Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1781 till 1800 av 2551
Vin
  nv - Bonnaire - Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Trevligt bubbel. Lätt friskt och mer på den eleganta sidan. Blommig och lätt äpplig. Inte mycket till autolys här inte. Skön aptitretare. Bra mousse och fin spänst i munnen. Som sagt...trevlig. (vs2400 2009-12-18 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En Pfalz-Riesling som börjar dra mot mognad. En liten fetma börja skönjas i både doft och smak. Doftmässigt lutar det som vanligt åt det mer tropiska hållet, men utan att trilla över kanten till det patetiska. Stramhet finns för att styra upp skutan. Bra syror och en utvecklad komplexitet. Schysst längd. Knastertorr.
Som brukligt bryr jag mig inte speciellt mycket om begreppet prisvärt, men när en briljant (med lagring) Riesling endast betingar 10 euro är det svårt att inte nyttja prisvärdhet...
Tål att jämföras med Rieslingar med dubbla priset.
Minges är en klockren adress i Pfalz!!
(vs2400 2009-12-18 Hemma)
  2003 - Le Casot des Mailloles - Vin de Table VdT - Clôt de Taillelauque
(France - France Info)
Visa mer information
  Det här går vi igång på...ostbutik, lite nagellack, bio-äpplen...som synes har vi naturligt i glaset ikväll igen. Tröttnar vi aldrig...knappast. Personigt som få viner dessa godingar från Banyuls-sur-Mer och från producenten Le Casot des Mailloles. Klockar in som VdT pga av druvsortsammansättning och tillvägagångsätt. Men vem bryr sig när resultatet skriker klass och kaxighet. Ett vin som inte alla diggar, utan här krävs ett öppet sinne.
Smakmässigt hittar vi som vanligt energi i form av syror och sprits. Frukten är lätt och röd. 2003 lyckas man dölja tack vare bra vintillverkning och nogrannhet i samband med skörd. Roligt och skönt vin.
(vs2400 2009-12-18 Hemma)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ännu ett klockrent naturligt vin slinker ned. Barral's enkla Faugères är, enligt vårt tycke, hans absolut skönaste. Här står drickbarhet och terroir i fokus. Inget trams utan ren frukt och ett härligt personligt uttryck. Och det absolut bästa vin vi njutit till en Saltimbocca. Just Saltimbocca är en av de klurigaste grejer att finna ett matchande vin. Men se nu vet vi!!
Vinet mullrar igång med en redig mörk frukt som samsas med en klingande mineralitet. I munnen lever syror, frukt och tanniner i skön symbios. Drickbarheten står som alltid i centrum. Lättdrucket som få skapelser. Ingen konstig ton av gåslever.
(vs2400 2009-12-17 Hemma)
  2007 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Stort vin...eller...åtminstone stooor. Det kan nog bli ett stort vin, men för tillfället är det bara redigt i munnen och i en provning. På tok för mycket sötma i dagsläget. Den komer att krypa in i övriga sköna komponenter. För här finns fantastiska tanniner, likaledes en trevlig syra och en struktur som borgar för ett redigt bygge om en 5 år.
När vi först doftar på det är det druvsötman som dominerar. Med bindel för ögonen hade jag lätt kunnat förväxla CdP'n med en söting från Jurancon. Den solmogna torkade karaktären ligger som ett täcke i glaset. Naturligtvis finns allt det andra man vill ha i en CdP (sötlakrits, tobak...). I munnen är det återigen glycerinet som dominerar. Visköst känns det som. Existerande tanniner och syror är inlindade i sötman. Denna Tradition fullständigt knockar ens smaklökar. I dagsläget är det för mycket av allt, men vänta en 5 år...då...kommer...det...att...smaka redigt gott!! Vi gömmer resterande flaskor till dess.
(vs2400 2009-12-10 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Satan vad gott. En klassiker i sin struktur. Här har man hanterat 2007 med bravur. Den mogna frukten ger liv åt mineraler och karaktär. Fantastiskt friskt och det är syrorna som verkligen överraskar.
Det är en renhet som levereras med vinet. Visst finns det lite bitterhet i slutet som jag förknippar med mineraler. Även lite svarta oliver smyger på. Älskar den här typen av kaxiga viner. Vill ha lite fler av det här.
(vs2400 2009-12-10 Hemma)
  2001 - Michel-Pfannebecker - Flomborner Feuerberg - Riesling - QbA - Selection Rheinhessen
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Sanslöst bra! Ypperlig utveckling. Här har det hänt fantastiskt roliga grejer sen sist. Bra då också, men nu har mogenheten trätt in i handlingen. Förträffliga syror, frukten har börjat förvandlas till en redigt fin mineralitet och energin fullkomligt forsar fram. Och allt detta till ett pris på 10 euro. Balanserat och en klockrent stor vinupplevelse. (vs2400 2009-12-04 Hemma)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tanninmonstret är på väg att tämjas...visst finns tanninerna kvar, men de ruffigaste kanterna har slipats ned och harmoniserar med frukt och kraft. Bra grej helt enkelt. Vinerna från Madiran vill jag ha med endast Tannat samt minst 5 års ryggläge. Blandar man ut Tannat med lite CabFranc blir grönskan lite väl påtaglig och drar man korken för tidigt är tanninerna på tok för kantiga.
Det här är Aydies prestige-variant och man belönas med ett ruggigt bra vin. Tar man prislappen i beaktning snackar vi stort fynd.
Färgen är ogenomtränglig och fortfarande vital. Doften bjuder upp till dans med mörk frukt, liten mognad, lite fatchoklad och en angenäm helhet. Smakbilden är knappast harmonisk, utan snarare kontrollerad vildvuxen. Bra syror, skön frukt och tilltagna mogna tanniner. Inget man trycker i sig utan mat. Bambibiffar och rostade rotsaker serveras och Madiranen sjunger skönt.
(vs2400 2009-12-04 Hemma)
  2000 - Colpetrone - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Alltid roligt med Sagrantino. Man vet att man möts av en tanninattack av stora mått, men man blir alltid lika överraskad att den så enorm. Tack och lov finns det fortfarande redig frukt kvar. Vi diskuterar om vad som ger sig först, och konstaterar att tanninerna ALDRIG kommer att lägga sig. Tycker nog att Colpetrones Sagrantino befinner sig på toppen av sin förmåga, eftersom frukten fortfarande har stuns nog att bjuda till dans med tanninerna. Faten har integrerats fint. Skön upplevelse, men inget för tanninkänsliga. (vs2400 2009-12-03 Hemma)
  2006 - Antica Enotria - Puglia IGT
(Italia - Puglia Info)
Visa mer information
  Bra men lite svajig här och där. Det som är bra är syror, friskhet och tanninattack. Det som känns mindre bra är obalansen och svajigheten. Med svajig menar jag att vinet ibland känns välgjutet och ibland spretigt. Svårt att förklara...
Denna Aglianico kommer alltså från Puglia. Inte så vanligt...och det är här den stora positiva överraskningen ligger...trots sydligheten känns vinet friskt och vitalt. Ok men inte mer blir min sammanfattning.
(vs2400 2009-12-02 Hemma)
  2005 - Château la Nerthe - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Tveksamhet förvandlas till överraskning. Denna CdP visar upp två vitt skilda ansikten över två kvällar. Första kvällen är det en malolaktisk Coca Cola-drypande sörja som ingen vuxen människa kan glädjas över. Inställsamt och fjolligt. Vinmakeri istället för terroir. Vi sparar resten till dag 2. Och se då har det inte hänt någonting. Samma elände...men vi kan väl alltid få i oss vinet till en lasagne...och snacka om förvandling. Nerthe skulle kanske ta och flytta sin anläggning till Chianti-land och satsa på Sangiovese. För det är det vi spontant känner när vi tutar i oss halvflaskan som återstår. Bra italienska syror, fin kärnighet och ett ypperligt vin till lasagnen. Bechamelsås är ju en vital del i lasagne och mjölk/ost är likaledes en vital del i bechamelen...mjölk och malolaktisk jäsning...ja ni fattar. (vs2400 2009-11-29 Hemma)
  2001 - Le Vieux Donjon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Kan en CdP bli bättre än så här...antagligen, men tror ändå detta är en svårslagen CdP-upplevelse. Framförallt till den lysande hjortgryta som serveras. Lagom sötma i grytan möter lagom sötma i Vieux Donjon.
Vieux Donjon gör endast en cuvée. Inga prestigevarianter här inte. Ofta knutna som unga, men när de väl får sina år på rygg händer det storslagna grejer. Redan i doften utlovas vi stordåd...jordgubbar med en bra dos socker...garrigue...tobak...och en inbjudande charmig björnkram av vällust. Och björnkramen är minst lika inbjudande i munnen...en otrolig balans av syror, sötma, tanniner, grepp och storslagen frukt. Växer hela tiden under det att vi njuter av grytan. Kombinationen är av det grymma slaget. Åter igen konstaterar vi att det verkligen lönar sig att vänta. En knuten CdP har inga problem att öppna upp sig bara den får sova några år...Stor vinupplevelse.
(vs2400 2009-11-28 Hemma)
  2006 - Weingut Bründlmayer - Riesling - Heiligenstein - Lyra
(Österreich - Niederösterreich - Kamptal Info)
Visa mer information
  Grejerna finns i flaskan, men har inte riktigt hamnat på sina rätta platser. Syrorna är där, frukten likaså och mineralerna är självfallet påtagliga. Det är bara det att delarna inte har fixerat sig till den helhet som potentialen visar. Om några år kommer upplevelsen vara några snäpp högre. (vs2400 2009-11-28 Hemma)
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Trousseau - Singulier
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ännu en röding från Jura som sätter spår på Sturkö-baren. Så lätt, så friskt, så läckert...och naturligtvis naturligt gott. Herr Tissot vet hur man går tillväga för att prestera naturliga viner. Hans vitingar är klassiker, men här visar han att hans rödingar håller samma höga klass.
Doften ger oss röda somriga bär...hallon och jordgubbar. I munnen är det syror, friskhet, lätthet, bärighet och allt serverat med en härlig struktur där tanninerna biter precis som vi vill ha dom. Faktiskt lite Piemonte-vibbar...som en lättare Nebba.
Inget stort vin, men ett förbannat gott och härligt vin. Ärliga grejer från Jura.
(vs2400 2009-11-27 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Trevliga grejer från Barbaresco. Inte ett litet tecken på att vi har en 2003 i glaset. För att verligen säkerställa att Roagna lyckats serverar vi även en Crozes-Hermitage från detta krångliga år. I Syrah-vinet hittar vi gott om tecken på obalans - sanslöst mycket torkad frukt, svajig struktur och en allmän känsla av otypicitet.
Däremot Roagnas Pajé fullkomligt skriker klass. Inga snedsteg här inte. Balans, potential, klockrena syror, knäckande fina tanniner och en frukt som lyser upp novembermörkret. En klassisk Nebba som värmer samtliga gäster på Sturkö-baren. Inte ett endaste nyrostat fat i sikte. Stort vin som kommer att växa till en gigant om 5-10 år. Vi köper mer!!
(vs2400 2009-11-26 Hemma)
  2003 - Domaine les Remizières - Crozes-Hermitage AOC - Cuvée Christophe
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Bra typicitet i näsan, men väl i munnen gör sig årgången påmind. Bränd karaktär, torkad frukt, eldig, obalanserad. Syror är i underkant. 2003 är inte en årgång att satsa på i Rhône. I redig utförsbacke. (vs2400 2009-11-26 Hemma)
  1998 - Chateau d'Arlay - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Corail
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Spännande...personligt...läckert...unikt...och väldigt gott. Vi blandar Juras rödingar (Pinot Noir, Poulsard och Trousseau) med dess vitingar (Chardonnay och Savagnin) och vi får en unik cuvée som Chateau d'Arlay kallar Corail. Sanslöst läckert. Färgen säger rosé, doften säger Pinot Noir och smaken säger vitt vin. Corail kommer vara vårens och försommarens favoritdricka på Sturkö-baren. Kommer att sitta grymt till salladen. (vs2400 2009-11-21 Hemma)
  1978 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det är med stora förväntningar som vi närmar oss denna antikvitet. Nervositeten när korken dras går att ta på. Men korken följer villigt med upp och den är en fröjd att skåda. Kompakt och fullständigt intakt. Och inte ett spår av TCA.
Ok, dags att börja njuta...färgen är inte annat än imponerande läcker...förvånansvärt bra täthet och en härlig lyster...doften ger oss rysningar...inget annat är träffsäker åldrad Nebba...allt är på plats...skogspromenad...nyputsad träinredning...den gamla ostbutiken...läder...men återigen är det helheten i doften som ger oss mest. Visst går det att rycka loss detaljer, men det är totala greppet som betyder mest.
Nu vill vi bara sätta igång och dricka dessa ålderstigna droppar, och det är nu som verkligheten kommer i kapp denna 78:a. Den hänger inte ihop i munnen...den är ihålig...den är slapp och platt...den domineras av röda vinbär och rönnbär...lite metall...den är helt enkel snipig. Det känns underligt med tanke på vad doften erbjöd. Vet inte om vi kan hänvisa till flaskvariation. Så himla trist. Faktiskt svårt att tuta i sig mer än ett glas. Som sagt, trist.
(vs2400 2009-11-21 Hemma)
  2005 - Pascual Toso - Malbec - Finca Pedregal
(Argentina - Mendoza Info)
Visa mer information
  Raffinerad fruktbomb. Riktigt trevlig överraskning. Och en bra struktur mitt bland all solmogen frukt. Visst kan det ibland kännas väl svulstigt, men samtidigt finns det drag av klass och elegans. Blint hade vi hamnat i Australien och med en rejäl dos Shiraz i vinet. Men här är det alltså Malbec från Argentina som ger oss ett saligt leende på läpparna. Tror att det är andelen Cabernet Sauvignon som ser till att vinet hamnar på rätt sida för vår del. Stramar upp och ger struktur mitt bland frukten. Den sista flaskan väntar vi till sommarens grill-eskapader. (vs2400 2009-11-21 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Fantastisk balans!! Ljuvligt att dricka i rediga klunkar. Nu börjar denna 97:a närma sig sin topp. Conti Costanti gör så himmelskt fina traditionella Brunello. Här blir man lyrisk.
Vi tar det från början...fin täthet och med en begynnande mognadskant...doften skriker mognad och elegans...redan här känner vi att vi kommer att mötas av en öppen varm vänlig famn...återigen denna harmoni som gör det ganska ointressant att leta detaljer...klassisk stramhet av en klassisk italienare. Smaken fullständigt sjunger balans...syror, frukt/fyllighet och tanniner hjälper varandra att skapa, en för oss, magisk timme vid matbordet. Det är knäckande gott att dricka och så himla skönt att kunna ta rediga munnar av denna himmelska dryck. Läskande och försvinnande gott. Tack och lov har vi fortfarande några flaskor kvar. Återigen belönas man av att vänta med korkskruven. Och återigen konstaterar vi att de klassiskt skolade producenterna i Brunello-land inte haft några problem med sina 97:or. Här finns inte ett endaste stråk av varm och klibbig frukt. Som sagt vad - klassiskt stram och klassisk elegans!!
(vs2400 2009-11-20 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning