Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1661 till 1680 av 2551
Vin
  2006 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Här har det utvecklats enormt positivt på ett drygt år. Visst finns det fortfarande lite grönska kvar i både doft och smak, men den är numera hanterbart frisk. Frukt och komplexitet har vuxit till sig. Inget annat än riktigt gott.
Färgen är vacker och inbjudande. Doften ger hopp om en Bourgogne-kick, men att jämföra denna Blaufränkisch med en Pinot Noir är inte rättvist. Det är Blaufränkisch och inget annat. Och en jävligt bra sådan. Grönheten drar lite mot en Loire-CF och även lite malört. Spännande och mer elegant än förra gången. I munnen är syror, frukt och tanniner med i samma match. Bra samband. Dag 2 har vinet utvecklats till än mer solid uppenbarelse. Mer än trevligt. Med tanke på utvecklingen så kommer resterande flaskor att få ligga till sig 3-5 år. Ska bli spännande att se vart det tar vägen.
(vs2400 2010-06-11 Hemma)
  2009 - Chateau Peyrassol - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Så här ska ett rosévin se ut...persikofärgad och löjligt inbjudande. Och det är så här man vill att ett rosévin ska både dofta och smaka. Riktigt bra grejer och faktiskt riktigt karaktärsfullt. Lätt och torr som ett vitt vin av klass. Inget insmickrande sötslaskigt elände, utan snarare finstämt och elegant. Uppfriskande rent. Och med den där sköna mineralbeskan som rör runt i munnen på ett positivt sätt. Dessutom kommer Peyrassol att funka klockrent till diverse somriga måltider. Och till höstens saffrans-stinna fisksoppa kommer Peyrassol (kommer spara ett par flaskor) inte göra bort sig. (vs2400 2010-06-09 Hemma)
  2000 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Dags att njuta av Mittnachts 00:or. På topp och riktigt, riktigt gott. Restsötman är integrerad och har dessutom omvandlats till en knäckig bränd kick. Riktigt trevligt. Utvecklad och mogen. Visst går det att ligga på resterande flaskor ett tag, men syrorna börjar kapitulera.
(vs2400 2010-06-05 Hemma)
  2001 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Ovello - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klassisk Nebbiolo med kraft, struktur, ryggrad och med många utvecklingsbara år framför sig. Har inte ens börjat visa sitt rätta jag.
Klassisk i färg och doft. Doften osar klass och det är de typiska dragen av nypon, rosor, svamp etc som vimlar förbi. Skitgod att sniffa på. Väl i munnen är syrorna uritalienska, frukten gömd och tanninerna klart kraftfulla. Just det att frukten är gömd talar för en grym framtida potential. Vi lagar till en lätt och syrlig ragu som får fram frukten och visar upp all den underliggande kraften som Ovello i nuläget döljer. Satans bra vin helt enkelt.
(vs2400 2010-06-05 Hemma)
  2004 - Michel-Pfannebecker - Flomborner Feuerberg - Riesling - QbA - Selection Rheinhessen
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Med öl-kapsyl som förslutning bör man se till att vinet får en ärlig chans i karaffen. Klart reduktiv i begynnelsen och därefter nästan enbart tropisk frukt. Men ju längre tiden går så kommer Feurbergs kalkrika terroir till sin rätt. Men som sagt, det tar sin lilla tid. Ha tålamod!
För när man väl sitter där och konstaterar att kalken/kritan dominerar både doft och smak, så blir man själaglad. Inga stora grejer, men ett ärligt terroir-vin från en liten producent i Rheinhessen. Trevliga grejer!
(vs2400 2010-06-03 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ljuvlig doftsensation. Vill inte annat än att sitta med näsan i glaset. Här finns nötter, ruggigt eleganta fat, tjära, blommor och en allmän känsla av klass. I glaset är det en vingårds-Aglianico från d'Angelo och återigen konstaterar vi att Aglianico förtjänar mer uppmärksamhet än vad fallet är. Orkar inte tjata om söderns Barolo, för Aglianico är något annat. Mer vild, mer ohanterlig, mer rustik och mer bonnig. Men när personligheten fullständigt forsar fram spelar den opolerade framtoningen ingen som helst roll.
Vinet måste dekanteras. Utvecklas enbart positivt med ett par timmar i karaff. Dessutom redigt med krafs.
I munnen är det den vanliga, lite tunna, Aglianico-strukturen...härliga syror, lite tunn frukt och en klockren tannin-attack. Inget insmickrande här inte.
Älskar dessa italienska bonna-tjut!
(vs2400 2010-06-02 Hemma)
  2006 - Weingut Hirsch - Grüner Veltliner - Lamm
(Österreich - Niederösterreich - Kamptal Info)
Visa mer information
  Här var det mogen frukt...med drag liknande en Pinot Gris av klass från Alsace. Mer tropisk frukt än mineraler. Men som vanligt fixar en bra Grüner Veltliner det mesta som serveras och Hirsch Lamm är inget undantag. Plötsligt biter mineralerna till och de undanskuffade syrorna letar sig fram. Fylligt och personligt. Bra tryck. Krämig i sin struktur. Utvecklingskurvan har bara börjat. Fler kommer att skaffas. (vs2400 2010-05-29 Hemma)
  2005 - Domaine Capmartin - Madiran AOC - L'Esprit du Couvent - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En pur uppvisning i Madiran-klassen. Kraftfull, men finstämd. Vi snackar redig frukt, men även en ypperlig fathantering. Tanninerna hålls i schack på ett föredömligt sätt. Bra potential.
Capmartin anses av många som kanske den främste företrädaren till personliga Madiran-viner. Och den här prestige-varianten ger verkligen valuta för investerade slantar.
Här får näsan sitt av mogen mörk frukt, sinnliga fat, en näve järn och den lilla personligheten jag vill ha i vinerna. Men det är ändå i munnen som vi hittar ännu mer godbitar...syrorna sitter som gjutet...tanninerna är varsamt tuffa...frukten imponerar och även faten kompletterar på ett fint sätt. Helhetsmässigt är det en av de absolut trevligaste Madiraner som jag testat. Och det trots dess relativa ungdom. Oerhört välinvesterade slantar.
(vs2400 2010-05-29 Hemma)
  2006 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Genévriers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Mörka härliga grejer. Här är det solvarma björnbär, svarta oliver, nästan lite mörk choklad och ett härligt stänk av sötlakrits. Och naturligtvis garrigue och tobak. Hela paletten av det man förväntar sig av ett klassvin från södra Rhône med lika delar Grenache och Syrah i blandningen. Oerhört gott.
Mullrande frukt, bra tryck i syrorna och härligt tykna tanniner. Hänger ihop föredömligt under hela kvällen. Réméjeanne vet vilka knappar han ska trycka på för att få till viner av yttersta klass. Endast betong-lagrat.
(vs2400 2010-05-28 Hemma)
  2009 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Dags att plocka oskulden avseende tyska 09:or. Och vad är bättre en att rycka korken ur Keller's Von der Fels. Ut strömmar dofter av nybuteljerad klockren Riesling...päronsoda...lite jäst...lite citrus...och aningen mineraler. Inte den anstormning av mogen frukt vi förväntade oss. Mer återhållsam och stram. Knäpper antagligen rackaren aningen för tidigt. Väl i munnen är intrycken liknande...stram...fina syror...inte den förväntade explosiva frukten...lite mineralbeska...hyfsad längd. Lite svajig i dagsläget, men resultatet kommer att bli riktigt trevligt. Återigen tror jag att vi har lite dragit korken för tidigt. Sparar en halvflaska för att testa dagen efter.
På tok för tidigt att dra några slutsatser om 2009, men det var inte den fruktexplosion jag förväntat mig.
Dag 2: Mineralernas återkomst. Stor skillnad mot första dagen. Mer mineraldrivet. I princip alla toner av jäst och päronsoda är försvunna. Bättre balanserat. Knastertorr. Riktigt bra grejer!
(vs2400 2010-05-27 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Donato D'Angelo
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ruffigt...rustikt...råhet...tufft...ungefär som en svettig hamnschåare. Inte direkt Armanikostymen på, här inte. Personligt så det förslår. Att jag tycker om viner som dessa förstår nog de flesta. Inte det minsta tillrättalagt, utan här får man som vindrickare kämpa för att leta fram dofter och beskrivningar.
Ren Aglianico från Basilicata innebär en viss Nebbiolo-ton, men med en typisk Aglianico-ton av lingon i mellanskiktet. Framförallt hittar man lingon-svepet i munnen precis när man tror att fylligheten ska breda ut sig. Den här lilla 'störigheten' finns oavsett ålder på vinet. För att lyfta fram frukten (som ligger och lurar) gäller det att dämpa syror och tanniner med rätt prylar på fatet.
Inte ett vin för de med känsliga gommar. Letar man efter enkel drickbarhet, får man plocka fram en annan flaska. Här får man kämpa (på ett positivt sätt) för att övervinna vinets egenskaper.
Roligt och personligt.
Dag 2 har vinet utvecklats och framförallt är det frukten som tar förarsätet. Fylligare, lingonen är utbytta mot björnbär, och därmed mer harmoniskt. Nu är vinet inte bara personligt, utan till och med drickbart. Fler införskaffas!
(vs2400 2010-05-26 Hemma)
  2006 - Enrico Santini - Toscana IGT - I Montali
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bra Toscana-tjut med internationella druvsorter i basen. Det här är vin gjort på unga stockar och sådant som inte platsar i toppvinet. Men när Santini levererar sådant här på den här nivån charmas man och blir inte så lite imponerad. För det här är trevlig sommardricka att njuta av till småplocket som erbjuds på uteplatsen. Inga konstigheter, men ett personligt bas-vin på hög nivå. (vs2400 2010-05-24 Hemma)
  2002 - Hubert Lamy - Saint-Aubin Premier Cru AOC - En Remilly
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Att hitta trevliga vita Bourgogner börjar bli en tuff uppgift. Tycker oftast de är aningen för fatade. Måste upp i en ruggig kvalitet (och därmed prisbild) eller satsa på endast toppår. Oavsett vilken väg man väljer plöjer resonemanget rediga hål i plånboken. En mer framkomlig väg är att leta fram bra producenter i de mindre kända appellationerna. Och det är precis vad vi gjort här. Hubert Lamy ligger i St Aubin och den här appellationen är mer eller mindre bortglömd. Men det är just på sådana här platser jag diggar att leta fram högpresterande producenter. Kvällens vin är ett bevis på att tankarna håller.
Fruktdrivet med behärskad fathantering. På topp nu. Vinner inte på att lagras än mer. Bra balans. Schyssta syror, bra stuns i frukten och den där lilla kittlande karaktären från faten. Bra arbete.
(vs2400 2010-05-22 Hemma)
  2007 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  En Syrah i vår stil. Elegans...terroir...naturlig frukt...minimal vinmakarpåverkan...från ranka till flaska utan allt för mycket hokus-pokus.
Och man känner direkt att här finns potential för framtiden. Redan nu gott, men oförlöst.
Doften vibrerar av mörk frukt och härligt svarta oliver. Såna här viner diggar vi skarpt!
Gonon kör naturligt, men svavlar för att undvika problem. Lagring sker i redigt gamla tunnor. Och jag menar redigt gamla. Det här är riktigt bra grejer. Satan vad glad jag blir att det fortfarande finns att få tag på såna här kvalitetsprodukter till vettiga priser.
(vs2400 2010-05-22 Hemma)
  2007 - Weingut Spreitzer - Oestricher Lenchen - Riesling - Erstes Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Mineralstinn Riesling är trevlig sommardricka. Och det är precis vad Spreitzer dukar upp i sin version av Lenchen. Syrlig lime kompletterar. Knastertorrt matvin som biter ifrån bra till de lättgrillade pilgrimsmusslorna. Funkar dessutom lika fint till den efterföljande oreganomarinerade laxen (även den grillad).
Som den 07:a det är, konstaterar vi snabbt att balans och harmoni har den träffsäkerhet vi förväntar oss. Långt ifrån färdig, men redan nu imponerande god.
(vs2400 2010-05-21 Hemma)
  2004 - Cantina San Michele - Trentino DOC
(Italia - Trentino Info)
Visa mer information
  Utvecklingen har tagit fart och det är endast positivt. Mer bleck, mer cassis, mer mineralitet och mer komplexitet. Vuxit en klass sedan sist vi testade. Inget snack om att vi har en italienare i glaset och inte heller att det är en Bdx-blandning. Men om vi befinner oss i Maremma-trakten eller redigt längre norrut är svårare att klura ut. Med facit i hand är det mineral-beskan som visar med bestämdhet att vi har en Trentino i glaset. Jag har tidigare sagt att ska man köra internationella druvsorter i Italien ska de växa utmed Toscanas kust, men glömde bort att man har stor kapacitet och kunnande här upp i Alp-utlöparna. Bra grejer oavsett! (vs2400 2010-05-19 Hemma)
  2001 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  En Côte-Rôtie av det eleganta och lätta slaget. Förträfflig dricka till kvällens underbara lilla rådjursadel. Clusel-Roch befäster att 2001 är ett bra Syrah-år, men ingen monsterårgång. Vinerna har en läcker fräschör, men ger ändå tillräckligt mycket kraft för att stå upp mot skogens vilt. Clusel-Roch spelar som vanligt på elegans och ger stor valuta för insatta slantar. Inget snack om att vi befinner oss i norra Rhône. Kan inte vara något annat. Vi hittar initialt den sköna charkbutiken, där nyrökt bacon precis lagts fram. Vinet har fått en trevlig mognadsprägel. I munnen är det en lättsam smekning av pigga syror, mogna tanniner och en hyfsad fyllighet. Och alkoholen klockar vi in på 12%. Sånt gillar vi på Sturkö-baren! (vs2400 2010-05-15 Hemma)
  2007 - Kühling-Gillot - Nackenheimer Rothenberg - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Det här skulle kunna vara en salig Alsacekomposition av regionens ädla druvsorter. Här finns det nämligen gott om rosor (Gewürztraminer), druvor (Muscat), mineraler (Riesling) och fet svamp (Pinot Gris). Och att man dessutom hittar meloner (Silvaner) och marmeladgodis (Grüner Veltliner) gör att förvirringen är total. Men naturligtvis är det inte en Alsace som lurar i glaset, utan det är den hyllade Riesling Rothenberg GG från den lilla Rheinhessen-baserade producenten Kühling-Gillot av 2007 års modell. Är det något gott då?? Visst funkar det, men det är aningen för mycket av allt för tillfället (inte direkt överraskande med tanke på den inledande beskrivningen). Kanske om en 5-7 år har baby-fett, sötma, koncentration och övriga spretiga egenskaper lugnat ner sig för att bli en hyfsad helhet. Inte min typ av Riesling precis. Inte heller riktigt min typ av vitt vin för tillfället. Elegans finns inte på kartan i denna Rothenberg. (vs2400 2010-05-14 Hemma)
  2006 - Dampt-Dupas - Chablis Premier Cru AOC - Fourchaume
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Riktigt positiv utveckling. Formligen älskar Chablis när egenskaper som sälta, fänkål, blöta stena, krita och gul frukt dyker upp i glaset. Och när sedan smaken ger oss den där lilla fetman, och den där ruggigt sköna syran, och den där lilla extra längden, ja då känns livet lätt att leva. Så förbannat skönt att det finns viner som verkligen visar sitt ursprung. Det här går inte att kopiera...kan bara vara en bra Chablis på 1er Cru- eller Grand Cru-nivå.
Dampt-Dupas säljer sina 1er Cru för 10 Euro på plats...säger bara det...10 Euro!! Och kvaliteten är busbra.
Dag 2 upplevs vinet än mer positivt. Aningen mer utvecklat och framförallt mer balanserat tryck i avslutningen.
(vs2400 2010-05-13 Hemma)
  2006 - Cascina Cucco - Barolo DOCG - Ceratti
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En Barolo i den lite lättare stilen. Lättdrucken och enormt pigg. Inget annat än redigt bra Piemonte-dricka. Jämfört med 04:an från samma producent och läge, är 06:an en storlek mindre. Här finns inte samma ryggrad och potential som 04:an visar upp. Men det finns absolut ingen anledning att hänga ut 06:an som ett risigt vin, för det är det absolut inte. Bara ett annorlunda vin. Charmigt...busigt...piggt...okomplicerat...lätt att dricka och inte behöver man spara det 5-10 år innan korken dras. Det här spelar i samma liga som en bas-Barbaresco från Produttori eller en skitbra Langhe Nebbiolo från någon av de häftiga traditionalisterna. Och då förstår vi att vi har schysst dricka i flaskan. Och att det är ett ljuvligt matvin behöver vi knappast förtydliga... (vs2400 2010-05-13 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning