Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1621 till 1640 av 2551
Vin
  2002 - Joh. Jos. Prüm - Zeltinger Sonnenuhr - Riesling - Auslese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Fanns inte på kartan att detta var en auslese...och inte heller en 2002:a. En Kabinett/Spätlese av 2008 års modell däremot var min gissning. Stram, mineralig, kylig, syradriven och alldeles underbart god till thai-tjosan som serveras till lunch i hettan. Kommer att utvecklas till en mer komplex varelse om 5-7 år. Kan inte bli annat än imponerad över hur Prüm trollar fram sina Rieslingar. Goda grejer! (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2009 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Flytande fruktskål/bål. Syradriven smoothie. Men någonstans under all denna, nästan överdrivet fruktiga nybuteljerade upplevelse, döljer sig mineralerna. Syrorna talar för att det här kommer att bli ruggigt bra när sockervadden krupit in bland mineralerna. Skön potential. Lugna er 5-6 år och ni har en komplex storhet i flaskan. Kein (wein) Keller ohne Keller! (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2000 - Wegeler - Riesling - Spätlese Trocken - Geheimrat J
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  En trött rackare. Väldans mycket konserverad tropisk frukt. Far iväg till Pfalz utan tvekan. Känns lite klumpig med trötta syror och en ensidig framtoning. Ingen spänst och inte heller direkt intressant. Trillar snabbt bort. (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2000 - Leon Beyer - Riesling - Alsace AOC - Cuvée des Comtes d'Eguisheim
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En utvecklad rackare som lämnar ifrån sig spår som arrak, marsipan, möbelputs, halm och salta mineraler. Kan inte vara annat än en utvecklad Chenin Blanc (sitter dock med en Riesling-känsla långt bak i nacken, men den trillar aldrig ur munnen) misstänker jag. Aldrig skoj att ha fel, men här har den torra mineraldrivna Rieslingen åldrats till en komplex och relativt svårtillgänglig varelse. Öppnar dock upp sig enormt under tiden den står i glaset. Ge dessa knepiga Alsace-Rieslingar tid. Utvecklingen är spännande att följa. Vi hittar även smöriga toner (malo??) och får lite sherry-vibbar. Dags att klämma flaskorna om ni har sparat. (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2006 - Enzo Boglietti - Langhe DOC - Buio
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nu vet vi vad man ska dricka till Vitello tonnato...slängar man fram en Buio från Boglietti får man full utdelning. Vi möts av generösa dofter av mörk frukt och orientaliska fatkrydor. Urläckert och enormt proffsigt. Smaken bygger på italienska syror och en matta av mörk frukt...och tanniner som ackompanjerar kalven löjligt bra. Njutbart vin där nebban dominerar och där den fatbehandlade Barbera stöttar upp med frukt och mystik. Gott vin. (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2006 - Pelissero - Barbaresco DOCG - Nubiola
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Syradrivet och rödfruktigt. Mycket röda vinbär, lätta rönnbär och vingummi i doften. Lite entonig doftbukett. I dagsläget väl syradrivet och med aningen torra tanniner. Hade mått gott av lite mer frukt och struktur. Inte i balans i dagsläget. Framtiden...kanske, kanske, kanske...men risken är att den är aningen för tunn. De som har får se. (vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2007 - Les Cailloux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här gäller vänteläge...allt finns på plats för framtida stordåd...härlig 07-frukt i näsan...mineraldriven i munnen med struktur och ryggrad...dock råstängd i dagsläget. Trots att vi får en varm doft av 2007 i näsan konstaterar vi att smakmässigt är inte 07-charmen närvarande. Struktur, torrhet, underbyggande ryggrad, bra tanniner och stor framtida potential skriker till i munnen. Vänta...vänta...och åter vänta. En 4-5 år. Då har det hänt grejer.
Sen kanske det inte är läga att knäcka en CdP när termometer visar 23 grader när klockan passerat 22.00. Men vad gör man när osten ligger där och väntar!
(vs2400 2010-07-09 Falsterbo)
  2004 - Domaine Weinbach - Pinot Gris - Alsace AOC - Réserve Particulière
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Bra utdelning med några års lagring. Weinbachs instegs-PG upplevs inte som pluffsig. Snarare stram, torr, återhållsam och naturligt matvänlig. Lite rökigt och aningen beska i avslutningen. Trevlig kick-start på kvällen. (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2002 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Ste Catherine
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Även här hittar vi de rökiga aromerna. Men det råder inga tvivel om att vi har en skön Alsace-Riesling (skulle dock också kunna vara en Pfalz-Riesling) i glaset. Den franska skitigheten/personligheten går dock inte att dölja i längden. De tropiska aromer avslöjar att vi har ett varmt läge (Schlossberg i Kaysersberg), men från ett relativt stramt år. Inte heller här några svulstiga smakattacker, utan återhållsam stramhet. Klockren till de lättgrillade piggvars-filéerna som serveras med dillskum. Gott! Skön Riesling. (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2002 - Georg Breuer - Rauenthaler Nonnenberg - Riesling
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Sicka syror. Sicken framtida potential. Trots åldern känns vinet purungt. Syrorna bär vinet under hela färden. De är sylvassa, laserskarpa och alldeles underbart mineraliga. Det här är droppar som aldrig borde ta slut. Fullständigt beroendeframkallande. Renhet, precision, konstnärligt hantverk och bedövande gott! Såna här vill man ha många av i källaren! Buteljerad energi! (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2007 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Ett vin med två ansikten. Doften bubblar över av ungdomlig frukt, nästan lite gamay-toner, och nybuteljerad entusiasm. Smaken däremot ger valuta för oss som älskar friska syradrivna rödviner. Elegant, rent, stramt och ruggigt bra till den nyvispade bearnaisesåsen. Blaufränkisch är inte lätt att gilla de första gångerna man testar. Vinner på att prova prova prova, eller rättare sagt dricka dricka dricka. Fortsätt att våga och förr eller senare faller man ner i Blaufränkisch-träsket. Inget vin att testa rakt upp och ned, utan här behövs passande föda. Ofta klockrena matviner. (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2008 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Campredon
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Här snackar vi Syrah i glaset. Som än fet nystekt baconskiva på mackan. Drypande härlig doft. Och briljant till entrecôten som serveras på grillspett. Däremot på egen hand känner man att vinet är storlekarna mindre än Spitzenberg. C:a hälften av Campredon av 2008 års modell baseras på Syrah, men det är den som fullständigt dominerar. Lite lättare än 2007:an, men kanske en vinnare i längden. Trevlig men inte stor. (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2006 - Jean Stodden - Recher Herrenberg - Spätburgunder - Grosses Gewächs
(Deutschland - Ahr Info)
Visa mer information
  Seriösa grejer. Spätburgunder av en kvalitet man sällan, eller aldrig, kommer i kontakt med. Kraftfull, orientaliskt kryddiga fat, mogen frukt, vältränade muskler och en perfekt avslutning på en välkomponerad kväll. Inga problem att njuta av dessa imponerande droppar. Värt 50 euro...knappast, men ibland måste man spänna bågen. Ahr har mycket att komma med... (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  2004 - Allegrini - Veronese IGT - La Grola
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  Efter att ha stått öppnad i två dygn har vi äntligen hittat ett vettigt användningsområde för La Grola...Saltimbocca! Klockrent av någon knasig anledning. Ingen av oss fattar hur denna kombination kan fungera. Kanske är det så att salt och syra (saltimbocca) behöver den mognande frukten från Corvina (La Grola) för att harmoni ska uppstå. Ingen idé att analysera djupare...bara konstatera att det blev förbannat gott. En sak till...dags att knäppa 04:orna, mognaden har tagit fart och de blir knappast bättre. (vs2400 2010-07-07 Hemma)
  2007 - Giuseppe Mascarello - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nja blir väl vårt gemensamma utlåtande om denna Nebba. Lite väl tunn för att tummarna ska vridas uppåt. Vad gäller syror och tanniner finns inget att gnälla över, men avsaknaden av frukten är väl häftig. Rönnbär kan vara trevliga om de är mogna, men här är det sura och bittra bär i glaset. Kvarvarande flaska får ligga ett par år, kanske har flaskguden svingat sitt trollspö...vi får se.
(vs2400 2010-07-07 Hemma)
  2002 - Mader - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Om man nu inte sitter inne med ett gäng Clos St Hune från Trimbach, vad gör man då...kanske plockar man fram den enda kvarvarande flaskan Rosacker från den sköna familjen Mader i Hunawihr. Det är precis det vi gör för att få en liten känsla av vad som denna legendariska Grand Cru kan åstadkomma. Clos St Hune är ju en dyring som knappast försvarar priset, men ett förbannat gott vin. Lagringsdugligt är ju bara förnamnet. Och vinet kommer även det från Rosacker (vilket alla förstått) och det allra bästa är att Mader gör viner på ungefär samma sätt som Trimbach. Alltså ligger vi Clos St Hune ganska nära (i teorin).
Årgången är 2002 och satan vilket tryck vi far iväg med. Raketfart redan från start. Trots ett gäng år på flaskan skriker doften framtida potential. Vi lockar ända fram citrus, mineraler, rök, knäck och andra godsaker. Komplext är bara förnamnet. I munnen möts vi av osannolika syror, energi i mängd, ett osannolikt tryck, komplext, knastertorrt, kraftfullt elegant och med en längd som är knäckande. Satan vilket vin, och ändå så oförlöst. Här finns massor för framtiden. Om en Clos St Hune ligger på 70-80 euro så hamnar vi här på 12 euro hos Mader. Ett av de allra mest knäckande fynden vi gjort.
Satan vilket vin!
(vs2400 2010-07-04 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Inspirerad av förra veckans Montus som verkligen imponerade och förvirrade, är det åter dags för en lagrad Madiran att ta plats på scen. Och återigen ser vi till att maten förväntas matcha vinet föredömligt. Vi grillar entrecôte, plockar potatis och vispar bearnaise. Enkel och redig sommarmat. Och ett vin som trivs till föda som detta. Svårare är det inte att ha en skön kväll på bryggan.
Vinet är Brumonts VV-version av Bouscassé och är mer eller mindre ren Tannat. Ett gäng månader på fat och därefter på rygg hos oss i 6 år. Då blir resultatet följande...näsan hittar drag av cassis, aningen ceder, lite vaniljiga fat och en viss utveckling. I munnen belönas vi med sköna syror, utvecklad frukt, lite kryddiga fattoner och bra utvecklade tanniner. Överdriver inte när vi säger att vinet är klockrent till maten. Står dessutom upp på ett förtjänsfullt sätt på egen hand. Inga uttorkade tanniner här inte. Rejält matvin. Hyfsat balanserat för att vara en Madiran.
(vs2400 2010-07-02 Hemma)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Sicken fullträff. Sällan har väl Barricadiero sjungit lika klockrent. Och då är Barricadiero ett av våra absoluta favoritvin från Italien. Alltid personlig, men detta är bara för mycket. Sicken bio-frukt, sicka bio-syror och sicken bio-drickbarhet. Visst är det bio, men inget som stör det allra minsta. Renare frukt går knappast att uppbringa. Flaskan tar slut i ett nafs. Det här är ett vin för de som tvivlar på vad bio-grabbarna/flickorna håller på med. Övertygas man inte av detta är det bara att packa ihop...
Vi bara småler mot varandra...
(vs2400 2010-07-01 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ett vin med två ansikten. Rakt upp och ned är det uppenbart volativt, lite väl oxidativt med väl häftiga flyktiga syror. Förvånansvärt utvecklat. Däremot till maten dyker ansikte nummer två upp. Syrorna lugnar ned sig och frukt framträder på ett läckert sätt. Mognaden finns där, men till pesto och tomatsås lever vinet upp en andra gång.
Det här vinet kommer från andra batchen (den första är mer fruktorienterad och direkt) och det märks eftersom mognaden tagit fart. Antagligen fått mer luft innan buteljering. Vet man bara om det går det att rätta till vid matbordet. Ju längre tid vi sitter med vinet ju mer diggar vi det. Även batch nr 2 sitter som en smäck!
(vs2400 2010-06-30 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en ungrare får sätta livet till på Sturköbaren. Och liksom de tidigare vita torra ungrarna är detta en stor vinupplevelse. Nu är det en vingårds-Furmint som avnjutes och samstämmigt hamnar vi alla runt bordet i Bourgogne. Så som vi alla skulle vilja ha de vita Bourgognerna. Mineraliga, fin hantering av faten, citrusfrukt och klassiskt elegant. Skitbra vin helt enkelt. Otroligt imponerad av herr Demeters trollkonster. Varenda flaska som druckits har innehållit en personlig resa utöver det vanliga. Och de har dessutom stor framtida potential. Stort vin i löjligt liten upplaga. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning