Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1941 till 1960 av 2551
Vin
  2005 - Domaine Loew - Riesling - Alsace AOC - Muschelkalck
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Återigen står mineralerna i centrum. Det känns som att hela helgen gått i mineralernas tecken. Personligen tycker jag att de ska få briljera när man har vitt i glaset. Nu är det en Riesling från en liten domän i norra Alsace. Etienne Loew står för kvällens underhållning och hans Muschelkalck presterar sitt hittills absolut mest bestämda uppträdande. Rent, personligt, elegant och så där lagom honungstyket som mången Alsace-Riesling oftast kan bli med ett par år på nacken. Redigt goa grejer. (vs2400 2009-07-05 Hemma)
  2001 - Domaine aux Moines - Savennières - Roche aux Moines AOC
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Beska droppar...nja, men beska mineraler i form av Chenin Blanc från Savennières. Och här gäller INGET annat än terroir. Ljuvlig terroir. Färgen ger hintar om enorm koncentration, doften fullkomligt skriker mandel (lite botrytis), lite mogna äpplen, grapefrukt, gråpäron och en enorm ansamling beska (men rena) stenar. Satan vad glad jag blir. Mer sådant här. Inget enkelt vin att gå igång på, men har man en gång varit i närheten - och diggat - vill man tillbaka...snacka om drog...
Syror inbäddade i en viskös oljig mineralmatta. En längd som man kommer känna av i morgon bitti. En fräck komplexitet som fortfarande har svårt att bestämma färdriktning. Och återigen dessa mineraler. Denna pyttelilla appellation levererarar antagligen mer mineraler än samtliga Sveriges stenbrott. Gud, vad gott...
(vs2400 2009-07-03 Hemma)
  2006 - Soalheiro - Vinho Verde DO - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Om Savennières bjuder på oljga beska mineraler drar denna sköna Vinho Verde till med hårda, torra, lite salta men ack så häftiga mineraler. Det riktigt knastrar mellan tänderna och suget efter grillade skaldjur blir med ens STORT. Vi har nu druckit den ett gäng gånger och resultatet är inte exakt det samma upplevelsemässigt, men häftighetsmässigt är exakt lika nöjda denna gång. Mineralerna är mer framträdande än tidigare och något säger mig att kvarvarande flaskor kommer att erbjuda än mer knaster... (vs2400 2009-07-03 Hemma)
  2004 - Renato Ratti - Barolo DOCG - Marcenasco
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Schysst bas-Barolo. Faktiskt bra mycket bättre än bara schysst.
Ratti håller till i den pyttelilla byn Annunziata strax nedanför den mer kända byn La Morra. Ratti är en ganska stor lirare (c:a 300 000 flaskor årligen). Det här är hans bas-Barolo och som sådan en klockren inkörsport till hans häftigare varianter. Vi bjuds på härliga blommiga dofter, vidare gäller en bärighet som lyfter redigt högt och smaken bjuder upp med fina syror, härliga 2004-frukter samt tanniner som nafsar precis som jag vill att de ska göra. Invändningar...efter att vinet tempererats lite väl mycket dyker det upp malo-toner som jag inte diggar. Låt inte temperaturen krypa över 18 grader. Drickbart redan nu och med en utvecklingspotential på 3-5 år.
(vs2400 2009-07-02 Hemma)
  1996 - Joh. Jos. Prüm - Graacher Himmelreich - Riesling - Auslese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Låt detta vin aldrig ta slut!! Men dessa fantastiska droppar har alltid en förmåga att snabbt försvinna. Vilken underbar läskande storslagen upplevelse. Trots att denna Auslese är från 1996 är vinet fortfarande spänstigt, piggt och knôkad med energi. Imponerar hela vägen från doft till smak. Inga luckor under färden här inte.
Doften erbjuder mineraler, dill, citrus, saltgurka...med andra ord ett vin på väg mot mognad. Smaken däremot bryter mognadstanken...här är det stringenta syror, integrerad sötma (kommer naturligtvis av mognad), fortfarande lite sprits, ljuvligt låg alkohol och en längd och balans som är beundransvärd. Snacka om energitillskott! Kvalitet rakt igenom! Verkligen svårt att tro att det är en Auslese.
(vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  2008 - André Rohrer - Riesling - Alsace AOC - Stein
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En liten försmak av vad Alsace kan erbjuda av årgång 2008. Och visst verkar vädrets makter varit snälla på mot denna härliga del av Frankrike.
Familjen Rohrer håller till i Mittelbergheim - ligger vackert mellan Barr och Andlau. Mittelbergheim har en liten GC i form av Zotzenberg, som är mest känd för sina klockrena Sylvaners. Men ikväll gäller Riesling, dock inte från Zotzenberg, utan från en vingård vars namn är Stein. Pur ungdomlig i doften...citrus, blommor, nybuteljering, mineraler och en solig varm känsla. Smakmässigt är vinet torrt, men med en härlig fruktighet. Klockrena syror. Hyfsad längd. Återigen känns det att vinet är ungt och relativt nybuteljerat. Inget storslaget vin - inte meningen heller - utan en bra vägvisning hur 2008 är i Alsace. Lägg undan slantarna.
(vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  2007 - Quinta de Saes - Dão DO - Reserva
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Urtrevlig överraskning. Testade 2006 tidigare i år och blev även då glatt överraskad. Men detta är ett par snäpp upp. Inget snack. En otrolig renhet präglar vinet från första stund. Sylvasst konstruerat med ett briljant resultat. Den mineralitet (stendamm, jord etc) finns fortfarande kvar, men dessa egenskaper håller sig i bakgrunden. I framkant ligger snarare snygga läckra fruktiga (vita) syror som är renheten själv. Slår mången Chablis med råge. Liten snygg fathantering som inte stör, utan förhöjer känslan av ypperlig kvalitet. Fantastiskt skoj att njuta av! (vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Snacka om rökare! Ingen överraskning för min fru och mig, men FV blir oerhört glatt överraskade över vilken enormt hög nivå vinet håller. Kvalitet rakt igenom i ytterligare ett vin! Bra kväll det här...Aurora är en bio-odlare från de böljande kullarna runt Offida i Marche. På plats ser man den häftiga nationalparken och Apenninernas högsta bergsmassiv - Gran Sasso. Vi har besökt Aurora och bemötandet är genuint älskvärdt. Sicka sköna gubbar. Vi kallar dom dvärgarna bland bergen.
Barricadiero är deras toppvin och naturligtvis utgår man från Marches toppdruva Montepulciano. I brygden tutar man i lite Merlot/CabSauv beroende på årgång. Resultatet blir oftast belönat med 3 rungande glas i Gambero Rosso. Vilket jag personligen skiter i, men jag blir varm i själen för dvärgarna bland bergen. Deras 2006 är en självklar vinnare. Enda tveksamheten hittar jag i doften, där choklad och reduktivitet (Montepulciano) trycker ner frukt och barriga fat. Smaken däremot ger ett lyckorus...underbart energikickande syror, ren frukt, nafsande tanniner och en längd som sitter i ett bra tag. För att vara såpass ungt imponerar dessutom balansen. Fantastiskt roligt att dvärgarna levererar!
(vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  2007 - Domaine la Barroche - Châteauneuf-du-Pape AOC - Terroir
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Min första Barroche. Äntligen ska jag få veta vad alla andra snackar om. Och vilka är bättre än FV att ta min Barroche-oskuld. Och visst blir man härligt imponerad. STOOR frukt, härliga toner av sötlakrits och yrande stenkross från Rhônes södra utmarker. Smaken är en fullständig chock...nästan övermäktig i sin värme och påtagliga sötma. Men det fantastiska är att det håller ihop. Inget spretar...alkoholen är integrerad...balansen hänger ihop och STORHETEN går inte av för hackor. Enda lilla betänksamheten är att det inte går att skicka i sig en halvflaska av den här imponerande drycken. Njut i små mängder till en Pecorino! (vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  2006 - Nicolas Joly - Savennières AOC - Les Vieux Clos
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Vi testar blint. Bara färgen ger vissa ledtrådar...doften förstärker...och smaken bekräftar...Färgen är uringul, doften skriker oxade röda mogna äpplen, nötter och mineraler. Smaken domineras fullständigt av syror, koncentration och viss mineralig oljighet. Allt detta sammantaget leder mig till Loire/Savennières/Nicolas Joly. Det visar sig vara korrekt. Skönt! (vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2002 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Blint. En uppvisning i balans och elegans. Allt från färg till smak skriker hög klass. Klockrent vin. Fantastiskt vin rent av.
Inget snack om att det är en högklassig Riesling i glaset. Fantastisk mineralig doft, komplext där inget sticker ut. Endast en enastående finstämd aristokratisk prestation från en mästarproducent. Men varifrån...jag hamnar i Tyskland och kan inte ta mig ur landet. Vinet är torrt, fantastiskt balanserat, en underbar mineralig frukt och med en längd som rensar och lever oerhört länge. Tyskland var det...kan det vara en Nahe från mästaren Dönnhoff...inte det nej...Alsace och Trimbach visar etiketten. Skit sak samma när vinet är så härligt fantastiskt underbart!!!
(vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2005 - Domaine Hubert de Montille - Saint-Romain AOC
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Blint. Om Trimbach's CFE är ett under av balans, visa detta glas på tok för många högklackade snedsteg. Konstaterar att vinet inte är min grej...åtminstone inte med den konkurrens som råder i provningen. Doften erbjuder fatiga och aprikosiga uppenbarelser som tyvärr leder mina tankar till Rhône och Viognier. Smaken borde fört mig någon annanstans...stickiga syror, beska fat och varm alkoholattack. Vi är alltså i Bourgogne och självklart är det Chardonnay i glaset. Helt ute och cyklar. Men speciellt gott är det inte...Går att rädda med lite ost eller med en smörstekt plattis. (vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2006 - Simon Maye - Païen
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  En överraskning från dess att korken far till dess att de sista dropparna konsumerats. Jag trodde att vinet skulle vara helt ofatat, men se lite fatat är det allt. Men en riktigt fin hantering. Och vilken koncentration på frukten...vilken kraft och finess...riktigt fina syror och vilka blommiga och fänkåliga dofter vi får på köpet. Skitbra grejer helt enkelt. Stor applåd till mästarna Maye från Valais.
Druvsorten Païen är densamma som Heida lite längre österut i Valais. I Frankrike går den under namnet Savagnin och är Juras gröna guld. Helt annorlunda hantering mellan Jura-snubbarna och bröderna Maye. Detta exemplar är mer likt en kryddig Roussanne från någon av Rhônedalens storheter.
(vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2006 - Domaine du Pegau - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Réservée
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Blint. Inte min kväll det här inte. Och inte detta vinets heller visar det sig. Doftmässigt hittar jag lite svarta vinbär och ett hopkok av lite annat. Svårdefinierat är bara tilltalsnamnet. Smaken förvirrar mig ännu mer...inte någon riktig riktning...spretar och framförallt känns vinet råstängt. Slutet som en nyfiskad mussla. F&V avtäcker flaskan och min förvåning är monumental. Vinet är ju hyllat som skam från när och fjärran. F&V tycker också att detta är en av-flaska som inte alls lever upp till deras höga förväntningar. (vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2004 - Baricci - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vin i min smak. Ren Sangiovese som bjuder på röda varma frukter. Ingen tråkbeska här inte. Baricci är en liten - betoning på liten - producent som buteljerat egna viner under knappt tio år. Att hitta sådana här guldkorn värmer min själ våldsamt. Familjärt, traditionellt, bonnigt, klassikt och ljuvligt drickbara viner. Drickbarheten överraskar med en mogenhet som egentligen inte bör vara 2004. Men vem bryr sig...sparar nog ett par buteljer för att se vart de tar vägen. Oavsett är vinet redan nu en liten personlig favorit till den grillade biffen. 2004 lovar verkligen gott. (vs2400 2009-06-26 FinareVinare Falsterbo)
  2007 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Det här är bara löjligt gott! Ok, inte hans enklaste Riesling, men inte heller hans fräckaste. Vi ligger med andra ord någonstans mitt i lagom-land. Men vinet är inte det minsta lagom, utan det står ut på ett briljant sätt. Rysligt granna syror, fullfjädrad frukt, nästan helt torrt, redig längd och balanserad trots sin ungdom. Precis vad man vill ha i sin Riesling. Att ta ett glas till kvällssolen gör humöret på topp. Härligt med producenter som levererar på grymt hög nivå. Frukten känns mer integrerad, vilket lyfter syrorna på ett tilltalande sätt. Mer sånt här i sommar!! (vs2400 2009-06-25 Hemma)
  2005 - Zamberlani - Merlot - La Roca
(Suisse - Ticino/Tessin Info)
Visa mer information
  Vilken härlig överraskning. Vår första schweiziska Merlot sitter som ett skott i krysset. Fantastiskt roligt och knäckande trist att jag missade att resa runt i Ticino. Men nya chanser lär dyka upp. Jag kommer inte att missa nästa tillfälle...jag lovar!
Om producenten vet jag inget...vinet är köpt på Zürichs flygplats...så ingen bakgrundsinfo. Om vinet däremot är det bara positiva ordalag...läckra fina syror, fräsch ung frukt, trevliga tanniner, lagom alkohol, fin längd och trevlig balans trots sin ungdom.
Det här var vår första, men absolut inte sista Merlot från södra Schweiz!
(vs2400 2009-06-25 Hemma)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ögonblicklig förälskelse. Petite Arvine får mig på knä. Sanslöst läskande och gott. Detta är den andra flaskan på kort tid och det blir bara bättre och bättre. Lysande syror, lättsam frukt, lagom längd och finfin balans. Läskande som sagt! (vs2400 2009-06-20 Svante)
  2003 - JJ Christoffel Erben - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  För att vara en 2003 är denna Mosel ovanligt elegant. Kan bero på att vi har en av Ürzigs främsta producenters Riesling i flaskan. Vi befinner oss visserligen i grannbyn Erden, men kunskapen herr Erben besitter är oantastlig. Lätthet, fräschör, elegans, klockrena syror, viss viskositet och ett ypperligt vin till konjaksgravad lax och rökt ål. (vs2400 2009-06-20 Svante)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Vad häller vi i glasen till perfekt stekt rådjursadel, rådjursfilé och älgkalvfilé?? Syrah är ett alldeles utmärkt alternativ. Och i kväll låter vi två olika varianter från Crozes häxmästare Graillot stå för uppvisningen. Bägge är från toppåret 2001. Först ut är standardvarianten som uppvisar en mogen färg där kanten faktiskt visar aningen tegel. Doften skriker mogen Syrah. Lite saluhall, lite mörka bär och självklart lite brett. Smaken har fina syror, bra frukt och mogna tanniner. Den här rackaren levererar på sin topp. Ska drickas inom det närmsta året. Drick ur!! (vs2400 2009-06-20 Svante)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning