Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1881 till 1900 av 2551
Vin
  2006 - Domaine Le Clos d'Un Jour - Cahors AOC - Un Jour
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  En skön symbios mellan Frankrike och Italien. Även om vi befinner oss mitt i Frankrikes ank-domäner förflyttar vissa attribut i vinet mig till Italien. Det är de syrliga doftintrycken samt den läckra syran. Men självklart finns det gott om franska egenskaper som verkligen placerar vinet i just Frankrike.
Eftersom vi är i Cahors har vi Malbec i glaset och i det här fallet inget annat än Malbec.
Doftmässigt bjuds vi på mörk frukt, fin fathantering och ett och annat myntablad. Riktigt gott. Väl i munnen hittar vi goa syror, finfin frukt/fyllighet, återigen en bra fathantering samt rikliga tanniner (men trevliga sådana). Tanninerna tar för sig allt mer ju längre vi sitter och provar. Enda lilla invändningen är en liten grönska som dyker upp när tanninerna jobbat upp sig. Naturligtvis inte i balans, men komponenterna (syror, frukt och tanniner) är på plats. Tillräckligt med struktur och ryggrad för bra utveckling.
Påminner inte så lite om Auroras Barricadiero. Bra grejer som bara kommer att bli bättre om 4-6 år.
(vs2400 2009-09-08 Hemma)
  1999 - Rolly Gassmann - Pinot Gris - Alsace AOC - Brandhurst de Bergheim
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Så här kan också en Pinot Gris uppträda...och jag måste erkänna att när de kommer på det viset händer det goa grejer i kroppen och knoppen. Här finns tyngd, frukt, kraft, lite sötma och redigt med personlighet. Rolly gör personliga viner och de skäms inte för att skörda häftigt mogna druvor. Och det märks för här finns lite botrytis, torkade aprikoser, riktigt mogna Victoria-plommon och rejäla rökpuffar. Gott i små mängder, men ack så svårt att fixa till en bra kompis på matbordet...syrorna är den enda invändningen jag kan komma på. De är på tok för låga för min smak. (vs2400 2009-09-06 Hemma)
  2001 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Floureto
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Rustikt och lite bonnigt. Inga stilpoäng, men desto fler personlighetsapplåder från vår sida.
Naturligtvis är det Sang des Cailloux bas-Vacqueyras, denna gång gäller 2001 års modell, som orden gäller.
Den sista flaskan har nått en alldeles lagom mognad och mer kommer antagligen inte att hända (förutom nedförsbacke). Här finns garrigue, sötlakrits, tobak, lite reduktivitet och lite skitig bondgård. Smakmässigt fins det gott om kraft och energi, bra syror och lite sandiga tanniner. Bra tryck rakt igenom hela flaskan. En CdP har generellt lite mer stil och finess, medan Vacqueyras oftast briljerar med mer rustika inslag. Lite bonnigt som sagt vad. Bra grejer helt enkelt.
(vs2400 2009-09-05 Hemma)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Fullträff!! Tyvärr är det sista flaskan som ryker. Men den gör det förtjänstfullt minst sagt.
Om 97:orna har det diskuterats mycket. Från början ansedd som ett toppår, därefter allt mer ifrågasatt. Som så ofta ligger väl sanningen någonstans där emellan. Personligen tycker jag dock att de allra flesta 97:or från Toscana presterat på en mycket hög nivå. Gäller bara att vänta ut dom, samt att ge vinet en passande utmaning på middagsbordet.
När vi tar de första små klunkarna konstaterar vi snabbt att här gäller mogen frukt, kanske lite väl mogen. De torkade intrycken dominerar både doft och smak. Lite väl mycket russin-känsla för att vi ska kicka igång på alla cylindrar. Men när middagen serveras är det samspel av yppersta kvalitet som spelas upp inför våra gommar. Det som landar på fatet är en krämig potatisgratäng samt en perfekt ungsstekt rådjursstek. Brunellon får fullständigt spel och ger oss njutning som svårligen kan beskrivas. Perfekta mognadstoner, fullständigt perfekt balanserat i munnen. Inte ett endaste lilla snedsteg. Vi gapar fullständigt mållösa. Förväntningarna var hyfsat höga, men vi hade aldrig trott på denna enastående uppvisning. Sista flaskan av sex visar sig vara den absolut bästa!
(vs2400 2009-09-04 Hemma)
  nv - Axel Prüfer - Vin de Table VdT - Le Temps des Cerises
(France - France Info)
Visa mer information
  Sprallig...glad...munter...ja, ni förstår vart vi är på väg...naturligt vin i glaset igen!!
Vi har ren Carignan i glaset och häxmästare är Axel Prüfer som är en mycket ansedd naturlig vinsnubbe. Han kör eget, han hjälper till, han konsultar, ja han stöttar där det som bäst behövs för att främja naturliga viner. Och goda blir dom!
Här har vi en fullständigt underbar blommighet, parfym, den renaste röda frukt som går att hitta och en klockren friskhet. Sanslöst goda dofter. Inte komplext, men ack så lockande. Smaken är knôkfull av energi, sprittande syror, ljuvlig ren frukt och tillräckligt tykna tanniner. Personligt som skam. Fullständig charmant uppvisning i drickbarhet!
(vs2400 2009-09-03 Hemma)
  2004 - Fattoria del Cerro - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Komponenterna finns (syror, bra frukt och tillräckliga tanniner), men vinmakningen pajar slutprodukten. Maloktiska övertoner och fat som ligger ovanpå, gör att urprung i form av Sangiovese från Montepulciano fullständigt suddas ut. Kan faktiskt vara vad som helst i glaset. Och när man har ett vilt och knäckande bra naturligt vin i glaset bredvid blir denna 'soppa' än mer fadd. Sötsliskigt och utvattnat. Sådan skit vill jag inte trycka i mig! Trist, eftersom det här är en gammal favorit (del Cerro alltså) som oftast gett oss redig njutning till en försynt slant. Trots att komponenterna finns där, tror jag inte att tiden kommer att rädda vinet. Innehåller helt enkelt inte tillräckliga mängder struktur och ryggrad för att käka upp faten. (vs2400 2009-09-03 Hemma)
  1999 - Scarzello - Barolo DOCG - Vigna Merenda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Goda droppar det här...Scarzello växer fram som en absolut favorit när det gäller vinerna från Piemonte. Kvällens vin är en Barolo av yppersta klass från toppåret 1999. Vigna Merenda är Scarzello's stolthet och han har verkligen fog för sin rakrygghet. För det här är bra, riktigt bra! Här finns de klassiska Barolo-attributen (röda läckra bär, rosor, farin, blöta löv, svamp, nypon, nagellack...listan kan göras lång) som gör att jag fullkomligt kapitulerar för dessa fantastiska viner. Klingande fina syror, bra kraft, underbar elegans, goa tanniner där allt levereras i bra samklang och harmoni. Riktigt bra Barolo. Håller i många år till!
För tillfället är det Nebbiolo som tronar överst bland mina favoriter. Slår allt annat med hästlängder just nu.
(vs2400 2009-08-30 Hemma)
  2001 - Andre Perret - Saint-Joseph AOC - Les Grisières
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Här gäller elegans och inte kraft. Och den egenskapen (elegans) är vad vi ofta finner i Perret's rödingar. Får man de blint är det lätt att hamn i Bordeaux. Låter skumt, men faktiskt alldeles sant.
Les Grisières är Perret's röda toppvin (han är mest berömd för sina grymma Condrieu). Les Grisières behöver ett gäng år innan den blommar upp. 2001 är nog på sin topp nu. Frukten har börjat vika ned sig och det finns inte tillräckligt med struktur och komplexitet för att kompensera för ytterliga vila. Helt ok men inte mycket mer. Lite grönhet finns som stör.
(vs2400 2009-08-29 Hemma)
  2004 - Schubert Estate - Shiraz - Goose-yard Block
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Klassisk Barossa-Shiraz...koncentration, massiv frukt, kolsvart, after-eight, en sötma som kommer att integreras, en enorm fruktattack, hyfsade syror och genomhyggliga tanniner. Med andra ord ett riktigt kraftpaket, men faktiskt en flaska som går att dela på två. Överraskande.
Vi grillar en redig skiva tonfisk (lätt, lätt) och Barossan gifter sig ypperligt med grillsmaken hos fiskabiten. Kvarvarande flaskor får ligga till sig ett antal år. Det vi vill uppnå är att sötman ska integreras.
(vs2400 2009-08-28 Hemma)
  2004 - Roagna - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ypperligt vin...toppklass...svårslaget. Ju fler topp-nebbor man konsumerar, allt mer klarnar bilden över hur fantastiskt mycket vin man får för slantarna. Roagna's topp-Barolo går loss på 360:- vilket ändå måste anses vara ruggigt prisvärt. Visst är priset saftigt, men sett till kvalitet vill jag nog påstå att det inte finns en Bourgogne eller Bordeaux i samma prisklass som levererar som det här. Dessutom från en toppårgång. Ursprungstypiskt, traditionellt, druvtypiskt, terroir, utvecklingspotential, njutbarhet, kompromisslöshet, ja helt enkelt ett sanslöst bra vin.
Doften fullständigt exploderar med rosor, fin gammal träinredning, murrig nystekt svamp, nypon, nymosade körsbär...ruggigt härlig komplexitet. Väl i munnen känner man direkt att sakerna sitter som de ska...syror, tanniner, kraft och fyllighet i balans. Och detta redan nu! Tänk då om 10-15 år...Vilka stordåd väntar inte då...
(vs2400 2009-08-27 Hemma)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Sanslöst bra grejer...Baga...Luis Pato...Beiras...sammantaget blir det Vinha Pan. Ju fler gånger jag testar Vinha Pan desto mer konstaterar jag att det här börjar bli en av mina absoluta favoriter. Här finns det mesta i form av kraft...finess...elegans...tanniner...frukt...syror...karaktär...struktur och en enorm personlighet. Hittar faktiskt inte något att gnälla på. Möjligtvis att man inte har tillräckligt många i källaren.
Om vi börjar med doften inser man att mognaden har tagit fart...här finns tobak, lakrits, ostbutik, regnig skogspromenad, torkade frukter, nypon...som synes en magnifik komplexitet. Smaken bjuder upp med urläckra syror, en finessrik kraft och mogna men kaxiga tanniner. Allt är hur fint balanserat som helst. Jag har tidigare sagt att Vinha Pan plockar många fina detaljer från Pinot Noir, Nebbiolo och Grenache. Kvällens exemplar har CdP-karaktär men med klockrena syror och härliga tanniner. Nästan fullkomlig vinupplevelse.
(vs2400 2009-08-22 Hemma)
  2006 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Ska bli spännande det här...ett samarbete mellan Österrike och Portugal låter inte som det mest naturliga, men om jag förstår det hela rätt är det inte konstigare än att herr Niepoort är gift med fru Muhr. Jag tror det hänger ihop på så sätt. I alla fall kommer vinet från läget Spitzerberg i Carnuntum som i sin tur ligger en timmes färd österut från Wien. Här regerar druvsorten Blaufränkisch och i glaset är det inget annat än just Blaufränkisch. Mina farhågor när det gäller rödingar från Österrike är att de har en förkärlek när det gäller redig fathantering. Pang på rödbetan liksom...nya välrostade fat...men kvällens vin visar upp en helt annan sida...
Här gäller Nya Världen-Pinot-känsla i doften...röda läckra bär och fin fathantering som ger ett stråk av mocca. En viss spritighet kan tyvärr antydas. Tyvärr är smaken inte lika trevlig...klockrena syror förvisso...men grön frukt och lite härskna tanniner. Dessutom väl eldig för mig. Ingen balans för tillfället. Kan utvecklas, men inte till några stordåd. Prislappen är löjlig (220 DKK) sett till vad vi har i glaset. Inga fler köp planeras...
Dag två är det tyvärr ingen förbättring. Liten förändring dock...mer italienskt stuk, men även redigt mycket grönare stuk...cab-gräsigt och cab-bleckigt. Som synes inte riktigt vad man är ute efter.
(vs2400 2009-08-20 Hemma)
  2002 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Oj, oj, oj, exakt precis som man vill ha en klassisk Riesling. Inga övertramp, inga rivningar, utan prestation på toppnivå...till och med världsklass. Så gott är faktiskt CFE av årgång 2002. Doften ger vibbar om klass, men det rör sig om antydningar och inga semaforer. Här smyger Trimbach fram sin klass...men väl i munnen tar däremot CFE för sig utan den minsta blygsamhet...syror i topp...lätthet...elegans...torrt...knivskarpt...härlig mineral beska (blodgrape)...och vilken längd och balans...kvalitet ut i minsta lilla detalj.
Det ryktas om lite TCA-problem i källaren, men kvällens 02:a uppvisar inget annat än pur renhet och är en spabehandlign för gommen!!
(vs2400 2009-08-20 Hemma)
  2007 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Syror, syror, syror...precis som det ska vara när man har Chenin Blanc i glaset. Exakt så här vill jag att en Vouvray ska te sig...oerhört elegant, oerhört torr, oerhörd potential...
När det dessutom är mästarna på Huet som levererar godsakerna blir det ganska svårslaget. För att än mer poängtera potentialen anses 2007 vara en ganska häftig årgång utmed Loire.
Över till vinet...lite citrus, redigt med krita, lite honung och en och annan limeklyfta. Fräscht. Syrorna är mer eller mindre oslagbara...helt torrt, viss tyngd, bra längd och redan nu förvånansvärt balanserat. Riktigt gott. Liten varning dock...inget för de som lider av magkatarr.
(vs2400 2009-08-18 Hemma)
  2008 - Claudy Clavien - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Pur ung Syrah (2008 helt utan fat)...blåbär och björnbär...tunga dofter...bara primära sådana...ungdomlighet...påminner inte så lite om ung Grenache...återigen har vi bra grejer i glaset från Valais i Schweiz. Kvällens lirare är Claudy Clavien från den lilla bergsbyn Miége. Ännu en i räckan som gör fantastiskt rena och knivskarpa viner. Och det oavsett om de är vita eller röda. Hög kvalitet rakt igenom.
Bra frukt och tryck, lite bläckighet/skön mineralbeska, bra syror, mjuka och fina tanniner och där den enda lilla plumpen är eldigheten. Den finns där och stör en aning, men det är bara en liten radanmärkning. Måste bara säga att jag är otroligt imponerad av de röda vinerna från Valais.
(vs2400 2009-08-15 Hemma)
  1999 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Cent Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Röd Chablis...var en beskrivning jag fick på en bra Bourgogne vid ett kurstillfälle. Och när syrorna klingar så här och munrensningen är så total är det ingen dum liknelse. Redigt gott!
Albert Morot har ett gäng 1er Cru kring Beaune och Cent Vignes är en av våra favoriter. Här finns lite mjuka fat, nyregnad lövskog, jordgubbar/hallon och en allmän ljuvlig pigghet. Syror, finstämd frukt och en enastående rensningsförmåga. Längden är inte dum den heller. Lätthet, fräschör, elegans och balans.
Vi njuter denna 99:a till gamla hederliga pannbiffar som piffats till med dragon och dijonsenap för att möta syrorna i Beaune-vinet.
(vs2400 2009-08-15 Hemma)
  2007 - Domaine de l'Ecu - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - Cuvée Classique
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Som att njuta av riktigt gott och kallt källvatten...läckert friskt, knastertorrt, mineraler i mängd, urbalanserat och vilken enorm rensning i avslutningen. Skitgott.
Men så har vi också ett vin från appellationens främste producent i glaset. Guy Bossard heter trollkarlen som ansvarar för domänen. Detta är den 'enkla' varianten, men det här är inte det minsta enkelt. Han gör även ett par häftiga terrorviner (Gneiss, Granite och Orthogneiss) som tyvärr inte finns att tillgå i vårt underutvecklade vinland.
Snacka om skaldjursvin, snacka om aptitretare...kan användas till ganska mycket...och naturligtvis är vinet helt naturligt. Men tack och lov svavlat en aning i samband med buteljering. 12% alkohol.
(vs2400 2009-08-14 Hemma)
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Första sniffen drar mig iväg till Barossa...precis som en Shiraz av ypperlig kvalitet...eftersom jag vet vad vi har i glaset är det otroligt överraskande att denna Sardinska ikon kan uppträda så här. Turriga är kanske Sardiniens absoluta topp-vin och man förväntar sig mer italienska toner. Turriga av modell 04 är ett lagringsprojekt av stora mått, återstående flaskor får ligga länge, länge innan nästa kork dras.

Efter första sniffen utvecklas vinet enbart positivt. Faten är hela tiden närvarande, men här finns också mint, mörk frukt, sötlakrits och en massa andra trevligheter att fördriva tiden med. Smaken är oerhört koncentererad, fina syror, enorm frukt, sköna tanniner och en imponerande längd. Struktur och ryggrad finns för långt ryggläge. Naturligtvis inte riktigt balanserat ännu...faten ni vet. Men de kommer att integreras likaså gäller det för fruktsötman. Till rådjurs-racksen blir vinet ypperligt. Sötman i vin och rådjur möter varandra förträffligt.
(vs2400 2009-08-14 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra balanserad Auslese. Sötman börjar vika ned sig till förmån för mer komplexitet. Vi hittar redigt med botrytis, knäckighet, tropisk frukt och citrus. Med tanke på Auslese-nivå samt Pfalz lyser mineralerna med sin frånvaro. Minges är en underskattad lirare som har svårt att nå ut med sina alster. Synd, med tanke på kvalitetsnivån. Detta är den sista av våra exemplar och de har hela tiden utvecklats till det bättre. Håller många år till. (vs2400 2009-08-14 Hemma)
  2005 - Antoine Arena - Patrimonio AOC - Carco
(France - Corse Info)
Visa mer information
  I kväll beger vi oss i väg till Korsika...åtminstone vinmässigt...vilket åter igen bevisar hur fantastiskt skönt det är med vin. Inga dyra flygbiljetter...ingen miljöpåverkan (tyvärr köpt på plats i Paris)...och så snabbt det går sedan...
Över till vinet. Producerat av Antoine Arena (naturlig vinmakare vars viner nästan endast går att få tag på i Paris) och gjort på Nielluccio (Sangiovese). Att vinet är framställt naturligt känns, men att vi har Sangiovese i glaset är desto mindre enkelt att förklara. Den naturliga biten gör sig påmind i form av ostbutiker och buljonger...friska syror och lättsam frukt...bra tanniner och ett utmärkt matvin...som vanligt alltså...drickbarheten i fokus!
Skojigt vin att dricka, men jag tycker nog att hans vita viner är mer intressanta och läckra.
(vs2400 2009-08-12 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning