Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1961 till 1980 av 2551
Vin
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC - La Guiraude
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Andra vinet ut till viltfatet är Graillots toppvin La Guiraude. Görs bara vid bra årgångar och är helt enkelt de bästa faten som buteljeras separat. Skillnaden är påtaglig. Känns ungdomligare, mer tanniner, fortfarande aningen knutet. Framförallt är det doften som inte bjuder upp till dans. Men till maten drar La Guiraude förbi standardvarianten med råge. Resterande flaskor får ligga till sig både två och tre år. Skoj att det ligger några stycken och väntar... (vs2400 2009-06-20 Svante)
  2002 - Weingut Knipser - Steinbuckel - Laumersheimer Mandelberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Så lysande gott med hyfsat mogen Riesling. Vi testar denna GG (när vinet gjordes fanns inte begreppet) över 3 dagar och det håller ihop klockrent vid samtliga tillfällen. Mineraler, citrus med aningen honung, lite gröna vibbar och en underbart angenäm begynnande mognad. I munnen lever syror, integrerad frukt och mineralbeska sida vid sida och ger vinet en balanserad harmoni. Skitgott helt enkelt.
Knipser är en sköning som håller till i Pfalz och har en imponerande samlig viner på sitt samvete. Familjen är kanske mest känt för sina rödingar men inget snack om att de även levererar vita godingar i toppklass. Klockren adress i Pfalz!!
(vs2400 2009-06-20 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Chambolle-Musigny AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Aldrig fel med en Bourgogne. Oavsett om det är midsommar eller inte. Ok, vi bânkar inte oss denna lätta Chambolle till sillen, utan här gäller lite tyngre midsommarfisk.
Perrot-Minot var faktiskt den förste producenten vi besökte i Bourgogne när vi var där första gången. Efter en vecka i Alsace med deras modesta priser vart vi CHOCKADE över prisbilden bara ett 20-tal mil söderut.
Christophe hjälpte oss vänligt men bestämt in oss i Pinot-land. Efter ett par timmar i hans källare åkte vi därifrån bra många Francs fattigare, men med ett gäng sköna flaskor vi fortfarande njuter av.
Denna 99:a är från andra besöket och det är hans 'enkla' by-vin från Chambolle. Doften sjunger Bourgogne...torkade rosor, blöt skogspromenad om hösten och en ansenlig komplexitet. Tyvärr håller inte smaken samma sköna nivå. Frukten har vikit ned sig och det är framförallt syror som letar sig fram i gommen. Men en bourgogne ska ju inte drickas rakt upp och ned...den behöver lite motstånd...vad sägs om lite grillad tonfisk...och bearnaise...jo, tack utmärkt säger Chambolle. Levererar sina sista ryck och glädjer oss under hela måltiden. Så här ska svensk midsommar firas. Sol och Chambolle-Musigny!!
(vs2400 2009-06-19 Hemma)
  2004 - Nino Negri - Valtellina Superiore DOCG - Sassella - Le Tense
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Vanilj...vanilj...tanniner...vanilj...syror. Tyvärr är det vad vi konstaterar när vi skickar i oss denna förut så hyllade Le Tense Sassella från den mastodontlike Nino Negri i Lombardia. Ingen höjdare med andra ord.
När vi drack den senast - samma årgång - var det de malolaktiska förtecknen som dominerade. Inte heller då gjorde vi vågen. På tok för snällt och inställsamt. Dansbandsvin!!
(vs2400 2009-06-18 Hemma)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok rödtjut att plocka fram en blåsig och lite kulen sommardag. Värmer gott när inte solen vill göra sitt jobb. Vinet är korrekt, saftigt, inställsamt och med andra ord aningen opersonligt. Inget som sticker ut och inget som stör. Proffsigt jobb i vinkällaren, men återigen saknas det mer personliga anslaget. Återstående flaskor kommer att konsumeras innevarande år. (vs2400 2009-06-17 Hemma)
  2007 - Domaine Charvin - Côtes du Rhône AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Fyndvarning!! Glöm varning och koncentrera er på fynd. För det är inget annat än ett råfynd. Charvin gör inget annat än kompromisslösa och kaxiga viner. Om det sedan är hans CdP eller, som i detta fallet, hans 'enkla' Côtes du Rhône. Nu har vi en 07:a i glaset, och som vi nu alla känner till är årgången uppskriven och hyllad. Med all rätt ska sägas, för här är det rena mogna frukter, lite sötlakrits och charm i näsan. I munnen bjuds vi på läckra syror, en fantastisk frukt och urfina tanniner. Enda lilla anmärkningen hittar vi återigen vad det gäller alkoholen. Bränner till stundtals. Annars är det ett kanonvin till ett löjligt bra pris. (vs2400 2009-06-14 Hemma)
  2001 - Domaine Pierre Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  En CdP som de bör vara...mogen, men fortfarande med en liten fräschör som ger småkickar för varje liten klunk man dricker. Jag har ett kluvet förhållande till P Usseglio, orsaken är deras cuvée-hysteri. Domänen gör en Tradition (denna flaska) samt minst ett par prestige-varianter. Bra år funkar det alldeles utmärkt, men svajigare årgångar lider verkligen Tradition.
Åter till kvällens vin som dekanteras 3-4 timmar innan middagen. Till bords får CdP följe av lättstekta kalventrecôter som serveras med hemmagjord bearnaise. Hur gott som helst. Doftmässigt gäller mineraler, jordgubbar, lite garrigue, tobak och en allmän mogen komplexitet. Härligt helt enkelt. Smaken bjuder på pigga syror, sötmogen frukt och mjuka mogna tanniner. Att vi har en CdP från en bra årgång visar sig mer än tydligt. Rediga grejer.
(vs2400 2009-06-13 Hemma)
  2004 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Marsanne - Légende d'Autonne
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt vad jag vill ha...i små mängder funkar det, men på tok för sött och sliskigt. Här saknas fräschör! Väl mognad Marsanne från terasserade odlingar i Valais må vara hur exklusivt som helst, men när det inte håller måttet ska det ut!!
Det här går åt snabbt i alplandet, men med vetskapen om att de går igång på tok-malolaktiska vita överaskar det mig inte. Absolut inget fel på vinet, men inte min grej.
(vs2400 2009-06-13 Hemma)
  1999 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Ste Catherine
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Mmm...gott det här...riktigt gott.
Systrarna Faller bjuder upp till dans och till festen serveras deras Cuvée Ste Catherine som plockats på Grand Cru Schlossberg. Weinbach kan om dom bara vill. Ibland svajar det betänkligt, men denna butelj visar inte upp några svagheter. Här är det pur elegans med ett skön mineralbitter sväng på slutet. Annars är 1999 ett av de svårare åren i Alsace. Vissa har fått till det medan andra misslyckats kapitalt. Denna 99:a står upp bra mot tidens tand. Visst har det en redig mognad, men bara på ett positivt sätt. Ingen oxidation överhuvudtaget. Citrus, honung och mineraler i näsan. I munnen hittar vi tillräckliga syror (integrerade), fantastisk frukt/integrerad sötma och en mineralbeska som dominerar vinet. Sköna grejer.
(vs2400 2009-06-12 Hemma)
  2001 - Clos Triguedina - Cahors AOC - The New Black Wine
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Det svarta vinet från Cahors var ett begrepp för ett gäng år sedan. Numera är vinerna härifrån knappast svarta och inte heller mörkare i färgen än många andra koncentrerade monster. Kvällens vin är dock ett undantag, åtminstone enligt etiketten. Vinet kommer från en av kanonproducenterna i Cahors - Clos Triguedina. Och här gäller ett annorlunda tillvägagångsätt, man har nämligen låtit de nyplockade druvorna få sig en sväng i ugnen. Just det, upphettade för torkning under ett par timmar för att få till en redig koncentration. Lite som man gjorde förr i tiden, förutom att man då koncentrerade vinet genom att koka ihop det. Skit sak samma för annorlunda blir upplevelsen.
Doftmässigt hamnar vi blint i Roussillon snarare än Cahors. Att vi har Malbec i glaset går inte att gissa. Koncentrerade solvarma mörka frukter och dessutom en och annan intorkad druva - russin med andra ord. Man förväntar sig en alkoholstark kick i munnen, men återigen uppträder vinet helt annorlunda. En riktigt elegant smygare, där mognaden ger vinet en balanserad och mycket harmonisk framtoning. Syror, tanniner och fyllighet i samklang. Och till ett ankbröst sitter naturligtvis denna skapelse som en smäck!!
(vs2400 2009-06-12 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Mörk som vinternatten. Mängder med fat/choklad/kaffe i näsan. Syror i obalans, fatbeska, fruktsötma och rediga tanniner.
Så här kan en snabb sammanfattning av Brumonts Bouscassé Vieilles Vignes se ut. 2002 var nu inget lätt år att få till schyssta droppar. Katastrofalt på vissa håll i Europa, men faktiskt hyfsat här i franska Sud-Ouest. Både i Cahors och Madiran fick ett flertal producenter till det mer än ok.
Det här är absolut ingen katastrof, inte på långa vägar. Men vinet är inte i harmoni. Faten ligger fortfarande och stör, syror och sötma kolliderar på ett snurrigt sätt. Blir inte riktigt klok på innehållet. Och att det sedan funkar bättre att dricka rakt upp och ned och inte till mat...det är den kanske största överraskningen...inte ens till ett ankbröst spinner Tannat igång...
(vs2400 2009-06-12 Hemma)
  2008 - Overnoy et Houillon - Arbois-Pupillin AOC - Poulsard
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Inte ett uns svavel...transporterad hem från Pupillin under delvis tveksamma förhållanden...inte undra på att man tvivlar på om innehållet överlevt. Overnoy/Houillon håller till i Pupillin - löjligt liten by - som ligger en bit ovanför Arbois i Jura. Domänen anses bland franska biodynamiker som en klart lysande stjärna. Och vi kan bara hålla med. Det här är tredje buteljen av deras rena Poulsard som avnjutes. Den första vi drack var i Paris i våras, andra tillfället var på plats i Pupillin och nu här hemma i regnrusket.
Åter till kvällens nervösa flasköppnande...inga tecken på förfall. Utan här gäller samma rena fantastiskt lätta frukt som tidigare flaskor uppvisat. Fräschören är magisk. Förutom färg och tanniner skulle det lika gärna kunna vara ett vitt vin i glaset. Sanslöst läckert. Drick dessa underbara viner aningen kylda (12-14 grader).
(vs2400 2009-06-11 Hemma)
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - La Mailloche
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Det här är helt i min smak. Personligt, udda, kaxigt, friskt som en polarvind och fullständigt unikt. Tissot kör den naturliga principen i Jura, och dessutom sätter han terroir i fokus. Minst 4 terroir-viner på ren Chardonnay produceras årligen. När man väl testar vinerna mot varandra är det inget snack om att skillnaderna är påtagliga.
Min favorit, bland de mer normalt prissatta, är La Mailloche. Framförallt är det de ruggigt mineraldrivna syrorna som knäcker mina känslor. Att det dessutom kräver en genomtänkt måltid gör min själ än gladare. Syrorna och den närvarande flor-känslan ställer krav på vad som hamnar på fatet.
Nu är det inte bara syror, utan det ligger lite komplexa nötiga toner, lite torkad frukt och en läskande längd som imponerar.
Skitgott vin helt enkelt!
(vs2400 2009-06-10 Hemma)
  2000 - Louis Carillon - Puligny-Montrachet Premier Cru AOC - Les Champs Canet
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Oj, oj, oj vad gott. Men satan vad rädd jag blev när första glaset serverades. Knallgult...första tanken...oxiderad!!! Letar förtvivlat i doften efter tecken på detta....men kan snabbt konstatera att vi har en mogen, men korrekt Bourgogne i glaset. Och här händer det grejer...nötter, mineraler, redigt fullmatad frukt, lite smör, oerhört komplext och fantastiskt gott att dofta på. Smakmässigt bjuder Carillon på kraft, energi, klockrena och mineralspäckade syror, läcker komplex frukt och en enorm längd. Rungande applåder.
Carillon håller till i Puligny och får nog anses som en av byns mest framträdande producenter. 2000 är inget av deras större år, men med mognad får man ändå en känsla av vad domänen kan prestera. Sanslöst gott!
(vs2400 2009-06-09 Hisingen)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Här snackar vi syror. Stackars tänder...inte klokt vad kroppen får stå ut med...men belöningen i form av en Petite Arvine från Valais i Schweiz gör att man trots allt utsätter kropp och tänder för dessa sköna prövningar. Det här är charm i samspel mellan tropisk frukt och syror. Den här druvsorten har blivit en ny förälskelse sedan vistelsen i Valais. Schweizarna själva anser att man ska konsumera dessa vita varelser redigt unga. Inget att spara på. Min enda invändning mot detta är att syrorna antagligen skulle må ännu bättre om de fick en liten chans att integreras och lugna ner sig. Men det är småsaker i sammanhanget.
Benoît Dorsaz är en av många briljanta vinmakare i Valais!!
(vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  2008 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en Petite Arvine. Och ännu en fullträff. Om landslaget levererat i samma tempo som dessa vita schweizare hade vi lett vår kvalgrupp...Men nu skiter vi i fotbollen och fokuserar på ännu en briserande syrabomb...denna gång med aningen mer balans. Skälet är att vinet har aningen mer restsötma vilket faktiskt gör intrycket mer harmoniskt. Crittin är känd för sina Petite Arvine och det här bevisar varför. Så charmigt och förföriskt att man fullständigt kapitulerar. Lysande godis. (vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  2001 - La Massa - Chianti Classico DOCG - Giorgio Primo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ett kraftpaket med många sköna Bordeaux-attribut. Här snackar vi koncentration, men med stor finess. Att vi befinner oss i Chianti känns overkligt när man sätter tänderna i detta praktexemplar. Möjligtvis skulle man få för sig att dra till med Bolgheri som ett reservalternativ till Bordeaux. För det är i Frankrike man hamnar när man doftar och smakar. Det vimlar av ceder, mogen cassis, blyerts etc. Likadant resonerar man när vi smakar. Ljuvligt kaxiga tanniner, redigt med stram frukt, härliga inbjudande syror, allt paketerat på ett otroligt häftigt sätt. Det här är stora grejer. Skitgott helt enkelt. (vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  2007 - Sadie Family - Chenin Blanc - Palladius
(South Africa - Coastal Region - Swartland Info)
Visa mer information
  Inte ofta som man dricker vita sydafrikaner...men i flaskan döljer sig kanske landets absolut bästa vita vin. Vi snackar om Palladius från Sadie. Endast elva fat av denna årgång producerades. Det här är gott, riktigt gott. Otroligt välgjort och personligt vin. Finns inga skavanker någonstans. Läckra syror, finstämda fat, mogen frukt och en härlig längd. Balanserad upplevelse. (vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  2000 - Monchiero Carbone - Roero DOCG - Printi
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Så himla bra det kan bli om man har lite is i magen...En enkel nebba från Roero växer till en betydligt större spelare om man ger dessa ljuvliga Nebbiolos några år på rygg. Sanslös utväxling!!
Doften växer under hela kvällen. Ge vinet ett par timmar i karaff. Blommor, mörk frukt, lite söt lakrits, nagellack...ja, hela köret erbjuds på vid gavel. Även smaken hänger med med mogna och fina tanniner, klockrena syror och som vanligt en explosiv Nebbiolo-fyllighet. Sanslöst bra.
Monchiero Carbone håller till i Canale och detta är hans prestige-Roero. Man får inte full Barolo-utdelning, men det är inte långt borta...
(vs2400 2009-06-05 Hemma)
  2007 - BattenfeldSpanier - Riesling - Hohen-Sülzen S
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av denna enkla men förtjusande 07:a. Tyvärr inte lika klockren som vid tidigare tillfällen. Börjar tappa sin ungdomliga charm. Börjar kännas lite knuten och framförallt är det syrorna som krypit in under fruktsötman. Den extra lilla pirren infinner sig inte denna gång. Helt ok, men med vetskapen om tidigare kickar blir man trots allt lite besviken. (vs2400 2009-06-05 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning