Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2021 till 2040 av 2551
Vin
  2007 - Weingut Spreitzer - Oestricher Lenchen - Riesling - Erstes Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Äntligen är det dags att åter igen att dra fram en tysk 07:a till stupstocken. Det är den första Rheingau-Rieslingen vi testar från det haussade året. Och visst lever vinet upp till de högt ställda förväntningarna. Här finns den typiska ungdomliga spritsen, här finns det gott om blommor och frukt, här finns det gott om värmande sol vilket ger en bra och balanserad modern föreställning. När väl baby-hullet lagt sig kommer syror och mineraler att träda fram och ta mer plats än vad som är fallet idag. Riktigt gott och redigt utvecklingsbart de närmaste 5-6 åren. (vs2400 2009-03-06 Hemma)
  2006 - Dampt-Dupas - Chablis Premier Cru AOC - Les Fourneaux
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Inget annat är ren terroir till ett löjligt bra pris (10 euro på plats).
Doft och smak skriker samstämmigt Chablis...I näsan hittar vi snabbt gröna äpplen, havsbris, lite citrus och oljiga blöta stenar. Likaledes urtypisk när vi smakar - klockren syra, lätt och knastertorr, aptitretande fräsch med en hyfsad längd. Enda lilla invändningen vi hittar är en upplevelse av påklistrad syra emellanåt.
(vs2400 2009-03-05 Hemma)
  2006 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Hautes de Gramenon
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Än en gång kapitulerar vi med stor glädje för Domaine Gramenon's enorma vinmakarkonst. Man håller till i Montbrison sur Lez, en bra bit norr om Orange. Appellationsvinerna är som 'högst' placerade i Côtes du Rhône Villages, men vad spelar det för roll när innehållet levererar vin som smakar som detta.
Le Hauts de Gramenon fullständigt vibrerar av energi och förväntningar.
Som ni förstår snackar vi naturligt vin...ren pigg frukt, klockrena glada syror, lite sprits och en energi som är förlösande. Blommor i doften leder faktiskt tankarna till Wachau och dess Grüner Veltliner. Efter ett tag hittar vi klara Foie Gras-liknelser med Barral's Jadis (2005). Underligt men samtidigt inte förvånande.
Vi ser fram mot Gramenon's -07:or.
(vs2400 2009-03-01 Hemma)
  2005 - Salomon Undhof - Riesling - Undhof Kögl - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Kremstal Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av denna Reserve. Reserve motsvarar ungefär en Smaragd om vi befunnit oss i Wachau. Men det gör vi nu inte ikväll, utan vi dricker en klockren Riesling från grann-appellationen Kremstal. Och vi njuter av firman Salomons konster och träffsäkra hantverk. Med några år på nacken har vinet vuxit till sig till en skön aristokrat med tydlig finess och balans. Syrorna är exemplariska och bettet är aptitretande. Allt dessutom serverat med en härlig längd. Gott vin!! (vs2400 2009-02-28 Hemma)
  1999 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Côte Brune
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Vem f-n är Gilles Barge...
Jo, han är en av de mest drivande i appellationen Côte Rôtie. Han är en av de främsta ambassadörerna för appellationen, han har varit ordförande för Côte Rôtie's 'vinmakar-syndikat'. Kan gubben göra viner då, undrar ni naturligtvis. Svaret är ett rungande ja, om man går i gång på traditionellt gjorda Côte Rôtie. Inga nya insmickrande fat i Barge-källaren inte...
Kvällens flaska är en av c:a 5000 buteljer som produceras från Barge's vingårds-cuvée Côte Brune. Barge besitter c:a 1,5 ha av denna klassiska vingård.
Efter ett par timmar i karaffen erbjuds vi dovt djurisk vilda dofter med en och annan blomsterbukett. Det här doftar överjordiskt gott. Komplext och imponerande. Smaken är lång och likaledes imponerande. Härligt vitala syror, häftigt mogna tanniner, enorm frukt och en enastående balans. Storslaget och oerhört gott. Kommer nog att stanna till hos Barge i sommar...
(vs2400 2009-02-27 Hemma)
  2002 - Hubert Lamy - Saint-Aubin Premier Cru AOC - Clos du Meix
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Hubert Lamy får nog anses vara den främste producenten i den lilla gråa och livlösa byn Saint-Aubin. Jag har varit i byn ett 3-4 gånger och i princip aldrig sett en människa. Grejen med Saint-Aubin är att det faktiskt går att
fynda vin här. Ta nu ordet fynda på rätt sätt eftersom vi trots allt fortfarande befinner oss i Bourgogne.
Saint-Aubin ligger bara några minuter bortom de mer namnkunniga byarna
Chassagne- och Puligny-Montrachet.

Åter till H Lamy och deras riktigt trevliga vita viner. Lamy har ett antal lägen i Saint-Aubin och det är därför pedagosiskt trevligt att
prova deras viner på plats. Kvällens 2002:a är en 1:er Cru från läget Clos du Meix.
Vinet avnjutes under tre kvällar och det blir bara bättre för var dag som går. Initialt håller
fortfarande faten frukten som gisslan. Dag tre är faten integrerade och frukt, mineraler och komplexitet dominerar.
Riktigt bra Bourgogne.
(vs2400 2009-02-27)
  2006 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Campredon
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Vi drack 07:an för ett par veckor sedan, och ikväll offras en 06:a för den goda saken. Det första som slår en är den stora skillnaden mellan årgångarna. Där 07 levererar ren frukt så kommer 06 med svarta oliver i högsta hugg. Mer mörk kraft i denna flaska alltså. Dubbelt så mycket Mourvdèdre i 06 märks i form av mer 'damm', mer tyngd och mer burdus rustik. Olika viner för olika tillfällen. Bägge har sin unika personlighet vilket glädjer mig. (vs2400 2009-02-23 Hemma)
  2004 - Palacio da Brejoeira - Vinho Verde DO - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Niklas har bjudit in till en portugisisk afton av det mer imponerande slaget. Vi vet att vi kommer att känna historiens vingslag. Vi vet att vi kommer att få uppleva det moderna och nya Douro. Vi vet att vi kommer att få njuta portugisk mat. Vi vet att vi kommer att lära oss enormt mycket nytt och intressant. Låt njutningen börja...

Grus i maskineriet...grusade drömmar...stenkrossen levererar...omdömen som hyfsat väl beskriver kvällens första vin. Tolka det inte som något negativt...absolut inte, utan här är mineralerna i förarsätet. Knastertorrt vin som skriker efter skaldjur. Lätt och läskande. Schyssta stenar...
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2007 - Soalheiro - Vinho Verde DO - Primeiras Vinhas - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Kvällens bästa fint...skulle man tro om man inte visste att i glaset döljer sig en Alvarinho. Det fullständigt skriker en salig blandning mellan Sauvignon Blanc och Riesling. Vid första kontakten hamnar jag direkt i Tyskland, men för varje minut blir det mer och mer SB-likt. Att dra till med en Alvarinho finns inte...men se det är det...och inte vilken som helst...utan här rör det sig om förra årets topp-Alvarinho enligt portugisk vinmedia. Vissa av oss tror att vinet inte vinner på lagring, men jag tror att denna moderna variant lugnar ner sig efter 4-5 år...Oavsett är vinet ungt fräscht men inte riktigt min grej i nuvarande skick. (vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Feital - Vinho Verde DO - Dorado Superior - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Här osar det klass!! Förnämligt fin fathantering. Lagom mognad frukt. Högklassig BdB-Champagne av fin årgång. Och varför inte en klockren fint mognad Vouvray. Synd att dra till med jämförelser för vinet klarar lätt av att leva på egna meriter. Syrorna är exemplariska, fint mognad frukt och en imponerande längd.
Vi har nu testat tre rejält olika Alvarinho. Förbannat skoj!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1960 - Quinta do Carmo - Vinho Tinto
(Portugal - Estremadura Info)
Visa mer information
  Efter att ha förförts av ungdomlig charm är det dags att ge åldringsvården en timme av sitt liv...och vissa av de gamla damerna är inte så lite charmiga...

Snacka om underbar färg. Läckert röd och intensiv. Naturligtvis transparent. Doftmässigt blir man otroligt imponerad...blommor, finstämd röd frukt och undervegetation...allt vilande på en härlig komplexitet. Smaken imponerar likaledes...pigga syror, mogna men ändå närvarande tanniner och tillräcklig frukt för att leverera en härligt fin eftersmak. Piemonte-likt minst sagt.
Niklas avslöjar att glasets innehåll kommer från Estremadura och att årgången är 1960. Vilka druvsorter som döljer sig i glaset är okänt. Finstämt elegant och läckert rent. Förvånansvärt piggt.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1948 - Caves Aliança - Bairrada DO - Particular - Garrafeira
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Om första glaset direkt avsjöjar sin charm, är glas två aningen mer svårflirtad. Vissa av provarna vill direkt förkasta vinet, men det är nog synd på så rara droppar. Visst står reduktionen som en strut ur glaset, men här döljer sig också vällagrad (betoning på lagrad) opastoriserad ost, rediga stalltoner, mörk mörk frukt, nötter och stora mängder russin/dadlar/fikon/mullbär. Komlpext är bara förnamnet. Personligt är bara mellannamnet. Gott är bara efternamnet.
Jag har inga betänkligheter för att ta mig både en och två sippar. Vi mullrar igång med en tät och imponerande frukt, syrorna är kanske aningen defensiva, medan tanninerna fortfarande har kraft för en sista offensiv. Fin och lååång eftersmak.
Niklas avslöjar att vi har en Baga från Bairrada i glaset och att vinet är från ett av 1900-talets stora portugiska årgångar - 1948...Året då Sverige tog OS-guld i fotboll i London...Min far skulle fylla 17...
Vidare berättar Niklas att vinet tillbringat sina första 20 år på stora liggare för att år 1968 börja sitt nya liv på flaska. Man tackar för denna storslagna upplevelse!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1970 - Antonio Bernardino Paulo da Silva - Colares DO - Chitas
(Portugal - Estremadura Info)
Visa mer information
  Helt plötsligt förvandlas åldringsvården till ett litet helvete...sån här vill jag inte bli när jag blir redo för hemmet. Vresig, kantig, sur, dammig, grumlig och allmänt grinig.
Så här upplever jag vinet och vill inte öda mer tid på denna portugisiska klenod.

Niklas avslöjar (de flesta av oss hade redan konstaterat facit) att vi har en Colares i glaset. Här regerar druvsorten Ramisco och vi konstaterar gemensamt att någon gullig charmknutte är det inte...i spottkoppen hör du hemma...
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Vallado - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Efter att ha pryat hos åldringarna är det åter dags för lite yngre förmågor. Vissa av dessa har nog tyvärr bânkat i sig lite piller och tillbringat tid på gymet för att imponera på vinpressen i Amerika.

Vinet i första glaset tät som en mulen vinternatt (samtliga viner är tjocka som olja). Dofterna präglas av stor mörk frukt med rejäla inslag av tuff fathantering. De typiska Douro-mineralerna är tyvärr inte lätta att skaka fram. Smakmässigt är det åter frukt/fyllighet som dominerar. Syrorna är för låga för att få mig att le. Fatbeskan är inte att ta miste på. Tanniner så det räcker. Naturligtvis för ungt. Tror inte att lagring gör vinet mer lämpat för mig. För mycket kraft - uppumpad sådan - för min smak.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här smäller det till!! Och positivt så det förslår. Här finns fräschör i form av eukalyptus, mynta, tallväxter. Vidare letar näsan fram finstämd mörk frukt och bra fathantering. Lockar till fortsatt intresse. Även smaken domineras av friskhet, syrorna leverererar helt enligt mitt tycke. Kombinationen frukt och fat är på gemensam kurs. Tanninerna är likaledes välsmorda men inte inställsamma. Skitgott, riktigt elegant och balanserat. Kvällens första portugisiska kultvin presenteras - CV från Quinta Vale D. Maria. Urskoj att det funkar!! (vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Wine&Soul - Douro DO - Pintas
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Återigen tät mörk frukt som fått sig en bra körare på mestadels nya fat. Det doftar mörkt och varmt...oerhört svårt att locka fram nyanser och detaljer. I munnen går det mer mot tryck och kraft än finlemmad elegans. Frukt, tanniner och kraft är vad som bygger detta vin. Kommer garanterat att lugna ner sig med åren och utvecklas till ett mer dynamiskt och balanserat vin. Hur många år...vi snackar snarare 10 än 5 skulle jag tro...

Inget snack om att vi har ett vin med potential i glaset alltså...riktigt bra grejer...bra nu, men riktigt stort om 7-8 år.

Niklas avslöjar ännu en kultförklarad portugis. Pintas är namnet och låt oss ge vinet ett gäng års ryggläge innan nästa butelj dyrkas upp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Crasto - Douro DO - Vinha Maria Teresa
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här är verkligen ett vin som sticker ut och tar för sig. Snacka om att tränga sig fram i vinprovarlokalen.
- Parker var är du...kom och prova...vinet fullkomligt skriker ut sina attribut av fat, vanilj, mörk frukt, Tempranillo och Coca Cola (S från FinareVinare hittar Cola-karaktären som avslöjar vinet). I munnen är frukt och fat fullständigt dominerande. Sötman är påtaglig. Det kanske kan bli något av denna skapelse, men risken är lika stor att vinet krackelerar om ett gäng år.
Tyvärr har jag oerhört svårt för denna typ av påflugenhet.
På väg hem dagen efter funderar jag på detta med Coca Cola...kan man ha toppat faten med lite Atlanta-soppa för att få amerikanerna att spinna loss...

När Niklas avtäcker flaskan visar det sig att vi har ännu ett kultvin i glaset. Priset på plats är löjligt (över 100 euro), medan vi här hemma 'kommer undan' med knappa 700 devalverade sek.
Oavsett prislapp lockar det inte mig till inköp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - José Maria da Fonseca - Moscatel de Setúbal DO - Alambre 20 Años
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Kvällens första förstärkta vin.

Här är det oranga färgtoner som gäller. Otroligt härlig lyster.
Ljuvligt knäckiga citrustoner kommer farande ur glaset. Krossade druvskal samsas med inslag av thé, lite nötter och torkade frukter. I munnen dominerar sötma och tillräckliga syror. Känns lite kort. Korrekt, gott och en bra inkörsport till de mer komplexa vinerna som följer.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - J. A. Fernandez - Moscatel de Setúbal DO
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Oj vad annorlunda. En riktig smygare initialt. Här gäller tålamod. Efter ett tag öppnas dammluckorna och det går att hitta granskott, ännu mer tall-växter, återigen lite thé, fina toner av nötter och torkad frukt. Komplexiteten ligger på en helt annan nivå. Annorlunda som sagt. Smakmässigt är syrorna fortfarande vitala, frukten mer finstämd, längden imonerande. Ett vin i härlig balans och harmoni.

När Niklas berättar den otroliga historien bakom vinet blir man mållös. Det vi har i glaset är antagligen tappat i mitten på 1930-talet. Innan Berlin-olympiaden och det spanska inbördeskriget...snacka om perspektiv...
Återigen ett enormt tack till Niklas att 'offra' denna historiska dryck på oss. Fantastiskt!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - José Maria da Fonseca - Moscatel de Setúbal DO - Bastardinho de Azeitão 30 Años
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Nu blir jag härligt lycklig. Ett stort smil på mina läppar. Det här är förbannat gott. Koncentrerad doft av citrusskal, krossade druvor, läcker citrusmarmelad, en imponerande urkraft stiger ur glaset. Vad är det här...Väl i munnen upplever man en klockren kick...vilka syror, välbalanserad sötma, distinkt renhet och en otrolig längd. Allt harmoniskt och balanserat. Ren pur energi!!

I glaset har vi en utrotad druvsort sedan ett gäng år. Bastardinho heter den och ansågs vara en överlägsen mutation av den vanliga Muscat-druvan runt Setúbal. Tyvärr ansågs den dessutom vara kinkig i vingården...vilket fick till följd att samtliga stockar togs ur produktion - läs rycktes upp - tragiskt.
Det här är magist gott. Tack ännu en gång Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning