Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1521 till 1540 av 2551
Vin
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Mitt-i-veckan-godis som får oss att glömma vintermörkret. Vi förflyttar oss med automatik till ett betydligt varmare och ljusare Medelhav. Och Mas des Chimères tar oss till Sydfrankrike närmare bestämt.
Naturlig energi i form av fullfjädrad 07-frukt som fullständigt exploderar i munnen. Drickbart är bara förnamnet. Friskt, nästan lite bubbligt, bra fyllighet och en skön tanninattack. Bra struktur och förvånansvärt balanserat. Sötlakrits blandat med lite fransos-svett i näsan.
Riktigt bra grejer.
(vs2400 2011-01-04 Hemma)
  2006 - Villa Forano - Colli Maceratesi DOC - Almajano - Riserva
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Nej du min ektomte. Det här går tvärbort. Ambitionen i källaren spårar fullständigt ur. Här hittar vi inget annat än ekspån, flisor, ekbeska, ek ek ek ek...och ännu mer ek.
Vi frågar oss varför odlar man druvor när man fullständigt döljer frukten och dess gudomliga egenskaper...Som sagt, tvärbort!
(vs2400 2011-01-03 Hemma)
  2001 - Domaine Tempier - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  John Bauer-vin. Trolskt, murrigt, fuktigt drypande, doft av höstskog och bedövande gott. Full valuta för varje instoppad liten euro. Lagring skapar sköna stordåd.
Min kära fru och jag diskuterar hur viktig känslan är som ett vin förmedlar. Vissa är intensiva som en Clash-låt, medan andra är mer långsamma och mörka. Denna Bandol är ett klockrent exempel på ett långsamt vin som även påverkar vårt kvällstempo. Kvällen blir verkligen lugn och harmonisk.
I fortsättningen ska vi försöka förmedla känslan som ett vin ger oss. Inte inabsurdum, utan när vinet verkligen talar till oss. För min del ger denna beskrivningstyp enormt mycket mer än konstruerade doftintryck.
Men åter till Tempiers enkla, men ack så goda, bas-Bandol. Det ska definitivt drickas nu, frukten finns fortfarande kvar samtidigt som mognadstonerna börjar rycka fram. Och som vanligt med dessa Mourvèdre-stinna Bandol-viner är syrorna aningen tillbakadragna. Enda lilla invändningen. Och se till att dekantera (reduktiv initialt) en timme i förväg.
(vs2400 2011-01-01 Hemma)
  2000 - Gemma - Barolo DOCG - Tre Nasi - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra Barolo med fin mognad. Kanske inte det tryck jag förväntat mig. Frukten står inte riktigt upp. Men varför gnälla när vinet visar upp typiskhet i form av doft och smak i botti-stil. Och det funkar förträffligt till det som serveras vid matbordet. Även denna Barolo får prova sina vingar till vår älggryta. En halvflaska ena kvällen och resten kväll 2. Klarar sig alldeles utmärkt, kanske med en liten större uppsida redan den första kvällen. Frukten kändes aningen mer intensiv. Bra tidpunkt att nypa näsorna- Visst kommer den att överleva 2-3 år till, men med tanke på utvecklingen avseende frukt är det inget att spara på. Drick ur och njut. (vs2400 2011-01-01 Hemma)
  2008 - Overnoy et Houillon - Arbois-Pupillin AOC - Poulsard
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Lätthet. Finess. Renhet. Pur glädje. Urgod. Inget stort vin, utan enbart stor drick-glädje. Upprymdhet i hela kroppen när dropparna rinner genom strupen. Så läckert. Perfekt vin att njuta av innan de stora elefanterna intar scenen. Briljant som förtrupp. Visst finns det naturliga vibbar, men när drickbarheten är läcker och intagande finns det knappt några störningsmoment. Härligt. (vs2400 2010-12-31 Hemma)
  2001 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till älggrytan som puttrat i 5-6 timmar? Varför inte en CdP från Charvin. Och varför inte plocka fram en 2001:a. Sagt och gjort...och inte blir vi besvikna. Satan vilket tryck. Fyllig, mörk, aningen sötma, stor, bra energi, varm och intagande. Stort vin till stor mat. Bra mognad, men med fortsatt bra framtid. 5-6 år till klarar dessa godbitar utan problem. En CdP från Charvin kan vara aningen vresig innan åren i källaren gjort sitt. Men med 6-7 års mognad börjar det hända fina saker. Omvandlingen går mot en fin Pinot-upplevelse allt som oftast. Dock är denna flaska urtypiskt sydfransk. Svårt att hitta något som inte tyder på en klass-CdP. Härligt vin. (vs2400 2010-12-31 Hemma)
  nv - Roger Coulon - Les Coteaux de Vallier
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Skoj med bubblor. Dricker det på tok för sällan. Och det ska vara riktiga bubblor, annars kan det faktiskt kvitta. Inga beska droppar här inte.
Rent och snyggt. Elegant. Bygger främst på mineraler och syrlig fräsch citrusfrukt. Skön känsla i munnen. Bra drag i syrorna. Bra balans och harmoni. Funkar dessutom fint till småtugg och en jordärtskockssoppa. Bra driv.
(vs2400 2010-12-31 Hemma)
  2008 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Kluvna intryck. Dag 1 är det initialt inget annat än bio-dricka och när det är så övertydligt blir man tyvärr lite ledsen. Omöjligt att leta fram något annat än bokna äpplen och ostaffär. Däremot händer det mycket positiva prylar under kvällen. Det sista glaset vi delar dag 1 är inget annat än en pur njutning. Lätt och frisk, trevliga bäriga dofter och läskande att dricka. Inget motstånd någonstans. Skitgott.
Dag 2 är det inget annat än tummarna upp. Visst är de naturliga egenskaper fortfarande närvarande, men nu finns här enormt mycket annat gott att diskutera. Gudomligt lätt att dricka. Löjligt trevligt att nosa på. Inget annat än ren energi. En transformation jag inte trodde att denna Morgon var mogen. Härligt när man tar fel.
Skoj med personlig Beaujolais-dricka. Mer av detta ska införskaffas.
(vs2400 2010-12-30 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Grüner Veltliner - Loibenberg - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  När GV är bra är det en höjdare att dricka, när GV är bra finns där ett härligt driv som obönhörligt för en framåt. Alzinger brukar stå för kvalitet och denna Loibenberg gör oss inte det minsta besvikna. Ett ruggigt fint vin som hela tiden utmanar med kryddighet, energi, driv, fyllighet och personlighet. Det här är inget annat än finfin nyårsdricka som verkligen levererar vid förrättsbordet. Lite olika varianter av gravad lax är inga problem för Loibenberg. Gott vin som tar för sig på sitt egna sätt. (vs2400 2010-12-30 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vet inte hur många flaskor Montevertine vi njutit under innevarande år, men de är inte få och alla har erbjudit oss grym tillfredställelse. Det är ett vackert vin att titta på, ett vackert vin att dofta på och ett oerhört vackert vin att dricka av. Ett vin helt utan fel. Det är sanslöst gott nu och det har en potential för framtiden som inte går av för hackor. Ett komplett vin i mina ögon. Naturligtvis funkar det förträffligt vid matbordet. Eftersom det är löjligt Pinot Noir-likt (och här snackar vi Bourgogne) funkar det inte bara till italienska rätter, utan likaledes till mer eleganta varianter. Som sagt vad ett komplett vin. (vs2400 2010-12-29 Hemma)
  2001 - Markus Molitor - Zeltinger Sonnenuhr - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  När Spätlese-Rieslingen lämnar sitt sockersöta jag till förmån för den mer komplexa världen, det är då som jag verkligen kickar igång. Jag gillar de naturligtvis även när de är pur unga, men de har ett par växlar till när åren i flaskan gjort sitt. Och när man har en 2001:a framför sig, ja då stiger förväntningarna.
Och vi blir inte det minsta besvikna. Syrorna är exemplariska, fyllighet och viskositet erbjuds i stor stil, välintegrerad sötma och en föredömlig balans. Och som kompis till diverse maträtter (rökt lax med avacado och mangosalsa) visar denna Spätlese upp sitt rediga register.
Inget annat än ett stort vin.
(vs2400 2010-12-25 Hemma)
  1998 - Chateau Corbin Michotte - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Uppfostrande vin. Vid första lilla sippen blir ryggen rak som ett spett. Inte sitta som en hösäck när viner som dessa ska konsumeras. Det här är strama och klassiska grejer. Ingen inställsamhet, utan endast en fantastisk resa i Cabernet Franc-land. Det här är så gudomligt gott. Renhet, stramhet, klass, finess, explosivitet, energi och rysligt bra matsällskap. Frukten har krupit in i vinet, men här finns så mycket annat gott att hitta. Inget snack om att vi har bra Bdx i glaset och inte heller någon diskussion om att vi har Cab i någon form i glaset. Men om vi är väster eller öster om Garonne är inte lika lätt att konstatera. Stramhet och struktur gör att vi lika gärna kan ha en Médoc i glaset.
Och återigen konstaterar vi att om man väntar cirka 10 år efter skörd belönas man storligen. En bra Bdx kan man naturligtvis vänta in med ett gäng år till på rygg. Och det finns fortfarande kraft för ett par år till för kvarvarande flaskor.
(vs2400 2010-12-25 Hemma)
  2008 - Didier Joris - Syrah - Òsami
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Skön julafton-dricka. Schweizisk Syrah (åtminstone de från Valais) står högt i kurs på Sturköbaren. Denna unga och ofatade variant från Joris gör oss inte det minsta besvikna...vi möts av mörk frukt, väldoftande köttsafter och murriga svarta oliver...och det där typiska (men svårbeskrivna) som kännetecknar ofatade rödingar. I munnen imponeras vi av urkraft och balans. Den smyger igång för att i eftersmaken fullständigt explodera i munnen. Redigt bra grejer. Förvånansvärt fylligt och välstrukturerat. Stor framtida potential döljer sig i kvarvarande flaskor. Skitgod Syrah. (vs2400 2010-12-24 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här går det inte att slarva med luftning. Gör man det uppfattas nog vinet som väl ruffigt och 'brettigt'. Men med luft erbjuds vi inget annat än ett klockrent exemplar av Aglianico i toppklass. Doften öppnar upp med blommor, sötlakrits, tobak och en murrig mörk frukt. Och smakmässigt är det inget annat än en fullträff. Italienska syror, trevlig tanninstruktur, bra fyllighet och en härlig explosiv känsla i gommen. Rensar redigt oavsett maträtt. Det här är ett vin som tar för sig, ingen blyg rackare här inte.
Mognaden börjar visa sig, men här finns utrymme för positiv utveckling. Men egentligen är den i en härlig drickfas här och nu. Vi sparar en halvflaska till ikväll. Återkommer.
(vs2400 2010-12-22 Hemma)
  2005 - St. Innocent - Pinot Noir - Seven Springs Vineyard - Willamette Valley AVA
(Usa - Oregon Info)
Visa mer information
  En Oregon-Pinot av det trevligare slaget. Bra tryck och med hyfsad struktur. Som så ofta med Nya Världen-Pinot'er saknas det lilla extra djupet. Och med djup menar jag komplexitet, föränderlighet och kaxighet/personlighet. Allt känns lite väl rent och tillrättalagt.
Nog med gnäll, för här finns tillräckligt med godsaker för att tummar och mungipor far en it uppåt. Bra frukt, bra tryck, fina syror och sköna tanniner. Ingen alko-hetta. Lite grönska och bitterhet (malört). Snyggt vin helt enkelt. Kanske aningen för snyggt för mig. Men mitt ambivalenta jag säger ändå att Oregon-Pinot är schyssta grejer.
(vs2400 2010-12-21 Hemma)
  2007 - Baricci - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Härlig Montalcino-dricka, precis som man vill ha sina 'enkla' Sangiovese. Direkta, rena, okomplicerade, charmiga, precisa, lätta och naturligt goda. Inga som helst problem att njuta till en hjortragu som skriker vilt. Kanske inte den bästa kombinationen (en hyfsat mogen Barolo visade upp en korkad sida), men med tillräckligt motstånd för att bjuda upp till hyfsad dans.
Sista Rosso'n av 2007 års modell från Baricci. Vi får börja nagga av Brunello'na istället.
(vs2400 2010-12-19 Hemma)
  2002 - Thierry Violot-Guillemard - Pommard Premier Cru AOC - La Platière
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Trevlig Pommard. Börjar ge ifrån sig klara mognadskaraktärer. Vi bodde hos den här snubben när vi passerade Pommard för ett gäng år sedan. Som så många andra i Pinot-byarna visade sig att även den här sköningen hade ett gäng Pinot-fat liggande i källaren. Trevliga grejer, utan att vara stora viner. Men från ett bra år brukar man få schysst utdelning, även från mindre kända lirare.
Och att nypa denna 2002:a nu visar sig vara ett bra val.
Tydlig Pinot-karaktär, bra syror, pigg frukt och bra struktur på tanninerna. Behagfullt rakt igenom. Bra hantverk. Invändningarna hittar vi långt bak i gommen...lite gröna drag (men man får verkligen leta) samt en nyans av malört (samma sak här, leta leta leta).
För 20 euro får man mycket Pinot-dricka. Men det gäller att testa på plats, samt att plocka från de goda åren.
(vs2400 2010-12-17 Hemma)
  2005 - Albert Boxler - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Sommerberg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Bra drag i syrorna. Bra tryck i den botrytisstinna frukten. Härlig personlig framtoning i näsan, där rökiga mineraler slåss om utrymmet tillsammans med den mogna frukten. Bra balans. Fin drickfas just nu. Gillar att grejerna sticker ut på ett redigt personligt sätt. Visst är det Riesling och visst är det Alsace, men här finns ändå härligt med grejer för att hålla intresset vid liv bra länge.
Skojigt vin på redigt bra kvalitetsnivå.
(vs2400 2010-12-15 Hemma)
  2006 - Le Vieux Donjon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Perfekt vin att värma själen med framför brasan. För det här är en dryck som verkligen värmer. Och det gäller inte bara att alkoholen hjälper till, utan i lika stor utsträckning värmer det min själ med. Och orsaken är att Donjon gör så himla sköna doningar.
Vi möts av en matta av svarta oliver, mörk mullrande frukt, tobak och salmiak. Sydfranskt så det förslår. Munnen får en behandling av bra syrastruktur, härlig fyllighet, skön värme och förvånansvärt mogna tanniner. Inga störande moment. Trodde att grejerna skulle vara mer stängda än så här.
Förvånansvärt lätt att dricka.
Tillsammans med Charvin håller Donjon ställningarna för de traditionella värderingarna i CdP-land.
(vs2400 2010-12-15 Hemma)
  2008 - Rockford - Shiraz - Basket Press
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Fy satan vad bra grejer. En legendarisk Barossa-Shiraz visar vad landet/druvsorten/regionen/producenten kan producera. Balans - definitivt. Typiskt - definitivt. Stort - definitivt. Ungt - definitivt. Potential - definitivt. Vi kan hålla på så här ett bra tag, men oftast räcker det att få ur sig ett ...satans bra vin...för alla ska greppa.
För det här är inget annat än ett storslaget vin. Och det är finlemmat och elegant. Samtidigt har det en frukt som är Ellroy-stooooooor.
Det finns en trist pryl med Basket Press...det går inte att få tag på (om du inte är med på Rockfords mail-lista). Och när det dyker upp på en vinlista i Brisbane är det bara att hugga.
Skitskoj att testa och sanslöst gott att dricka. Ellroy-stooooooooooort.
(vs2400 2010-11-20 Rest i Brisbane)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning