Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1601 till 1620 av 2551
Vin
  2000 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Réserve Millésime
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Testad över tre dagar. Hänger ihop förtjänstfullt. Inte det minsta slapphet går att finna.
Doften ger antydningar om en viss mognad. Framförallt slinker en liten dill-ton igenom. Annars är det citrus och mineraler som står för det identifierbara. Komplext och lockande. Smakmässigt är det ett vin i klockren balans. Den typiska Rolly-frukten och Rolly-sötman har förvandlats till komplex knäckighet och läcker fyllighet. Syrorna balanserar upp fylligheten. Läskande. Drickbarheten går inte av för hackor. Det här är skittrevligt.
Kanske inte ett vin för matbordet, utan snarare ett läskande aptitretande intro-vin. Inga ålderskrämpor. En riktigt imponerande 00:a.
(vs2400 2010-07-30 Hemma)
  2006 - Kalleske - Shiraz - Greenock
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  När en Barossa-Shiraz är bra, då är det inget annat än en skön fullträff. Och Kalleske kan det här med Shiraz. Inget snack. Bara resultat. Men det är klart, gillar man inte redig frukt, bra fathantering, koncentration och övertypiskhet, ja då ska man se sig om efter något annat. För det här kan helt enkelt inte vara något annat än Shiraz från Barossa...ruggig frukt, koncentration, bra längd, pigga syror, mjuka inbjudande tanniner men ändå ett redigt kraftpaket. Personligen diggar jag dessa typiska Barossa-varelser, men med förstånd. Skulle man tuta dessa allt för ofta blir man nog ganska less. En i kvartalet är nog en lagom kvot. (vs2400 2010-07-30 Hemma)
  2004 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Dags för nästa Aglianico. Och dags för d'Angelos klassiska Vigna Caselle Riserva. Klassisk på så sätt att här jobbar man med botti och flasklagring innan buteljerna släpps på marknaden. Med denna hantering garanteras attribut som långlivad, robust, ruffig, personlig, matvänlig och kaxig. Som synes ett vin i vår smak. Men jag tror att man låtit en liten del ligga på små fat av modell nyare. De lite finpulvriga tanninerna i slutet avslöjar att det nog inte enbart har varit botti med i spelet. Kanske jag har fel, men...
Skit sak samma, eftersom grejerna smakar så förträffligt. Vi möts av ruffiga mörka bär, lite sköna volatila ångor, nypon, rönnbär och kanske en och annan blomma. I munnen är det italienska syror, tuff frukt och mulliga tanniner. River och sliter som en Aglianico bör göra. Till den enkla tomatsåsen som toppas med pesto funkar denna Basilicata-dryck förnämligt. Visst kan man hamna i Nebbiolo-tankar om man inte ser vinet, men här finns en ruffighet som man sällan träffar på i Piemonte.
d'Angelo levererar med besked.
(vs2400 2010-07-29 Hemma)
  2003 - Domaine Filliatreau - Saumur-Champigny AOC - Vieilles Vignes
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  En CabFranc från ett soligt år i Loire brukar ofta innebära en resa utöver det vanliga. Och i detta fallet stämmer teorin överens med verkligheten. Här finns inga gröna toner (endast Medelhavsörter)...här finns inga kantiga tanniner...här finns ingen obalans...utan här njuter vi av ett vin som har en varm frukt, briljanta syror och mogna tanniner...ett vin i redig balans.
2003 var ju ett ruggigt besvärligt år i stora delar av Europa, det var svårt att finna franska rödingar av klass. Men just CabFranc i Loire (även Gamay i Beaujolais) jublade över den tropiska hettan. Äntligen fick druvan en chans att mogna fullt ut. Och när Cabfranc ges möjligheten, får vi som vinälskare en kick utöver det vanliga. Och sicket matvin...här finns kraft, men ändå finess...här finns harmoni, men ändå en ruffig personlighet. Helt enkelt ett j-a bra vin! Och det till ett pris av drygt 150 sek. Och självklart ett gäng år (5) i källaren. Den enda lilla invändningen är att faten sticker ut en aning i slutet av flaskan, men det är det lilla minustecknet.
(vs2400 2010-07-28 Hemma)
  2001 - Domaine des Baumard - Coteaux du Layon AOC - Cuvéele Paon
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Mogen godis. Laddat med marsipan, nötter, redig fruktsallad, lite botrytis och en fyllig syrlig sötma. Fullständigt klockren till bakade nektariner och hempiskad vaniljsås. Chenin Blanc i sin fulla prakt!
Trots all inpackad sötma blir det aldrig kladdigt, för här finns den magnifika CB-syran som lättar upp anrättningen. De här lite lättare dessertvinerna på CB är lysande följeslagare till bakad frukt. Sen om det är äpplen, päron, plommon eller som här nektariner spelar ofta mindre roll. Frukten, syrorna och sötman är ett klockrent lagbygge. Riktigt roliga viner!
(vs2400 2010-07-25 Hemma)
  2007 - Conti Costanti - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu en underbart ren Sangiovese. När Sangiovese kommer i sin mest oförfalskade form (inga hårdrostade nya fat och i ensamt majestät) så är det inget annat än en vinkick av rang. Blommigt, rödbärigt, rent, friskt, uppiggande, förföriskt...som synes förbannat gott. Och som matvin...ganska svårslaget minst sagt. Vi har för första gången lagat till vildsvin som serveras med egenodlade bondbönor och lite gröna linser som får sig en liten körare i balsamico. Sangiovese-syrorna möter balsamicon på ett förväntat sätt och frukten i vinet möter upp det snälla grisköttet förträffligt. De mogna tanninerna river så där lite lagom, vilket gör att mötet trots allt inte blir för sammetslent. Conti Costanti är vår hovleverantör av ren Sangiovese från Montalcino. Conti regerar med bravur. Bravo!! (vs2400 2010-07-24 Hemma)
  2008 - Domaine Sigalas - Santorini OPAP - Assyrtico
(Ellas - Aigaio Info)
Visa mer information
  Om gårdagens portugis hade beniga mineraler, då lirar denna grek i ungefär samma liga. Här skiner dock växtplatsen igenom redigt markant. Vulkaniskt är bara förnamnet. Det formligen osar svavel på ett positivt sätt om denna urläckra Assyrtico från den vulkaniska ön Santorini. Skitgott helt enkelt och ett glimrande fynd för oss som älskar lite udda varelser. Inte ett enda litet tecken på strömlinjeformad upplevelse. Personligt som bara den. Knastertorrt. Rensande syror. Och förvånansvärt trevlig beska som avslutning. Får nog köpa på sig ett gäng.
Dag 2 levererar denna Assyrtico minst lika bra. Svavel-dimman har lättat en aning.
(vs2400 2010-07-23 Hemma)
  2004 - Giacosa Fratelli - Barbaresco DOCG - Basarin
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En rakt-upp-och-ned-nebba av härlig klass. Inga stora ovationer, men bra drickbarhet. Lätt och elegant. Härliga och typiska syror, läckra tanniner och en väl sammansatt frukt. En mycket duglig Barbaresco. Ypperligt matvin. Som synes ett härligt hantverk! (vs2400 2010-07-23 Hemma)
  2008 - Quinta do Feital - Minho Vinho Regional - Auratus - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Benigt klingande mineraler. Sitter ljuvligt i kvällssolen. Skön blandning av Alvarinho och Trajadura. Visst ligger en och annan citron/lime på lur, men det är mineralerna som bygger upplevelsen. Inga problem att finna lämplig föda till det här, släng fram lite skaldjur eller en grillad fisk och kvällen är mer än räddad. Skoj att bryta av med en portugis efter alla Rieslingar man lurat i sig. Sparas max 1-2 år.
Dricker vinet under 3 dagar och det håller ihop på ett bra sätt. Viker inte ned sig. Trevliga grejer.
(vs2400 2010-07-22 Hemma)
  2004 - Le Bonheur - Cabernet Sauvignon - Simonsberg-Stellenbosch Ward
(South Africa - Coastal Region - Stellenbosch Info)
Visa mer information
  Trevlig sydafrikan. Bra mognad. Hyfsad komplexitet. Den typiska rökigheten dyker upp i slutet av doften. Annars är det mogna toner som dominerar. Lite sköna Bdx-vibbar. Bra vin med god utväxling på slantarna.
Klockrent till grillspettet på rådjur.
(vs2400 2010-07-21 Hemma med Bengt och Camilla)
  2004 - Schönberger - Rot - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Som vanligt levererar Schönberger ypperligt. Enda lilla invändningen ikväll är att den inte riktigt fixar det grillade rådjuret. Inte tillräckligt med kraft. Syrorna är exemplariska. Begynnande mognad. Håller ett par år till. Resterande buteljer får vila 2-3 år. (vs2400 2010-07-21 Hemma med Bengt och Camilla)
  2007 - Kreuzberg - Neuenahrer Schieferley - Spätburgunder - Grosses Gewächs
(Deutschland - Ahr Info)
Visa mer information
  Bra tryck, men också lite mjäkigt inställsam. Det är faten som spökar. Lite väl mycket fatvanilj och dessutom en lite irriterande fatbeska på slutet. Det här låter ju inget vidare, men denna Ahr-Spätburgunder har sina klockrena kvaliteter. Här finns bra tryck i grejerna, en mogen frukt (inga spår av grönska/malört), stor drickbarhet och imponerande matvänlighet. Att det dessutom råder lite delade meningar kring bordet är bara upplyftande. Min älskade fru tycker att det är på tok för snällt, medan jag hittar roliga kvaliteter. Vi konstaterar dock gemensamt att man ALDRIG ska jämföra de tyska Spätburgunderna med en Pinot Noir från Bourgogne. Det är helt olika väsen. En Spätburgunder är en Spätburgunder! (vs2400 2010-07-20 Hemma)
  1998 - Kuentz-Bas - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rangen
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Rangen...smaka på den Grand Cru'n...en av de mest legendariska i Alsace. Den sydligast belägna Grand Cru'n och med ytterst få producenter. Kuentz-Bas hade tillgång till Rangen i slutet av 90-talet, men numera kan man inte längre stoltsera med Rangen i sin katalog. Trist för Kuentz-Bas eftersom det här är en upplevelse att få trycka i sig.
Doftmässigt belönas vi med osande toner av kryddig rök, bränt socker, citrus och odefinerbara mineraler. Komplext som synes. Men det är i munnen som trycket infinner sig. Det smyger igång, men efter ett tag invaderas smaklökarna av ett uttrycksfullt och balanserat Riesling-äventyr. Att plocka beståndsdelar är mer eller mindre omöjligt...energi, komplexitet, personlighet, tryck, fyllighet...helt enkelt sanslöst gott. Kanske inte elegant, utan snarare ett imponerande uttryck av Rangen. Väldigt speciellt. Vi testar vinet över tre dagar och det håller ihop utan problem. Enda som viker ned sig är färgen...går allt mer mot orange.
(vs2400 2010-07-18 Hemma)
  2005 - Pierre Frick - Riesling - Alsace AOC - Bihl
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Trevligt tjôta-vin. Rent och ärligt. Absolut ingen storhet, utan ett redigt hantverk. Buteljerad med ölkapsyl. Inga problem med det. Äppligt naturligt vin. Bra fräs i syrorna. Inget att spara. Drick nu. (vs2400 2010-07-17 Hemma)
  2007 - Domaine Charvin - Côtes du Rhône AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Snälla nån, vad gott. 07-frukt i kubik. Tidigare invändningar mot Charvins CdR av modell 07 (lite kantighet, lite alkohetta) är numera helt bortslipade. Sagolik utdelning för prislappen. Och till den grillade entrecôten funkar CdR löjligt bra. Får nog åka ner och hämta ut mitt 6-pack CdP hos honom snarast. Charvin har varit, och förblir, vår favorit i CdP-land! (vs2400 2010-07-17 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Här gäller det att ha tålamod. Den här Chimères behöver redigt med luft för att släppa till. Några timmar i karaff och vid en temperatur på 15-16 grader, ja då spinner denna sydfransos loss på allvar. Initialt möts vi nästan bara av naturliga bio-äpplen, men när dekanteringen gjort sitt är det andra grejer som regerar. Frukten är mörkare och det finns gott om härliga rostiga mineraler som näsan får jobba med. I munnen möts vi att vitvinsaktiga syror, 07-frukt och kaxiga tanniner. Tanninerna ger vi lite grillad entrecôte att brottas med, och vips lyfter vinet ett par snäpp till. Det är nu som Terrasses du Larzac levererar på topp. Skitgott och full av energi. Vital och vibrerande. Men återigen...ge den här rackaren tid efter det att korken dragits. (vs2400 2010-07-16 Hemma)
  2008 - Simon Maye - Humagne Rouge
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  När man väl fått kläm på Humagne Rouge är man fast. För det här är buscharmigt och löjligt personligt. Doften bjuder på sötlakrits, hallon, lite köttdisk, krossad sten och värme. Smakmässigt är syrorna hyfsat markerade, frukten spännande och tanninerna i princip obefintliga. Håller man bara vinet kylt (ej över 15 grader) faller man pladask för charm och personlighet. Men det tar några flaskor innan man fattar vad grejen handlar om. Första gången sveper man undan Humagne Rouge som en Beaujolais-kopia. Visst finns det vissa likheter, men skillnaderna är desto fler. Ska man ändå leta likheter får du pressa fram en bra Beaujolais med trevliga doftassociationer från Syrah.
Naturligtvis var detta sista flaskan. Inga fler Humagne Rouge i källaren. Dags för ett nytt besök i världens vackraste vindal - Valais!
(vs2400 2010-07-15 Hemma)
  2006 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Inget annat än ren kapitulation. Finns det någon som inte faller för Montevertine??? Vi faller åtminstone pang ned...oavsett om det är 2007 eller 2006 i glaset. Kvällens njutningsfulla klunkar härstammar från 2006, men Monetvertines silkeslena anletsdrag går inte att årgångsdölja. Syrorna är exemplariska, frukten spelar i det syrliga laget och tanninerna biter så där toscanskt lagom. Läskande härlig balansakt. Ett vin drivet av passion. Drickbart...naturligt...självklart!
Såsom Sangioves bör upplevas!
(vs2400 2010-07-14 Hemma)
  2009 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Fantastiska syror och klingande mineraler. Elegant och förförisk. Renheten vinifierad.
Huet kan det här med Chenin Blanc. I vanliga fall bör ju Chenin Blanc ligga till sig en 5-10 år innan korken dras, men här är det inga problem att njuta av en 2009:a. Satans gott.
Doften kanske är aningen anonym, men det går att skrämma fram lite krita, lime och vita blommor. Men smaken...här bara smäller det till av fräsande syror och knastrande krossade stenar. Så innerligt rent. Så enastående elegant. Så löjligt gott. Till en kycklingsallad (fågeln har marinerats med rediga mängder lime) blir kombinationen klockren. Syrorna blir mer njutbara och frukten byggs på. Stort matvin. Här finns skön potential! Pigghet och energi.
Även dag 3 levererar Clos du Bourg exemplariskt. Syror, mineraler och frukt spelar fortsatt i samma lag. Och som de spelar...I kväll möter vi upp med en grillad uer som marinerats i rikliga mängder lime. Läskar precis lagom!
(vs2400 2010-07-13 Hemma)
  2007 - Catherine et Pierre Breton - Bourgueil AOC - Franc de Pied
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Lufta, lufta, lufta. Kyla, kyla, kyla. Gör man bara det väntar en trevlig belöning efter en dryg timme i karaffen och 30 minuter i kylskåpet. Denna CabFranc har en av de härligaste färger vi någonsin sett på ett vin. Blålila och aningen simmigt (ofiltrerat). Fullständigt gnistrar mot oss. Doften är lite blygare, men att vi har CabFranc i glaset råder inga tvivel om...gräs, ceder, cassis och mogen grön paprika. Men det är som vanligt i munnen som vinet levererar...rena syror, friska röda frukter, sköna tanniner och ett allmänt förförande dricksällskap. Inte på något sätt stort, men satans charmigt och med viss elegans. Gjort på oympade stockar. Trevliga grejer! (vs2400 2010-07-12 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning