Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1721 till 1740 av 2551
Vin
  2008 - Quinta do Feital - Minho Vinho Regional - Auratus - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Mineralbyggt vin. Visst kan vi skaka fram lite skrämd frukt (citrus), men det är mineralerna som fullständigt dominerar. Och som dom dominerar...här snackar vi skaldjursvin av stort format. Formligen älskar dessa 'enkla' Minho-viner, där stramhet, renhet och enkelhet skapar matvin av hög klass.
Ungdomlig friskhet i doften, men det är i munnen vi skördar belöningen...rensare av format...klockrena syror, knastertorr, lätt, snäll alkoholnivå och en fin längd. Balans och harmoni.
Men det är vid matbordet vinet blommar upp, vi surplar fisksoppa (franskt stuk) och till detta studsar mineralerna runt i munnen. Kanon.
(vs2400 2010-03-06 Hemma)
  2006 - Château Cambon la Pelouse - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vardags-Bdx som ger det vi önskar oss. Bra stramhet, bra Bdx-karaktär och ett riktigt träffsäkert matvin. Till vår lättstekat lammfiléer biter Cambon la Pelouse precis som vi vill. God bruks-Bdx. Och till ett vettigt pris.
Förvånansvärt konsekvent från start till slut. Härliga syror, bra tryck i frukten och fina Médoc-tanniner. För slantarna belönas vi rikligt med Bdx-vibbar. Riktigt bra.
(vs2400 2010-03-05 Hemma)
  2007 - F. Becker - B - Spätburgunder
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Klockren njutning. Vår första Spätburgunder från den hyllade F. Becker, och det är bara att stämma in i hyllningskören. Detta är en hyfsat enkel variant på pappret, men väl i glaset uppträder vinet som en betydligt mer rutinerad skapelse. Skitbra grejer! Doften erbjuder klockrena unga pinot-vibbar, vi letar med enkelhet fram nyplockade röda bär, lite trevliga fat och rena fina mineraler. Helt ok i doften. Men det är i munnen som det säger kaboom...balanserad i all sin enkelhet, fräsch som en polarvind, sammetslena tanniner och den lilla explosiviteten som lyfter ett bra vin till ett redigt vin! Hur ska då hans större viner upplevas?? Måste testas! Fler beställs omgående! (vs2400 2010-03-04 Hemma)
  2007 - Clos du Mont-Olivet - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  2007 fortsätter sitt segertåg. Pang på! Träffsäker. Kabooom. Frukt, kraft, tyngd, mullrande...vinet fullständigt kör över en. Inte en chans att undkomma.
Och visst är det gott...riktigt gott!
Men det börjar bli svårt att särskilja 07-ynglingarna. Alla har de en slösande frukt, en fullständigt översvallande charm och en intagande drickbarhet.
Tror nog det är dags att ransonera drickandet av 07:or så man inte tröttnar. Risken är att smaklökarna får för mycket av de enorma flödet av smakintryck.
En liten invändning så här på slutet....syrorna kunde vara lite mer kickande.
(vs2400 2010-03-04 Hemma)
  2001 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schoenenbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Vi dricker vinet under nästan en hel vecka och utvecklingen är imponerande. Även efter 5 dagar visar Schoenenbourg upp en vital kraftfullhet. Inte ett endaste litet spår av oxidation efter alla dessa timmar i öppnad flaska. Imponerande som sagt.
Doften varierar av naturliga skäl, initialt gäller mineraler och citrus, medan vi på sluttampen hittar lite botrytis och arrak. Häftig utveckling.
Smakmässigt levereras klockrena syror under hela cykeln, dessutom en skön fyllighet och en trevlig längd. Korkar man upp en butelj från Mittnacht-Klack när den bara är några år finns det restsötma så det förslår, men med mognad sjunker sockret in och ger bra komplexitet till vinet. Nu är det helt torrt, men den integrerade sötman ger ett par komplexitet-kickar. Trevliga grejer.
(vs2400 2010-03-02 Hemma)
  2005 - Guy Breton - Morgon AOC - Max p'tit
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Wow...det här var redigt roligt. Sicken skön överraskning. Vi har alltså placerat en Gamay i glaset och som ska matcha våra goda fiskburgare under måltiden. Inga problem. Klockren från början till slut.
Och heller inget snack om att vi har en naturlig Morgon i glaset. Känns både i doft och smak.
Enda lilla invändningen är att man antagligen hjälpt upp % med några gram socker. Känns inte vid matbordet, men väl när vi dricker upp det sista ur buteljen.
Ändå är det ett vin som gör oss redigt glada. Inga märkvärdigheter, men gjort med känsla och ett stort hjärta.
Och vilka mjuka tanniner!
Personlig Beaujolais!!
(vs2400 2010-02-28 Hemma)
  nv - Lustau - Amontillado del Puerto - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Kan man dricka något mer lämpligt än en Amontillado till goa skinkor, ostar, korvar och oliver?? Tror inte det. Satans gott, helt enkelt. Den här Amontillado's träffar mitt i prick som aperitif. Färgen är imponerande i sin gyllenbruna prakt, doften skriker nötter och rancio. Väl i munnen möts vi av en knastertorr häftig smakupplevelse. Sällan man träffar på en skönare rensare. Inte för alla, men personligen ger det mig en klockren upplevelse. Fullständigt älskar sånt här... (vs2400 2010-02-28 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Roligt när tålamod lönar sig...klassiskt stilren Sangiovese i kanonform! Det man vill ha har letat sig fram. Att sitta och nosa på Boscarelli's instegs-Nobile är en sann njutning...inte så lite Bdx-vibbar faktiskt. Vi letar med lätthet fram både ceder och blyerts. Mer Bdx i doften än Sangiovese. Men väl i munnen välkomnas vi storligen av en kramgo Sangiovese. Pigg och uppfriskande. Syror som sitter precis där vi vill ha dom, frukten har fortfarande spänst och tanninerna är silkigt inbjudande. Balans...klass...harmoni...drickbar. Skitskoj som sagt när lagring lönar sig! (vs2400 2010-02-27 Hemma)
  2005 - Château le Doyenné - Premières Côtes Bordeaux AOC
(France - Bordeaux Info)
Visa mer information
  Börjar som en italienare, men avslutar som en schysst fransos. Trevliga grejer som till slut visar upp sitt riktiga ursprung.
Men framförallt visar denna enkla Bdx upp sig vid matbordet. Det är här den trivs allra bäst.
När vi börjar leta efter godsaker i doften, får vi jobba redigt. Först efter en timme hittar vi lite typiska toner av Merlot (lite stall, lite svett) och även lite sköna Bdx-vibbar (blyerts). Initialt var det för mycket fat och inställsamma doftaromer. Blir alltså bra mycket bättre med tid.
På egen hand är smaken lite väl svajig och framförallt ihålig. Syror och tanniner gör sitt jobb, men det är i mellanskiktet som vinet inte riktigt bär. Inget fel på frukten, men det är något som saknas. Scenen förändras ganska redigt när gratäng och bambibiffar dyker upp på fatet. Då visar sig denna enkla Bdx upp sitt matvänliga ansikte. Här träffar Doyenné klockrent. Rensar precis som det ska. Bättre fart i mellanskiktet. Bra syror och lagom riviga tanniner.
Bra vardags-Bdx som väl försvarar sin plats vid matbordet.
(vs2400 2010-02-23 Hemma)
  2008 - Horst Sauer - Escherndorfer Lump - Silvaner - Spätlese Trocken
(Deutschland - Franken Info)
Visa mer information
  Precis som en tysk Silvaner ska te sig. Tycker oftast att GG-vinerna på Silvaner blir för mycket. Men på Spätlese- och Kabinettnivån kommer druvsortskaraktären fram på sitt personliga sätt.
Och framförallt är det matviner av rang.
Doften ger oss både blommor och meloner/gurka/citrus. Inga märkvärdigheter utan pur skön ungdom.
I munnen rasslar det fram förvånansvärt fina syror, bra stuns i frukten och en finstämd eftersmak. Och som sagt, till löksoppan sjunger vinet upp sig ett par snäpp. Precis som vi vill ha våra Silvaner.
(vs2400 2010-02-21 Hemma)
  2007 - Domaine des Muses - Humagne Rouge
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en imponerande röding från schweiziska Valais. Kvällens goding är en Humagne Rouge och man kan inte bli annat än söndercharmad av alla bär och blommor i doften. Silkeslena tanniner och klokren fräschör. Personligt är det minsta man kan säga. Självklart inget stort vin, men när drickbarhet och personlighet präglar vinet är det bara att jubla.
Det här som en rolig blandning mellan en riktigt bra Beaujolais och en lättsam Pinot Noir från ett bra år. Och som kompis vid bordet strålar denna busiga Humagne Rouge.
(vs2400 2010-02-20 Hemma)
  1999 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Cent Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Som vanligt är den sista flaskan mest ljuvlig...slår aldrig fel. Denna 99:a sjunger som aldrig förr, och de tidigare har inte varit trista precis. Morot's viner spelar i den lätta och elegant ligan och denna sista underbara flaska är inget undantag. Som en porlande fjällbäck. Läckra syror, finstämd frukt, trevlig mognad, bra komplexitet och fantastiskt drickbar. En riktig munrensare vid matbordet. Morot's Beaune-viner känns klockrena att plocka runt 10-årsstrecket. Först då som den typiska Pinot-komplexiteten blommar ut. Kommer att ligga kvar på den här nivån ett gäng år till, men sannolikt utan mer utväxling. Goa grejer. (vs2400 2010-02-20 Hemma)
  2007 - Domaine Clos du Rouge Gorge - Vin de Pays des Côtes Catalanes VdP
(France - France Info)
Visa mer information
  Kan inte bli mer naturligt än detta. Och man får leta länge efter en mer typisk Carignan än flaskans innehåll. Piggt, friskt och roligt. Inget snack om elegans, inte heller är det ett stort vin. Utan vi har charm, personlighet och fräsande syror i glaset. Skojigt vin med bra stuns. (vs2400 2010-02-19 Hemma)
  2003 - Domaine la Tour Vieille - Collioure AOC - Puig Oriol
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...lite väl tungt om sanningen ska fram. Här har vi en 03:a från södra Frankrike som tyvärr lider av syrabrist. Torkad frukt dominerar i näsan och i munnen är det starkvins-vibbar i massor. Återigen slår en 03:a slint. Det här går bort. (vs2400 2010-02-19 Hemma)
  2002 - Keller - Riesling - Spätlese Trocken - S
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Rysligt bra Riesling från Rheinhessen...och naturligtvis är herr Keller avsändare. Här gäller sval stramhet när den är som bäst, den överskjutande frukten har integrerats på ett ljuvligt sätt. Efter ett gäng års lagring är det mineralerna som står för dominansen i glaset. Och då blir det stramhet och elegans som står som värd. Skitbra grejer. Färgen är fortfarande ungdomlig. Inte ett endaste litet spår av ox. Doften fullständigt skriker hög Riesling-klass...mineraler, citrus och en liten vit blomma. Men det är i munnen som klockorna börjar slå...syror i toppklass, välbalanserad fyllighet, enorm mineralitet, bra längd, klockren balans och en fantastisk stram elegant tysk Riesling. Sanslöst gott! (vs2400 2010-02-18 Hemma)
  2005 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Pinot Noir - La Colombe Noire Réserve
(Suisse - Vaud Info)
Visa mer information
  Inte ofta man kommer i kontakt med en PN från Schweiz. Vilket innebär att man inte har speciellt mycket att jämföra med. Vet inte om det är rättvist att jämföra med en Bourgogne, men med tanke på prislappen och herr Paccot's ambition är det nog åt det hållet vi bör titta. Och då blir det inte lätt för denna udda varelse. Men låt oss lungt och sansat bena upp upplevelsen. Vi börjar med doften, där vi finner mer bär/frukt än mineral och komplexitet. Även redigt med sötlakrits. Smaken bjuder på flera olika sensationer...här finns bra energi, bra spänst, bra balans...inget att gnälla på kan tyckas, men det finns något konstlat över hela skapelse. Undrar om de inte tutat i ett gäng gram socker för att förbättra/justera helhetsintrycket. Vet inte om det är tillåtet att chaptilisera, men jag tror att det är ok i Vaud.
Trevliga grejer, men misstankarna förvirrar oss.
(vs2400 2010-02-14 Hemma)
  2003 - Pierre Dumazet - Cornas AOC - Cuvée Charlegagne
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Cornas...får munvattnet att rinna till ordentligt på Sturköbaren. Redig Syrah som formligen dryper av köttsafter och mineraler. Åtminstone i teorin. Kvällens variant kommer från Condrieu-legendaren Dumazet i den lilla sömniga byn Limony. Och det som gäller i teorin gäller inte alls ikväll...istället möts vi av frukt och fräschör. En helt annan bild än vad vi förväntat oss, men för den skull inte en besvikelse. Denna fruktiga och pigga Cornas funkar ypperligt till kvällens långkok. Kan bero på att det finns en och annan fin bit hjort i grytan.
Att vi har Syrah i glaset ter sig självklart vid första nosberöringen, men det är i munnen den stora överraskningen väntar. Inget annat än pigg frukt, bra struktur, lättheten personifierad, sköna tanniner och en liten intressant spritsighet. Ypperligt och spänstigt matvin. Lite mer ointressant för sig själv. Inga problem eftersom vinet i princip avslutades under måltiden.
(vs2400 2010-02-13 Hemma)
  2003 - Domaine Bellegarde - Jurançon AOC - Cuvée Thibault
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En söting krävs till vår rinnande Vacheron. En söt Jurançon på Petit Manseng brukar fixa jobbet. Och visst funkar denna angenäma söting riktigt bra. Invändningen är att Cuvée Thibault inte är riktigt typiskt och orsaken ligger i det extrema 2003. Undrar om inte värmen knäckt de stackars känsliga klasarna. Gott men inte med förväntad spänst och fräschör. Lite fattungt och honungsstinnt. Lite klumpigt helt enkelt. (vs2400 2010-02-13 Hemma)
  2002 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av våra 02:or som inhandlats på plats hos dvärgarna på berget. Och det här är nog så bra dessa Montipulciano-baserade godingar kan bli. Fullmogna plommon, varma Bdx-vibbar, lite läder, multnande löv...som synes en kombination av bra mognadsegenskaper för våra små näsor. Även munnen blir lyckligt lottad denna kväll...vi möts av bra tryck av syror, frukt och tanniner. Inte elegans, men personlighet och attityd präglar smaken. Skönt när flasklagring belönas med sådana här goa droppar. Dags att börja kasta lysta blickar på våra 04:or. (vs2400 2010-02-12 Hemma)
  1996 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Här snackar vi finstämd elegans med klockrena 12.5% i glaset. Varför tittar inte fler på dessa bedagade lågprocentare? Här finns allt man vill ha av ett gott vin - en underbar doft, en fantastisk lätthet i smaken och en ruggigt bra kompis vid matbordet. Ska det vara så svårt att få till?
Dagen till ära har vi piskat till lite riktig bearnaise och brynt en liten fin lammfilé. Cantemerle skriker förtjust till dessa läckerheter. Cantemerle kan omöjligt må bättre än just till denna enkla mat. Cantemerle hoppar upp ett par snäpp till maten och fullständigt förför oss. Klockren uppvisning av aristokratisk elegans och finstämdhet. Skitgoa grejer.
(vs2400 2010-02-12 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning