Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1681 till 1700 av 2551
Vin
  2004 - Tenuta di Capezzana - Toscana IGT - Ghiaie della Furba
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det här går bort!! Inte nog med att det doftar och smakar erbarmerligt, dagen efter känns huvudet som om det deltagit i ett maraton i redigt drickande. Och då har vi ändå inte avslutat flaskan...nästan hälften av det eländiga innehållet finns kvar. Enda positiva vi kan komma på är att färgen har bra intensitet och täthet. Inte illa...
Det doftar fat och avslagen pissljummen Coca Cola. Och godis (Basset's svarta vingummi). Inte något som påminner om ett vin som går loss på 300 slantar. Sånt här borde inte få krängas över disk. Den här blandningen av Cab, Merlot och Syrah saknar allt vad typicitet heter. Och i munnen spretar soppan åt alla tänkbara håll. Det enda som pekar på Italien är syrorna. De är helt ok, men när frukten sticker åt ena hållet och tanninerna åt andra blir helheten eländigt obalanserad. Tror inte att det kommer att rätta till sig oavsett lagring.
Ska man nödvändigtvis vinifiera icke-italienska druvsorter bör man se till att de kommer från Bolgheri/Maremma. Där finns förutsättningar för dessa importer. Resterande flaskor returneras omgående!
Tar ännu ett glas dag 2 och intrycken är i princip desamma som föregående dag. Doften är aningen mer utvecklad (positivt), medan smaken upplevs lika spretigt som innan. Och tyvärr är vinet än mer huvudvärksframkallande än innan. Någon skit (artificiell tillsatts) har dom nog tryckt i Furba'n. Fan vet om man vågar göra sås på soppan...
(vs2400 2010-05-12 Hemma)
  2006 - Podore Poggio Scalette - Alta Valle della Greve IGT - Il Carbonaione
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Nästan lika trist som Capezzana's Furba, men här finns ändå visst hopp för framtiden. Men hoppet är trots allt ganska litet, för även här spretar det betänkligt. Doften ger mer Toscana-vibbar, men även här ligger Cola och godis och stör. Smaken är hyfsat harmonisk, där framförallt frukten ger sken av att kunna lyfta kompositionen till en godkänd nivå. Men återigen saknas de typiska dragen man är ute efter. Jag har inget emot fat om hanteringen är nyanserad. Finns frukt (här gör det verkligen det) så bör man kunna få till en bra helhet. Här har man bränt på med lite väl mycket handpåläggning i källaren, och resultatet blir ett konstruerat vin utan drag av vettig personlighet. Kommer nog att spara någon flaska för att se vart det tar vägen... (vs2400 2010-05-12 Hemma)
  2008 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Här var det svavlat...resterande flaskor får allt lugna ner sig ett gäng år. Alltså riktigt svårt att locka fram något för våra doftorgan. Reduktivt och svavlat. Däremot i munnen lever frukten upp. Men även här har vi en slumrande tiger. Visar inte upp sig från sin bästa sida just nu. Grejerna finns där, men har svårt att komma fram. Vila ordineras. (vs2400 2010-05-08 Hemma)
  2006 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Förbannat bra sommardricka. Hade färgen på vinet varit vitt hade egenskaper som - källarvatten, renhet, friskhet - sprattlat ur munnen. Och dessa egenskaper hör verkligen hemma när man beskriver denna urläckra lätta och eleganta Sangiovese. Det behöver inte vara märkvärdigare än så här. Och kolla in alkoholhalten - 12.5%. Här har många mycket att lära. För det är ingen brist på varken smak eller balans.
Montevertine börjar allt mer segla upp som en klar Toscana-favorit. Här finner vi allt som jag vill ha i mina sommardrycker...klockrena syror, lätthet, friskhet och med en balans som förflyttar tid och rum. Och att det dessutom levererar vid matbordet är ju ingen nackdel...Montevertine bevisar att det fortfarande går att producera Sangiovese som får gudarna att mysa.
(vs2400 2010-05-06 Hemma)
  2007 - Domaine Lacroix-Vanel - Coteaux du Languedoc AOC - Pezenas - Fine Amor
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Som vanligt ligger drickbarheten i fokus när en ungdomlig naturlig dryck ska förtäras...och snabbt tar innehållet slut...hinner knappt blinka innan flaskan är tömd...redigt gott med andra ord.

Redan vid första sniffen konstaterar vi de typiskt naturliga attributen...pigg äpplighet...läskande friskhet...ungdomlig frukt...som synes omöjligt att motstå. Och likadant är det vid första vändan i munnen...pigga syror...energifylld frukt...lagom riviga tanniner...inte direkt komplext, utan fokus ligger som vanligt på drickbarheten. Inget vin för tunga filosofer, utan här har vi en dryck för folk med glimten i ögat...Inget att spara, utan här gäller det att tömma kvarvarande flaskor under kommande sommar.
(vs2400 2010-05-05 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Snacka om sommardricka med komplexitet...snacka om renhet...snacka om Wachau-Riesling i världklass...snacka om buteljerad glädje.
Det här är inget annat än en lysande vinupplevelse...rent...piggt...komplext...mineraler...klassisk elegans...struktur...smygare...storhet i vardande.
Nosen hoppar till av glädje, för det här är sällsamt rent och fräscht. Om tyskarna numera är mästare på ren Rieslingfrukt, så har dom bra konkurrens från vissa mästare från Wachau (Prager och Alzinger). Det här är inget annat än briljant Rieslingdricka. Fler flaskor ska omedelbart beställas.
Dag 2 kvarstår betyget. Skitbra grejer.
(vs2400 2010-05-05 Hemma)
  2007 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Spätlese - GK
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Vad kan vara bättre än en lätt Riesling efter man staplat ett gäng kubik ved i vårvärmen. Och mäster Keller har en skön Spätlese på lut efter utfört dagsverke. Väl kyld ska den naturligtvis vara eftersom vi har en 07:a i glaset. Frukten är massiv och här finns utrymme för framtida storverk. Varken frukt eller sötma har integrerats på ett optimalt sätt. 3-4 år framåt kommer denna lätta Rheinhessen-Riesling ge mer njutning än 2010. (vs2400 2010-05-01 Hemma)
  2003 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Bussia - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En snabbmognad 03:a från vår nyfunna favorit Fenocchio. Kvällens flaska är en Bussia Riserva och den är som sagt från det vanskliga 2003. Och den är snabbmognad. Inget snack. Men absolut inte över kanten för här finns ruggigt mycket som man vill ha sina mogna Barolo. Komplext som satan i näsan (fint behandlat ädelträ, tjära, rönnbär, skogspromenad...). Svårt att sluta upp att nosa på godsakerna. Men det är naturligtvis i munnen som Nebbiolo regerar fullt ut, och denna Riserva är inget som helst undantag. Glimrande syror, fin attack hela vägen, hyfsad frukt, mogna tanniner och en längd som ger energi. Bra tryck hela vägen. En Barolo som går att njuta utan mat faktiskt. Inget att spara på. Botti-lagrad naturligtvis. (vs2400 2010-05-01 Hemma)
  2004 - Baricci - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Energi...pigghet...renhet...helt enkelt en redig fredagskick. Och till en kyckling knôkad med soltorkade tomater, oliver och lök sjunger denna Brunello in våren på Sturköbaren. Det är precis så här vi vill ha våra Sangiovese...lätt röda i färgen, doften fylld av blomster, röda pigga bär, mineraler och en säck full av energi. Precis samma sak i munnen...drag i syror, ingen klibbig sötma, lagom fyllighet, ren frukt, sköna tanniner och sammantaget ett fantastiskt drag. Som alla förstår är det ett sanslöst matvin! Skitbra fredagsgodis. Botti-lagrad!! (vs2400 2010-04-30 Hemma)
  2007 - Mas de Boislauzon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Tunga grejer. Lite avsaknad av fräschör. Kommer dock att på sikt bli redigt fina droppar. Låt oss ses om en sisådär fem år. Då kommer sötma och frukt förvandlats till mer komplexa komponenter som tilltalar en mer känslig gom.
Och till mat är Boislauzon inte att tänka på i dagsläget. Möjligtvis till en skrämd ostabit.

Ok Boislauzon, vi ses om en fem år igen!
(vs2400 2010-04-29 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Grüner Veltliner - Loibenberg - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Schysst godis. Vi testar denna Smaragd över 2 dagar och Loibenberg utvecklas i en positiv riktning. Första kvällen är det väl mycket godis och massiv frukt i näsan, medan vi hittar mer struktur och mineraler kväll nummer två. Denna enkla analys förtäljer mig att vi har ett vin med framtida potential i glaset. På tre års sikt kommer Alzinger att leverera med redigt besked. Även smakmässigt mår vinet gott av att leva två dagar i öppen flaska. Mer harmoni och balans i sista glaset. En GV på den här nivån lever kanske inte främst på elegans, utan snarare på kraft och fyllighet. Men till rätt mat krymper man frukt och höjer fräschör. En GV är som vanligt ett tacksamt objekt att kombinera vid matbordet. Och herr Alzinger vet hur man buteljerar briljanta Wachau-droppar. (vs2400 2010-04-29 Hemma)
  2007 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - L'Orphée
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Bara att bocka och buga. Ren kapitulation. Ännu en gång visar Sydfrankrike årgång 2007 var skåpet skall stå. Buteljerad glädje. Samma sköna frukt som tidigare 07:or, men här kompletterad med svarta oliver och en läcker mineralitet. Naturliga grejer som kittlar gott i gommen.
Trots den överdådiga frukten är vinet ändå balanserat och harmoniskt. Man har verkligen fått till syror och tillräckligt kaxiga tanniner för att frukten inte ska bli jolmig. Satans goda grejer!
(vs2400 2010-04-22 Hemma)
  2001 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En lite tunn CFE. Elegant, men utan den lilla extra stunsen som man gärna ser i viner på den här nivån. Syrorna är klockrena, men fruktstrukturen saknas för att balansen ska infinna sig. (vs2400 2010-04-17 PM i Växjö)
  2007 - Prager - Grüner Veltliner - Achleithen - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Ljuvligt mineralig GV från favoriten Prager. Där de flesta andra producenter av Smaragd-GV nästan uteslutande buteljerar svulstiga fruktmonster, lyckas Prager få till underbart mineralstinna GV. Passar mig förträffligt. Visst är frukten stor, men här finns tillräckligt med syror för att balansera upplevelsen. Stor producent. Stort vin! (vs2400 2010-04-17 PM i Växjö)
  1988 - Torres - Mas La Plana - Penedès D.O.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  Positiv överraskning. Inte den minsta lilla ålderskrämpa. Naturligtvis mogen, men satan vilket tryck i frukt och syror. Här finns mer att ta av. Mognadstoner i doft, men imponerande ungdom i både färg och smak. Förträffligt vin. Stor kick. (vs2400 2010-04-17 PM i Växjö)
  2000 - Château Certan de May - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Snacka om kryddig julkaka. Kardemumma, kanel, kryddnejlika...plommon...trevlig mognad...klockren Bdx från Pomerol. Och från 2000. Det börjar hända lite här. Utvecklas grymt under kvällen. Lite trött initialt, men satan vilket tryck Pomerol'en kommer upp i efter 30 minuter. Rysligt bra. (vs2400 2010-04-17 PM i Växjö)
  2006 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Zzzzing...ingen risk att man inte piggnar till när denna friska och sköna Barbaresco äntrar munnen. Rena föryngringsmedicinen. Borde ordineras folk som lider av depression. Inte behöver mänskligheten tugga Prozac när Produttori buteljerar glädjedryck...
Den absolut mest potenta och pigga unga bas-Barbaresco jag testat från cooperativet i Barbaresco. Löjligt bra sett till prislappen. Visst finns här framtidsmöjligheter (på 5 års sikt), men det finns ingen chans att återstående flaskor överlever så länge. Förföriskt gott redan nu.
Den stora, och trevliga, överraskningen är att vinet känns redigt naturligt (läs bio). Klockrena syror, pigg röd frukt och den lilla ettriga härliga fräsigheten i eftersmaken. Ett vin som redan nu är attraktivt och redigt drickbart. Bravo! Energidricka.
(vs2400 2010-04-16)
  2008 - A. Christmann - Gimmeldingener Mandelgarten - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En GG-08 från Pfalz. Och med en liten bitter grape-känsla på slutet. Bra grejer med andra ord.
Koncentrerad och förvånansvärd fyllig i färgen. Bra drag i näsan med gula mogna frukter och en aning blodgrape som kittlar. Självklart lite goa mineraler. Väl i munnen paraderar mineralerna på rad. Den lilla beskan härrör garanterat från dessa. Fylligheten imponerar, likaledes syrorna men längden kanske kunde vara ett par snäpp upp. En liten, men betydelsefull invändning. Visst kommer vinet att utvecklas, men jag skulle inte lagra längre än max 2-3 år. Ett gott och lockande vårligt vin.
(vs2400 2010-04-15 Hemma)
  2003 - Samuel's Gorge - Shiraz
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Snälla nån, knäckande lysande Shiraz från McLaren Vale och en okänd producent vid namn Samuel's Gorge. Vi besökte honom på plats och producenten rekommenderas i samma andetag som Noon. För er som känner till Noon förstår att vi har saftiga grejer i glaset i kväll.
Färgen har fin lyster, fortfarande ungdomlig och naturligtvis koncentrerat tät. Doften skriker Aussie-shiraz (mint, frukt, proffsiga fat) och är imponerande stor. Smaken är en fullständigt förträfflig käftsmäll. Satan vad gott! Enorm frukt, bra syror, mjuka tanniner och en otroligt välbalanserad upplevelse. Längden är ljuvligt lång. Satan vad gott! Måste erkänna att när Shiraz är på det här viset är det inget annat än en stor fantastisk kick. Och grejen är att den funkar mer än väl till den lättgrillade tonfisken. Ingen jolmig alkoläsk det här inte. Kanondricka!
(vs2400 2010-04-09 Hemma)
  2007 - Baricci - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Drickbarheten personifierad. Underbar lättsam frukt. Urtypisk ren botti-Sangiovese. Blommor och körsbär i näsan. Solvarm frukt, bra syror, mjuka tanniner och en allmänt mjuk upplevelse.
Inga märkvärdigheter, utan endast en trevlig stund vid glaset. Ibland behöver man inte konstla till det med djuplodande diskussioner. Pang-på-upplevelse.
(vs2400 2010-04-08 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning