morgon som sänktes i söndags. Energi i flaska. Återigen ett vin som alla bör ha liggandes. Vi kommer att beställa fler. (vs2400 2011-02-18 Hemma)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Återigen en toppinsats av Aurora-gänget. Sicket tryck rakt igenom hela buteljen. Härlig energi och en drickbarhet som få matchar. 06:an visar upp en begynnande mognadsbana, där framförallt faten har integrerats i den läckra mörka frukten. Naturligheten lyser igenom i form av ypperliga syror samt röda äppliga toner. Hur gott som helst. Att leta ledsamheter i Barricadiero är lönlöst, här finns det bara utrymme för uppåtvisande tummar. Briljant jobb av tomtarna/dvärgarna på berget. (vs2400 2011-02-17 Hemma)
  2004 - Anzivino - Bramaterra DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nja...det här var aningen för tunt och snipigt. Väl vasst. Saknar frukt och djup. Endimensionellt.
Bra doft, men svajig i munnen. 05:an testades i helgen och uppvisade en annan karaktär...mer frukt, mörkare och bra mycket trevligare. 05:an kanske saknade aningen syra, men det uppvägdes av sötmogen frukt och fyllighet. 04:an är som en alltför smal fotomodell.
När frukt saknas i de lite nordliga Nebbiolo-vinerna, då känner man verkligen de volatila dragen aningen för tydligt.
Årgångsvariationerna i dessa nordliga Piemonte-doc är markanta. Gäller att plocka selektivt.
(vs2400 2011-02-15 Hemma)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Då var det konstaterat. Himmelriket finns. Och närmare bestämt i Morgon. Alltså i Beaujolais. Just det Beaujolais.
Efter en väl genomförd vinräd i Cph med omnejd, konstaterar vi att vi verkligen är värda lite kvällsnjutning. Och det blir i form av 2009 Lapierre Morgon. Och sicken dricka detta är. Fullständigt knäckande gott. Elegant. Vibrerande energi. Förvånansvärt mörk och tät. Naturligtvis ungdomlig. Doften växer under de timmar vi sniffar framför brasan. Väldigt röd initialt, för att sedan söka sig mer mot sötlakrits och solmogen frukt. Men återigen är det i munnen den stora belöningen väntar...harmoni och balans...energi som hela tiden driver spikrakt framåt...enormt lyft i munnen...läcker och finstämd. Sicket vin. Kostar 133 dkk. Vi tar det en gång till...133 dkk. Vi testade Deboeufs motsvarighet (2009 Morgon) i veckan. Inte dumt, men milsvid efter det här. Där Deboeuf befinner sig doft- och smakmässigt i Beaujolais, så lever Lapierre i gränstrakterna mellan Jura och Pinot-Bourgogne. Helt naturligt. Inget svavel. Det här är ett rysligt vackert vin. Lyriskt.
(vs2400 2011-02-13 Hemma)
  2008 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Sous la Roche Plein Sud
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Sällan man upplever energi på det här sättet. Inte nog med att denna Trousseau är fantastisk i både näsa och mun, utan den verkligen regerar från första mun till den sista. Inget snack om vem som styr handlingen framåt. Och den briljerar inte bara på egen hand, utan även tillsammans med diverse fantasifulla rätter som Relae serverar under kvällen.
När de röda vinerna från Jura träffar rätt, ja då träffar de verkligen livsnerven hos oss. Buteljerad energi. Buteljerad glädje. Buteljerad naturlighet.
Enormt läcker rödfrukt. Tanninerna trycker till precis där man önskar. Där en Poulsard är aningen snäll (men jävligt god), där visar Trosseau upp en struktur som inger respekt. Seriösa grejer.
(vs2400 2011-02-12 Relae i Cph)
  2004 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Dricks under 3 dagar och den upplevs faktiskt likvärdigt under samtliga dagar. Inga svackor. Nosen fylls av tropisk frukt, viss mognadsutveckling, lite dill, drag av viskositet...som synes indikerar näsan att vinet ska upplevas moget och aningen fluffigt i munnen. Men så är inte fallet, utan snarare möts vi av härligt strama syror, fin återhållsam frukt, mineraler i förarsätet och bra utvecklad längd. Ska vi vara riktigt uppriktiga så finns det aningen mer viskositet dag tre. Så är det, men inte det minsta vulgärt. Inget stort vin, men ett jävligt bra vin. Och bra utväxling på knappa 10 euro (hos Schäfer). Ska drickas nu. (vs2400 2011-02-11 Hemma)
  2007 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Rackarns god Sangiovese. Rustik, hederlig, finstämd, redig och snacka om att leverera till födan. Sällan upplevt ett sådant lyft som Monsanto presterar till bambi-filén. Den fullständigt vibrerar av glädje i munnen. Syror och frukt tar gemensamt tag i taktpinnen och slänger iväg ett soligt leende till våra glåmiga vinteransikten. Fantastiskt gott. Varje källare bör ha ett gäng sådana här flaskor undanstoppade. Gott nu och i många år framåt. (vs2400 2011-02-11 Hemma)
  2000 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Jätthärlig att sniffa på, men aningen för trött i våra munnar. Lite väl baktung. Saknar syror. Aningen för sötmogen. Obalanserad. Kvarvarande 00:or ska drickas upp inom ett år. (vs2400 2011-02-11 Hemma)
  2004 - Mazzei - Maremma Toscana IGT - Tenuta Belguardo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Mörk. Tät. Extrakt. Tryck. Fullmatad på alla sätt. Bra näsa (full av mörkhet, lite fat, solmogen cassis...alltså typisk Bolgheri/Maremma). Och väl i munnen konstateras en klockren Italienare av modernt snitt. Den solmogna frukten drar oss till den toscanska kustremsan. Bra syror, skön frukt, modernt anlagd...bra typicetet helt enkelt (Bolgheri/Maremma-typisk alltså). Ska absolut drickas här och nu. Inget att spara på. 2004 visar úpp en fin drickbarhet för tillfället, gällande de moderna varianterna vill säga. Tror vi har en kvar. Nyps nog under sommaren vid grillen. (vs2400 2011-02-10 Hemma)
  2000 - Enzo Boglietti - Barolo DOCG - Casa Nere
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Snälla nån, vad fint detta är. Visst kan man gnälla på lite proffsiga fat, men då letar man fel. Det här är bara löjligt bra. Fantastisk Barolo av modernt snitt. Men här finns precis det man ändå letar efter...en svårslagen doft av blommor, underbara kryddor, komplexitet, mörkt socker, stor mogen frukt. Och väl i käften är det fullständig harmoni...syror, frukt, längd, tanniner...allt sitter ihop och inget slåss om uppmärksamheten. Vi dricker denna Barolo tillsammans med Roagnas 2006 Vigna Rionda och 1998 Crichet Pajé från samma producent och det är en upplevelse att sitta med tre löjligt fina viner framför sig. Till vinerna äter vi en enkel hjortragu med linser och det är Casa Nere som avgår med segern. Nu ska man inte jämföra, men det är svårt att vifta bort faktumet att Casa Nere levererar långt över förväntningarna (modern och svajig årgång). Oavsett är det en ynnest att sitta med tre fantastiska nebbor en lördagskväll och bara njuta. Fantastiskt gott! (vs2400 2011-02-05 Hema)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Som tidigare - klockren leverans. Drickbar är bara förnamnet. Charmtroll. Imponerar på alla som får möjligheten att prova. Elegans. Vägvisare. Rakt fram. Hög syra. Nästan som en klass-Riesling. (vs2400 2011-02-04 Hemma med Bristly-Gabriel)
  2006 - Roagna - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Mörk bekantskap. Förvånansvärt öppen. Enormt tryck. Mörk till sin karaktär och det är frukten som framförallt visar upp sina mörka toner. Syrorna känns dämpade för tillfället. Finns där någonstans under frukten. Enormt ungdomlig. Härlig tanninstruktur. Stor framtida potential. Buteljerad sent i höstas. (vs2400 2011-02-04 Hemma med Bristly-Gabriel)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning