Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1861 till 1880 av 2551
Vin
  2003 - Château Pavie - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Åter dags för vårt kära jordklot att sakta in...Sicket sug...sicket tryck. Bra grejer helt enkelt. Maffig doft av moooogen cassis, mooogna plommon, och en och annan rökpuff från faten. Stoooor på alla vis är en egenskap som stämmer fullt ut. Väl i munnen tränger vinet bort alla vettig omdömen...visköst...koncentrerat...påtagligt...dominerande...men ändå jävligt bra. Frukt och kraft dominerar naturligtvis, men syror och tanniner bjuder upp till skön dans. Ska man nu leta efter något som inte sitter som det ska är det kanske att det är aningen för tungt och maffigt. Men att skicka i sig en
halvflaska av detta gör jag mer än gärna!!
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2005 - Château Pavie - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Och så spinner vårt klot ännu lite långsammare...snälla nån...vart är vi på väg egentligen...leendet på läpparna blir bara Zlatan-brett.
Visst är det tokungt och tokgalet att dricka en 05:a nu, men va fan...Det är inget annat än en ynnest att få dela upplevelsen med gänget runt bordet. Snacka om fullt tryck i nosen...läckra fat, de finaste exotiska kryddorna, en korg av perfekt mogna frukter och bär, en grann blomsterbukett och en sanslös häftig fulländad komplexitet. När man väl får för sig att smaka på innehållet slutar moder jord att snurra...det är så här himmelriket smakar. Fulländade syror, perfekt fathantering, ypperlig fyllighet och sanslöst ljuvliga tanniner. Och snacka om eftersmak...den hänger i bra många 10-tals sekunder. Invändningar...tror inte det va!
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2005 - Château Monbousquet - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Inte lätt att komma mellan två fullträffar. Visst är det bra, men i sammanhanget har vinet svårt att nå fram. Synd med tanke på att det är ingen dynghög precis...tyvärr kan jag inte rekapitulera vad som fanns i glaset. Satt som ett saligt fån och bara njöt av glas 2 och 4.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2000 - Château Pavie - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Bara att komma i närheten av glaset med min nos gör att solsystemet råstannar. Fullständigt stilla...nu är jag i min egen lilla värld. Här skulle jag hemskt gärna tillbringa många timmar, ja dagar framöver...Inte ens mina bordsgrannars gurglanden och stönanden stör min koncentration. Fy fan vad bra!!! Går det här verligen att överträffa? Antagligen, är väl det sanna svaret, men inte blir det lätt inte.
Så sanslöst elegant och aristokratiskt. Så sanslöst fantastiskt balanserat och fräscht. Så sanslöst vibrerande av lyx och klass. Så sanslöst bra jag mår! Och när man väl bestämmer sig att smaka på Pavie 2000 är det som att födas på nytt. En helt ny värld öppnar sig. Helikopter-cert behövs i mitt nya liv!! Att sitta och analysera syror, tanniner etc är bara dumt. Dessa få centilitrar ska bara njutas....memoreras...glädjas...och vetskapen av att vinet bara är i sin linda gör att man inte klarar av att tänka vad som väntar om 10-20 år.
Min allra lyckligaste vinstund har just infallit. Stort tack Niklas!!!
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2005 - Dansk Vincenter - Dunkelfelder - Nordlund
(Danmark - Danmark Info)
Visa mer information
  Kermit-grön kväker Franko ur sig och alla vrider sig av skratt. Och visst dominerar grönskan både doft och smak.
I ett annat sammanhang skulle det vara trevligt att ge dansken en rimlig möjlighet.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2001 - Domenico Clerico - Barolo DOCG - Percristina
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en fantastisk vinupplevelse uppenbarar sig. Klockren Nebbiolo av finaste märke. Osar kvalitet. Driv...kraft...elegans...personlighet.
Tydligen lagrat på nya fat rakt igenom. Inget som stör mig överhuvudtaget! Smaken är inget annat än pur njutning för mig. Är ju inne i en riktig nebba-period. Fantastisk balans...klockrena syror...ypperlig frukt och rensande tanniner. Om solsystemet stannar in...inte riktigt, men bra nära.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2004 - Glaetzer - Shiraz - Godolphin
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Pang-på frukt. Barossa-Shiraz. Lite ensidig i både doft och smak. Lite artificiell syra...tror nog det. Helt ok, men inte ikväll. (vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2004 - Seasmoke - Pinot Noir - Southing - Santa Rita Hills AVA
(Usa - Central California Coast - Santa Barbara Info)
Visa mer information
  Helt ute och cyklar. Att en Pinot Noir kan te sig så här hade jag ingen aning om...och jag vill egentligen inte heller ha en aning om det.
Tyvärr en stor besvikelse. Tung doft. Tung smak. En alkoholstinn Grenache var mitt bästa tips. Inget lyft i sikte för denna krabat.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  1998 - Domaine de la Charbonniere - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Mourre de Perdrix
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Åter igen ute och seglar. Skön doft som drar mig mot Piemonte och tanniner som inte kan vara annat än Nebbiolo...men inte heller här är jag på rätt plats. En CdP av 1998 års modell. På tok för intorkade tanniner för min gom vid denna sena timme. (vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2001 - Selvapiana - Chianti DOCG - Vigneto Bucerchiale - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det går faktiskt att rycka liv i både nos och gom en sista gång denna kväll. Fantastisk doft och en redigt bra fyllighet. Och karaktär och personlighet. Invändning i form av lite torra tanniner. Riktigt bra vin som borde ges en chans i en annan omgivning.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2006 - Glaymond - Shiraz - The Distance
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Pang på rödbetan-frukt!! Inga djuplodande analyser behövs när man skruvar korken av denna trevliga aussie. Frukt i massor, mynta i massor, kraft i massor. Finessrik...knappast. Men grejen är att alla viner faktiskt inte behöver vara det, utan ibland är det gott med relativt enkla och okomplicerade - men goda - viner.
The Distance är en ren Shiraz från Barossa som är producerad av Glaymond. Inköpt hos Atom i Danmark - nästan bara rediga grejer där - och som vanligt blir det en trevlig stund vid glaset.
(vs2400 2009-09-24 Hemma)
  2000 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Ste Catherine
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Har lite svårt för Weinbach's stil. Blir ofta mer besviken än positivt överraskad. För tungt. Personligt, men jag skanar spänsten. Saknar mineralitet. Fan vad mycket jag saknar...borde lägga krut på vad jag hittar...Ok.
Mogen gul frukt, lite oxidation-känsla, lite mysk och redigt kraftfull. Inte tillräckliga syror, lite väl besk, kraftfull och ganska lång. Det känns som man vill imponera med första intrycket och har inte tålamod att vänta ut nyanser och finlir. Visst är det bra, men jag letar efter lite mer finessrikedom.
Ok att Schlossberg ter sig på det här viset. Kommer att söka mina Alsace-Rieslingar med ett annat terroir.
(vs2400 2009-09-24 Hemma)
  2005 - Horst Sauer - Escherndorfer Lump - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Franken Info)
Visa mer information
  Trevlig Riesling från Franken med bra karaktär. Sauer börjar växa fram som vår absoluta favorit från Franken. Oavsett om det är Riesling eller Silvaner i flaskan levererar Horst Sauer riktigt bra grejer.
Kvällen Riesling ger oss mogna gula frukter i samklang med en näve mineraler. Inga konstigheter utan en trevlig rättfram Riesling med hyfsad personlighet. Bra syror, knastertorr, viss liten beska och en trevlig längd. Återigen, inga märkvärdigheter utan en bra Riesling med karaktär!
(vs2400 2009-09-20 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Det är en ynnest att få njuta ett vin som detta. Syrah och Côte-Rôtie i absolut toppform. Inte konstigt eftersom det är Clusel-Roch som är producent och årgången är 1999. Bra producent, bra årgång, bra terroir...kan inte bli annat än succé!
Vi serveras en enorm doft av drypande baconfett, tjära, grillat kött, mogen mörk frukt och en gudomlig komplexitet. Satan vad gott! Smaken är inget annat än fantastisk...balans är en underdrift...här har vi syror, en enorm kraft, en ypperlig fyllighet, sanslöst mogna tanniner och en längd som...jag vet inte vad! Och alllt detta förpackas i en alkoholhalt om 12%!!! Som på den gamla goda tiden. Tänk om fler valde att följa Côte-Rôtie-varianten. De flesta viner vi testat härifrån har en angenäm % på etiketten. Och naturligtvis ett ypperligt matvin. Till små bambibiffar, viltsås och ugnsbakade sparrispotatis spinner vinet följsamt!!
(vs2400 2009-09-19 Hemma)
  2005 - Louis Jadot - Moulin-á-Vent AOC - Chateau des Jacques
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Som en njutningsfull smekning. Trevlig med bra Gamay. Man måste upp i nivå med Morgon, Fleurie eller Moulin-á-Vent för att det ska hända något och dessutom måste man leta fram de producenter som med stolthet bär Beaujolais arv vidare. För här finns potential...inget snack. I kväll låter vi den store stygge negocianten Jadot bära Gamay-fanan och de gör det med stor framgång. För det här är riktigt charmigt och riktigt redigt gott. Visst sticker faten i näsan ibland men aldrig så att det stör. Och de kommer garanterat att krypa in i vinet om ett par år. Kommer bara att växa de 5 närmaste åren. Mer Gamay åt folket!! (vs2400 2009-09-19 Hemma)
  2001 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Satan också...sista flaskan som konsumeras. Trist eftersom vinet är så lysande gott. På sin absoluta topp...klockren balans och en uppvisning av vad en Riesling från Rosacker innebär. Men det gäller att vänta ut restsötman...måste integreras...tar faktiskt ett gäng år. Här finns gott om bränt socker, lite tropiska frukt, honung och en och annan oljig mineral. Syrorna finns där, fyllig frukt, en imponerande längd och den läckert integrerade sötman. Klockren Riesling-upplevelse från Mittnacht-Klack. Stort tack... (vs2400 2009-09-17 Hemma)
  2003 - Shafer - Cabernet Sauvignon - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Inte ofta det står en Napa-Cab på vårt bord. De gånger det gjort det har resultatet ofta varit mer än ok, men kvällens Shafer är inget annat än en stor besvikelse. Inget annat än alkoholstinn saft. I och för sig svartvinbärssaft, men det gör ingen vuxen människa glad. Ensidig doft (cassis, cassis...) och en sötsliskig inställsam smak där det enda som trycker till lite extra är alkoholen. Inget skoj...
Blir en aning bättre till lammet men det ursäktar inte priset på 400 sek. Löjligt!!
(vs2400 2009-09-12 Hemma)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Vosne-Romanée AOC - Champs Perdrix - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Goda droppar det här...Gott med Vosne Romanée...Gott med Pinot Noir från Perrot-Minot...
Perrot-Minot har blivit en stor kille i Morey-St-Denis. När vi besökte honom år 2000 hade man fortfarande råd att köpa hans häftigaste viner. Tyvärr är den tiden förbi. Idag kostar hans viner löjligt mycket och vi hänger inte med på tåget. Tyvärr eftersom hans viner är härligt bra. Ibland lite väl mycket fat, men låter man bara tiden integrera faten brukar resultatet inte bli så dumt. Kvällens variant är ett bra exempel på teorin...
2000 var ju inget toppår och det finns nog inte mer potential att plocka ur detta vin. På topp nu och några år till. Frukten börjar ge vika och syrorna är redo att ta över. Men det går att rädda om man tänker till med maten. Vi fixar till en kyckling som marinerats med vitlök, vårlök, dragon och olivolja. In med kyllingen i ugnen till den är klar. Ta spadet och använd till såsen. Komplettera med grädde, gelé och ganska mycket dijon-senap. Och det vet vi att dijon-senap och Bourgogne, det är grejer det...och till detta serveras ugnsbakade sparrispotatisar. Perfekt!
Champs Perdrix erbjuder mognad Pinot i doften. Syrorna spökar en aning, men tillsammans med maten lyfter vinet 3-4 våningar. Sanslöst gott. En flaska kvar...den kommer ryka innan vi skriver 2010.
(vs2400 2009-09-11 Hemma)
  2006 - Mas Blandine - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Gran' Tonillières
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Då var det dags igen för ett naturligt leende! Smack, pang poff...saligt nöjda drar vi till med seriebubblor-uttryck.
Vi befinner oss i Pic Saint Loup och producent är Mas Blandine. Mas Blandine är ena parten i familjen och där den andre är Mas Foulaquier. Numera tror jag dock att allt buteljeras under domänen Mas Foulaquier. Skit sak samma för här är det bra tryck redan direkt ur startblocken. 50/50 Grenache/Carignan är blandningen och stockarna är drygt 50 år gamla. Inga fat, utan endast betonglagring. Inga tillsatser, utan här gäller naturlig vinmakning. Vad blir då resultatet av allt detta dravel...jo, den renaste röda frukt man kan uppbringa och skönt grusig landsväg. I munnen är det syror som är hur rena och pigga som helst, bra frukt, härligt kaxiga tanniner och en energi som vibrerar sönder glasen. Inget snack om att vinet är naturligt. Sanslöst läckert. Min fru uttrycker det klockrent...kan du inte hälla upp lite mer...hur drickbart som helst...jag vill ha mer...
(vs2400 2009-09-10 Hemma)
  2002 - Domaine Gauby - Vin de Pays des Côtes Catalanes VdP - Vieilles Vignes
(France - France Info)
Visa mer information
  Macabeo (Viura), Grenache Blanc och Grenache Gris utgör tillsammans kvällens saliggörande. Den absolut bästa vita sydfransos vi njutit. Och det är mästare Gauby från Calce som är mannen bakom fullträffen. Det doftar citrus, mineraler (tänk på ortsnamnet) och en ypperlig fathantering. Hur lätt och elegant som helst. Skulle lura många på en Bourgogneprovning. Väl i munnen erbjuds vi friska syror, bra frukt, en fint integrerad fathantering och en urtrevlig avslutning. Klass rakt igenom. Och som matvin....här snackar vi klockren kompis på matbordet. Tyvärr den sista buteljen och som vanligt den absolut bästa...fattar inte varför. (vs2400 2009-09-10 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning