Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1541 till 1560 av 2551
Vin
  2005 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det är så här man vill ha sina 'enkla' nebbor...blommor och röd frukt...frisk och ren...välbalanserad och elegant...inbjudande god. Sen att det inte är endast nebba i buteljen ökar spänningen...inte dumt med ett gäng klasar Vespolina i blandningen. Exakt vad Vespolina tillför är inte jag man att förtälja, men redigt bra blir resultatet. Som en trevlig ung by-Bourgogne av bra klass.
Inte på något sätt ett stort vin, utan ett urcharmigt, personligt och skitgott vin helt enkelt.
(vs2400 2010-11-06 Hemma)
  2001 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Snälla nån, sicken sötma. Är det här verkligen INTE ett dessertvin? Här gäller det att ta höjd för sötman (som är galen på egen hand) när maten serveras. Vi löser det med lite extra rönnbärsgelé i den svampstinna älgragun. Då funkar denna CdP på ett mer än ok sätt. Inte dumt alls faktiskt, men när faten är skrapade, sitter vi där med ett vin som bombar gommen med allt annat än finess.
Det är tyngd, kraft och sötma som dominerar. Vi har testat någon 01:a tidigare (ett gäng år sedan) och den upplevdes inte så här.
Återigen, var försiktig med denna tunga Janasse.
(vs2400 2010-11-06 Hemma)
  2007 - Martin Schaetzel - Riesling - Alsace AOC - Kaefferkopf - Granit
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Inget snack om vad vi har i glaset. En klockren Alsace-Riesling av hög klass. Den lilla skitigheten/honung säger Alsace och citrus/mineraler snackar Riesling. Och som sagt en bra sådan. Skitigheten finns bara initialt i näsan, för i munnen regerar renhet, längd, elegans och en rensande fräschör. En liten pilgrimsmussla till detta och himmelriket är nära.
Dag 2 har vinet tyvärr vikt ned sig...äpplen i stället för citrus. Åldras oroväckande snabbt. Nackdelen med en naturligt anlagd Riesling. Gäller med andra ord att avsluta det som påbörjats.
(vs2400 2010-11-05 Hemma)
  2001 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Ego - Schioppetino
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Snälla satan, vad gott. Vi tappar luften fullständigt när vi njuter dessa naturliga droppar. Så liderligt framställt. Så fantastiskt gott. Sicken uppvisning.
Men vi hittar faktiskt en liten brist...vad ska man äta till detta? Vinet är oerhört skört. Det som saknas är upptuktande tanniner som ger struktur genom en måltid. Men vi konstaterar snabbt att man absolut inte alltid behöver ha mat när vinet uppträder som detta. Det tål med lätthet att njutas på egen hand. För det är bara så försvinnande gott. Fullfjädrad frukt, rensande syror och en upplyftande fyllighet. Lite sötma finns definitivt med i bilden. Dock inte mycket till tanniner. Men bara så bra.
(vs2400 2010-11-05 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ja tack. Fungerar bra. Redigt bra. Härligt tryck rakt igenom. Bra frukt. Fin balans. Personligt. Mestadels botti-vibbar. Som synes ett vin som med lätthet slinker ned på Sturköbaren. Definitivt ett av de bättre Aglianico-viner vi njutit. Och med en briljant framtid.
Ibland kan Aglianico upplevas väl burdus och ruffig, men här finns inget av detta. Visst är det tufft, men under det håriga bröstet döljer sig ett väldigt stort hjärta.
Skitbra grejer. Finns plats för fler i källaren.
(vs2400 2010-11-04 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nej tack. Funkar inte. Anonymt och identitetfritt. Kan i princip vara vad som helst. Inget fel på själva vinet, men det är tyvärr väl själlöst.
Doften ger oss vaniljiga fat, livlös mörk frukt, stilrent och sterilt. Livlöst helt enkelt.
Samma sak händer i munnen...det slinker ned utan väsen, men inte heller med någon entusiasm. Inget man lägger märke till. Välgjort men också urtrist.
Finns ingen anledning att shoppa fler av dessa anonyma droppar. Bort.
(vs2400 2010-11-01 Hemma)
  2006 - Weingut Schmelz - Grüner Veltliner - Pichl-Point - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  En alldeles klockren Grüner i min smak. Inte sådär svulstig och jolmig som allt för många kan te sig. Här spelar frukt och mineraler upp ett balanserat stycke vinupplevelse. Och ju mer man dricker desto mer nyanserad uppträder denna rediga Smaragd.
Och vid matbordet (vi dunkar i oss marulk badande i provencaliska/italienska frestelser) visar Grüner Veltliner varför det är en av de främsta druvsorterna till mat. Fångar upp nyanserna i maten och växer ett par snäpp. När en GV ter sig så här lugn och sansad blir jag redigt glad, för det är satans trevliga grejer när träffbilden är som ikväll.
(vs2400 2010-10-30 Hemma)
  nv - Roger Coulon - Les Coteaux de Vallier
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Champagne en torsdag...varför inte. Tror inte det finns någon specifik dag man inte kan surpla i sig dessa underbara bubblor. Lika förbannat trevligt varje gång.
Roger Coulon är en helt ny bekantskap och hans Les Coteaux de Vallier är inget annat än löjligt trevlig. Frisk, fullpackad med energi, pigg och uppåt-kickande. Mungiporna åker upp på studs. Mer fräschör än komplexitet. Mer äpplen än jäst. Ni greppar stilen.
Lätt och urelegant. Skitgod helt enkelt. Man blir bara glad. Perfekt uppåt-drog när höstmörkret belägrar Sturkö-baren.
(vs2400 2010-10-28 Hemma)
  2005 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Doucinello
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Direkt efter korken är dragen och första glaset serverat möts vi av en ruggig reduktiv doft. Här gäller en timmes luftning i dekantern.
Efter väl genomförd vistelse i dekantern är det mer nyanserade toner som möter oss...mörk frukt, mineraler, faktiskt en liten rostad brödbit (spökfat?) och en trevlig murrighet.
Smaken ger oss bra tryck i frukt och fyllighet, aningen väl lite syra för att vi ska jubla högt, men ändå ett redigt bra torsdagsvin. Även lite fruktsötma kryper fram och till det dyker det också upp en viss beska. Inget som stör när man tutar på egen hand, men till maten irriterar det tungan en aning. Petitesser i det stora hela.
Trevligt vin helt enkelt.
(vs2400 2010-10-28 Hemma)
  2004 - Domaine Lacroix-Vanel - Coteaux du Languedoc AOC - ...ma non troppo
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Inte dumt alls. Framför allt spinner denna Mourvèdre-stinna skapelse loss när den improviserade hjortgrytan serveras. På egen hand lever ...ma non troppo inte upp till våra förväntningar, men allt blir förlåtet till grytan. Sötma, syror och tanniner samspelar exemplariskt. En behaglig färd erbjuds under kvällen så länge mat finns på faten. Tyvärr försvinner frukten när ...ma non troppo får eget spelrum.
Framtidsplaner...finns med all säkerhet, men detta var sista flaskan och kanske blir det påfyllning av senare årgångar.
Vi får se...
(vs2400 2010-10-26 Hemma)
  2001 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Rio Sordó - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Riktigt trevlig Barbaresco som bjuder på sig själv. Inga knutna tendenser, utan nästan öppet Nebba-spjäll. Och redigt typiskt i både näsa och mun. När Produttori's Riservor träffar rätt, gör dom det med klockrena besked.
Näsan får ta sig an blommor, nypon, rönnbär och begynnande mognadstoner. Munnen träffas av briljanta syror, ypperlig frukt och tanniner som nafsar på ett charmant sätt. Funkar föredömligt på egen hand, men lyfter naturligtvis ett par snäpp vid matbordet. Det här är bara så bra. Skönt att det ligger ett gäng till och väntar.
(vs2400 2010-10-23 Hemma)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Purung, men satan vad bra den är redan nu. Och gissa om den kommer att växa. Briljanta grejer. Sicka rysligt fina syror, lika granna är de inneboende mineralerna och de stöttas upp av de finaste citrus-frukter som någonsin setts i Nahe. Vi kan lungt konstatera att 2009 kommer att spela i samma liga som 2007. Och utvecklingen ska vi inte ens prata om. Det här kommer att bli äckligt gott om 3-4 år och därefter. Stora grejer från Schäfer-Frölich! (vs2400 2010-10-20 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsnotering 1000.
Och då gäller det att leta fram ett vin som klarar jubileum som detta. Och fram ur gömmorna letar sig Boscarelli's topp-Nobile fram. Vi njuter deras Vigna del Noci under måltiden. Och måltiden är lite gott lamm som serveras med hempiskad bearnaise. Och gissa om Vigna del Noci spinner. Så jävla skönt att det verkligen lönar sig att ligga på dessa sköningar. Börjar kännas mer och mer klockrent att plocka sina godingar när de befinner sig mellan 10-15 år efter skörd. Träffat rätt bra många gånger nu på sistone.
Grejen är att Vigna del Noci klarar ett gäng år ytterligare, men här och nu sitter frukten (komplex sådan) fortfarande i centrum. Visst är mognaden påtaglig och pockande. Doftmässigt kan vi befinna oss på bra många ställen i Frankrike och Italien, men i munnen är det en klockren kvalitativ Sangiovese som fått sig en körare på fat. Men jävligt fint uppfostrad. Inga slappa cola-tendenser, utan stramt och urklassiskt.
Sanslöst fint lyft rakt igenom flaskan. Fantastiskt gott.
(vs2400 2010-10-16 Hemma)
  2007 - Huet - Vouvray AOC - Le Mont - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Att vi skulle mötas av klockrena syror kom ju inte som en blixt, men att Le Mont redan nu visar upp ett attraktivt sinne överraskar en aning. Oftast brukar dessa syra-stinna Chenin Blanc var väl knutna innan tio-årsdagen. Men förutom rysligt granna syror, knäckande mineraler möts vi av en renhet som mer liknar iskallt fjällvatten. Munrensare av format. Visst är den lite anonym för nosen, men det går att skrämma upp lite citrus och mineraler. Inte helt olik en redigt stram Riesling.
Vi njuter Huet's torra toppvin över två dagar och av naturliga skäl kommer Le Mont bättre till sin rätt andra dagen.
Det här är klassiskt skitgott och potential finns det gott om.
(vs2400 2010-10-15 Hemma)
  2000 - Isimbarda - Oltrepò Pavese DOC - Montezavo - Riserva
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Sicken härligt positiv överraskning. En fullt ut mogen röding från Lombardiet med Barbera i täten. Tycker ofta att Barbera tenderar att bli aningen för obalanserad, men här finns det mesta på plats. Vi njuter denna Riserva över två dagar och utvecklingen är enorm...på doften. Dag ett är det ett reduktivt monster för nosen, men dag två är all eländig doft bortvädrad. Enbart mogna härliga höstliga skönheter för näsan. Urgott att sniffa på.
I munnen får vi redan från dag ett, ett balanserat elegant vin som ger oerhört mycket valuta för gjord investering. Fantastiskt välutvecklat vin. Inte ett endaste lilla snedsteg. Att tänka på när man plockar nästa flaska är att dekantera ett par timmar innan man sätter sig till bords.
(vs2400 2010-10-14 Hemma)
  2008 - Noon - Grenache Noir - Eclipse
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Tunga grejer, men ändå lätta...skum beskrivning, eller hur.
Det tunga härrör sig från den enorma koncentrationen, fylligheten, smakrikedomen, fruktsötman...kombinerat ger det ett intryck av en jätte som kör över dig.
Det lätta härrör sig från elegans (motstridigt, jag vet), balans och integrerad alkohol (15,5 som inte känns under flaskans tömning, men dagen efter). Ett motstridigt vin minst sagt, men jävligt gott att njuta av.
Blandningen är skön (Shiraz, Grenache, Cab och Graciano) vilket borgar för en trevlig framtid. I dag tronar ändå Grenache överst när det gällar att sätta prägel på Eclipse. Faten är imponerande diskreta. Det är frukt och åter frukt som står i centrum av denna skapelse.
Invändningar utöver dagen-efter-syndromet är att fruktsötman är väl påtaglig i dagsläget, men här hyser jag inga tvivel om att den kommer att krypa in i helheten efter ett gäng år.
Två flaskor kommer att läggas undan för framtida bruk.
(vs2400 2010-10-12 Hemma)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Fina grejer. Visst finns sötman väl närvarande, men ge vinet 2-4 år...då har fruktsötman utvecklat Les Boissieres till en komlpex rackare. Det här är redigt gott. Plockar man den vid rätt temperatur (17-18 grader) far tankarna iväg till CdP-land på studs. Aningen kyld letar sig en och annan malo-ton fram och väntar man tills temperaturen passerat 20 blir sötman väl påtaglig. Chabanon kan med andra ord vara riktigt kinkig...
Men låt oss knalla tillbaka till rätt temperatur-läge och vi möts där av granna Grenache-toner i näsan. Inget snack om vad som döljer sig i glaset. Lika exemplariskt uppträder vinet i munnen...balanserat och explosivt. Sötman finns där, men stör inte. Men det som verkligen pockar är potentialen...vänta 2-3 år...då satan!
(vs2400 2010-10-09 Hemma)
  1998 - Chateau Corbin Michotte - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Fullt utvecklad, men ändå många år kvar på banan. Direkt när vi drar korken imponeras man över vinkulturen i Bdx-land...inte ett tecken på att korken har släppt varken in eller ut. Felfri efter ett helt gäng år i flaskan. Dom kan det här med vin Bdx-folket.
Lika imponerade är vi under hela färden tillsammans med denna klockrena St-Emilion. Fantastiskt för näsan och exemplarisk i munnen. Säga vad man vill, men Bordeaux är så jävla gott. Väntar man bara ett 10-tal år, belönas man med fina grejer. Det är så löjligt elegant och balanserat och typisk och gott...ja, så sanslöst bra. Och till en briljant hjort-filé säger inte denna 1998:a nej tack.
En liten varning dock...ingen sötma i maten...här finns inga tecken på kvarvarande fruktsötma. Torrt så det förslår.
(vs2400 2010-10-09 Hemma)
  2005 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Definitivt god, men aningen atypisk för mitt fredagssinne. Lite väl mycket godiskaraktär (misstänker odlad jäst) och brist på energiska syror. Lite väl mycket GV-toner för att mitt Riesling-sinne ska ge tummarna.
Men så är det med förväntningar, man ser fram mot knäckande fina syror, men möts av en godisfyllig karaktär. Sånt är nu vinlivet ibland.
Gott som sagt, men inte riktigt mitt bord.
(vs2400 2010-10-08 Hemma)
  2007 - Conti Costanti - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vad fel temperatur kan ställa till med...aningen för kyld visar sig malo-spöket upp sitt eländiga tryne. Däremot när temperaturen närmar sig 18-19 grader blir det andra grejer i glaset...blommigt, bra tryck i frukten och klockrena Sangiovese-vibbar. Och Costanti's enkla Rosso sjunger himmelskt till den enkla, men goda, tomatsåsen. Besvärligare behöver inte vinvalet vara en torsdagskväll. (vs2400 2010-10-07 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning