Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1701 till 1720 av 2551
Vin
  2001 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Utvecklad och på väg mot trevlig mognad. Inte riktigt framme, men för min del befinner sig denna sköna Aglianico på exakt rätt plats. Frukten finns fortfarande kvar, mognadstonerna tittar fram, syrorna är naturligt italienska och tanninerna är klart hanterbara. Riktigt trevligt vin.
Aglianico anses av många som en väl ruffig och kantig bekantskap, men i rätt händer (som här) blir det viner med attityd och personlighet. Ingen schlagerdricka här inte.
Och som de flesta italienare växer dropparna ett par klasser när det nalkas föda. Oavsett om det är en tomatsås eller en mer mustig ragu så skiner denna Vulture i kapp med den syditalienska solen. Skitgott!
(vs2400 2010-04-07 Hemma)
  2003 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Auslese - Fass 21
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ljuvligt gott. Träffsäker avslutning på påskmiddagen. Serveras tillsammans med hemlagad ostkaka med rabarberkompott. Bra kombination.
En Mosel-03:a är av naturen snabbmognande och denna Auslese utgör inget undantag. Vi få redigt med dill och saltgurka i näsan. Den tropiska frukten är nästan utraderad. Lite grann finns fortfarande kvar. Mängder med citrus. Smakmässigt är det naturligtvis en söt kick, men även här har en del av sötman integrerarats. Enormt fylligt, bra längd och syrorna ligger fortfarande och lurar i bakgrunden. Satans goda droppar.
(vs2400 2010-04-03 Hemma)
  2007 - Domaine Singla - Côtes du Roussillon AOC - La Crinyane - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Snäll och lite väl inställsam. Men publikfriande och därmed klar favorit hos vardagsvinarna. Carignan och fat är inte min grej. Tanniner och fräschör smetas ut och personligheten suddas bort. Funkar trots allt till de goda lammfiléerna. (vs2400 2010-04-03 Hemma)
  2008 - André Rohrer - Riesling - Alsace AOC - Stein
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  God citrus/mineral-stinn Riesling från Mittelbergheim. Inget stort vin, men funkar klockrent i väntan på att påskmiddagen ska serveras. Bra syror, lätt, torrt, fin balans och en angenäm längd. Trevlig vardags-Riesling som visar årgångens inneboende kraft. (vs2400 2010-04-03 Hemma)
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - les Graviers
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Satans bra matvin. Vi kör en specialargratäng med varmrökt lax och Jura-vinet spinner loss i ursinnigt tempo. Klockrena syror, den där kaxiga lilla ox-tonen, personligheten, ursprungskänslan, ja allt får oss att bli på busigt gott humör.
För sig själv är Graviers lite störig, men när det nalkas middag blir Chardonnay-drickat inget annat än livsbejakande. Mer Jura till folket.
(vs2400 2010-04-02 Hemma)
  2002 - Weingut Eugen Müller - Forster Kirchenstück - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra utvecklad karaktär där stramhet och renhet står i centrum. Allt eventuellt babyfett har för längesedan krupit in i vinet och har ersatts av komplexitet och personlighet.
Doften skriker klass-Riesling...mineraler, citrus, lite botrytis, arrak, honung...och väl i munnen faller bitarna på plats...bra syror (kunde varit aningen kaxigare), ljuvlig munfyllnad, läcker längd och bra balans. Tror det med syran bara är en missuppfattning eftersom fylligheten fortfarande dominerar. Syrorna ligger på lur.
Weingut Eugen Müller är ingen av de mer kända lirarna i Forst, men levererar ändå viner strax under världsklass. Och ett bra år och ett fantastisk läge borgar för ett klassvin. Klassvin är det verkligen vi njuter av idag!
(vs2400 2010-04-02 Hemma)
  2002 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Vår sista Vieilles Vignes och ostbutiken formligen bedövar oss. Gauby's mittvin av årgång 2002 är absolut färdiglagrad här och nu. Inget att spara på.
Det är svårt att ta sig igenom osthyllan för att hitta andra doftämnen. Visst finns det lite fatvanilj som går att antyda. Men det är i munnen vi belönas rikligt...bra syror, fortfarande fin frukt, mogna tanniner och en drickbar balans. Riktigt gott.
(vs2400 2010-04-01 Hemma)
  2004 - Quinta do Mouro - Alentejo DO - Aragonez
(Portugal - Alentejano Info)
Visa mer information
  Kommer bäst till sin rätt vid matbordet och framförallt behöver man ta höjd för frukt och den lilla sötman. Till en hjortstek och linsgryta sitter denna Tempranillo-baserade bryggd förträffligt.
Men låt oss börja med doften...Nya Världen-mynta, solmogen frukt, torkad frukt, stor intensitet...Lite väl mycket pang på, för att få mig att spinna fullt ut. Likaså är smaken aningen endimensionell på egen hand...men det ska erkännas att syrorna är förvånansvärt pigga under all fruktsötma. Men det är till maten vinet kommer till sin rätt. Och märk väl att se till att det finns en liten sötma i maten för att möta upp. Balansen blir närmast magisk. Precis vad man vill.
(vs2400 2010-03-27 Hemma)
  2005 - Château Cambon la Pelouse - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Kommer att bli bra det här...men i dagsläget är frukt, tanniner och fat i luven på varandra. Men när fredspipan är rökt kommer komponenterna att bidra till en skön kick. Här finns det vi vill ha...syror, frukt, struktur och tanniner. Påminner inte så lite om en mer stram Bolgheri. Och det är Merlot-delen som dominerar både doft- och smakmässigt just nu. Som sagt...kommer att bli bra det här! (vs2400 2010-03-27 Hemma)
  2006 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Hautes de Gramenon
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Naturlig dryck från Gramenon brukar betyda en trevlig stund vid middagsbordet, och Les Hautes de Gramenon är självfallet inget undantag. Ren naturlig frukt sprudlar ur glaset. En pigg sprits ger extra kick till munkänslan. Funkar bra till vår vårliga ratatouille. Invändningen är att den minimala mängden svavel som tillsatts eliminerar ursprungskänslan väl häftigt. Visst är det härligt med ren pigg frukt, men letar man ursrung i form av druvsort och terroir smyger en liten besvikelse på oss. Blir allt mer fundersam till lågsvavlade viner. (vs2400 2010-03-25 Hemma)
  2007 - Quinta do Feital - Vinho Verde DO - Dorado Superior - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Vi testar denna hyllade Alvarinho under tre dagar och utvecklingen är påtaglig. Dag 1 dominerar svavel, mineraler och knutenhet. Dag 2 hittar vi gott om gul frukt och mineraler, medan vi dag 3 fullständigt golvas av mineralattacken. Smakstrukturen talar för en god framtid eftersom vi hittar klockrena syror, skön energi och en riktigt trevlig längd. Det är något i munnen som ger oss fina rysningar. Det här kommer att bli riktigt bra om 3-4 år. Köper ett par till. (vs2400 2010-03-25 Hemma)
  2007 - Conti Costanti - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Urläcker och fräsch. Lätt och pigg. Ren röd frukt som ger ett spänstigt tryck i munnen. Klockren till peston (vilket förvånar oss). Ren Sangiovese som behandlas med varsam hand är gott. Skippar man små fat och satsar på botti ligger man bra till för att gå hem på Sturkö-baren. Och det gör Costanti. Traditionell och med ursprungskänsla. Inga stordåd, utan endast enorm drickbarhet. (vs2400 2010-03-24 Hemma)
  2003 - Terredora - Taurasi DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ett vin med två ansikten. Som vanligt är det markant skillnad på glasets innehåll när väl maten serveras. Innan och efter är denna standard-Taurasi från Terradora för snäll och anonym, men till den grillade t-bonesteken gäller helt andra egenskaper. Där vinet tidigare kändes trött och klumpigt, har vi nu istället ett piggt och spänstigt vin i glaset. Tyngd ersätts med finess och balans. Det här är absolut inget stort vin, utan en mer ok upplevelse. Inget vi kommer att plocka på oss.
Vi gör ett konstaterande att producenterna Mastroberardino och Molettieri ligger oss klart varmast om hjärtat. Tradition och personlighet i skön symbios.
Och att Aglianico är en häftig druvsort som verkligen förtjänar sin plats bland Italiens stora!
(vs2400 2010-03-19 Napoli)
  2005 - Salvatore Molettieri - Taurasi DOCG - Cinque Querce
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Det här var riktigt fantastiska grejer. Aglianico som vi aldrig tidigare varit i närheten av. Spänst i doft (mörk frukt, tobak, ypperlig fathantering, komplexitet, spännande) och likaledes spänst i munnen. Satan vilket lyft. Gomseglet fullständigt reser sig. Fantastiska syror, klockren frukt, en grymt skön fyllighet och tanniner som biter exakt som vi önskar. Härlig vinupplevelse.
Vi äter en klockren måltid på Radici i Chaia-kvarteren och vi serveras en perfekt stekt kalvfilé. Vinet är kanske aningen för tufft, men vi bortser gärna från att kombinationen inte är 100% när denna legendariska Taurasi får fritt spelutrymme. Lirar lika skönt som Maradona en gång gjorde i denna ruffiga/charmiga pulserande storstad.
När man får Aglianico som denna är det bara att sätta in Taurasi bland övriga italienska klassiker. Står sig gott bland Barolo, Barbaresco, Brunello etc. Satans gott!
(vs2400 2010-03-18 Napoli)
  2004 - Antonio Caggiano - Taurasi DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Napoli-vistelsen första Taurasi. Och likaledes första bekantskap med Caggiano. En ok vinare, men mitten är aningen tunn. Bra syror och tanninattack, men det är frukten som inte riktigt lyfter.
Funkar dock som kompis till anti-pasti som vi gladeligen tuggar i oss. En ok Aglianico som inte riktigt bär hela vägen.
(vs2400 2010-03-17 Napoli)
  2003 - Domaine les Remizières - Crozes-Hermitage AOC - l'Essentiel
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Nej tack! Varmt år och en våldsam fathantering leder fram till denna eländiga soppa. Ambitiöst och påkostat är inte alltid en framkomlig väg till ett lyckat vin. Här är ett klockrent exempel på motsatsen. Faten ligger som ett täcke över det stackars vinet. Skulle kunna vara precis vad som helst. Bort! (vs2400 2010-03-14 Hemma)
  2007 - August Kesseler - Spätburgunder - Cuvee Max
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Kraftfull och lite söt Pinot från Rheingau's branta sluttningar kring Assmanhaussen. Dessutom är vi upp på 14.5%...och det känns. Viss är det gott och fortfarande ungdomligt, men den lilla påklistrade sötman (jag tror man chaptaliserar) man oftast hittar i tyska Pinot-viner gör det aningen jobbigt i längden. Dessutom har man varit allt annat än varsam i sin fathantering. Kanske att det kan smälta samman om ett gäng år, men jag är inte intresserad. Och inte är det värt slantarna heller. (vs2400 2010-03-13 Hemma)
  1999 - Guigal - Côte Rôtie AOC - Brune et Blonde
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Lättsam...elegant...nätt...kanske inte dom egenskaper man förväntar sig (elegant undantagen) när man närmar sig en Côte Rôtie från ett klassiskt år. Men det är exakt vad Guigal dukar fram med sin bas-Côte Rôtie. Ren och fin med begynnande mognad. Inga våldsamma Syrah-toner, utan mer en smygare som tar plats först när maten serveras. Vi vill nog ha lite typicitet och spänst när vi slantar upp nästan 400 sek. Kommer inte att ta plats på våra inköpslistor i framtiden. (vs2400 2010-03-12 Hemma)
  2004 - Enrico Santini - Bolgheri DOC - Montepergoli
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här snackar vi frukt och inte så lite heller...Satan vilket tryck från första påhälsningen till de sista dropparna. Grejen med den här enorma frukten är att det aldrig blir kladdigt eller vulgärt. Här finns både ryggrad (tanniner) och en läcker friskhet som lovar enormt gott för framtiden. Vinet är bara i början av sin bana. Doftmässigt så slåss Merlot och Cab om att inta våra näsor...och som de slåss...ena stunden plommon...nästa sniff säger blyerts...för att sedan dra mot stall...så här håller busarna på...
Visst finns det fat i bakgrunden, men det fina här är att Enrico Santini är en liten lirare som ännu inte har råd att satsa på enbart nya fat. Här är det endast ett fåtal procent nya fat som ger en fin kryddighet till anrättningen.
Likadant är det i munnen...enorm struktur för framtiden. Syrorna finns någonstans i bakgrunden...även tanninerna ligger och lurar...men det är den grymt varma solmogna frukten som ligger i framkant och hela tiden pockar på uppmärksamheten. Urgott med stor potential!
(vs2400 2010-03-12 Hemma)
  2007 - Chateau de Saint Cosme - Gigondas AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Himla trevlig överraskning. Brukar ofta tycka att Gigondas-vinerna är allt för tillrättalagda och opersonliga, men här smäller Saint Cosme till med en ljuvlig 07-bomb. Ypperligt balanserad...varsamt vinmakande...lättfotad sötmogen frukt...bitiga mineraler och en sval syrafläkt. Börjar bli tjatigt att ösa beröm över alla lättsamma 07:or som slunkit ned. Men här går det inte att blunda för kvaliteten. Skitbra! (vs2400 2010-03-10 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning