Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1501 till 1520 av 2551
Vin
  2001 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Cannubi
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Sicken doft. Fantastisk. Mogen, men med hopp om ännu häftigare näsa. Här finns det man vill ha...blommor, tjära, nypon, löjligt fin komplexitet. Sicken näsa...Munnen möts av syror som är laserskarpa. Vi konstaterar att föda krävs till denna ultra-traditionella Barolo. Men sakerna växer till sig på ett förtjänstfullt sätt över timmarna. Frukten byggs på. Rönnbären lugnar ner sig. Komplexiteten består. Satans fina grejer. Skitbra grejer. Skojiga grejer! (vs2400 2011-02-04 Hemma med Bristly-Gabriel)
  1998 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé - Crichet
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Stort vin. Personligt. Kompromisslöst. Och fortfarande i begynnelsen av sitt komplexa liv. Nosen domineras av kraftfullhet. Frukt, komplexitet, blommor, undervegitation...ja allt känns nästan hotfullt kraftfullt. Men mitt i allt detta är det ändå elegansen och balansen som slår igenom. Trots alla muskler är det ändå löjligt finlemmat. Njutningsfullt till sista lilla droppen. Man sitter med näsan i glaset och bara försvinner bort i tankarna. Det är sanslöst skönt att flumma med en stor nebba i glaset. Himla synd att prislappen är väl häftig.
Även tanninerna är harmoniskt byggda. Gudomligt gott!
(vs2400 2011-02-04 Hemma med Bristly-Gabriel)
  2007 - Szepsy
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Lite svullen, men med stor personlighet. Lite väl häftig %, men återigen är det personligheten som räddar denna ungrare.
Mogen frukt...nästan tropisk...hyfsade syror...bra karaktär i mellanskiktet...örter och lakrits. Inte lätt att placera blint. Egen stil. Inga fat som stör. Stor och aningen viskös.
(vs2400 2011-02-03 Hemma)
  2007 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Storslagen Riesling! Inte ett endaste litet snedsteg. Balanserad kick. Saftiga syror...sicken honungstinn fyllighet...vi snackar längd...perfekt mogen sockersöt frukt...monumental upplevelse. Vi njuter denna GG över tre kvällar och den finaste stunden får vi dag 3. Allt bara finns där. Citrus...honung...blöta mineraler...tropikerna...viskösitet. Ett gudomligt storverk. Behöver inte säga mer, utan det är bara att vänta på nästa Keller-upplevelse.
Det är så här man förväntar sig en Alsace-Riesling, men som de ytterst sällan förmår.
Kommer att växa ett par storlekar, men det blir svårt att hålla korkskruven borta.
(vs2400 2011-01-29 Hemma)
  1998 - Chateau Branaire - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Mogen Bordeaux tackar man inte nej till. Men låt den andas ett par timmar innan servering. Väl där belönas man med en fin liten Bdx-tripp av skön kvalitet. Smyger igång, men när väl farten är uppe får man precis det man vill ha av en simpel Bdx. Branaire är ju inte någon stor lirare, utan spelar väl i någon mellan-liga på Mèdoc. Men oavsett liga finns här ceder, blyerts, rensande syror, bra djup i frukten, härligt tryck, finess, elegans, balans och ett satans bra vin vid matbordet. Precis som en Bdx ska vara alltså. (vs2400 2011-01-29 Hemma)
  2007 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Floureto
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Trevlig 07-frukt, som sig bör när det nalkas klockren Vacqueyras från Sang des Cailloux. Visst finns här lite initial sprits (skakas bort i glaset) och reduktivitet från Morvèdre-inslaget. Likaledes lätt att vifta bort i glaset. Stora grejer, men med bra bett i syrorna. Ingen nackdel med lite tillsatt kolsyra i samband med buteljering. Ger lite liv åt grejerna. Bra tryck rakt igenom hela flaskan. Satans bra vin helt enkelt. Går inte att uppbringa den endaste liten brist...möjligtvis att blomkålspurén ställde vinet i skamvrån några sekunder. Till den lilla goa rostbiffen från Bambi dyker Floureto årsmodell 2007 åter in i rampljuset. Skitgott! (vs2400 2011-01-28 Hemma)
  2008 - Domaine Pinson - Chablis Grand Cru AOC - Les Clos
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Kan nog bli bra det här...men, jag har ett litet tvivel faktiskt...faten. Har för mig att 2005.an inte var besudlad med lika mycket fathantering som denna rackare. Kan ta fel, men lite misstänksam är jag trots allt. Det jag stör mig på är att jag inte hittar några Chablis-markörer (fina syror finns i överflöd), inte en endaste liten havskallsup. Som sagt, syrorna är alldeles knäckande bra och kickande. Men faten ligger som ett täcke över och stör. Svårt att bortse från. Lite tunn i frukt/fyllighet för tillfället. Skitfin längd. Och ett bra tryck i munnen. Som sagt vad...kan bli bra, men...
Ok, nu på tredje dagen har faktiskt lite Chablis-vibbar dykt upp. Men också en och annan Sauvignon Blanc-karaktär går att hitta. Återigen är det de små luriga fatresterna som simmar runt i glaset. Men men...mycket trevligare dricka dag 3 än dag 1. Blir nog bra det här...
(vs2400 2011-01-27 Hemma)
  2009 - Leo Alzinger - Riesling - Loibenberg - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Sten, mineraler och syror...räcker egentligen som beskrivning. Och redigt fin potential, får man nog lägga till. Lite hårt här och nu, men satan sicket väsen som bubblar under ytan. Blir mer och mer förtjust i Alzingers viner. Det finns något spännande och levande i de här buteljerna. Något redigt egensinnigt. Just det, personlighet heter det. Letar man efter fluff och babyhull, bör man se sig om efter något annat. Rent, elegant och briljant. Kristallklart med en enorm spänst i munnen. Sånt här tycker vi om. (vs2400 2011-01-25 1)
  2005 - Domaine Pinson - Chablis Grand Cru AOC - Les Clos
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  När Chablis är bra, är det sanslöst bra. Och den här Les Clos är inget annat än...just det...sanslöst bra. Som synes är det en 2005:a, och mognadsprocessen har kommit igång en aning. Det finns lite mer än syror och mineraler för tillfället. Den börjar svullna till i munnen, fast då på ett positivt sätt. Fortfarande är det naturligtvis mineraler och briljanta syror som för kicken framåt, men här finns också annat som pockar på ens smaklökar...tror det är det där med havet i bakgrunden som får mig på tårna. Lite tång och ostronskal trycker på. Jävligt fint anlagd Chablis. Och den kommer att fortsätta att växa ett par snäpp de närmaste 2-4 åren. Men jag tror inte att kvarvarande flaskor ligger kvar så länge hemma hos oss. Oerhört elegant, men samtidigt kraftfull finessrik. Välbalanserad och löjligt bra till lättbrynta pilgrimsmusslor. Som sagt vad...när Chablis är bra är det jävligt bra! (vs2400 2011-01-22 Hemma)
  2003 - Thierry Violot-Guillemard - Pommard Premier Cru AOC - Rugiens
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  En trevlig Pommard trots den uppumpade årgången. Nu är det ju inte vilken Pommard som helst, utan en skön 1er Cru Rugiens. Och mannen bakom härligheten är en halt sköning i byn som dessutom (eller snarare hans fru) kör bed and breakfast i Pommard. Bodde där för 5-6 år sedan och han hade vänligheten att lura med mig ner i källaren för lite vinprovning. Och det visade sig att han gjorde ganska ok saker. Denna 03:a är ett gott exempel på hans hantverk. Typisk och allmänt trevlig. Bra tryck och ett skönt driv. Visst känns den lite buffliga årgången (lite Nya Världen-vibbar), men som helhet är det inget som stör. Kan nog hålla ihop 3-4 år till. Blir nog ett återbesök till försommaren. (vs2400 2011-01-22)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Zzzzzzing...sicka syror. Något av det vassaste jag varit i närheten av. Men i lilla näsan är det råstängt. Här får man jobba redigt för att skrämma upp mineraler, citrus och förvånande örter. Iskall rackare. Men efter att ha fått stå till sig i glaset börjar vissa saker framträda en aning. Men doftmässigt befinner sig Halenberg i en tung tunnel. Skippar man att nosarbetet och fokuserar på att låta käften jobba belönas man storligen. Maken till syror har jag nog aldrig varit i närheten av. Syrorna bara kastar sig in i munnen, men efter det att de sensoriska elementen i munnen vant sig hittar man enormt mycket skoj...elegans...längd...finess...renhet...skärpa...enormt driv framåt och en löjligt vacker balans. Sicket vin det här kommer att bli. Lägg undan och njut om 4-5 år. Inget spritt i form av päron-tjosan. Och absolut inget fluff. Knastertorr! (vs2400 2011-01-19 Hemma)
  2007 - Aurora - Rosso Piceno DOC - Superiore
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Här var det full utdelning på en dansk 100-lapp. Om man någon gång ska snacka fynd...då är detta ett ypperligt exempel. Bra tryck redan från första klunk. Snacka om högoktanig dricka. På ett redigt positivt sätt. Ingen blyg kille det här inte.
Syror, fyllighet och tanniner jobbar tillsammans för att ge käften ett uppvaknande av gott slag. Ingen finlirare, utan en svettig grovjobbare. Och som han sliter...fler sådana hantverkare önskas!
(vs2400 2011-01-16 Hemma)
  2005 - Domaine de Bellivière - Coteaux du Loir AOC - Vieilles Vignes Éparses
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Behöver en liten stund för sig själv denna härliga Chenin Blanc. Ge den 10-15 minuter i glaset innan attack och Vieilles Vignes Éparses ger dig full njutning. Näsan får sitt av honung, gråpäron och krita. I munnen möter vi en viskös härlighet med fin fyllighet, klockrena syror, mängder med mineraler och ett långt lyckligt slut. Redigt bra grejer. Ett naturligt vin i absolut toppklass. Härligt driv och ett satans tryck. Mer sådant här tack. (vs2400 2011-01-15 Hemma)
  2000 - Clos Triguedina - Cahors AOC - Prince Probus
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Riktigt fin utveckling. Bra mognad. Bra lyft. Finlemmad elegans och löjligt bra till den lilla bambi-steken.
Cahors är inte för alla. Vill man inte ha italienska syror i sina fransoser bör man leta efter något annat. Och man får dessutom vara beredd på en taaninstruktur som vissa kanske vill kalla ruffiga. Men ser man till helheten belönas man med en fin kvällskick. Det här är ett äkta vin. Inget överproducerat tjafs. Ingen sötsliskig fluffighet, utan ett redigt vin med briljant utveckling. Bra grejer att utmana smaklökarna med.
(vs2400 2011-01-15 Hemma)
  2004 - Barone Ricasoli - Chianti Classico DOCG - Castello di Brolio
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En bra årgång räddar ganska mycket sägs det. Och i detta fall stämmer det faktiskt. Modernt anlagd Chianti står numera inte högt i kurs på Sturköbaren, men denna seriösa Brolio visar faktiskt upp en riktigt trevlig sida. Visst finns det lite fat, men de är väl integrerade och tillför den lilla extra krydda som bra fathantering bör göra.
Schysst driv. Bra syror. Trevliga tanniner och förvånansvärt välbalanserat. Dock inget att spara på. Risken är att frukten bryter ihop om man väntar mer än 2 år. Kvarvarande moderna Sangiovese kommer att knäckas inom 2-3 år. Lovar detta!
(vs2400 2011-01-14 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vad ska vi säga om den här...inte riktigt vad vi förväntat oss. Inte alls den charmfulle trollkarl som Pajé varit de tidigare gångerna. Kanske en liten tunnel eller kanske bara en lite knepig flaska. Känns nästan som om något reagerat i flaskan. Också lite väl mycket slöjig botten-tjosan. Vi får testa en ny flaska för att kolla var Pajé befinner sig. (vs2400 2011-01-14 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Dags att göra ett nedslag bland Leitz 07:or och jag tycker att det är bästa att börja med den lite (vanligtvis) fluffiga Berg Rottland. 07 anses som en kanonårgång och innehållet i kvällens flaska motsvarar förväntningarna med råge. Rysligt bra helt enkelt.
Visst finns det lite fluffiga/tropiska inslag i näsan, men inte alls på den nivå som jag oroade mig för. Fortsatt lever vinet mestadels på sin mineralstruktur. Och det visar sig framför allt i munnen. Bra tryck hela vägen. Syrorna ligger rätt, frukt/fyllighet håller sig i schack medan mineralerna sprider ut sig i munnen. Som allra bäst är Rottland när man precis svalt klunken. Den rensande och uppfriskande känslan är total. Det här är ett vin att dricka, inte att prova. Man kan uppleva det aningen kort, men det finns så mycket fler förlåtande drag i denna klockrena 07:a. Börja njut av dessa rackare.
(vs2400 2011-01-11 Hemma)
  2009 - Domaine de la Pépière - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - sur Lie - Les Gras Moutons
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Flytande sten i dess absolut bästa form. Knastrar mellan tänderna. Knastertorr. Ypperliga syror. Munrensare av format. Förflyttar oss till en ostronbar i Paris. Och det är ingen dum känsla när istäcket ligger decimetertjockt utanför fönstret.
Att en Melon de Bourgogne kan uppvisa en finess som denna är inget annat än sensationellt. Som sagt vad...satans bra grejer.
(vs2400 2011-01-08 Gbg)
  2007 - Domaine de Cristia - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Dags för ännu en CdP-07:a. Och visst blir man lika goo innombords som vanligt. Busig frukt, pigga syror (skapar fundersamhet kring bordet i form av eventuella tillsatser), bra tryck hela vägen och aningen eldighet. Framför allt stör eldigheten matupplevelsen. Blir irriterande i längden. Klarar sig definitivt bättre på egen hand. Tyvärr känns de 15 % dagen efter och fundersamheten om tillsatser förstärks. Vi har även en diskussion om vinets upplevda sötma...är det % eller 07-frukten? Vi blir inte helt överrens... (vs2400 2011-01-06 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Kan inte låta bli att återtesta en Demeter. Och ikväll blir det ett glas av Veres. Drick inte för kallt. Låt vinet öppna upp sig. Satan vad fint. Faten ställer inte till det, utan lyfter fram oanade dofter och fina smakegenskaper. Upprymdheten infinner sig. Fina grejer. Stora grejer. Vidhåller att Furmint på detta vis presterar i toppen på Bourgogne-ligan. (vs2400 2011-01-06 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning