Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1921 till 1940 av 2551
Vin
  1997 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Blint. Inget snack om att vi återigen har en italienare i glaset. Transparent, ljusröd med klara mognadstoner. Doften är återhållsam och aningen oförlöst. Visst hittar vi lite ljusa bär, mognadstoner som känns Pinot Noir-aktiga men doften är svår att jobba fram. Smaken domineras av syror och tanniner. Återigen känns de torra, men absolut inte bittra. Även här är det mellanpartiet som sviktar. Man kan känna att det finns något som inte riktigt vaknat till. Tror att det finns en positiv framtid. Jag hamnar i Piemonte, men återigen känns det svajigt från min sida. Ännu en Aglianico avtäcks. Satan!! Skit sak samma. Vi har alltså en legendarisk Radici Riserva 1997 i glaset. Tror som sagt vad att vinet kommer att väckas till liv om 5-10 år...Vi får se. (vs2400 2009-07-19 Hemma med FV)
  2006 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Sydfransk glädje fullständigt bubblar ur glaset. Fantastiskt att man kan bli så här glad bara man doppar näsan i ett vinglas...Och att vi befinner oss i Sydfrankrike råder inget tvivel om, och att vi har redigt med Grenache är det heller inget tvivel om. Eftersom vi provar helt blint tror jag ändå att vi befinner oss i CdP-land och det stämmer tack och lov. Tror dock att det är en 2007, men det beror på den sanslösa fruktattacken man får i doften. Smaken däremot är snarare torr än söt, en viss sälta letar sig fram, lite skön bittermandel, kraftfullt uttryck men med en bitter tvist på slutet. Skitgott. Malört och Fernetbranca är en bra slutkläm. Jag diggar skarpt! (vs2400 2009-07-19 Hemma med FV)
  2007 - Guy Wach - Sylvaner - Alsace AOC - Duttenberg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Skön Sylvaner från kullarna runt Andlau. Guy Wach har tillgång till ett gäng trevliga vinberg kring denna lilla medeltida pärla. Duttenberg tillägnas hans kära Sylvaner och här erbjuds ett vin i traditionell Alsace-stil. Hyfsade syror, bra mineralbeska och lite lagom längd. Inget stort vin, men ändå viss personlighet. (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2005 - François Cotat - Sancerre AOC - Les Monts Damnés
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Krita i mängd. Röksignaler. Så här doftar inget annat än viner från kritbältet genom Europa (Champagne - Sancerre - Chablis - Franken). Just i detta fallet befinner vi oss i Chavignol i närheten av Sancerre. Och självklart ligger en Sauvignon Blanc och lurar i glaset, men så långt ifrån nässlor, fläder och krusbär man kan komma.
Stramt, elegant, klassiskt, rent och sylvasst. Sanslöst gott.
François Cotat är en av kusinerna Cotat (den andre är Pascal) som gör unika viner i helt egen stil.
Denna 05:a känns oförlöst, har ett långt och spännande liv framför sig.
Enorm spänst i syrorna. Spritter och sprallar åt alla håll. Dynamiskt.
(vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2002 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Kappelweg de Rorschwihr
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Rolly Gassmann står för viner som oftast kommer med restsötma. Denna Riesling från 2002 är inget undantag. Honung, mineraler, citrus och visst inslag av botrytis. Det känns spontant att det verkligen är en Rolly vi får oss serverat. Syrorna ser till att sötman håller sig på mattan. Bra balans och fin harmoni. Längden kunde vara aningen bättre. Vet man bara om att restsötman finns är det inga problem att fixa en schysst måltid. (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  1995 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Kvällens riktiga bomb. Urtypisk med lysande druvkaraktär. Och dessutom med redig terroir!! Fantastiskt från första doft till sista dropp. Alla runt bordet är lika överraskade...att en schweizare kan vara SÅ bra!! Och ta då i beaktning att året (1995) inte är en höjdare och Crittin inte är regionens bästa producent. Men här får de tuffa franska Rhônarna stryka på foten. Vi snackar chark...vi hittar mogenhet...vi finner rökighet...vi letar fram redigt med burdus kraft. Satan vad gott och satan vad sanslöst bra. Smaken är kaxigheten själv med stringenta syror, fin frukt, enorm kraft och läckra tanniner. Skogstokigt bra helt enkelt. (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2005 - Turasan - Kalecik Karasi
(Turkey - Turkey Info)
Visa mer information
  Skamligt äckligt och rysligt dåligt vin. Sällan man drar till så taskigt omdöme, men här är det berättigat! Sumpigt blomvatten, dyig sjöbotten...vill ni höra mer skräp??? Tyvärr vill jag inte lägga mer tid på detta, men lite mer kring smaken...snipig, grön, tunn...nu är det stopp! (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2000 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée de Lopy
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Kvällens söting på den röda sidan. Att vi lämnat norra Rhône och begett oss ett gäng mil söderut råder inget tvivel om. Lite buljong, lite rustik mogenhet, lite ostbutik, lite lakrits...ganska komplext som synes. Smakbilden uppvisar ett brett register där syrorna fortfarande levererar hyfsat, sötman är påtaglig, frukten fyller upp bra samt tanniner som lever nu och ett par år till. Bra tryck.
Cuvée Lopy görs på gamla stockar och det är mestadels Grenach vi njuter av. Sang des Cailloux gör en väldigt sällan besviken...och absolut inte i kväll.
(vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC - La Guiraude
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Härligt elegant och faktiskt riktigt slankt. Klockrena syror, bra frukt, fortfarande bra tanniner och ett fortsatt långt liv framför sig. Kvarvarande flaskor får nog ligga ett par år. (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Riktigt elegant avslutning på kvällen. Chabanons CdP-skugga där Grenache naturligtvis dominerar. Lätt röd färg som bjuder upp en urtypisk sydfransk doftsymfoni. Grenache visar framfötterna i smaken och bjuder på elegans, lätthet med en fin påstruken sötma. Fint vin som lyser klass. Ska bli intressant att följa upp med lite 2005. (vs2400 2009-07-18 Hemma med FV)
  nv - Nusserhof - Heinrich Mayr - Vino da Tavola VdT - Tyroldego
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Ett bio-vin från de nordliga delarna av Italien. Och i glaset hittar vi en Teroldego (vilket man inte får buteljera under DOC-lagarna i Trentino så därför blir det en VdT), unikt i Trentino. Nusserhof har kört biologiskt ett gäng år och detta är ett av deras minst spridda viner.
Här snackar vi rena sur-körsbär...och pur frukt...syror finns det gott om...skriker efter en tomatsås...matvin. Värt pengarna (170 DKR)? Faktiskt inte. Intressant men inte något vi jagar benen efter oss.
(vs2400 2009-07-17 Hemma)
  2004 - Cantina San Michele - Trentino DOC
(Italia - Trentino Info)
Visa mer information
  Bra utvecklingskurva. Har hänt mycket på ett år. Mer cab, mer mint ja helt enkelt mer typisk Bdx-blandning. Men vi är alltså i norra Italien. Riktigt trevligt och drickbart. Inget stort vin, men bra grejer som verkligen tagit vara på den fina årgången. Doften lurar iväg oss till Frankrike, men smaken (syror, lite tanig frukt och hyfsade tanniner) fullständigt skriker Italien. Det är inte Maremmas värme utan mer Alpernas svalka som format vinet. Trentino funkar bättre än man tror. (vs2400 2009-07-16 Hemma)
  2007 - Domaine Lacroix-Vanel - Coteaux du Languedoc AOC - Pezenas - Fine Amor
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Applåderna hörs långt efter att flaskan är avslutad för kvällen (vi sparar en slatt till i morgon). Som vanligt när det gäller Lacroix-Vanel gäller ofatade viner (i de flesta fall) och dessutom känns biodynamikens hjärtslag från butelj via glas till mun. Redigt gott som vi säger här i Blekinge.
Sydfranskt anslag i nosen och en häftig energi när vi väl njuter av vinet till en apelsin- och lavendelkryddad kycklinggryta. Piggt och följsamt. Skogstokigt lättdrucket och charmigt.
(vs2400 2009-07-14 Hemma)
  2006 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône AOC - Les Arbousiers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Dags att dricka upp! För det är nu som denna hyfsat enkla CdR presterar som bäst. Det är Réméjeanne från Sabran som är mannen bakom kvällens dryck. Han har endast mark som ger viner i appellationerna Côtes du Rhone samt Côtes du Rhone Village. Men nu gör det inte speciellt mycket när han svingar sitt trollspö i källaren, för ut kommer viner som blint skulle klassas som klart bättre om möjligheten funnits. Arbousiers är en av hans enklaste CdR, men sett till prislappen får man löjligt mycket mer. Oerhört fin frukt, spänst, sydfransk charm och en drickbarhet som är briljant. Varför då dricka nu undrar ni? Jo, för vi sparar en halvflaska några dagar och det som då återstår är inte lika charmant. Mest spretig alkohol som gör att vinet går från drickbart till svårdrucket. Alltså, drick upp! (vs2400 2009-07-12 Hemma)
  2007 - Conterno Fantino - Langhe Nebbiolo DOC - Ginestrino
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Hyfsat trevligt är en bra sammanfatnning för dessa lätta och pigga, men ack så vassa, Nebbiolo-viner. I Conterno Fantino variant finns vad man kan begära av en enkel Nebba - friskhet, lätthet, bitande tanniner och hyfsad kraft för att överleva sommaren. Ett störande momentet är en parfymerad ton i doften som övergår i lite påklistrad jolmighet i smaken. Småskavanker, men ändå. Sammanfattningsvis - hyfsat vin. Varken mer eller mindre. (vs2400 2009-07-11 Sverker)
  1995 - Moulin Touchais - Coteaux du Layon AOC
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Blint. Vått ylle, lite marsipan, lite unket, gråpäron...att det är en Chenin Blanc från Loire råder inget tvivel om. Och att det antagligen är en Moulin Touchais med hyfsad ålder kommer vi också fram till relativt snart. Och då utan att ens ha smakat på vinet...när vi väl gär det möts vi att typisk kaxiga Chenin Blanc-syror, en liten sötma och en hyfsad längd. Ingen stor botrytiserad upplevelse, utan en helt ok Loire-resa från en trotjänare som Moulin Touchais. (vs2400 2009-07-11 Sverker)
  2007 - Hermann Dönnhoff - Riesling - Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Ett riktigt sommarvin. Rent, piggt, 'enkelt', knastertorrt och så är det en tysk Riesling. Dönnhoffs instegs-Riesling och årgång 2007 ger otroligt mycket vin för slantarna. Kanske en av de bästa 'enkla' Rieslingarna som passerat mina läppar...Ännu ett kvalitetstecken är att det finns gott om vin-sten i flaskan. Sommarvin! (vs2400 2009-07-10 Hemma)
  2002 - The Willows Vineyard - Cabernet Sauvignon
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Willows är en liten familjeegendom som ligger i Barossa. Deras viner har en strykande åtgång. Hinner knappt buteljeras innan prylarna säljs. Framförallt är det deras vingårds-Shiraz - Bonesetter - som eftertraktas. Men även denna rena Cabernet Sauvignon har ett gott rykte i hemlandet. Och att vi har en Cab i glaset råder ingen som helst tvekan om. Cassis, mint, eukalyptus och ceder väller fram över glaskanten. Inte direkt aristokratiskt kanske, utan mer rättfram mogen frukt. Det finns gott om muskler i form av häftig fruktig fyllighet, hyfsade syror och trevliga tanniner. Gott att dricka för sig, men fixar inte riktigt det som serveras för kvällen - grillad ryggbiff. Förvånar oss bägge eftersom en aussie brukar älska dessa köttbitar. Bra vin som växer ordentligt. Sista glaset är allra bäst - typiskt. (vs2400 2009-07-10 Hemma)
  2000 - Colpetrone - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Nu ska vi se om tanninmonstret från Montefalco förvandlats till en snäll och behaglig varelse...Vi befinner oss i Umbrien, i den lilla byn Montefalco som ligger strax söder om Perugia. På kullarna runt Montefalco odlas Sagrantino, som numera vinifieras av ett 70-tal producenter. Kännetecknande för Sagrantino är tanninerna, och enligt analyser finns det bra mycket mer tanniner i denna sort än i Nebbiolo...och då vet vi om att vi snackar tanniner. Còlpetrone är en av de mer modernistiska adresserna i appellationen och det märks i form av massiv frukt och lite intorkade fat. Men vi tar det från början...färgen är fortfarande imponerande tät och redigt röd...doften erbjuder mogen mörk frukt som börjar närma sig det torkade laget, även en viss intorkad fatkänsla infinner sig, klara mognadstoner, värme och tyngd...rakt upp och ned erbjuder smaken oss en markant fyllighet, värme, tyngd och en redig tanninmatta...här behövs föda för att lyfta...och till en pasta med tomatsås och oreganofyllda pannbiffar får Sagrantino sin möjlighet att briljera...syrorna återvänder, frukten återvänder, tanninerna består men är helt plötsligt charmerande...italienare kommer helt och klart till sin rätt när det finns mat på bordet. Vi försöker att avsluta flaskan efter maten, men det är inte det enklaste...återigen kommer tyngd, tanniner och lite besk fathantering och stör. Matvin med andra ord. (vs2400 2009-07-09 Hemma)
  2007 - Baricci - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Baricci lever i skuggan av de stora lirarna i Montalcino. Låt oss hoppas att han fortsätter med det och att familjen verkligen trivs med det. För här är det traditionella viner som gäller och jag är skitglad att det fortfarande finns egendommar som Baricci. Inget bling så långt ögat når, och det märks när man skickar i sig denna rena Sangiovese från Montalcinos kullar.
Doften är så där blommig som bara en pur ung Sangiovese kan vara, nästan lite parfymerad. Sedan gäller naturligtvis redigt mogna röda bär, och det är självklart körsbären som tronar överst. Smaken bjuder på klockrena italienska syror, trevlig frukt och bra tanniner. Drickbart vin från en bra årgång, är en korrekt sammanfattning. Och ett genomtraditionellt sådant!!
(vs2400 2009-07-07 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning