Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1801 till 1820 av 2551
Vin
  2004 - Cascina Cucco - Barolo DOCG - Ceratti
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Lättsam Barolo med hyfsad stor framtida potential. Denna hyllade Ceratti från Cucco ger oss initialt en lättsam och trevlig Nebbiolo-kick. Men ju längre tid vi ger innehållet möjlighet att imponera, desto mer växer vinet. Avslutningen är inget annat än kaxig. Doften ger oss ändå kanske störst njutning. Här finns klassiska Barolo-drag hela vägen. I munnen visar Ceratti drag som tyder på att vinet börjar stänga igen. Här är tanniner och syror väl dominerande. Frukten har krupit bakom hörnet. Vi låter resterande flaskor vila 2-3 år innan vi börjar tulla på lagret på nytt. (vs2400 2009-11-17 Hemma)
  2007 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Klass. Elegans. Kraft. Potential!!
Oj, vad bra Kellers Hubacker 2007 presterar. Doften öppnar med apelsinblommor, citrus, mineraler och en imponerande frukt. Kompakt och komplext. Vi erbjuds syror i världsklass, en torrhet som imponerar, en frukt av det större formatet och en längd som knappt släpper. Det här är fortfarande barnarov och vad väntar inte om 5-10 år. Stor upplevelse lovas i framtiden. Bra grejer!
(vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1982 - Quinta do Noval - Douro DO - Nacional - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En legend! Här snackar vi historia. Nacional är vinhistoria. Och det är en ynnest att få njuta dessa droppar. Absolut inte lätt att placera. Själv får jag Grenache-vibbar och drar till Banyuls. Doften spretar med väl mycket flyktiga syror. Alkigt är bara förnamnet. Men det är i munnen som vinets storhet avslöjas. Satan vad fint. Mjukt, elegant, balanserat, finstämt och absolut storslaget. Sanslös fin njutbarhet. Återigen slås man inför det faktum hur gott det är med Vintage Port. Vi dricker sådant här på tok för sällan. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1971 - Enrico Giovannini Moresco - Barbaresco DOCG - Pajoré
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här är en stor upplevelse. Det här är ett stort vin. Elegant. Finstämt. Klassiskt. Inte ett endaste litet fel går att hitta. Färgen är himmelskt vacker. Doften ger oss en fullständig uppvisning av hur ett stort vin ska uppträda. Jag har svårt att leta fram nyanser i den kompakta och komplexa doft som glaset ger oss. Inget annat än helt underbart. Likaså klassisk är smaken. Vi får oss en åktur där syror, tanniner och frukt gemensamt krupit samman till en helhetsupplevelse som är svårslagen. Inte ett endaste litet fel. Fokuserad elegans och balans. Helt underbart. Stooor vinupplevelse. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  2003 - Giacomo Conterno - Barolo DOCG - Casina Francia
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Utseendet drar oss direkt till Piemonte. Kan inte vara annat än en Nebbiolo i glaset. Doften däremot (jordgubbar i massor) förflyttar oss raskt till Bourgogne. Avslutningsvis är det smaken som leder oss rätt...syror, kraft, och rediga tanniner...kan inte vara något annat än en högklassig Barolo. Och visst är det en Barolo i glaset...och inte vad för skit som helst. Här har vi ännu en klassiker - Casina Francia från Giacomo Conterno. Årgången är den besvärliga 2003, men vem bryr sig när vi får denna kanonupplevelse oss serverade. Stort vin helt enkelt. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1971 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pora - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Imponerande Barbaresco från det klassiska kooperativet. De kan verkligen få till traditionen på ett gudomligt bra sätt. Här finns bra kraft, klassisk mognad Nebba och är fortfarande tillräckligt vitalt för en framtid på ett 10-tal år.
Målarfärg, nyputsade trädetaljer, lite tjära...satan i gatan vad gott. Långt ifrån klart. Här finns utrymme för utveckling.
(vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1971 - Pio Cesare - Barolo DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en imponerande upplevelse. Kanske inte doftmässigt, men däremot smaken slår oss med häpnad. Ännu en 71:a som har många år kvar innan ättestupan. Kraft kombinerat med storslagen finess. Bra balans och struktur. Här skulle man vilja ha ett redigt glas så att man fick chansen att ta några rediga klunkar. Allt för att låta vinet ge munnen precis vad man vill ha...redig munkänsla. Skitbra och oerhört imponerande. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1971 - Marcarini - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Återigen slås man med häpnad. Vi vet att vi har en 71:a i glaset, men upplever vinet som relativt ungt. Visst är det en mognad Nebba, men här finns en fruktig attack i näsan (mynta, röd solmogen frukt) och en imponerande kaskad i munnen. Syror, tanniner, elegans, balans, kraft, komplexitet och en sanslös struktur. Det är i munnen dessa Nebbor verkligen drar iväg. Längden är inget annat än enorm. Ännu ett vin som absolut inte passerat sin topp. Levererar med all säkerhet stor upplevelse i tio år till. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  2004 - Páramo de Guzmán - Raíz - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Här är vi ute på en schysst åktur. Doften är oerhör reduktiv till att börja med och tillsammans med den solvarma frukten är jag övertygad om att vi befinner oss i södra Frankrike. Och att vi har en bra dos av Mourvèdre i glaset. Icke rätt får vi veta. Varken Mourvèdre eller Frankrike är rätt. Hmmm. Reduktiva toner och söt frukt...kanske en Tempranillo. Se där satt den. Och en riktigt trevlig sådan. Tycker om det här. Bra tryck i syrorna, fin frukt och rediga tanniner. Bra balans. Trevligt och ett förbannat gott spanskt vin. Jätteskojigt! (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Vad ska man dricka fredag den 13:e...vågar man chansa med en schweizare kanske...självklart gör vi det! Vi korkar upp en Cornalin från topproducenten Dorsaz från den lilla byn Fully i Valais. Vi vet inte riktigt vad vi kan förvänta oss, men mina förhoppningar är ganska stora. Infrias förväntningarna...både ja och nej. Vad jag kom ihåg sedan i somras avseende Cornalin så var det en redig fruktbomb med bra struktur, men se där är vi ute och seglar. Vad vi möts av är snarare en oerhört elegant och bärig uppenbarelse. God som skam, men inte vad jag förväntade...
Skit sak samma. Vi kör igång med doften. Här möts vi av en otroligt bärig och lättsam smekning i näsan. Harmonisk!
I munnen fortsätter smekningarna i form av bra syror, en ljuvlig frukt och förvånansvärt snälla smekande tanniner. Min älskade fru tycker att vinet är aningen för snällt. Jag är mer positivt laddad och faller för elegans och nyans. Kanske inte stort vin, men absolut ett fantastiskt gott vin.
(vs2400 2009-11-13 Hemma)
  2001 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - DemiSec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Mognande Chenin Blanc från mästaren Huet i Vouvray. En liten Demi-Sec från läget Clos de Bourg. Gott...självklart! Vi hittar arrak, honung, ylle, citrus och en näve mineraler. Gott...självklart. Naturligtvis finns det gott om syror, bra integrerad sötma, mineralbeska och en imponerad längd. Gott...självklart!! (vs2400 2009-11-13 Hemma)
  1997 - Antinori - Toscana IGT - Tignanello
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här vill man bli golvad...tyvärr blir man inte det. Man vill bli imponerad...tyvärr blir man inte det. Ungefär så kan man sammanfatta känslorna innan och efter det man sänkt denna 'ikon'. Vi vill bli belåtna fullt ut, men tyvärr infinner sig inte den känslan. Vi bara nuddar vad vi betecknar som storhet.
Om vi börjar med doften så ger den ifrån sig en skönt os av ceder, röd frukt och hyfsad mognad. Här finns det tecken på klass. Men när vi väl börjar dricka Tignanellon så erbjuds vi en förhållandevis tunn soppa. Syrorna är klassiskt italienska, tanninerna gör sitt jobb men frukten är tyvärr försvinnande liten. Ingen balans vilket drar ner upplevelsen till mer eller mindre noll. Stora förväntningar gav i detta fall redig besvikelse!
(vs2400 2009-11-12 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Det här är goda grejer. Härligt positiv överraskning. Aglianico av hög kvalitet är fantastiskt bra. Ruffigt, personligt, rustikt, bonnigt och härligt kraftfullt. Och det finns stort utrymme för utveckling. Om vi väntar med resterande flaskor i tio år kommer vi att bli rikligt belönade.
Doften bjuder upp en begynnande mognad med läder, slånbär, tjära, skogspromenad...som synes är det en komlpex bonnig vägg som möter näsan. I munnen hittar vi självklart rediga tanniner, italienska syror och en frukt som verkligen är på väg att integreras. Här finns balans om än en ruffig och rustik sådan. Ordet elegans går inte att hitta i glaset, men satan vad personligt. mer flaskor beställs omgående!
(vs2400 2009-11-12 Hemma)
  2007 - Domaine de Chassorney - Savigny-Lès-Beaune AOC - Les Gollardes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Naturlig Bourgogne är vad som döljer sig i buteljen. Pinot Noir diggar vi och vi går även igång på naturliga viner. Och då är naturligtvis frågan vad vi tycker om detta...nja - blir väl det uppriktiga svaret. Doftmässigt är det mer naturligt än Pinot...lite väl äppligt. Smakmässigt är det däremot riktigt trevlig. Bra syror och härlig energi. Piggt och fräsigt men lite väl tunt. Schysst, men absolut inte stort. Värt slantarna...knappast. (vs2400 2009-11-08 Hemma)
  1998 - Domaine Henri Perrot-Minot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - La Combe d’Orveau - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Charmant njutning. Återigen en välförtänt belöning efter ett gäng års lagring. Det är ingen idé att rycka för tidigt...avvakta och få en härlig upplevelse.
Doften är fullständigt golvande...komplex Pinot så det skriker om det. Det är synd att plocka fram vissa komponenter när det är helheten som ger kicken. Väl i munnen finns det lite saker att 'gnälla' på. Inte riktigt i harmoni. Syrorna är rediga, tanninerna på topp, men frukten börjar att vika ned sig. Nu gör det inte så mycket eftersom det finns så grymt mycket energi rakt igenom. Vi är lite extravaganta så här på lördagskvällen och sänker denna lyx-flaska utan käk. Ibland blir det bara så. Och det är antagligen därför vi gnäller över frukten. Med rätt mat på faten hade nog gnället snarare övergått i hyllningar om vinets harmoni och balans.
Bra Bourgogne är sanslöst gott.
(vs2400 2009-11-07 Hemma)
  2000 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Camapanias svar på Piemontes Nebbiolo...Aglianico alltså. Dofterna finns där, likaså tanninstruktur men det som saknas är elegans och extrem komplexitet. Som vanligt ska man inte jämföra, utan lyfta fram vinets unika egenskaper. Och det finns grejer i denna Taurasi från millenieskiftet. Doften erbjuder svampig komplexitet, torkad frukt (fikon), regning höstpromenad och en vild sinnestämning. Väl i munnen dyker de italienska syrorna upp som på beställning, fin tanninstruktur och en hyfsad fyllighet. Ruffigt snarare än elegant. Personligt...absolut. Men det är till viltragun som vinet verkligen presterar. Sitter som en björnmössa i Sibirien! (vs2400 2009-11-05 Hemma)
  2007 - Simon Maye - Païen
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Familjen Maye är en rackare på att fixa till viner. Oavsett om det är rött eller vitt. Oavsett om det står Syrah, Humagne Rouge, Petite Arvine eller Païen på etiketten. ALLT är bra. Ta kvällens flaska där han presenterar Païen på ett fantastiskt sätt. I och för sig aningen för ung, men när det gäller familjen Maye är man förlåtande. Vi bjuds på ungdomlig gulgrön frukt, exemplarisk fathantering, fänkål, aprikoser, lite gröna marmeladkulor och en kryddighet som lockar. I munnen exploderar vinet i en kaskad av frukt, pepprighet, personlighet, viskositet och balans. Satans bra grejer. Man hittar vibbar av Grüner Veltliner, Rousanne och även Viognier. Mångbottnad och komplex, men ändå en direkthet som charmar. Och de blir bara bättre om de får ligga till sig några år.
(vs2400 2009-11-05 Hemma)
  2004 - Fattoria la Valentina - Montepulciano d'Abruzzo DOC - Bellovedere
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Ännu en positiv överraskning från Italien. Denna gång från Abruzzo och den härliga druvsorten Montepulciano. Det går att göra seriösa och riktigt bra viner på denna druvsort (Aurora...) vilket bevisas storligen för oss i kväll. Fantastisk frukt, italienska lysande syror, läcker fathantering och en näve granna tanniner. Spännande. Välgjort. Imponerande. Personligt...kanske inte, men fan vad bra gjort. Köper ett par till. (vs2400 2009-11-01 Hemma)
  2004 - Main Ridge Estate - Pinot Noir - Half Acre
(Australia - Victoria - Mornington Peninsula Info)
Visa mer information
  Här snackar vi positiv överraskning. Kanongott och med stor framtidspotential, om man hade haft några liggande vill säga. Vi fick endast med oss en Pinot från Main Ridge och knappt det. Precis buteljerade och inte till försäljning. Men en styck butelj fick jag tjatat till mig!!
Main Ridge är kanske den producent på Mornington som ligger närmast Bourgogne i stilen. Och just Half Acre är kanske en av de absolut främsta företrädarna för seriös Pinot från Australien. Det här är riktigt bra grejer. Doften ger oss mjuka röda bär, lite fin skogspromenad, fräschör och oerhörd elegant i sin framtoning. Smaken sparkar till med bra energi, fina syror, bra balans, läckra tanniner och en eftersmak som hänger i redigt länge. Skitelegant. Skitbra grejer. Satan att det var enda flaskan.
(vs2400 2009-10-29 Hemma)
  2000 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Återigen imponerar Charvin när de fått ligga till sig. De ska INTE drickas unga, utan ge de minst 7-8 år innan man attackerar korken. Du blir belönad med elegans förpackad med underbyggd kraft. Men det är den förfinade elegansen som direkt tar taktpinnen. Mer Bourgogne än södra Frankrike. Komplext och spännande. Doften ger oss antydan om mognad, skogspromenad, komplexitet, kryddor, mörk frukt...Inget sticker ut, utan det är helheten som förför. Exakt likadant känns det i munnen...kraft, finess, elegans, struktur, balans mellan syror, frukt och tanniner. Återigen blir man imponerad av helheten och inte några unika egenskaper. Ett lagarbete i munnen! (vs2400 2009-10-29 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning