Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1641 till 1660 av 2551
Vin
  2008 - Kreuzberg - Spätburgunder - Devonschiefer GK
(Deutschland - Ahr Info)
Visa mer information
  Vi går vidare med en Spätburgunder från Ahr. Och att vi befinner oss i Tyskland råder inget tvivel om. Kryddiga toner, lite grönt anslag (malört) och finstämd frukt. Inga söta eländiga konstigheter. Bra tryck i både doft och smak. Liten tillvänjning behövs för att uppskatta den lilla gröna knorren. När man accepterar att den finns där upplever inte jag några problem att njuta i fulla drag. Ska absolut inte jämföras med en klassisk Pinot Noir från Bourgogne. En Spätburgunder är en Spätburgunder. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2002 - Weingut Knipser - Cuvée X - Cabernet Sauvignon
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Luring. En tysk Bdx-kopia. Visst kan man ledas dit (ceder, cassis etc) men vi konstaterar att det är en trött sådan. Förutom de klassiska Bdx-dofterna letar vi även fram mognadstoner (sjöbotten, tång) och smaken belyser tröttheten. Bettet saknas, syrorna är inte exakt vad man vill ha och tanninerna är väl snälla. Tyskarna ska nog hålla sig till vitingar samt Spätburgunder. Lämna Bdx-tankarna till de med aningen soligare klimat. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2003 - Rockford - Cabernet Sauvignon
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Till middag serveras en långsamt tillagad kronhjortsstek som serveras med alldeles nyplockade Sturkö-potatis (årets första Puritan). Till denna klassiska söndagsmiddag vill vi njuta likaledes klassiska toner i vinerna. Först ut är en ren Cab från Barossa. Och det formligen skriker Aussie. Om det är en Shiraz eller Cab är inte lätt att avgöra, men att vi är i Aussie-land råder inget tvivel om. Mynta, solmogen mörk frukt och aningen rostade fat säger våra näsor. I munnen får vi en alltför het käftsmäll av alkoholhetta för att vi ska sjunga vinets lov fullt ut. Funkar mer än väl till maten, men på egen hand är det ingen vidare balans. Vinet kommer liksom i flera delar där % dominerar väl häftigt. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Upplurad på läktaren. Bortkollrad av de ruggigt härliga dofterna. Mognad cassis, blyerts, ceder...som synes klassisk Bdx i glaset. Till hjorten är det än mer uppenbart att vi har en ljuvlig Bdx i glaset. Stramt, elegant, strukturerat...enda invändningen jag har är att tanninerna är väl torra och kraftiga för att vågen ska framkallas. Och de blir allt mer uppenbara när faten är rensade. Då blir det tufft att njuta fullt ut, och det är väl tanninerna som borde fungera som en ögonöppnare. Men när väl fällan slagit igen är det svårt att krångla sig ur sina tankar. När T väl avslöjar att vi inte är i Bdx kopplar hjärnan läget. Tannat och Madiran.
Se där vad lite ålder kan göra! Men servera till klassisk mat. Då sjunger vinet och lurar mig redigt!
(vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Att Sangiovese kan vara så läcker, så elegant, men ändå så strukturerad. Fantastiskt gott. Det här är ett rent vin, inga kantigheter, inga tillsatser, inga udda druvsorter, utan endast pur renhet. Doften är full av blomsterprakt, röda sirliga frukter och en ypperlig friskhet. Likaledes i munnen dominerar renhet och fräschör. Syrorna är naturligt italienska, frukt och fyllighet perfekt avstämd och tanninerna ligger på lur inför framtida utväxling. Löjligt gott nu, men med stor framtida potential. Sa jag att det är ett drickbart vin...Alla runt bordet har ett träffande begrepp...burgundisk elegans! (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en goding som vunnit enormt med ett år på flaska. Frukt ersatt av mineraler. Ren, bra struktur, ljuvlig syra, stenhård, mineralbeska, ruggigt drickbar. På topp nu och något enstaka år framåt. Redigt roligt vin. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2008 - Overnoy et Houillon - Arbois-Pupillin AOC - Poulsard
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vinner på att serveras aningen svalt samt till passande maträtt. I detta fallet står en sallad där pricken över i är några lättbrynta andbröst. Personligen älskar jag det personliga anslaget i vinet. Inget för de som går igång på nya fat etc. Här är det gammaldags vinmakning som ligger bakom flaskans innehåll. Bra syror, härliga jordgubbsaromer, lättdrucket och som sagt personligheten skriker över fjärden. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2005 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klockren personlig uppvisning med en Hárslevelü i glaset. Satan vilken enorm färgkoncentration. Satan vilka dofter. Satan vilken kick i munnen. Satan vad bra vin!
Doften drar i väg mot Pinot Gris, mot Viognier, mot lite botrytis, mot Roussanne...som synes lite av varje. Unikt så det förslår.
Om doften säger tyngd, överraskas de flesta av att vinet upplevs relativt fräscht. Inget kletigt någonstans. Visst är det visköst, men aldrig att det är insmickrande. Ruggigt bra vinupplevelse! Och till andbrösten blir vinet än mer mineraligt.
(vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2001 - Domaine du Gros' Noré - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ruggigt elegant Bandol med klockrena italienska syror. Lätt att hamna i Italien om man får vinet blint. Firman gör endast en cuvée (bravo) vilket borgar för en traditionell och klassisk framtoning. 2001 är dessutom en lysande årgång för appellationen vilket märks genom hela flaskans resa. Luftats i 5 timmar, vilket medför att alla Mourvèdres reduktiva toner är borta när vinet ska drickas. Mognadstonerna dominerar och de italienska insticken tillför fräschör. I munnen är det en elegant kick som sätter in. Bra syror, utmärkt frukt, sköna tanniner och ett oerhört balanserat intryck. Klassisk skönhet. Till de grillade lammkotletterna visar Bandol upp sin sydfranska prakt på ett föredömligt sätt. Lysande vin! (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2007 - Terra d'Uro - Selección - Toro D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Efter 5 timmar i karaffen är vinet redo att ta upp kampen till de grillade lammkotletterna. Ungt och relativt modernt, dock inte direkt störande. Ung Tempranillo kan faktiskt vara riktigt drickbar, bara rätt mat ligger på faten. Vi letar fram lite fat, mycket mörk frukt och pinjenötter med hjälp av näsan. Munnen säger trevliga syror, modernt anslag, skön mogen mörk frukt, bra tryck i tanninerna och ett mycket utvecklingsbart vin. Till maten sitter denna trevliga Toro klockrent. Inget dumt köp alls. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2000 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Det här är bara för knäckande bra. Finns egentligen inte ord för hur stor upplevelse man får när man njuter Puffeneys Vin Jaune efter maten. Superlativen räcker helt enkelt inte till. Oerhört svårt att beskriva, måste upplevas.
Doften drar mot tång, torv, torr sherry, single malt whiskey och i munnen är det en rensare av format. Vi snackar syror, vi upplever en fräsande torrhet, en bedövande längd och en ren skär balanserad njutning. Ruffigt elegant. Personligt. Sanslöst. Fantastiskt. Finns inget bättre till lagrad hårdost.
(vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2008 - André Rohrer - Riesling - Alsace AOC - Stein
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Allt babyfett integrerat. Numera ruggigt mineralstinn. Funkar trots det utmärkt till gravad lax och hempiskad hovmästarsås.
Visar med all tydlighet årgångens rena syror och besitter (årgången) en klockren potential. Skön Riesling från en liten lirare i den typiska Alsacebyn Mittelbergheim.
(vs2400 2010-06-25 Hos Svante)
  2006 - Poonawatta - Shiraz - The Cuttings
(Australia - South Australia - Eden Valley Info)
Visa mer information
  Vad ska man dricka till en älgkalvfilé? Och som dessutom ska passa alla i sällskapet. En aussie brukar falla de flesta i smaken och mjukheten i vinet brukar dessutom funka bra till de små fina smakerna i älgen. Denna Shiraz är från Eden Valley, som är aningen mer kyligare än t ex Barossa, vilket borgar för en mer elegant och strukturerad Shiraz. Så är också fallet, utan att ge avkall på frukt, vilket gör att vinet inte på något sätt dominerar över älgen. Funkar väldigt fint tillsammans.
I doften samsas mynta, frukt (cassis, björnbär) och finstämda fat. Väl i munnen är syrorna överraskande friska (inte artificiella), vilket tonar ned frukt och fat. Snarare ger vinet ett redigt elegant intryck. Och som sagt...till maten råder fullständig harmoni.
(vs2400 2010-06-25 Hemma)
  2006 - Királyudvar - Sec
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Fullständigt bortkollrad. Upplurad på läktaren. Blint hamnar vi i Jurancon och druvsorterna Gros och Petit Manseng. Och det som får oss att bege oss till Pyrenéernas sluttningar är den fullmatade och fullmogna gula frukten i vinet. Dessutom fina syror, torrt och en inknådad fathantering. Att vi har att göra med en Furmint (inte testat alltför många torra sådana) finns som sagt vad inte på kartan. Men man lär sig hela tiden...
Tycker vi om det då?? Visst gör vi det, men prisläget (250:-) är 75 slantisar för mycket. Liten produktion och en minimal import gör att priserna rakar i höjden. Synd eftersom fler borde upptäcka och uppskatta dessa redigt intressanta droppar.
Otroligt roligt att testa!
(vs2400 2010-06-23 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Lite väl torra och fatbetonade tanniner. Saknar dessutom frukten som, i mitt tycke, ska bygga dessa moderna portugiser. Beror antagligen på mellanåret 2005. Växer dock betydligt när det nalkas grillade lammkotletter. Syrorna breder ut sig, frukt/fyllighet tar för sig och tanninerna är inte längre torra och trista. Inget att njuta av på egen hand, utan här behövs käk som komplement.
(vs2400 2010-06-22 Hemma)
  2007 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Floureto
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Naturligt...inget snack om saken. Pigga läckra syror, frisk frukt (snarare röd än svart/blå) och tilltalande drickbarhet. Lätthet går före tyngd och kraft. Lite förvånande att denna Vacqueyras bär så få spår av värmen i 2007. Mer klassisk i sin framtoning. Potentialen ligger och lurar. Allt kommer inte fram ikväll. Även om det inte är en klockren fullträff här och nu, känner man på sig att framtida storverk ligger på lur. Väntar ett år på nästa flaska. (vs2400 2010-06-19 Hemma)
  2007 - Mas Conscience - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac - l'As
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Aningen bättre utdelning denna gång. Småsågade första flaskan för ett gäng månader sedan. Den grönska som den gången uppenbarade sig, är mer eller mindre frånvarande ikväll. Sydfrankrike...2007...naturligt...bör ju innebära ovationer, men även om flaskan definitivt är bättre blir det ändå inte klockren tumme-upp. Det är något som saknas för att jag ska kapitulera. Känns lite för snäll och opersonlig. Inget riktigt grepp. Något saknas... (vs2400 2010-06-18 Hemma)
  2006 - Tenuta dell’Abate - Sicilia IGT - Giffarró
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Trevlig överraskning. Bra Cab-karaktär där frukt och struktur samsas på hyfsat lika villkor. Och att vi skulle befinna oss på Sicilien finns knappast på kartan. Pigga syror och likaledes pigg frukt får tankarna att vandra längre norrut på den italienska stöveln. Med facit i hand (hög höjd och mineralrik jordmån) förstår man lite mer. Oavsett del av Italien är det ett lyckat vin som ger oss en bra stund vid matbordet. (vs2400 2010-06-17 Hemma)
  2003 - Schiavenza - Barolo DOCG - Prapò
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Trött flaska. Syns direkt på färgen. Ingen spänst eller lyster. Går nästan mot brunt. Likaledes doften förtäljer inget annat än trötthet/brännskada. Torkad frukt, brandrök och kladdig sylt. Och än värre blir det i munnen...brända uttorkade tanniner, syrorna håller sig i nederkanten i munnen och frukten känns enbart som sylt/marmelad. Ingen spänst, ingen energi...fullständigt oinspererad. Trist, eftersom vinet hyllats på ett antal bloggar och vi hade en förväntan om en kompletterande beställning. Slantarna läggs på piggare grejer. (vs2400 2010-06-15 Hemma)
  2003 - Andre et Mireille Tissot - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - En Barberon
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Sanslösa syror och sanslösa mineraler. Med andra ord sanslöst gott!
Tissot vet hur man hanterar Chardonnay från Jura. Det här är ett av flera terroir-viner han gör på sina Chardonnay-druvor. Allt från relativt enkla till våldsamt uttrycksfulla. En Barberon drar mot det kraftigt uttrycksfulla, för det här är personligt och ruggigt bra. I näsan möts vi av citrus, nötter, läckra fat och enorma mineraler. Allt integrerat till en komplex matta. Uttrycksfullt minst sagt.
Och i munnen är det syrorna som regerar. Klockrena sådana. Och detta är alltså en svårbemästrad 2003:a. Självklart finns här inte enbart syror, utan frukt och längd står upp på ett imponerande sätt. Hur elegant och balanserat som helst. Fullständigt golvar mig. Det är bara att bocka och buga för uppvisningen. Kostar endast c:a 15 euro på plats. Snacka om fynd!!
(vs2400 2010-06-12 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning