Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1581 till 1600 av 2551
Vin
  1999 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Côte Brune
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Satan vilket tryck. Inga som helst tecken på att denna briljant tuffa Côte-Rôtie börjar vika ned sig. Här finns många år kvar på vinets livscykel. Inte för att man behöver vänta, för det är löjligt bra även nu. Uttrycksfullt, typiskt (både avseende druvsort och ursprung), personligt, kraftfullt, spänstigt och sanslöst gott. Självklart ett stort matvin. Vi trycker i oss en liten rådjursfilé som blir en finfin kompis med Barge's härliga Syrah-vin.
Det som imponerar mest på oss är vitaliteten och elegansen trots tuffheten i vinet. Frukten finns fortfarande kvar och den står upp bra mot vinets ryggrad av sköna tanniner och livsbejakande syror. Inget annat än ett stort vin!
(vs2400 2010-08-27 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Spelar ingen roll hur många Montevertine man drar korken ur, för den drickbarhet, charm, spänst och läckerhet är fullständigt knäckande. Det här är så löjligt gott att det inte finns någon anledning till att leta brister (möjligtvis flaskstorleken, men det finns ju alltid magnum...). Min älskade fru och jag konstaterar snabbt att vi måste se till att ha källaren bra full med Montevertine för att klara höst och vinter. Ni som inte har Montevertines version av Sangiovese bör snarast förändra er situation. Och se till att plocka hem minst 6. (vs2400 2010-08-26 Hemma)
  2005 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Ännu en Riesling och ännu en Leitz. Men här saknar jag mineraliteten, eftersom Rottland domineras av solmogen gul frukt. Nästan tropisk i sin karaktär. Här blir det väl mycket av fyllighet och fluffighet. Vill ha mina Rieslingar mer strama och eleganta. Svårt det här med preferenser. Vinet är egentligen tokbra, men är inte riktigt det jag vill ha. Väl yppigt. Om ni ligger på några 05-or är det nog läga att skicka i er dessa solindränkta Rieslingar. (vs2400 2010-08-25 Hemma)
  2005 - Christoffel Jr - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt utvecklad för att vara en 05:a. Gott om mognadskaraktär, där vi hittar dill och en viss viskositet i munnen. Bra helhet, men kanske aningen anonym. Vill nog ha lite mer bett i syrorna.
Första gången vi testar denna producent. Tveksamt om vi kommer tillbaka. Men för de som diggar utvecklade Rieslingar finns här något att hämta.
(vs2400 2010-08-21 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Årets första seriösa tyska 09:a. Jävlar vad bra. Redan nu helt fantastiskt gott, vilket borgar för stordåd om 4-6 år.
Det är underbart gott med pur ung Riesling...mängder med lockande frukt, fantastiska zzzingiga syror, en upplevd ljuvlig sötma (vinet är helt torrt, men det upplevs som aningen sött), en alldeles grym längd och hur uppfriskande som helst. Man vill bara ha mer och mer och mer...Man vill inte att innehållet ska ta slut, men med den ruggiga drickbarheten tar det inte lång stund...fler flaskor till källaren tack!
(vs2400 2010-08-21 Hemma)
  2002 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Cédre
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff. Ännu ett bevis på att lagring lönar sig och att faten kryper in i vinet om bara frukten står upp.
Château de Cèdre får ofta kritik att de har lite väl häftig fathantering, och det kanske stämmer om man nyper vinet för tidigt. Även om de jobbar med rikliga mängder nya fat, så jobbar Château de Cèdre även med frukt av yttersta kvaliteten. Och då brukar helheten till slut bli redigt bra. Och denna flaska är ett ypperligt bevis på den tesen.
Vi njuter av denna grymma Cahors till ett härligt stycke kronhjort. Vi har låtit steken jobba på grillen (indirekt värme) och resultatet av hjort och Cahors är inget annat än löjligt gott.
Vinet har antagit ett balanserat och harmoniskt läge. Syror, frukt, tanniner och längd har hittat hem. Vi möts av en klockren uppvisning av klass och typiskhet. Satan vad gott livet kan te sig en lördag vid matbordet.
(vs2400 2010-08-21 Hemma)
  2006 - Domaine Gerovassiliou - Epanomitikos Topikos Inos - Syrah
(Ellas - Makedonia Info)
Visa mer information
  Bra tryck i greken ikväll. Men att vi har en Syrah i glaset är svårt att identifiera. Blint hamnar jag i Bolgheri och med en kombination av Cabbar och Merlot. Här finns inga drag av chark, utan det är framförallt mörk frukt och fat som trycker på. Rakt upp och ned är det inget att plocka fler flaskor av, men när maten serveras blir det andra toner i glasen. Mycket friskare, fin fyllighet och trevliga tanniner. Men det är dessa tanniner som på något sätt tar udden av helhetsupplevelsen. I långa loppet upplevs de som väl fat-torra och väl endimensionella. Godkänt, men lockar ändå inte till fler flaskor. Inte heller i utbildningssyfte (omöjligt att placera gällande ursprung eller druvsort) funkar greken. Trevligt till maten, men det finns väldigt mycket annat som pockar på vår uppmärksamhet. (vs2400 2010-08-20 Hemma)
  2002 - Domaine des Baumard - Savennières AOC - Clos du Papillon
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Äntligen en redigt bra Savennières. De senaste flaskorna som öppnats har svajat betänkligt (oxiderade eller obalanserade eller övermalolaktiska). Här sitter de flesta bitarna (syror, mineraler, en skön beska och balans) mitt i prick. Men det gäller att temperaturen smugit en bit över 12 grader. För kallt och vinet känns stumt och oangenämt.
Doftmässigt är det ingen stor sensation, utan det är i munnen som vinet plockar fram det ena esset efter det andra.
Ruggigt fräscht. Rensar förtjänstfullt. Vi sparar en halv-flaska till imorgon för att se vad som händer...
(vs2400 2010-08-18 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Så där ja. Faten har integrerats på ett snyggt sätt, frukten är fortsatt redig, elegansen har börjat infinna sig och därmed har helheten vunnit ett stort slag. Proffsigt genomfört, herr Niepoort.
Men visst går det att finna en ganska stor invändning...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt att finna sin rätta plats vid matbordet. Ändå gör vi det rå-simpelt...en fin ryggbiff som får sig en snabbis i pannan...tyvärr fixar inte Redoma detta, utan spretar betänkligt. Ett vin som klarar sig allra bäst på egen hand. Med andra ord ett schysst provningsvin eller ett trevligt njuta-vin. Vet man bara om det, upplever inte vi några problem att knäcka en Redoma på 2.
(vs2400 2010-08-13 Hemma)
  2002 - Weingut Erben von Beulwitz - Kaseler Nies'chen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här har det nog hänt något underligt med flaskan. Märks redan när korken ska dras. Svår som f-n att få ur. Sitter som berget (typiskt tyskt fenomen i början av 00-talet), men när den väl lossnar känns nederdelen redigt svampig. Tyvärr säger vinets färg att något gått snett...ser mer ut som danskt citronvann.
Doftmässigt får man lite ox-toner men också en och annan dillkvist. Som synes lite väl utvecklat för en knappt 10-årig spätlese. Likaledes i munnen är det inte den efterlängtade komplexiteten, utan snarare lite väl enkelspårig Rieslingdricka. Låter flaskan stå ett par dagar för att se vart innehållet tar vägen.
(vs2400 2010-08-12 Hemma)
  2006 - Allegrini - Veronese IGT - La Grola
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  En gammal trotjänare som gör sitt jobb. Varken mer eller mindre. Lever på frukt och snällhet. Saknar nerv, lite för snälla syror, lite för bullig frukt och lite för tama tanniner. Och aningen alkig. Lite för många smådefekter för att resultatet ska anses godkänt. Vi är kanske aningen stränga, men så blir det när personlighet saknas. För inställsamt och tamt helt enkelt. Pass. (vs2400 2010-08-09 Hemma)
  2007 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Testad över tre dagar med stabilt resultat. Första dagen krävs dock redig luftning för att reduktiviteten ska släppa. När den väl har luftats bort belönas vi med lite skön frukt i näsan. Inga märkvärdigheter, men en trevlig dos frukt helt enkelt.
Smakmässigt är det bra syror och tanniner som styr verksamheten. Klart italiensk i sitt uppträdande. Inte heller här några märkvärdigheter, utan ett redigt vin som är klippt och skuret för matbordet.
Potentialen för framtiden är klockren, men prislappen hutlös. Det borde stått 150:- och inte 250:-.
(vs2400 2010-08-08 Hemma)
  2005 - Louis Michel - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  En bra Chablis är så j-a gott! Men den måste vara bra för att vi ska kicka igång med superlativ. Det måste finnas lite krut i rackaren för att vi ska gå i spinn. Och i spinn befinner vi oss i efter det att Michel's Montée de Tonnerre är avslutad. En 05:a som har kommit en bit mot mognad och som erbjuder hela köret av det vi letar efter i Chablis. Här finns mineraler, citrus, hav och lite skaldjur i doften. Smaken ger oss en knastertorr upplevelse, där syrorna levereras med laserprecision, längden hänger med bra länge, en viss oljighet och den typiska Chablis-beskan som gör att man sitter där med ett skönt leende på läpparna. Att det ska vara så svårt att hitta riktigt bra Chablis. Michel's viner ska inte drickas för unga. Det här är bara första hållplatsen på väg mot den storslagna slutstationen.
Satans goda droppar!
(vs2400 2010-08-07 Hemma)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Klassisk elegans. Urtypiskt. Viss mognad. Ren frukt. Pigg upplevelse. Klockrent matvin. Inga bröst-toner, utan endast självklart självförtroende. Som synes fantastiskt gott.
En klassisk Gran Reserva från ett storslaget år, ja då är Rioja inget annat än en grymt trevlig kick. Faktiskt riktigt vackert. Man blir glad ända in i själen när det fortfarande går att finna viner som det här. Inga uppumpade muskler här inte. Visst kan man reta sig på den lilla fruktsötman, men varför leta brister i ett sådant här storslaget vin.
Måste också poängtera det fina med att kunna köpa ett vin som redan är en bra bit på sin mognadsbana. Här finns fortfarande bra många år kvar i och för sig, men Muga har haft vänligheten att låta vinet ligga fram till nu.
Vill man dricka ett klassiskt vin, med stor typiskhet, en traditionell upplevelse, elegans och ett fantastiskt matvin, ja då är det bara att springa till närmaste SB och lägga in en beställning. Vi kommer att hämta hem några till.
(vs2400 2010-08-07 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi är inte i Italien, inte heller i Frankrike, absolut inte i Spanien och Nya Världen är fullständigt uteslutet. Alltså kan det inte vara något annat än en portugis i glaset. Svårare än så är det inte att konstatera ursprunget på ett vin. Grejen med portugiser är att det är ett mellanting mellan en fransos och en italienare. Fråga mig inte vad det är, men det här är inte första gången vi dricker portugisiskt och för den här diskussionen.
Oavsett är vinet en klockren fullträff när det vankas bearnaise på fatet. Vinets tanninstruktur och syror fullständigt älskar kladdet. Och vi med naturligtvis.
Om vi börjar med doften är det svårt att plocka ut enstaka egenskaper. Vinet har nått en första mognad där fat och frukt startat resan mot integration. Att det dessutom är svårt att plocka detaljer beror på antalet olika druvsorter som Noval består av. En sk fieldblend där antalet druvsorter är mer eller mindre okänt. Borgar för komplexitet, men också en aning spretighet för tillfället. Allt är inte på plats.
Det märks kanske mest på smaken. Spretar en aning. Syror, frukt, fat och tanninerna har inte fullt ut hittat melodin. Tror det kommer inom 2-3 år.
Men som sagt...till bearnaise...sitter den som en vega-keps.
(vs2400 2010-08-06 Hemma)
  2002 - Weingut Manz - Oppenheimer Sackträger - Riesling - Spätlese Trocken - M ***
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Dags att avsluta kapitlet Manz på Sturköbaren. Sista flaskan av de vi köpt på plats och visst har de givit oss glädje, men det känns som det finns bättre pryttlar att leta upp i Rheinhessen.
Denna Sackträger ska plockas här och nu. Inget att spara på. Syrorna har inte det bett/fokus vi letar efter i tyska Rieslingar. Inget fel, men inte heller den spänst man söker efter. Mer grönt godis och grön frukt än laserskarp precision. Ok att sippa på i solskenet, men inget för de stora tillfällena. Tror ni greppar...det finns bättre germanska Rieslingar att leta fram ur gömmorna.
(vs2400 2010-08-05 Hemma)
  2006 - Fattoria di Felsina - Chianti Classico DOCG - Rancia - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ett tag sedan denna testades och tiden har gjort gott för Rancia. Fatens resa mot integration har tagit fart på allvar. Visst ligger de och lurar, mestadels i doften, men det är andra egenskaper som dominerar både doft och smak. Rancia har faktiskt blivit en elegant lirare.
I näsan lirar finstämd frukt i samklang med läckra örter/kryddor. Faten tillför komplexitet, men håller sig förtjänstfullt i bakgrunden. Fantastiskt trevligt att dofta på. Men självklart är det i munnen vi får ta del av belöningen...sicka rysligt fina syror...redan nu skönt harmoniskt balanserat...elegant...läcker frukt/fyllighet och inbjudande tanniner. Helt enkelt skitbra. Och dessutom utrymme för än mer utväxling de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2010-08-03 Hemma)
  2003 - Château Clinet - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Varningsflagg är härmed hissad. Undvik. Bort. Skinnad. Lurad. Tjuveri.
Det här är inget annat än misshandel. En Pomerol ska helt enkelt inte te sig på detta sätt. Sönderbränd. Kladdig. Vulgär. Klumpig. Alkoholstinn. Misslyckad. Och fullständigt omöjlig vid matbordet. Visst var 2003 en tuff utmaning, men om materialet har alla dessa brister se då till att sälja skiten som ett fjärde klassens vin. Lura inte konsumenterna på detta sätt. Inget annat än bedrägligt beteende. Ägarna borde få sig en vända bakom galler. Det här går fullständigt bort.
(vs2400 2010-08-03 Hemma)
  2004 - Michele Satta - Bolgheri DOC - Piastraia
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Helt ok, men vi börjar nog tröttna på de fatindräkta och enormt ambitiösa Toscana-dryckerna. Här finns potential i form av lysande frukt (Syrah dominerar dag 1 och Cabben levererar dag 2), men tyvärr bryts den sakteliga ned av knasig fathantering. På tok för mycket fokus på källararbete. En liten rekommendation till Satta är att plocka bort Sangioves från drickat och tagga ned de nya faten. Bolgheri har annars grymma förutsättningar att prestera lysande viner. (vs2400 2010-07-31 Hemma)
  2007 - Raymond Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Och då satt vi där igen med stora ögon och gapande munnar. CdP-07 slår till igen! En 'enkel' bas-cuvée från en lite mindre lirare ser till att blodet flödar kvickt i kroppen. För det här är gott...redigt gott. Grejen med Raymond Usseglios CdP är att syrorna är ypperligt pigga, och då balanseras fullmatad frukt och bra tanninstruktur upp utan problem. En ren fröjd i munnen. Och till den dragon-mättade kycklinggrytan fullständigt sjunger vinet. Svårslagen kombination.
Knäckande gott nu, men om en 4-5 år kommer det att klättrat ännu ett par nivåer. Och detta är hans bas-cuvée...
(vs2400 2010-07-31 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning