Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1981 till 2000 av 2551
Vin
  2000 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schoenenbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Mogen Rieslingen sitter alltid rätt. I detta fall är det en Schoenenbourg från det, på förhand, hyllade året 2000. I efterhand har de flesta sansat sig och korrekt konstaterat att syrorna inte håller hela vägen fram. Mittnacht släpper sina Riesling med ett gäng gram restsötma. De behöver ett antal år innan allt smält samman till en schysst brygd. Kvällens vin uppvisar bränt socker, mogen blodgrape, skön mineralbeska och en hyfsad balanserad upplevelse. Återstående flaskor bör konsumeras inom det närmsta året. (vs2400 2009-05-30 Hemma)
  2007 - Domaine de Cristia - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Ungdomlig skönhet...fräschör...ung frukt...pigg...charm...livsfarligt inbjudande!
Så här kan en 07:a te sig om man är uppvuxen och fostrad i södra Rhône.
Det är bara att kapitulera för övermakten.
Cristia är en av otroligt många 'nya' (Barroche, Giraud etc) som lämnat kooperativ och bulkavlämningar bakom sig. Visst förekommer fortfarande bulk, men då för att se till att kvaliteten håller sig på acceptabel nivå.
För rättvisans skull ska dock avslöjas att de flesta av dess cuvée-jägare svajar betänkligt vid svagare årgångar (04 och 06). När solen gör sitt jobb går det nästan inte att misslyckas...göragott!!
(vs2400 2009-05-30 Hemma)
  1996 - Chateau de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Hur ska en åldrad (96:a) och bedagad skönhet (Beaucastel) stå sig mot en yngre och fruktigare kombatant. Vi jämför denna butelj mot en 07:a från Cristia och naturligtvis befinner vi oss i samma appellation. I rättvisans namn bör vi ge åldringen lite upprättelse eftersom 1996 inte är ett toppår, medan 2007 anses av många bedömare som ett av de absoluta toppåren. Och det visar sig ganska snabbt att Beaucastel borde lämnat wo mot ett sådant övermäktigt motstånd. Ingen chans oavsett om man går igång på mogna viner.
Den här flaskan befinner sig i klar utförsbacke - ingen frukt, väl häftiga syror coh tunna tanniner. I obalans helt enkelt. Borde ha konsumerats för 5-6 år sedan.
Eftersom vi provar innan vi färdigställer måltiden, justerar vi maten för att jaga fram lite frukt ur vinet. Vi lyckas faktiskt, men när tallrikarna åter är tomma är dödsryckningarna ett faktum. Vi sparar resten (drygt halva flaskan) till morgondagens pizza! Smaka på den - Beaucastel och söndagspizza...
(vs2400 2009-05-30 Hemma)
  2003 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Les Calades
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Det som möter i en i glaset är en solmogen jordgubbsbomb av sällan skådat slag. Första intrycket är sockrad jordgubbssaft på barnkalas. Och visst är sötman påtaglig, men det finns rediga grejer i bakgrunden som styr denna varma (2003) Pic Saint Loup i hamn.
Foulaquier blev en favorit under sommarresan 2005. Biodynamisk, proffs ut i fingerspetsarna, härliga viner och ett lysande trevligt bemötande.
Åter till vinet som naturligtvis lider en aning av 2003 våldsamma värme. Men Foulaquier får ihop resultatet oerhört mycket bättre än de flesta andra. Sötman finns där, men den är behagfullt inlindad i syror och grymt mogna tanniner.
(vs2400 2009-05-29 Hemma)
  2006 - Fratelli Revello - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Äntligen dags för lite uppdateringar. Visst har det druckits vin under månaden, men på resande fot blir det mer lösryckt än seriöst. Efter att ha provat x antal hundra vin ska det bli skönt att börja dricka vin igen.

Kvällens pava är införskaffad under resan. Och det är så här jag vill ha mina lätta nebbor. Stilren, elegant, läckra syror, varsam fathantering och en allmänt fin balans. Ofta snackar man om den italienska beskan/bitterheten/kärnigheten och det stämmer när det gäller industrivinerna. Småproducenterna skickar iväg det de inte vill kännas vid i bulk till vinindustrierna. Revello är en sådan smålirare. Boende i den lilla byn Annunziata i kommunen La Morra. Modernist, men i denna läckra nebba ger faten en angenäm krydda. Bra grejer.
(vs2400 2009-05-28 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Ännu en kandidat som kvalar in som skaldjursvin av klass. Tillsammans med Muscadet, Verdicchio, Alvarinho etc, funkar även rena ståliga schweiziska Chasselas klockrent. Och står det Raymond Paccot på etiketten är det inget tvivel om att vi har ett högklassigt vin i buteljen. Han håller till i Vaud som ligger utmed Genévesjön och odlingarna är äckligt branta och likaledes imponerande.
Chasselas är neutral. Det är dess signum. De flesta odlare i Vaud låter sina Chasselas genomgå en malolaktisk behandling som plockar bort syror och gör vinet mer eller mindre odrickbart (för mig). Men icke herr Paccot, här finns syror i toppform, en renhet som känns som ungdomens källa och en imponerande friskhet för ett sådant 'enkelt' vin. Chasselas funkar om rätt händer varit inblandade.
(vs2400 2009-05-22 Ligurien)
  2006 - J-R Germanier - Syrah - Cayas Réserve
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det här vinet anses som ett av Valais referensviner på Syrah. Personligen tror jag att det finns många många som passar min smak bättre. Germanier är nämligen en av dalens större producenteroch som sådan krävs det en lite mer kommersiell framtoning. Cayas är absolut inte svajigt, utan ett vin som lutar sig lite på Nya Världen-vibbar...lite fat, snälla tanniner och relativt ofarligt.
Vi dissikerar drycken och finner en tät blåröd vätska i glaset. Doften ger oss fat, mörk frukt, lite charkdisk och en redig dos vanilj. Smakmässigt ligger vi på den snälla Syrah-sidan med hyfsade syror, bra frukt, inlindade tanniner och en insmickrande attack. Kvarvarande flaskor kommer jag låta ligga 5-6 år för att låta det fjolliga lägga sig, och förhoppningsvis släppa fram terroirmonstret Valais!!
(vs2400 2009-05-22 Ligurien)
  2007 - JJ Christoffel Erben - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Piggelin...syror...friskheten själv...sommar...eftermiddagssol...Mosel...Riesling...ja, ni förstår hur bra livet kan te sig.
Fantastiskt gott att bara njuta rätt upp och ned. Inga behov för djuplodande analyser här inte. Ännu en tysk 2007 som imponerar storligen. Christoffel Erben och deras Erdener Treppchen Spätlese levererar storåd allt som oftast och naturligtvis även ett år som detta. Ljuvligt spänstigt gott!!
(vs2400 2009-05-01 Hemma)
  2005 - Antoine Arena - Vin de Table VdT
(France - France Info)
Visa mer information
  Bianco Gentile är inte namnet på en italiensk fotbollsspelare, utan det är en unik liten druvsort från Korsika. Antoine Arena är ett av öns absoluta toppnamn och kör naturligtvis biodynamiskt. Därav att kvällens häftiga vita uppenbarelse etiketteras VdT.
Blint skulle vi hamna någonstans utmed Rhône - vibbar av Marsanne/Rousanne/Viognier finns det gott om i glaset. Violpastillerna står som en strut ur glaset. Tyvärr lite väl malolaktiskt, och därmed baktungt, för att alla tummarna ska peka uppåt. Oavsett spännande med nya bekantskaper...
(vs2400 2009-05-01 Hemma)
  2000 - Domaine Berthet-Rayne - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Cadiac
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Mmmmm...och det är inte choklad kvällens historia ska handla om, utan här gäller en redigt härlig köttig CdP som står på menyn. Sicka goa grejer...komplext, gott, utmanande, murrigt och utmärkt gott!
Berthet-Rayne prestige-cuvée (jag går inte igång på cuvèer, men ibland så...) består till hälften av Grenache och till hälften av Mourvèdre. Det finns ett ställe i appellationen - Cadiac - och det är härifrån frukten är hämtad från.
Det roliga är att detta är 3:dje buteljen som konsumeras och vi har skickat i oss dessa med stor periodicitet. Ingen av dessa har liknat varandra. Unika upplevelser...1:an var på tok för fatad...2:an var mer sötfruktad och utmärkt till den kvällens måltid...3:an (kvällens godbit) bjuder upp till ostbutik, lakrits, garrigue, kraft och klockren 'terroir'. Naturligtvis faller vi pladask för denna utmärkta tidsstämpel.
(vs2400 2009-05-01 Hemma)
  2007 - L'Anglore - Vin de Table VdT - Cuvée des Traverses
(France - France Info)
Visa mer information
  Man blir inte det minsta förvånad över dessa pigga naturliga viner. De visar nästan alltid upp sig från sin allra bästa sida.
Kvällens busdricka kommer från L'Angore som har sin hemvist i någonstans i Rhône. Mannen bakom vinet är Eric Pfifferling som är hjärnan bakom ett stort flertal naturliga viner från södra Frankrike. Att dessa ursprungliga skapelser etiketteras som VdT blir också allt vanligare. Nu spelar etiketten mindre roll, eftersom det är innehållet i flaskan som för sin talan så otroligt väl.
Ingen filtrering, ingen klarning. Och det syns...grumligt och redigt med krafs trots att vi har en 07 (korken avslöjar årgången) i glaset. Doften bjuder på sedvanlig fransk ostbutik, nymosade jordgubbar och hallon och smaken bjuder på pigga energifulla syror och en drickvänlighet som inte går att beskriva. Underbart är kort brukar man säga och så snabbt som i kväll är det sällan vi skickar i oss en flaska. Sanslöst gott och drickvänligt.
(vs2400 2009-04-30 Hemma)
  2005 - Lucien Crochet - Sancerre AOC - La Chéne
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Nu vet vi hur en god nässelsoppa ska smaka. Naturligtvis har vi plockat de små spröda bladen själva. Tyvärr har vi även bränt en och annan fingertopp - läropengar...
Vad ska man då dricka till denna ljuvliga mjuka och finstämda soppa? Det självklara svaret är en Sauvignon Blanc och vi letar fram en enkel och finstämd Sancerre från Lucien Crochet. Snacka om klockren kombination. Vinet blir mer mineraligt, lite eleganta och mer balanserat. Gästerna går i spinn över denna vårliga lilla förrätt!!
(vs2400 2009-04-12 Hemma)
  2003 - Domaine Fontanel - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Prieuré
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Våra gäster har levererat en härlig hjortstek som marineras i 24 timmar. Hjorten steks i ugn på låg värme under två-tre timmar. Under tiden är det dags för skattjakt i vinkällaren efter passande viltvin. Jag bestämmer mig för en Côtes du Rousillon Villages från Domaine Fontanel i Tautavel. Det är firmans röda prestigevin - Prieurè - som kommer att följa hjorten ned i strupen. Prieuré är en blandning på Syrah, Grenache och Mourvèdre som legat ett gäng månader på fat. Årgången är det varma och besvärliga 2003. Fontanel lyckas tämja årgång och fathantering på ett riktigt föredömligt sätt. Vi vill ha ett kraftpaket och det är vad vi får. Vi vill ha lite mogen sötma och precis detta levereras med finess. Återigen blir vin och mat i kombination otroligt lyckosam. På egen hand står sig Prieuré dessutom riktigt bra. Otroligt tryck i smaken, men även hyfsade syror och inte alls en sönderbränd frukt som producerats på så många andra håll i Frankrike denna årgång. Riktigt imponerande hantverk. Priset?? 13 Euro på plats... (vs2400 2009-04-12 Hemma)
  2002 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Prestige
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Sud-Ouest...Cahors...Chateau du Cèdre...och domänens 3:dje vin...och ändå så läckert och bra!! På sin absoluta topp just nu...vänta inte!! På plats tar han cirka 10 Euro för denna mer eller mindre rena Malbec. Då levereras en brygd som fortfarande ter sig oerhörd ung ut i glaset...blå-röd och med en lyster och täthet som för tankarna till det 'legendariska' svarta vinet från Cahors. Etiketten säger 2002...det enda som säger 6-7 års ålder är krafset i flaskan. Doftmässigt är det mööörk frukt, dova tongångar (tänk basgångar i en tung Joy Division-låt), lite fat och en och annan minttablett. Smaken bjuder på bra syror, häftiga tanniner och en fyllighet som heter duga. Vi hittar lite väl mycket fat-beska för att vi ska köra vågen...Oavsett invändningen är Cèdre's lillebror riktigt bra, och när det prislappen avslöjas (10 Euro), ja då blir det vågen... (vs2400 2009-04-11 Hemma)
  2000 - Gravner - Venezia Giulia IGT - Ribolla Gialla
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ett av årets absolut mest häftigaste vinupplevelser...därmed inte sagt ett av årets bästa...I glaset hittar vi en Ribolla från nordöstra Italien och hantverkaren är Gravner...och det är inte kattpiss!!
Utseendemässigt ser det ut som ett redigt moget urinprov...nästan orangefärgat...första tanken är oxiderat, men se det är inte. Här gäller SKALKONTAKT av femte graden. Exakt hur många timmar vet jag inte, men här är ett vitt vin med klara rödvinskaraktärer i både doft och smak...tanniner finns det gott om kan jag lova. Otroligt speciellt och otroligt intressant och otroligt...gott men inte redigt gott. För att göra det än mer speciellt har Gravner låtit vinet lagras i ler-amforor...just det stora rackare som delvis grävts ned i backen. Vitt vin med skalkontakt som lagrats i amforor...tror ni att det är billigt...50 euro kostar kalaset och det är det ändå inte värt. Skoj att testa och att få uppleva, men inte shoppar vi på oss fler flaskor till det priset!! Åker då hellre till Jura och plockar på sig lite klassiska Arbois till en fjärdedel av priset.
(vs2400 2009-04-10 Hemma)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Nu börjar lagret av Brunello årgång 1997 att tryta...och det är nu de börjar visa upp sin fina klass. Det här är utan tvivel viner i toppnivå. De flesta producenter verkar att ha lyckats - nu snackar vi traditionalister och inga yviga barrique-tokar - trots all solmogen Sangiovese.
Lisini's bas-Brunello skiner i kapp med vårsolen...härliga toner av balsamico, klar mognadsdoft, värme och välintegrerad komplexitet. Smaken bjuder på underbar harmoni och balans...syror i topp, mogna inbjudande tanniner, lysande frukt/fyllighet och en längd som stannar kvar en skön stund i munnen. Storslaget till mat och står sig ypperligt på egen hand. Som sagt börjar lagret tryta...
(vs2400 2009-04-10 Hemma)
  2002 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ett vin med TRE ansikten. Ett innan, ett tillsammams med och ett efter maten...Konfunderande...absolut och inte blir vi klokare när vi diskuterar vinets beskaffenheter dagen efter...Ok, vi kör från begynnelsen. Gauby levererar viner i toppklass från den pyttelilla byn Calce i Roussillon. Här uppe bland kullarna har han plockat på sig ett antal hektar gamla odlingar med de typiska druvsorterna (Grenache, Carignan, Mourvèdre etc). Det är inte för inte han kallas kungen/kejsaren av Roussillon, för viner kan gubben prestera!!

Kvällens variant är hans mellan-röda som kommer i form av Vieilles Vignes. Året är det bekymmersamma 2002 som kommer att visa sig från både en god och en mindre skön sida.
Innan maten är det en typisk tuff Roussillonare som visar upp sig i glaset...biodynamisk ostaffär, mörk frukt, begynnande mognad, kaxig, uppkäftig, klockrena syror, härliga tanniner och en lång härlig eftersmak. Schyssta grejer. Till maten visar Gauby upp sig från sin absolut bästa sida...ceder, blyert, granbarr, elegans, syror, tanniner, helt enkelt alldeles fantastiskt underbart!! Vad vi äter...små läckra rostbiffar av lamm och en rosmaris-aioli som är urläcker!!
Efter maten viker vinet ned sig fullständigt...bara vaniljindränkta fat återstår efter ett par timmar i karaff. Året är som sagt vad 2002...frukt och kraft räcker inte till mer än ett par timmar. Om ni sitter på fler flaskor är det dags för sabrering.
(vs2400 2009-04-09 Hemma)
  2005 - Domaine Saladin - Côtes du Rhône Villages AOC - Haut Brissan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  En helt ok bekantskap. Inget att yvas över, utan en helt ok upplevelse...En bra Grenache helt enkelt...där Grenache-sötman verkligen tar tag i smaklökarna. Utveckling finns det utrymme för, men i dagsläget känns det lite väl strömlinjeformat och anonymt. Bra är det absolut, men det lilla extra saknas... (vs2400 2009-04-08 Hemma)
  2004 - Mazzei - Maremma Toscana IGT - Tenuta Belguardo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vi laddar inför vårens vintripp genom att njuta oss igenom en toscanare från Maremma. Det är nämligen hit (bland annat) som vi kommer att lockas av viner och Etrusker. På etiketten läser vi Tenuta Belguardo som ägs av Mazzei. I flaskan döljer sig redigt med Cabernet Sauvignon och en och annan klase Cabernet Franc. Och eftersom vi befinner oss i Maremma har man självklart givit vinet en rejäl period på fat. Och faten märks, men de dominerar absolut inte...utan här gäller kraftfulla Bdx-vibbar om än inte med elegansen som förtecken...ceder, svarta vinbär, stramhet, kraft...smakmässigt hittar vi de självklara italienska syrorna, finfin fyllighet och mogna och massiva tanniner. Längden är...just det, lång!! Stort och imponerande. Bdx-druvor men Toscana-vin! (vs2400 2009-04-04 Hemma)
  2004 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Det känns som det är i Nahe det nya tyska Riesling-riket byggs...skinande rena syror, gott om unga duktiga vintillverkare, gott om utomordentliga vinmarker och naturligtvis Riesling och inget annat i centrum. Kvällens gyllene droppar kommer från Schäfer-Fröhlich som har sin hemvist i Bockenau och det är också i nämnda by som läget Felseneck ligger. I familjen har det skett ett generationsskifte och det har i detta fall enbart fört gott med sig. Kvalitet och elegans i fokus.
Det känns underligt att skriva men faktum är att det numera tillhör ovanligheterna att kunna läsa både Spätlese och Trocken på samma etikett. De flesta har övergett Prädikats-vinerna när det gäller de torra Rieslingarna. Tror numera att även S-F har kastat prädikaten. Oavsett är vinet klockrent, gott, utmärkt, balanserat, elegant...behöver vi nämna att syrorna är knivskarpa men ändå utmärkt oljiga...Det mesta man behöver av en Riesling!!
(vs2400 2009-04-03 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning