Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1901 till 1920 av 2551
Vin
  2006 - Scarzello - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Så enkelt, men ändå så innerligt gott. Vin behöver inte vara krångligare än så här...rent, en elegant frukt, himmelska syror, trevligt röjande tanniner och allt detta kommer i ett välbalanserat paket. Ibland vill man bara ha ett enkelt italiensk rödtjut till söndagspastan och man blir så gudomligt glad när innehållet överträffar förväntningarna med tretton snäpp.

Jag besökte Scarzello i Barolo nu i våras och samtliga hans viner pekade i samma rikting. Det finns en klockren vision och filosofi i allt Federico Scarzello producerar. Man blir glad ända in i själen när man träffar på dessa hjältar. Som sagt vad är detta hans förhållandevis enkla Nebbiolo, men du får ändå en känsla av vad han vill med sitt vinframställande. Det är just renheten i frukten, de stiliga syror, de eleganta tanniner och ett välbalanserat bygge som är slutmålet. Och allt detta får vi i glaset. Klockren enkel Nebba!!

Dag 2 upplever vi Scarzello's skapelse på exakt samma sätt. Läskande och njutbart.
Till vår förvåning ser vi att det finns redigt med krafs kvar i flaskan. Bör dekanteras med andra ord.
(vs2400 2009-08-09 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Kluvna känslor. Kluvna intryck. Doften säger en sak, medan smaken tack och lov talar ett helt annat språk.
Boscarelli håller till i Montepulciano och deras Vino Nobile har alltid haft ett mycket gott rykt. Deras Vigna del Nocio är ren Sangiovese från ett enskilt läge - Vigna del Nocio. Så långt allt väl, men det är nu känslorna börjar svalla. Och det är doften som är allt annat än bekant...har aldrig känt något liknande...tänk er svavel som kontaminerat i faten...oljekälla...dieselpump...det doftar rent ut sagt för jävligt. Första tanken är att skiten inte går att dricka. Är på vippen att hälla ut sörjan...men vi väljer att hälla upp ett glas...snurrar och snurrar och en viss förbättring kan skönjas...vi smakar och PANG säger det...underbara syror, vibrerande kraft, finfin frukt och explosiva tanniner...kanongott! Vi inser att vi har ett häftigt vin i flaskan och beslutar oss för att spara den över natten.
Dag 2 dekanteras den tidigt. Fortfarande är doften allt annat än angenäm. Något skumt med flaskan måste det alltså vara.
Så länge vi undviker att dofta och enbart njuter via munnen är vinet inget annat än en klockren fullträff. Oerhört potent trots sina tio år. Fortfarande fullt av liv. Otrolig kraft och dessa fantastiska syror. Så jävla bra allt kunnat vara om bara doften levererat...
(vs2400 2009-08-08 Hemma)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Gott vin! Bra 'italienska' syror, mogen Douro-frukt och riviga tanniner. Precis i vår smak. Visst lurar faten i bakgrunden, men de tar aldrig över föreställningen. Tycker det är skönt när det rycker och river på rätt ställen. Innebär att det inte blir ointressant, utan man tvingas hela tiden vara på hugget för att parera sitt tyckande. Det här kan vi gott shoppa mer av, inget snack om att det finns utrymme för utveckling. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en briljant schweizisk uppvisning. Nu är det en Chasselas från Vaud som imponerar. Har man någon gång färdats utmed Genevesjön, går det inte att blunda för de fantastiska vingårdar som stupar brant ner mot vattenytan. Det är alltså här joddlarna har planterat sina Chasselas. Tyvärr är det endast ett fåtal odlare som låter jordmånen tala fullt ut genom sina viner. Allt som oftast är de fullständigt malolaktisk sönderbehandlade. Tack och lov finns det producenter som har vettet i behåll. Raymond Paccot i Féchy är en sådan hjälte. Han gör ett antal olika vingårdsviner, där de olika lägena verkligen kommer till tals. Hans Le Petit Clos är den som faller mig mest i smaken. Helt torr, lätt, frisk, ren, klockrena mjuka syror och en skön besk mineralavslutning. Balans är bara förnamnet. Stilfullt. Inget storslaget vin, utan bara ett under av friskhet och lätt elegans. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2000 - Enzo Boglietti - Barolo DOCG - Casa Nere
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nebbiolo-bacillen tar grepp på oss. Mer exakt är det Barolo-bacillen i form av Boglietti's Casa Nere som sätter tänderna i oss. Och är det så här underbart att bli angripen, kapitulerar vi mer än gärna. Satan vad gott det är med bra Nebbiolo. Boglietti är inte rädd för att använda fat, och är bara frukten av tillräckligt hög kvalitet går ekvationen ihop. Antingen dricker man dessa fatade Barolo tidigt eller så låter man de ligga till dess de fyller 10. Visst gör sig faten påminda, men här är de ruggigt elegant integrerade i helheten. Ibland blir faktiskt 1 plus 1 lite mer än 2.
Doften ger oss en uppvisning av elegans, Nebbiolo-typicitet, komplexitet, blommighet, exotiska kryddor...helt sanslöst skönt att sitta och drömma sig bort....I munnen har vi klockrena syror, ypperlig fyllighet, sköna tanniner och en trevlig längd. Även här spelar komplexitet och balans i samma lag. Ruggigt bra. Stor vinupplevelse.
(vs2400 2009-08-06 Hemma)
  2000 - Chateau Lamothe-Cissac - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Fy fan vilken tunn soppa. Grönt, spretigt, ogint...riktigt bedrövligt som synes. En skam för appellationen! Det här är andra flaskan som vi försöker oss på. Alla ska få en andra chans. Men nu ska skiten sågas.
Jag blir misstänksam redan när jag ser korken - pressad kork. Och min misstänksamhet besannas...skräp rakt igenom. Puckat av mig att gå på detta köp. 12-pack på Philipsons är sällan något att höja till skyarna. Tack och lov delades detta snedsprång med FV, men ändå...

Jag försöker verkligen leta efter något positivt, men det är faktiskt helt omöjligt. Fan vet om det går att göra sås på...
(vs2400 2009-08-05 Hemma)
  2002 - Michel Coutoux - Chassagne-Montrachet Premier Cru AOC - Morgeot
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Michel Coutoux har inga egna odlingar, utan kör Negociantsvängen. Känd även som ingift i släkten Niellon. Lever kanske inte riktigt upp till svärfadern Michel's mer knivskarpa viner.

I mitt tycke aningen för mycket frukt och fat. Beskan i slutet plockar ner helhetsintrycket ett par pinnar. Lite trist, med tanke på den ypperliga 2002-frukt som faktiskt finns i flaskan.
Doftmässigt känner jag mig hemma med både frukt och läcker fathantering, men det är i munnen vinet ska prestera. Och här tar faten överhand aningen för mycket. Tyvärr.
Vi saltbakar en piggvar (rätt temperatur i ugnen denna gång). Pepparot, smör och nypotatis kompletterar. Faten lägger in backen och försvinner mer eller mindre. Nu är det däremot en överväldigande gul fruktighet som tar över taktpinnen. Inte en endaste liten mineral att tugga på. För svulstigt för mig. Mer Carillon och Javillier till mig!
(vs2400 2009-08-05 Hemma)
  1999 - Guigal - Côte Rôtie AOC - Brune et Blonde
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Stiligt vin. Men kanske lite kraftlöst här och där. Som synes lite kluven inställning till detta negociant-vin från jätteproducenten Guigal. Ungefär hälften av all Côte Rôtie som buteljeras kommer i form av denna buteljering. Nog torr-fakta, nu över till innehållet.
Stilrent, klassiskt, elegant, lite livlöst, känns som det saknas något...just det, personlighet.
Inget snack om att drycken har kvalitet, men man känner också att potentialen är så oerhört mycket större. Synd att man inte vågar ta ut svängarna. Saknar terroir-känslan. Lite väl utslätat.
Kvarvarande flaskor får ligga 1-2 år.
(vs2400 2009-08-01 Hemma)
  2000 - Louis Carillon - Puligny-Montrachet Premier Cru AOC - Les Perrieres
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Elegans...struktur...finess...stringens...inte ett endaste fel att finna här inte. När Chardonnay kommer i en form som denna är det bara att kapitulera. Tyvärr är det allt för långt mellan de stora vita Bourgogne-upplevelserna, men när man dyker ned i ett vin som detta...då finns det inga ord som med rättvisa beskriver vinet.
Carillon är en av våra vita Bourgogne-favoriter (en annan är Patrick Javillier) och har till dags dato ALDRIG fallerat. Fantastiska viner på samtliga nivåer. Kvällen utropstecken är en 1er Cru Les Perrières från det svåra 2000. Men det finns som sagt vad inte några tveksamheter överhuvudtaget.
Färgen vibrerar i sin lyster. Lite gul, men inga ox-toner här inte. Doften är en kaskad av mineraler, nötter, citrus, blommor och en enastående briljant fathantering. Balansen är äckligt bra...syror, fyllighet, mineraler, längd, stramhet...allt sitter som det ska.Finns inte en endaste invändning. Stor upplevelse. Vi dricker vinet under till en lagom lagrad Gruyère. Lysande gott!
(vs2400 2009-07-31 Hemma)
  2008 - Agathe Bursin - Sylvaner - Alsace AOC - Eminence
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  2008 ser ut att bli en fantastisk årgång i Alsace. Detta är andra smakprovet (testat Rohrer's Riesling tidigare) och det finns en vibrerande glädje i 08:orna. Känns lite som de tyska 07:orna vi testat frekvent under året.
I glaset i kväll briljerar verkligen en av Alsace kommande stjärnor - Agathe Bursin. Fröken Bursin håller till i Westhalten och har på tok för lite vingårdar för att tillgodose alla som vill testa hennes viner. Här är en producent som säljer slut innan prylarna är i flaskorna. Ta till exempel kvällens Sylvaner som endast produceras i cirka 2-3000 flaskor årligen. Ett annat exempel är hennes Riesling Grand Cru Zinnkoepflé som det endast finns cirka 600 flaskor av. Inte lätt att få tag på dessa godbitar. Jag hade tur att Agathe precis hade buteljerat denna lysande Sylvaner när jag var på besök i våras.
Vad är det då som är så fantastiskt med hennes viner? Det lyser klass redan från det att man ser vinet i glaset. En fantastisk lyster som gör att man bara dras till glaset. Sedan är vinerna fullmatade med perfekt mogen frukt som balanseras upp av strama men otroligt vitala syror. Klockrent balanserade viner helt enkelt.
Ta denna Sylvaner Eminence som exempel...det är egentligen inget annat än en Grand Cru Zinnkoepflé...tyvärr man får ju inte buteljera Sylvaner som Grand Cru från detta läge...regler...skit sak samma när vinet skriker klass. Doften är full av mogen gul frukt, mineraler, citrus, solsken...I munnen möts man av en påtaglig sötma, klockrena syror, en läcker frukt och en längd som överraskar. Enda som talar för att vi har Sylvaner i glaset är en liten beska i slutet.
Sötman kan ställa till det, men vet man om det gäller det bara att ta höjd och servera något med lite sötma...varför inte en liten melonsoppa till förrätt.
(vs2400 2009-07-30 Hemma med grannar)
  2006 - Vins de Vienne - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Bra Syrah-vin. Korrekt i sin framtoning. Typisk köttighet, typisk bärighet. Inget att invända. Kanske ingen stor personlighet, men man får vad etiketten säger.
Bra syror, bra frukt, en liten bärig sötma, sköna tanniner och en hyfsad längd. Bra balanserad upplevelse.
(vs2400 2009-07-30 Hemma med grannar)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nja...lite väl mycket fat för tillfället. Känns väl stumt just nu. Resterande flaskor kommer vi inte att röra på minst ett år. Det finns kapacitet, men frukt och energi döljs av fat-täcket. Vi avvaktar ett år. (vs2400 2009-07-29 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Morey-Saint-Denis AOC - En la Rue du Verge - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Visst kan man lagra Perrot-Minot's sköna Bourgogner, men utfallet blir naturligtvis bättre om årgången är av det större slaget. Att 1999 räknas dit råder inget tvivel om. Struktur och ryggrad med välbyggd frukt. Så kan man sammanfatta 1999 i Bourgogne.
Kvällens glas innehåller ett byvin - Morey-St-Denis - och läget heter En la Rue du Verge. Grejen med detta vin är att vingården ligger granne med Grand Cru-lägena Clos de Tart och Clos des Lambrays. Om det känns ska jag låta vara osagt, men de En la Rue de Verge vin druckit innan har alltid levererat betydligt mer än prislappen. Här erbjuds vi dofter av de mer komplexa slaget...ostbutik, rostade pinjenötter, köttbuljong, skomakarbutik, regnig skogspromenad...som synes är det en redig fröjd för näsan.
Smakmässigt har vi pigga och vibrerande syror, fortfarande en fin frukt/fyllighet, trevligt inbjudande tanniner och en bra längd. Balansmässigt klockren uppenbarelse.
(vs2400 2009-07-27 Hemma)
  2002 - Prager - Grüner Veltliner - Zwerithaler - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Ibland kan Grüner Veltliner vara lite av en riskabel chansning, flera kan vara lite väl svullna och slappa, men knappast om etiketten bär namnet Prager. Och är det dessutom en av hans Smaragder garanteras man nästan alltid en stor upplevelse vid glaset. Denna 2002 är absolut inget undantag. Lysande från första stund tills dess att vi kramar de sista dropparna ur flaskan. I doften finns redigt mogen gul frukt, bra kryddighet, lite mineraler och en och annan vit blomma. Det finns klara likheter med en bra Franken-Silvaner (melon, gurkvatten), men med mer struktur och stramhet. Väl i munnen känns vinet stramt, uppstyrt, härlig struktur, bra syror, torrt, lite visköst, fin fyllighet och vibrerande. Fullständigt skriker klass. Längden går inte att gnälla på och balansen är som den ska vara i ett toppvin. Och vi har dessutom ett matvin av rang i glaset. (vs2400 2009-07-26 Hemma)
  2001 - Domaine Pierre Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Perfekt mognad! En Tradition som levererar på toppen av sin förmåga. Vi har gjort misstaget att låta Usseglio's Tradition ligga aningen för länge (våra 1998:or), men tack och lov går det att lära sig av sina misstag. De återstående 2001 kommer att avnjutas under det kommande året.
Klockrena CdP-dofter - solmogna röda bär, tobak, sötlakrits och garrigue - och likaledes klockrena CdP-smaker i form av snälla syror, varm sötmogen frukt, nedtuggade tanniner och en angenäm alkoholvärme. Lättdrucken som skam. Inget att invända - bara njut!!
(vs2400 2009-07-25 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Branco
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En urtrevlig portugisisk bekantskap. Tyvärr sista buteljen. Som brukligt gäller en skön blandning av ett gäng olika druvsorter. Och med Niepoorts ypperliga handlag i källaren är det svårt att misslyckas.
Vi bjuds på en mogen frukt av mestadels tropisk natur, till det en ruggigt proffsig fathantering. Tillsammans bildas ett suveränt balanserat vin där syrorna är lagom pigga, frukt- och vaniljsötman fyller på och en intressant fatbeska avslutar. Nästan otäckt proffsigt gjort. På gränsen till att bli opersonligt och ointressant, men bara på gränsen. Skulle överraska i en Bourgogneprovning.
(vs2400 2009-07-24 Hemma)
  2006 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - La Sagesse
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här gäller det att konsumera med hastighet. Osvavlat vin som verkligen bryts ned med fart. Underbar mörk frukt initialt som med tiden förbyts mot en lite unken defekt. När jag känner gåslever-toner i vinet, vet jag numera att nedbrytningen påbörjats och inte går att förhindra. Om man delar flaskan på 6 funkar det klockrent. Ska man däremot sitta och suga på innehållet över kvällen är det bara att glömma. (vs2400 2009-07-24 Hemma)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Vi testar favoriterna Aurora ännu en gång. Måste bara få bekräftat att 2006 av Barricadiero verkligen är det toppvin vi tar för givet...och det är det! Känns ännu mer vitalt och levande idag. Snacka om fartfylld färd. Känns som den barnsliga glädjen man känner i sista backen i Flumride. Löjlig jämförelse, men dessa droppar får oss att konstant dra på smilbanden. Sicket härligt vin...och naturligt sådant! Doften ger oss mörk frukt, lite choklad men framförallt en enorm spänstig upplevelse av naturligt vin...det är bara något som man inte kan ta på. Men inget snack om att glaset innehåller renheten från Marche. Lysande sprättande syror (rentav fantastiska), bra fyllighet, utmärkt fatbehandling, grymt fina tanniner och en energi som man nästan kan ta på. Man känner sig yngre för varje mun vi njuter. En intressant tanke vi för fram är att vinet INTE känns italienskt. Blint hade vi antagligen hamnat hos någon naturlig vinmakare i Frankrike och då långt söderut. Vi har ett gäng liggande, men det går att få plats med fler. (vs2400 2009-07-22 Hemma)
  2000 - Seppi Landmann - Riesling - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Vallee Noble
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En mogen Riesling Vendange Tardive. Seppi Landmann är producent och han håller till i Soultzmatt. 2000 klassades initialt som ett stort år, men har under senare tid fått ett mer korrekt bemötande. Vinerna från årgången har oftast lite väl mycket rundör och syrastrukturen håller inte riktigt måttet. Bra viner men kanske inte riktigt de storheter som kännarna trodde först.
Skit sak samma, för nu ska vi dricka VT till våra Creme Caramel. Doften ger oss hopp om storverk...botrytis, lime, karamelliserat socker och naturligtvis mängder med honung. Dofen lovar som sagt vad storverk...och smaken lever nästan upp till detta...lite mer sötma och vi hade kapitulerat fullständigt. Nu blir balansen aningen snedvriden och där syror och mineralbeska får lite väl stort utrymme. Bara lite mer sötma hade skickat oss ut i rymden.
När vi avslutar flaskan, efter det att den varit öppen i 5 dagar, känns vinet bra mycket mer harmoniskt.
(vs2400 2009-07-22 Hemma)
  2001 - Feudi di San Gregorio - Taurasi DOCG - Piano di Montevergine - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ett proffsigt kraftpaket med finess! Skitbra vin. Vi testar det blint och jag är ute och cyklar förutom att jag spikar Italien, vilket inte är svårt med vinets syror i åtanke.
Färgen är kompakt tät med en blåröd ton som pekar på viss ungdom. I doften hittar vi torr choklad, fin fathantering, mycket mörka frukter, lite cab-känsla, mint och en modern framtoning. Smaken njuter av härliga syror, bra fyllighet med mogen frukt, rediga tanniner och en viss beska. Bra balanserat vin som inte kommer att må dåligt av lite bra käk. I efterhand borde man fokuserat mer på de lite 'torra' tanninerna. Och man måste försöka se utanför boxen. Jag trodde att vi befann oss i Toscana och mer bestämt i Maremma-trakten. Återigen är det de torra tanninerna som pekar ännu längre söderut. Aglianico är förbannat gott.
(vs2400 2009-07-19 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning