Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1561 till 1580 av 2551
Vin
  2003 - Mas Bruguiere - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - La Grenadière
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Inne i ett riktigt flyt för tillfället...inga korkade viner...de vi nyper befinner sig på en behaglig mognadsnivå...och det är där vi vi hittar denna 03:a från Mas Bruguiere. La Grenadière är toppvinet från denna Pic Saint Loup-stationerade producent. Och trots att 2003 var klurigt även i södra Frankrike, känns det ändå som att många i Languedoc-Roussillon klarade årgångens bekymmer klart godkänt.
Vi drar i oss denna butelj över 2 dagar och den ger oss mer välbefinnande dag 2. Mer harmonisk och utvecklad. Den lilla alkoholhetta vi hittade första kvällen har mer eller mindre sjunkit in dagen efter. Riktigt trevlig Grenache-baserad underhållning. Det som kändes aningen tveksamt under första kvällen har ersatts av pur njutning på söndagskvällen. Riktigt trevligt att suga på.
(vs2400 2010-10-03 Hemma)
  2003 - Le Casot des Mailloles - Vin de Table VdT - Clôt de Taillelauque
(France - France Info)
Visa mer information
  Ännu en röding som nyps på topp. Här finns nog inte mer utveckling att hämta, utan det är bara att njuta fullt ut.
Näsan får sin naturliga dos av ostbutik, multna löv och redig komplexitet. Munnen får nedslipade tanniner, bra syrastruktur, fin fyllighet och en imponerande längd. Min själ uppfylls av energi, minnen av bemötandet av producentparet och inte minst en upplevelse av vördnad av att det fortfarande finns folk som gör viner som dessa. Så långt från det strömlinjeformade man kan komma. Det här är inte inställsamt, utan bara jävligt fascinerande gott. Det här är konst.
(vs2400 2010-10-02 Hemma)
  1997 - Louis Jadot - Morey-Saint-Denis AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Mogen Bourgogne är svårslaget gott. Och att en 'enkel' by-Pinot kan uppbringa sådan kraft och finess överraskar oss enbart positivt. Satan vad gott det här är.
Näsan skriker mogen Pinot. Det går inte att blunda för multna löv, lite ostbutik, läder och liknande begrepp. Lika häftigt skriker Morey-Saint-Denis i munnen. Kraftfull och fortfarande tillräcklig energi för att få oss på tåna resten av kvällen. Innehållet förmedlar inget annat än positiv energi.
Det här är absolut inget att spara, utan här levererar Jadot på topp. Visst kommer innehållet att ligga kvar på samma nivå ett par år, men det blir inte bättre än så här. Fantastiskt roligt vin.
(vs2400 2010-10-01 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Basilicata IGT - Canneto
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Trevligt modernt anlagd Aglianico från Basilicata. Mjukare, fylligare och med mer sötmogen frukt än de mer traditionella varianterna. Antagligen inte lika långlivad, utan ska nog tryckas i sig under kommande 2-3 årsperiod. Och den funkar förträffligt till diverse godsaker som kan tänkas ställas fram på bordet.
Det roliga med Canneto är att den är rättfram och inte sådär bonnatjurig som de flesta andra Aglianico som d'Angelo ligger bakom. Trevlig flaska att plocka fram mitt i veckan när man vill ha en direkt njuting, utan för mycket att klura om. Pang-på-charm helt enkelt.
(vs2400 2010-09-30 Hemma)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC - La Guiraude
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Nu börjar La Guiraude att likna något. Snart 10 år och då har det hänt redigt med positiva prylar. Enorm Syrah-doft och ett löjligt bra vilt-vin. Syrah av god klass och vilt är svårslaget.
Det går inte att uppbringa ett endaste litet fel på Graillot topp-vin. Det är en ynnest att trycka i sig denna briljanta Syrah under kvällen och att ge hjorten en fullgod kamp till sista biten är slukad.
Balansen är inget annat än fullkomlig. Syror, tanniner, frukt/fyllighet och munkänsla ger och tar hela tiden.
Oerhört elegant dessutom.
Satans roligt att det verkligen lönar sig att vänta ut godbitarna. Ett par buteljer ligger i källaren i väntan på nästa lilla hjort-filé.
(vs2400 2010-09-25 Hemma)
  2001 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...enormt tryck...lite väl häftig alkohol...men annars ett riktigt bra bonnavin.
Även denna 2001:a har nog nått sin prestationstopp. Den kan med all sannolikhet ligga kvar här ett par år, men bättre lär den knappast bli. Förutom den väl utvecklade karaktären, talar den lite väl häftiga alkohol-attacken mot större höjder.
En annan liten passus är att Lafran-Veyrolles bas-Bandol inte stod upp mot hjorten. Vilket förbryllade oss en aning. Men med påföljande diskussion konstaterade vi att denna ruffiga uppenbarelse nog hellre bör ha en gryta att jobba med. Inget vin för finlir.
Personligt och uttrycksfullt är i alla fall denna Mourvèdre-stinna Bandol.
(vs2400 2010-09-25 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Mmm...redigt bra Sangiovese som nått en bra bit på sin utvecklingskurva. Det finns nog inte speciellt mycket mer att hämta, utan här serveras vi nog Costantis Brunello-97 på topp.
Utan mat finns det dessutom lite tecken på uttorkning. Men när väl maten kommer på bordet blommar frukt och pioner åter upp i glasen.
Doften skriker mognad Sangiovese. Här finns inget mer att hämta. Komplexiteten har fullständigt tagit över. Klockren i näsan. Och i munnen, till maten, möts vi av fortsatt bra syror, mogna tanniner och en fyllighet som gör att anser att vi har ett stort vin i glaset.
Vi har ett par flaskor till liggande av denna årgång och de ska absolut konsumeras de kommande 2 åren.
Så här bra överlever faktiskt dessa traditionella bottilagrade Brunello.
(vs2400 2010-09-24 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Ännu en 09:a får sätta livet till i forskningssyfte. Och även denna 09:a från Leitz briljerar med klockrena syror, längd, elegans och en förträffligt skön fyllighet. Allt förpackat i en mineralkista. Den är så där krämig som moussen i en bra Champagne kan te sig. Vet inte riktigt hur jag ska förklara, men skit sak samma för det är bara förbannat gott. Ögonblicklig charm, men ändå med struktur för en bra framtid.
Självklart finns det aningen för mycket primära buteljeringsdofter i form av lite jäst/päron/ungdomlighet. Kommer att förpassas in i mineralerna efter ett gäng månader.
(vs2400 2010-09-23 Hemma)
  1999 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra tryck i kvällens Nebba. Syrorna sitter där de ska, likaså gör tanninerna och frukten har börjat transformationen mot komplexitet. Det finns fortfarande utvecklingspotential, men kvarvarande 99:or kommer nog att få sätta livet till under kommande halvår. De är helt enkelt förbannat fina för tillfället.
Doftmässigt är det en fröjd att få lov att nosa omkring under kvällen. Växlar läge gång efter annan. Bra komplexitet som synes. Gillar dessa ärliga och rediga Nebbor där möbelpolish ter sig som en fullkomligt självklar del i doftscenariet.
Balansen är självklar. Och lika självklar är matvänligheten. Bra grejer.
(vs2400 2010-09-23 Hemma)
  2001 - José Palacios - Villa de Corullón - Bierzo D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Oerhört reduktiv. Nästan outhärdligt intensiv och endimensionell initialt. Luftning, luftning och ännu mera luftning. Behandlingen hjälper verkligen och på andra sidan framträder en elegant och stilfull rackare som lagt frukt och fat bakom sig.
I Bierzo regerar Mencía och druvsorten får oftast en redig dos nya fat i sin uppväxt. Villa de Corullón är absolut inget undantag. Och det är därför vi sparat den här flaskan ett gäng år för att se vad som händer när frukt och fat ersätts av utvecklad komplexitet...förhoppningsvis är väl bäst att säga.
Som oftast lönar det sig att vänta och denna flaska utgör, tack och lov, inget undantag. Men det gällar att lufta och jobba innan dropparna njutes.

För det är faktiskt riktigt trevliga grejer som döljer sig i flaskan. Träffsäkra syror, fin tanninstruktur och ett elegant utryck rakt igenom. Fylligheten kan man alltid gnälla på, men här hittar vi i stället en genomtrevlig finlemmad elegans.
Hälften av flaskan sparas för att se vad som händer till en redigt mörad köttabit...

Dag 2 är den reduktiva doften helt väck...vilket är ganska självklart. Men tyvärr visar sig istället fat-demonen med väl insmickrande vanilj-toner. Likaledes snällt uppträder vinet i munnen. Det som dag 1 var intressant och personligt är nu upplöst i en kletig vaniljig massa. Blir inte klok på dessa spanjorer.
(vs2400 2010-09-16 Hemma)
  2004 - Hugel - Riesling - Alsace AOC - Jubilée
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  På topp nu. Vinner inte på att sparas längre. En liten, liten ton av ox börjar växa till.
Annars är bygget fint sammansatt i form av klingande rena syror, komplex fyllighet (aningen bränt socker), fortfarande knastertorr och en schysst längd. Bra tryck rakt igenom. Testad över två kvällar utan sviktande form.
Briljant till de små läckra pilgrimsmusslorna.
Rent och ärligt.
(vs2400 2010-09-16 Hemma)
  1999 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Pignolo
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Högklassigt. Utvecklat. Personligt. Mystiskt. Här gäller det att verkligen jobba med dropparna. Inget kommer gratis, utan dekantera och låt gärna stå över natten. Vi testar Bressans Pignol över 2 kvällar och ganska självklart är vinet mer nyanserat under andra kvällen. Pignol/Pignolo är en unik företeelse i Friuli/Venezia och att få chansen att njuta av en mogen sådan känns jävligt häftigt. Inte bara för att Pignol är så unikt, utan främst för att vinet verkligen levererar utöver det förväntade. Rensar något osannolikt läckert i munnen. Oerhört elegant och finstämt. Svårt att definiera doftmässigt, men hittar allt som ofta en redig kvist malört. Inte lika tydligt som i en Blaufränkisch, men vi kommer allt som oftast in på den österrikiska druvsorten under kvällen. Jag tror att en vällagrad och utvecklad Blaufränkish kan te sig som denna Pignol.
Det här är förbannat gott, och som matvin alldeles klockrent. En redigt rolig överraskning.
(vs2400 2010-09-11 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Lapis
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  En liten besvikelse...och det är faten som ställer till det. Här smäller fatbeskan till oss utan pardon. Samtidigt känner man att här finns något under all fathantering som borde ges utrymme att blomma ut. Frukt och mineraler har ingen chans att ta för sig. I dagsläget vill säga. Grejen är att vi dricker denna Furmint över 3 kvällar och vinet utvecklas enormt positivt över tiden. Klart mest intressant kväll 3, för här av faten tryckts undan till förmån för frukt och mineraler.
Har nu testat flera av Demeters vingårds-Furminter och Lapis är ändå den som faller mig minst i smaken. De övriga har haft oerhört mycket mer mineralprägel och fathanteringen har hållit sig mer i bakgrunden.
Lapis kanske är mer i behov av en vettig maträtt.
Sammantaget har jag ändå en liten känsla av besvikelse...inte riktigt min grej.
(vs2400 2010-09-10 Hemma)
  2003 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren kick. Det här är inte annat än ett satans bra vin. Finns inga kantigheter, utan en Nebbiolo-resa som verkligen visar upp att det går att göra klassviner utanför BB. Sella håller till precis vid Alpernas södra sluttningar där också de små appellationerna Lessona och Bramaterra hör hemma. Nu är det inte ren Nebbiolo, utan Sella tutar i ett gäng procent Vespolina. Och den här versionen från 2003 (betänk att vi befinner oss relativt långt norrut) är fullmatad av både karaktär, personlighet och ruggigt fin frukt. Frukten har med tiden påbörjat resan mot komplexitet. Doften växlar fram och tillbaka hela tiden. Händer nya grejer i ett. Smakmässigt är det en ljuv kick av briljanta syror, härliga tanniner och kraftfull finstämd fruktkomplexitet. Allt paketerat i balans och harmoni. Som sagt...det går inte att hitta några fel här. Satans gott. (vs2400 2010-09-09 Hemma)
  2000 - Chateau Dalem - Fronsac AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Nya Världen i form av Fronsac. Så skulle man kunna beskriva denna fullfruktiga 00:a från Dalem. Visst hittar vi gott om Bdx-toner, men det går samtidigt inte att blunda för den fruktsötma som ligger kvar i munnen efter det att vinets svalts. Gott är det absolut, men kanske inte den mest eleganta varelse vi tryckt i oss i helgen (ingen chans mot l'Enclos Pomerol).
Men vi diggar skarpt den drickbarhet som skapats med ett gäng år på rygg. Och inget snack om att det fortfarande finns fart i grejerna. 3-4 år till är nog inga bekymmer. Trevligt och charmigt om än inte elegant. Så blir nog vår lilla sammanfattning.
(vs2400 2010-09-05 Hemma)
  2000 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Så himla skönt när lagring lönar sig. Knäcker man en Pomerol från l'Enclos innan det gått en 7-8 år blir man redigt besviken. För här finns ingen våldsam fathantering som charmar vid unga år, utan endast en blyg knuten och villrådig ungdom. Men som nu när vinet nått 10 år är det andra saker som mullrar under korken. Satan vilket härligt drag. Doften är fortfarande ganska blyg, men något är på väg att hända. Visst finns här klassiska drag av Pomerol i form av lite stall och julkaka. Men det är i munnen som vinet verkligen visar att etiketten står för kvalitet. Att det går att frambringa sådan ljuvlig elegans men ändå med redig kraft. Vi snackar energi och fräschör. Längden gör inte bort sig. Vi njuter ett litet rådjur som serveras med bearnaise och vi fullständigt knäcks. Pomerol'en har inga som helst problem med gegget. Lyckliga små leenden. (vs2400 2010-09-04 Hemma)
  2007 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Äntligen dags för en ny årgång av en av våra allra käraste favoriter. Barricadiero -07. Och återigen golvas vi av den rena frukten som paketeras i lite proffsiga fat. Inget som stör eftersom frukten fullständigt väller ur glaset. Visst är det en fruktbomb, men en harmonisk sådan. Syror och tanniner gör att frukten aldrig blir klibbigt inställsam. Här gäller det att plocka på sig ett gäng flaskor som ska knäckas de närmaste 2-3 åren. Någon flaska sparar vi lite längre. Fantastiskt bra grejer. (vs2400 2010-09-03 Hemma)
  2006 - Calabretta - Sicilia IGT - Nonna Concetta - Triple A
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Här står personligheten rakryggad som en strut ur glaset.
Häftiga grejer minst sagt. Nerello Mascalese är druvsorten bakom dessa våldsamt kaxiga droppar. Många gör jämförelser mellan Nerello och Nebbiolo och Pinot Noir. Och visst finns här liknelser. Komplexitet finns hos alla tre och Nerello har minst lika häftiga tanniner som Piemontes stora druvsort. Men här finns också något mer vilt och bångstyrigt. Elegans är knappast den egenskap man kommer att tänka på. Det är skithäftiga grejer i glaset, men också väl våldsam eldighet. Etnas flytande innehåll görs sig nästan påmind i näsan och mun. Det här är kraftfulla grejer som jag ännu inte riktigt krupit in under skinnet. Måste testa fler för att bli redigt kompis med Nerello.
(vs2400 2010-09-02 Hemma)
  2009 - Fritz Haag - Dusemonder Hof - Brauneberger Juffer Sonnenuhr - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Flytande godis. Omöjligt att inte charmas av dessa tyska sötingar. Jag diggar dom unga och jag diggar dom åldrande.
Och här gäller fullständigt knäckande god 09-frukt som fullständigt skriker av de somrigaste frukter. Egentligen inget att klura över och inte heller något att analysera i beståndsdelar. Här finns det man behöver här och nu, och det finns även prylar i vinet som lovar utveckling de närmaste 5 åren.
(vs2400 2010-09-02 Hemma)
  2005 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Heimbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Att vi har en högkvalitativ Riesling i glaset går inte att ta miste på. Däremot kan man fråga sig om man tycker att vinet är glimrande gott, och där är jag inte 100 %. Visst är denna ZH god, men här finns aningen för mycket mogenhet, brända toner och parfymeri för att jag ska gå ned på knä av hänförelse.
Men återigen finns här goda kvaliteter som komplexitet, balans (om än lite väl moget) och stor drickbarhet. Det är lite vad man är ute efter i sina stora Riesling-äventyr. Jag letar nog mer efter stringenta beniga syror, pigghet och uppriktig uppkäftighet. Som synes lite kluvet intryck.
(vs2400 2010-08-28 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning