Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2001 till 2020 av 2551
Vin
  2005 - Bruno Duchêne - Collioure AOC - La Pascole
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Personligt vin...att vi befinner oss i Roussillon råder inget tvivel om...hög andel Grenache...och naturligtvis biodynamiskt så det bara skriker om det!!
Doften säger mörk frukt, trevlig fransk ostbutik, lite köttbuljong och allmänt biodynamisk vintillverkning. När man smakar på drycken säger det smack i munnen...friskt som ett vårdopp, rediga och attraktiva tanniner, en frukt/fyllighet som står sig gott och en munkänsla som skriker biodynamiskt vin.
Kvällens producent heter Bruno Duchêne och kommer från den grymt vackra byn Banyuls-sur-Mer. Här finns ett gäng sköningar som verkligen utmanar vinetablissemanget på ett kaxigt och personligt sätt. Fortsätt så. Fler buteljer kommer att inhandlas under april. Besöker Paris och naturligtvis Cave Augè!!
(vs2400 2009-04-02 Hemma)
  2004 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Pinot Noir
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Lätt, torr, fräsch, somrig och lättdrucken. Se där, en Pinot för sommarens utekvällar. Puffeney håller till i Jura och faktiskt hittar man här riktigt lätta och trevliga Pinot Noir-viner. De kan upplevas som vresiga det första året, men ett par års väntan gör vinerna oerhört mycket mer välkomnande och läckra. Självklart kan man inte förvänta sig några storverk av ett vin som kostar 9 Euro, utan här gäller charm och fräschör. Och det levereras med råge av herr Puffeney. (vs2400 2009-04-02 Hemma)
  2006 - Quinta de Saes - Dão DO - Reserva
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  En mineralig vit portugis serveras till en ångande fisksoppa. Skoj att uppleva vilken enorm förvandling vinet genomgår när det serveras till mat...innan soppan är det rena mineralullen (sten, flinta, kalk) medan det till maten är en blommig och fruktig uppenbarelse. Två vitt skilda skepnader...Oavsett vilken variant vi dricker är det en klart godkänd vinupplevelse. Står helt klart på egna ben. Skoj med dessa egensinniga och kaxiga portugiser...Och inga fat i sikte... (vs2400 2009-03-29 Hemma)
  1998 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schoenenbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Det gör inte lite ont att skriva om detta...det är nämligen - och tyvärr - vår sista butelj av denna grymt bra tappning. Samtliga exemplar har visat sig från sin personliga sida och har dessutom visat upp en underbar varians i utvecklingen.
Vi har testat denna sköning under 3 kvällar och det finns absolut inga tendenser på nedbrytning.
Vi hittar lite dill, vi känner ganska mycket bränt socker, citrus, ylle, lite mineraler...som synes redigt komplext!! Syrorna finns kvar, sötman (som var begränsad i 98:orna) har utvecklats till en sköt viskös oljighet och längden är knäckande god. Störtskönt att lagring lönar sig. Ok att vinet inte faller alla i smaken - här gäller det att man går igång på det mer personliga anslaget...
(vs2400 2009-03-28 Hemma)
  2001 - Les Cailloux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Satan vad gott!! Fredagens CdP bjuder på en urcharmig färsk kompott av nyplockade och lättkrossade jordgubbar. Släng på lite sötlakrits och fräsch piptobak och ni greppar vad vi har för godsaker i glaset. Svårslaget lättdrucket. Vi tutade i oss en flaska i november och där hittade vi inga toner av garrigue/tobak, men dagens exemplar har redigt med härliga ålderstecken. Som sagt vad, satan vad gott!! (vs2400 2009-03-27 Hemma)
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pora - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En mogen Barbaresco från kooperativet i just Barbaresco. Kvällens vin är en Riserva från läget Pora. Och att vi har en åldrad Nebbiolo i glaset är solklart. Vi hittar snabbt nagellack, blommor, en skogspromenad i lätt regn och naturligtvis den obligatoriska näven av röda körsbär. Smaken erbjuder klockrena syror, lite tunn frukt och tanniner som biter, river och nafsar. Med andra ord en klockren Nebbiolo. Enda invändningen vi hittar är den lite tunna frukten, men det löser vi snabbt vid matbordet. En potatisgratäng med rökt rådjur lockar fram frukt, vilket gör vinet till en vinnare till maten. (vs2400 2009-03-27 Hemma)
  2004 - Nittnaus - Leithaberg - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  En absolut ren Blaufränkisch från dess hemtrakter i Burgenland. Det är en härlig bekantskap med klara italienska förtecken. Det italienska är framförallt lysande syror, en liten kärnighet och en trevlig fatbehandling.
Nittnaus är en av flera riktigt bra producenter som lyft Burgenland till helt nya nivåer. Här går att hitta viner i klockren österrikisk toppklass. Och snackar vi Österrike-toppen snackar vi samtidigt riktigt hög Europa-nivå. Så bra har dessa röda skapelser faktiskt blivit...
Namnet Leithaberg kommer från Alpernas sista utlöpare med samma namn. Som vanligt levererar vinet med stor precision vid matbordet - syror, tanniner, en liten fatbeska och frukt ger ett angenämt motstånd. Skönt joddlarvin för en skön kväll.
(vs2400 2009-03-26 Hemma)
  2002 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Herrenweg de Turckheim
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Det är inte lätt med stora förväntningar...när etiketten skriker Zind-Humbrecht stiger åtminstone våra förväntningar på innehållet redigt...och när vinet inte riktigt når ända fram står man där och känner sig lurad på konfekten...trots att man fått rikligt med godis men ändå inte riktigt de bitar som lockar främst...lurigt med vin ibland.
Nåväl, åter till innehållet. Tunga och mogna dofter stiger ur glaset - honung, lite väl mogna äpplen (absolut inte oxiderade), snöblöta lovikavantar och parfymerade tunga pioner. Inte riktigt Riesling-vibbar direkt...Smakmässigt är det åter tyngden som dominerar. Fylligheten är påtaglig, frukt snarare än mineraler, syrorna ligger och lurar, en aningen restsötma och en redig längd. Visst är det gott, men energin har försvunnit på vägen. Blötsnö istället för puder...Det känns lite sjukt att klanka ner på ett vin som är så här välgjort och riktigt gott. Snack om överflödsproblem...
(vs2400 2009-03-21 Hemma)
  2006 - Felton Road - Pinot Noir
(New Zealand - South Island - Central Otago Info)
Visa mer information
  Alltid lika charmig. Lättdrucken och aptitlig. Kanske inte den mest komplexa Pinot Noir, men det är inte alltid det man strävar efter. Och att den funkar klockrent till mat med aningen sötma/fyllighet gör inte saken sämre. Om inte priset varit skamligt (över 400 sek) skulle vi inte ha något emot att köra Felton Road som hus-Pinot... (vs2400 2009-03-20 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Leitz spelar andrafiol i Rüdesheim. Framför herr Leitz står familjen Breuer och blåser i alla möjliga instrument. Inget ont om Breuer men Leitz behöver absolut inte stå i skuggan längre. Viner i absolut tysk toppklass kommer i strid ström från Weingut Leitz.
Kvällens flaska är en 2007:a från läget Berg Schlossberg och här snackar vi oförlöst energi och potential. Allt finns på plats, men det mesta är dolt för framtida njutning. Låt resterande flaskor vila i minst 5 år.
(vs2400 2009-03-20 Hemma)
  2006 - Weingut Bründlmayer - Riesling - Heiligenstein - Lyra
(Österreich - Niederösterreich - Kamptal Info)
Visa mer information
  Otroligt mineraldrivet. Räcker egentligen som sammanfattning, men visst kan vi breda ut oss lite mer...Doften är lite småknuten med viss antydan till citrus, honung och mineraler. Om nu doften är sluten är smaken det absolut inte...klockrena syror, rent och läckert mittparti, en otrolig längd som bara spinner och spinner, knastertorr naturligtvis och självklart ett barnarov. Trots ungdomen imponerar vinet med en framtidspotential som är svårslagen för dryga 200 sek. SB rear alltså ut en österrikisk 2006:a!!! Passa på.
Annars är inte Bründlmayer någon favorit i huset, men här går det inte att gå omkring med fasta principer i fickan. Köp och spara i 5-10 år...minst.

Testat den över två dagar. Samma klockrena leverans oavsett dag.
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  2001 - Valsardo - Reserva - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Visst är det gott, men det är ändå något som saknas för att vi ska spinna loss på dessa iberiska rackare...dom lämnar liksom inga spår efter sig...
I vanliga fall brukar jag inte ha några problem att beskriva ett vin efter ett gäng timmar, men nu är det i princip tomt...letar förtvivlat i minnet...soperent...

Doften imponerar med en massiv frukt och som spetsas av varma cedertoner som får en att tänka Frankrike men ändå inte...stor doft som sagt och smaken vill absolut inte vara sämre. Här finns en redig fruktsötma och hyfsad längd, men syror, fyllighet och personlighet borde det finnas mer av.
Visst kommer vi att fortsätta ge spanjorerna en chans, men aldrig att vi kommer göra några större inköp.
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  2003 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Auslese - ***
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Karl Erbes huserar i Ürzig och är på långa vägar inte någon av byns mest namnkunniga odlare. Likväl är vinerna på tok för bra för att de ska falla i glömska. Vi har en svår årgång i glaset - 2003 - och vi har tidigare blivit lite besvikna på Erbes -03:or. Men här är det tummen upp. Denna auslese är dessutom märkt med *** så då måste det naturligtvis vara gott;-)
Tack och lov har den värsta babyfetman givit med sig och sötman har ersatts av läckra toner av dill och saltgurkspad. Låter gott eller hur...
Det här lurar vi i oss över en hel vecka, och då är det ändå en halvflaska som gäller. Håller imponerande bra. Skoj med överaskningar!!
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  2000 - Cappellano - Barolo DOCG - Otin Fiorin (Gabutti) - Piè Rupestris
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  När man poppar en flaska fredag den 13:de kan man förvänta sig det värsta...tack och lov visade det sig att farhågorna inte besannades. Tvärt om faktiskt...eftersom vi fick en njutningsfull färd genom hela flaskan. Vad är det vi tjoar om egentligen...en Barolo från Cappellano. Från hans källare kommer en liten elegant Nebbiolo-ström av endast 20 000 flaskor. Och tyvärr är väl risken stor att den ytterst lilla produktionen sinar helt... Teobaldo Cappellano gick tyvärr bort för en knapp månad sedan...Tragiskt eftersom det är dessa småskaliga hantverkare som vi rasslar igång på...

Det är nog den tunnaste Nebba vi varit i kontakt med. Nästan blekare än en Pinot Noir, men med en härligt aptitretande lyster. Doften fullständigt skriker klass...nypon, rosor, multnande löv...så lätt och så pockande.
Om doften smyger är däremot smaken en explosion av elegans och balans...urläckra syror, nafsande tanniner, ljuvlig längd och en härlig fyllighet. Inte ett tomrum eller störande element under färden genom flaskan. Lysande hantverk!!
(vs2400 2009-03-13 Hemma)
  2006 - Hermann Dönnhoff - Schloßböckelheimer Felsenberg - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Man kan inte bli annat än imponerad av glasets innehåll. Tyska 2006:or kan svaja betänkligt på sina håll, men inte hos Herr Dönnhoff i Nahe inte...rakt igenom kanon.
Redan doften avslöjar att här finns det redigt goda grejer i glaset...citrus, mineraler, blommor allt samman med en sådan renhet att man fullkomligt hoppar i stolen.
Väl i munnen exploderar denna lätta och exemplariska Spätlese från läget Felsenberg i Schloßböckelheim. Fantastiska syror, en otrolig balans och en läcker längd. Precis allt man vill ha av en Riesling. På rea dessutom...
(vs2400 2009-03-12 Medborgarskolan)
  2006 - Pascal & Nicolas Reverdy - Sancerre AOC - Les Angeslots
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  En riktig smygare denna lättekade Sancerre. Otroligt liten doft initialt som tack och lov växer till sig efter hand. Finstämd fathantering tillsammans med typisk lätt Loire-SB. När man väl börjar smyga ner några droppar är helheten en elegant och lättsam retning för gomen. Lätt, elegant, fina syror och en hanterbar längd. Schysst hantverk. (vs2400 2009-03-12 Medborgarskolan)
  2004 - Haut-Carles - Fronsac AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Trevligt rustik Bordeaux där ceder, fat, järnmalm och blod står för doftintrycken. Smakmässigt är balansen förträfflig - en liten fatbeska stör en aning - syror i samklang, bra tanniner, fin frukt och en förträfflig längd.
Rediga grejer helt enkelt. Mer sådant här.
(vs2400 2009-03-11 1-betyg)
  2005 - Valandraud - St Émilion Grand Cru AOC - 3 de Valandraud
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Nej du min käre garagiste...det här håller absolut inte måttet. Att behöva slänga upp 300 devalverade sek gör inte saken bättre. En lismande cola-doft sprider sig i glaset, det samsas med vanilj, fat och ett allmänt fjolligt inställsamt uttryck. Smaken förbättrar inte intrycket - här saknas balans, struktur och personlighet. Det vi får i munnen är ett ihåligt vin där framförallt alkoholen sticker ut och där tanninerna känns förvånansvärt kantiga. Det är trots allt en 2005:a i glaset. Ett riktigt trist hantverk... (vs2400 2009-03-11 1-betyg)
  2003 - Domaine Bernard Ange - Crozes-Hermitage AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Inte riktigt vad vi förväntat oss...Eftersom vi har en 2003:a i glaset räknade vi med mer frukt och kraft än vad som slutligen presenterades för oss.

Ok...låt oss börja i rätt ände...doften erbjuder typisk lätt Syrah-karaktär, där det finns gott om snälla blåbär, lite hjortron och återigen snälla charktoner. Inga bombastiska försök till övertalning här inte...
Smakmässigt blir vi tyvärr riktigt besvikna...allt för syrligt, på tok för lite frukt och alldeles för fjolliga tanniner. Det är här vinet fallerar...trist men inte helt förvånande. Måste lära oss att våga dricka fler viner på frukten!!

Senaste flaskan drack vi för 18 månader sedan. Då fanns det fortfarande krut, frukt och kraft kvar. Allt går inte att spara!!
(vs2400 2009-03-08 Hemma)
  2004 - Diggers Bluff - Shiraz - Top Dog
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Till maten är det en uppvisning i absolut toppklass av denna 'Top Dog'. I glaset lurar en Barossa-Shiraz från skamligt gamla stockar. Koncentrationen är enorm och kraften är närmast explosiv. Det går helt enkelt inte att bortse från droppar som dessa.

Att däremot dricka detta kraftpaket (16%) rakt upp och ned, innebär klara svårigheter. Man blir snabbt bedövad i käften och skallen känner naturligtvis av procenten. Som jag ser det finns det bara två syften med viner som dessa, antingen som provningsvis eller ännu hellre till en grillad köttabit.

Till kvällens biff sjunger och ylar denna alfa-hanne på ett djuriskt bra sätt. Vinet återfår syror, frukten sansar sig, tanninerna gör sitt jobb och fyllighet och längd gifter sig till maten på ett magiskt sätt. Osannolikt gott!!
(vs2400 2009-03-07 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning