Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1761 till 1780 av 2551
Vin
  2005 - Clos de Gamot - Cahors AOC
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Här finns mer frukt än hos sina kompisar. Men fortfarande är det syror och tanniner som dominerar. Men här finns potential till framtid. Och det är 05-frukten som skapar möjligheten. Klart bäst av testade Cahors från Gamot.
Dag 2 nås vi av positiva signaler. Och till maten kliver Gamot lätt upp på prispallen. Riktiga smygare som vinner i längden. Och till käket är det den klassiska lätta stilen som värmer våra hjärtan. Riktigt trevligt.
(vs2400 2010-01-15 Hemma)
  1998 - Clos de Gamot - Cahors AOC
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Sist ut bland kvällens Cahors. Och äldst. Gamots traditionella stil ska komma till sin rätt först efter ett gäng års ryggläge. Och resultatet...blir som de övriga...syror, tunn mitt och tanniner. Håller inte ihop som provningsvin. Däremot till maten växer den traditionella soppan ett par snäpp. Riktigt angenämt, dock utan att vi tar till hyllningar. Helt ok, men inte mer.
Dag 2 nås vi av positiva signaler. Och till maten kliver Gamot lätt upp på prispallen. Riktiga smygare som vinner i längden. Och till käket är det den klassiska lätta stilen som värmer våra hjärtan. Riktigt trevligt.
(vs2400 2010-01-15 Hemma)
  2004 - Gianni Masciarelli - Montepulciano d'Abruzzo DOC - Villa Gemma
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Italienska reaviner paraderar förbi på Sturkö-baren. Dagens offer är en klassiker från Abruzzo - Masciarelli's Villa Gemma. Tok-ung naturligtvis, men Villa Gemma visar upp den potential vi hoppats på.
Färgen är oerhört tät. Doften avslöjar koncentration, mörk frukt och proffsiga fat. Lite spretigt fortfarande, men inte omöjligt att harmoniseras med tiden. Smakbilden uppvisar samma koncentration, urläckra syror, solmogen frukt och tanniner som kommer integreras med några års ryggläge. Prylarna finns på plats och med ryggläge kommer de dessutom att trilla ned på dess rätta platser. Enda invändningen, och risken, är att faten är aningen påtagliga. Men med tanke på struktur och ryggrad tror vi ändå att grejerna kommer att rätta till sig. Skönt vin.
(vs2400 2010-01-14 Hemma)
  2005 - Maculan - Veneto IGT - Fratta
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  Obalanserad och alkoholstinn. Svårt att angripa innehållet på ett njutbart sätt.
Om man är etikettdrickare är Fratta ett givet alternativ för Veneto-viner. Maculan är likaledes en kändis för Veneto-tokar. Men detta imponerar inte det minsta på mig...varken etikett eller innehåll. Här finns inget som får mina smakisar att rassla till.
Men låt oss börja med doften...svart vinbärs-sprit är det första som väller ur glaset...fat går att leta fram...det är mer kraft än finess i näsan. Redan här känns det att sakerna inte ligger rätt till. Men det är ändå ingenting mot det kaos som råder när vi börjar smaka på grejerna...alkohol, fatbeska, påtagligt låga syror, en käftsmäll av frukt och tanniner som rusar åt diverse olika håll. Inte det minsta angenämt. Kaos sam sagt. Även om vinet naturligtvis är tok-ungt tror jag aldrig att det kommer att sitta som en smäck. Här har man verkligen ansträngt sig till det yttersta att producera ett häftigt vin. Låt bli säger jag bara. Låt druvmaterial och jordmån komma till tals.
15 % alkohol...och det känns.
(vs2400 2010-01-13 Hemma)
  2004 - Dievole - Chianti Classico DOCG - Dieulele - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsvin - från design till glas. Flaskan väger löjligt mycket, flaskdesignen är likaledes skrattretande och väl i glaset undrar man på vilken kontinent man befinner sig. När man sedan försöker få vinet att uppföra sig till maten är det bara att ge upp. Vi lyckas helt enkelt inte...
Låter som en sågning, men det finns faktiskt ganska många goda saker att säga om denna Chianti. Som till exempel att det har vissa trevliga Bdx-drag. Att vinet funkar att tuta i sig rätt upp och ned...inte så illa faktiskt.
Men att tro att vi har en Chianti i glaset är långsökt, för här vimlar det av fat, blyerts, svarta vinbär och söt frukt. Och i munnen är det sötman som ställer till det. Funkar att prova, men inte att dricka för mycket av. Ett par glas går bra, men sen är det tvärnit. Och som sagt till käket bröt Sangiovesen ihop fullständigt. Allt från Toscana av årgång 04 är inte glimrande. Dyrköpt läropeng.
(vs2400 2010-01-09 Hemma)
  2008 - Domaine des Muses - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Gott. Personligt. Och vilka syror. Den här fantastiska druvsorten, som har sin hemhörighet i schweiziska Valais, har syror som inte går att beskriva. Tänk Riesling och nästan dubbla syrorna. Lite överdrivet, men det finns fog för överdriften. Nu är det naturligtvis inte bara syror, utan här finns exotisk frukt och bra mineralitet. Joddlarna säger själva att Petite Arvine ska drickas unga och jag har inget att invända. Piggt som få viner. Det fullständigt fräser till i käften. Tror att de flesta skulle dra till med Riesling om man får vinet blint. Och en bra sådan. Förbannat synd att de inte går att få tag på. (vs2400 2010-01-08 Hemma)
  2004 - Villa Cafaggio - Toscana IGT - San Martino
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Klassvin och inget annat. Oerhört ambitiös satsning som bär frukt när årgången sitter som den ska. Då blir det klass på grejerna. Ibland kan italienarna ta i aningen för mycket, men här är det ingen risk. Oerhört proffsigt och det utan att träffsäkerheten i vinet försvinner.
San Martino är ren Sangiovese som får sig en redig liggare på nya fat. Och det känns som sagt, men på ett ruggigt imponerande sätt. Alla komponenterna finns i vinet, men de har inte trillat ned på sina respektive rätta platser. Det dröjer med all säkerhet 4-5 år innan pusselbitarna formar en storslagen vinupplevelse. Då kommer den lilla fruktsötman integreras, likaså de proffsiga faten och de underbara tanninerna kommer att ge stöd för syror, frukt och elegans. Även doften lovar framtida stordåd - läckra fat, mogen Sangiovese, elegans, förfinad träffsäkerhet och rymd. Dessutom lovar San Martino en klockren upplevelse vid matbordet. Vi njuter vinet under två kvällar och andra kvällen har San Martino vuxit in aningen mer i kostymen. Som sagt...kommer att bli redigt bra. Missa inte detta!!
(vs2400 2010-01-07 Hemma)
  2007 - Conti Costanti - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu en ruggigt drickbar enkel italienare. Ännu en röding där renhet, enkelhet och energi står i centrum. Och som vanligt fullständigt exploderar denna rena Sangiovese när det serveras enkelt käk. Inget annat är ren glädje att skicka i oss Costanti's Rosso.
Det börjar redan i nosen, där blommor, parfym och surkörsbären samsas om uppmärksamheten. Men det är i munnen dessa sköningar verkligen presterar, och det är naturligtvis de italienska syrorna som briljerar. Syror i samklang med pigg frukt och snälla mogna tanniner. Inga stora grejer utan ett vin som lever på sin renhet och drickbarhet. Satans goa grejer helt enkelt!!
(vs2400 2010-01-05 Hemma)
  2007 - Bartolo Mascarello - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här snackar vi drickbarhet! Här snackar vi Nebbiolo! Här snackar vi elegans! Här snackar vi oekat! Som ni förstår har vi ett förbannat bra vin i glaset. Legendariska Mascarello står för den hantverksmässiga produktionen, och det är så här jag vill ha mina Langhe Nebbiolo i fortsättningen. Inga fat, inga aggressiva tanniner, inget tjafs! Endast drickbarhet och elegans.
Doften är inget annat än en lockelse av nykrossade bär, lite sötlakrist och en redig blombukett. Inbjudande och lockande. Och med vinet väl i munnen så belönas man med ett saligt leende. Så förbannat läckert. Så lätt...friskt...balanserat...drickbart. Syrorna finns där, likaså frukt och tanniner. Men det är kombinationen som gör oss saligt lyckliga. Det är viner som dessa som bekräftar idiotin att betygsätta viner. Det här är inget stort vin betygsmässigt, men ett oerhört stort vin upplevelsemässigt. Vi går och lägger oss lyckliga!
(vs2400 2010-01-03 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Har testat torra ungrare innan, men inte någon har varit i närheten av denna mineraliga upplevelse. Toppvin. Toppkvalitet. Herr Zoltán räknas till toppskiktet bland de ungerska vintillverkarna, och med facit i glaset förstår man hans storhet. För det här är en redig resa med Furmint i glaset. Färgen har en bra lyster och i nosen får man äppliga Champagne-vibbar av god klass. Här finns en trevlig rökighet och en enorm mineralitet. Fathantering är tillbakadragen men fantastiskt trevlig. Det är dock smaken som driver Kakas till stordåd. Syror som ger energi och kickar in precis är vi vill ha dom, en liten trevlig fruktighet av citrus och äpplen, faten ger rymd och rondör och längden drar ner stående ovationer. Ruggigt häftigt vin! Det här vill vi ha mycket mer av. Men tyvärr är de 1300 flaskorna slut sedan länge. Till Sverige kom endast ett 60-tal flaskor. (vs2400 2010-01-03 Hemma)
  2000 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée de Lopy
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  De blödande stenarna levererar som brukligt. Kvällen bjuder på en ragu på älg som serveras med farro. Till det plockar vi fram en Vacqueyras från vår favvo i byn - Sang des Cailloux. Och det är sista flaskan av prestigevinet Cuvée de Lopy av årgång 2000 som får dominera vid bordet. Och det är precis vad Lopy gör...lagom murrig i näsan, lite garrigue, lite mörka frukter, lite lite ostbutik och en allmän rustik känsla. Smakmässigt bjuds vi på förvånansvärt pigga syror, vital frukt och en bra tanninattack. Bra balans och fortsatt bra många års kraft kvar i flaskan. Lopy håller riktigt bra, trots att 2000 inte är en toppårgång. Helhetsmässigt fortsätter Sang des Cailloux att prestera som vi vill - klockrent! (vs2400 2010-01-02 Hemma)
  2001 - Domaine Pierre Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Börjar bli tomt i lagret av P Usseglio. Faktiskt den näst sista av 2001:orna. Och kanske den som visar upp sin mest udda sida. De 01:or vi knäckt under året har varit på topp mognadsmässigt - utvecklad elegant frukt, medan denna rackare är den klart kaxigaste vi närmat oss. Här finns utrymme för ett gäng år till. Flaskvariation, eller korkvariation. För korken i denna flaska visar upp en fantastisk sida av kork som förslutningssätt. Inte en liten skråma...vilket också visar sig på innehållet. Fin tät färg. Inga ålderskrämpor. Saftig doft där den mörka frukten dominerar, lite garrigue, sötlakrits och tobak. Kraftfull i sin framtoning. Precis som smaken. Kraftfull och helt utan ålderskrämpor. Full av vigör. Bra tryck i syrorna, bra Grenache-sötma, enormt tryck i munnen och naturligtvis ett tryck av alkohol. Till en rustik bön-gryta och en rosa-stekt hjort-fransyska blir resultatet fullständigt lysande. Rustikt men satan vad vintrigt och härligt. Vi får se vad sista flaskan har i beredskap för oss... (vs2400 2010-01-01 Hemma)
  2006 - Johann Donabaum - Grüner Veltliner - Smaragd - Berglage Loiben
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Kan vi ha nästa storstjärna från Wachau här?? Johann Donabaum har än så länge en vettig prispolitik, men risken är överhängande att priserna kommer att skjuta i höjden i takt med hans framgångar. För här har vi riktigt trevliga grejer. En Grüner Veltliner med bra karaktär och där man låter druvsort och terroir dela på uppmärksamheten. Inte för fläskig, utan finstämd och ren i sin struktur. Bra bett och ett skönt sug. Dynamisk och full av liv. Ypperligt matvin. En GV av riktigt härlig klass. Mer sådant. (vs2400 2009-12-31 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Morey-Saint-Denis AOC - En la Rue du Verge - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ett värdigt vin att avsluta året med. Perrot-Minot är en producent som numera räknas till toppskiktet i Bourgogne. Tyvärr har prisbilden rakat i höjden, vilket innebär att man nästa gång inte kan plocka på sig lika stort antal som tidigare. Sånt är livet...
Men visst är det härliga grejer han lyckas plocka fram ur sina druvor...detta är en 99:a (stort år) från Morey-St-Denis. Och vi mår ljuvligt bra med denna dryck. Drick inte dessa godingar för unga. Ett by-vin behöver 5-6 år för att komma till sin rätt. Framförallt när vi har en bra årgång i flaskan. På sin topp just nu. Lysande vibrerande syror, fortfarande bra frukt och mjuka harmoniska tanniner. I balans. Gott rakt upp och ned och glimrande till vår sallad där var sitt andbröst förgyller fatet. Gott!
(vs2400 2009-12-31 Hemma)
  1997 - Poggio Antico - Brunello di Montalcino DOCG - Altero
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Sista buteljen av 97:orna från Poggio Antico. Och det är nog tur, eftersom mognadstonerna är väl häftiga för en 97:a. De mer traditionella 97:orna har klarat sig mycket bättre än denna relativt moderna variant. Vi har inget emot mognadstoner, men när gnistan och livskraften övergivit flaskans innehåll tackar vi för oss. Vi kräver mer av en Brunello än detta. Läropengar - satsa på de mer traditionella lirarna i Montalcino, eller drick på frukt och fat. (vs2400 2009-12-30 Hemma)
  2006 - Umathum - Haideboden - Zweigelt
(Österreich - Burgenland - Neusiedlersee Info)
Visa mer information
  Intressant flaska, eller egentligen intressant förslutning på flaskan. Glaskork håller dropparna på plats. Och i samma kondition som när vinet buteljerades. Och det är här det intressanta börjar. För de som vill ha ett vin som inte utvecklats ett dyft på drygt 2 år är detta förslutningssätt klockrent, men om man vill att fat, malolaktiska toner och tanniner ska integreraras ska man ta sig en klurare. Personligen vill jag inte ha faten skrikandes rakt i ansiktet på mig, utan lite mer harmoni och elegans. För dessa österrikare har den förmågan om de bara får lugna ner sig en aning. Att bli mer viniga och inte så fatiga...
Just därför låter vi Haideboden få sig ett par timmar i karaffen innan vi börjar dricka på allvar. Och det hjälper en aning...men inte tillräckligt. Fortfarande påtagligt med kaffe, choklad, smörkola och sådant som inte har i ett gott vin att göra. Haideboden får lite av en revansch till maten och det är syrorna i vinet som står för upprättelsen. Återigen ett bevis på att joddlarna faktiskt kan det här med rödvin. Bara de inte fatar så förbannat. Lita mer på grundmaterialet!!
(vs2400 2009-12-29 Hemma)
  2008 - Domaine du Pas Saint Martin - Saumur AOC - La Pierre Frite
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Korrekt, men inte mer. Hyfsad druvkaraktär i smaken (bra syror, lätt, frisk, torr) men doften drar i väg mot röda vinbär och ferrari-godis. Inte riktigt min grej. Inga fler köp. (vs2400 2009-12-29 Hemma)
  2005 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Cédre
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...rediga fat...och som vanligt med dessa fatade Cahors så blir det italienska vibbar uppblandat med franska tongångar. På tok för ungt för klockren njutning. Här behövs minst 5 års väntan innan man kan skörda belöningen.
Château de Cèdre gör ett antal Cahors och Le Cédre befinner sig prestigemässigt näst högst upp. Ren Malbec med löjligt lågt uttag. Men det gäller som sagt att ha tålamod med dessa mörka 'monster'.
Vinet är tätheten personifierad. Redigt med krafs alla redan. I näsan hittar vi proffsiga fat (choklad, kaffe etc) men också mörk frukt. Smaken ger oss bra syror (italienska), häftiga tanniner som ännu inte integrerats, fat som ligger utanpå och en bra frukt. Bra känsla i munnen. Biter ifrån på rätt ställen. Struktur för framtiden. Ryggrad så det räcker. Om vi tittat 5-7 år framåt ser vi ett mer nyanserat vin där komponenterna börjar trilla rätt. Det kommer att bli en bra upplevelse.
(vs2400 2009-12-28 Hemma)
  2007 - Mas Conscience - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac - l'As
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  2007 från Sydfrankrike fortsätter att paradera på Sturkö. Ikväll är det en ny bekantskap från Languedoc - Mas Conscience - som får en chans att visa upp sig. Och det går hyfsat...ingen klockren prestation, utan en godkänd insats med Syrah i spetsen. Och det är en lättare variant av Syrah som smyger fram. Inga tunga fat, det tackar vi för, men inte heller den köttiga kick man är ute efter.
I munnen får man lite gröna vibbar, nästan som en bra Blaufränkisch. Lite överraskande. Helt ok som sagt, men inget att tjuta över.
(vs2400 2009-12-19 Hemma)
  2000 - Domaine Michel Ogier - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Alltid stora förväntningar när en Côte Rôtie ska njutas. Och visst är det en skön flaska, men inte den kick man vill ha. Michel Ogier spelar med de mer moderna killarna i Ampuis, men här har faten krupit in i frukten och bidrar till en hyfsad komplexitet. Dock är det syrorna som är mest framträdande. Mer elegant och klassiskt. Inte den köttiga och kraftfulla upplevelse man kan få ibland av dessa terroir-viner. Vi ska ju inte gnälla, men mycket vill ha mer. Jag vill faktiskt ha lite mer terroir och typiska toner från mina Côte Rôtie. Mer stuns, mer personlighet och mer struktur. (vs2400 2009-12-19 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning