Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2041 till 2060 av 2551
Vin
  1871 - Quinta de Loureiro - Douro DO - Vinho Vehlo do Douro - Tawny
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Men snälla nån...vad har vi i glaset nu då?? Flagor flyter runt...doften känns redigt unken initialt...första sippen känns oren och trött...vad är det här??

Kvällens sista vin är en underlig upplevelse. Jag blir inte klok på denna skapelse. Runt bordet letar vi fram dofter som nötter, tjära, thé, torkad frukt, svamp...som synes en oerhörd komplex doftbukett dukas upp. Ju längre tid i glaset desto mer nyanser växer fram. Intressant minst sagt.
När man smakar känns det lite hängigt och oprecist i början. Även här piggnar vinet till efter ett tag, men det är ändå något underligt i glaset...Kan det vara aningen defekt, undrar jag...
Dags för avslöjandet...Niklas avtäcker flaskan och avslöjar årgången...1871...1871...1871...
inte konstigt att man upplevde vinet som annorlunda. Jag har aldrig varit i närheten av ett vin med en ålder som detta. Vi snackar ett vin som producerats innan mina mor- och farföräldrar ens var påtänkta...När avslöjandet är gjort sitter vi och etikettdricker och tycker att allt är enastående fantastiskt. Och det är det med tanke på att vinet fortfarande är något sånär piggt, absolut helt drickbart och har en imponerande smakpalett och längd.
Vinet är en Tawny och har aldrig passerat tullarna i Vila Nova de Gaia.

Niklas - vad ska man säga...jag tackar dig för en alldeles fantastisk kväll. De viner du plockat fram och låtit oss smaka...så imponerande. Maten som du valt som ledsagare till vinerna...likaledes imponerande. Lärorikt är bara förnamnet. Stort tack Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1998 - Domaine Henri Perrot-Minot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - La Combe d’Orveau - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  I kväll befinner vi oss snuskigt nära Musigny i Chambolle. Vingården heter La Combe d’Orveau och ägs till stora delar av Domaine Perrot-Minot. Prismässigt snuddar vi med en Musigny...Smakmässigt - nej nej nej.
Drycken är mer än ok, men vi vill nog ha redigt mer än detta...tyvärr är herr Perrot-Minot ute och cyklar vad gäller prislappen. By-vin helt ok!! CM-1er Cru helt OK. Men inte när vi knallar en bra bit över 50 euro...

1998 är ett svajigt år, men DEKLASSIFICERA min käre gubbe!!

Flaskan har varit lagrad under korrekta förhållanden.
(vs2400 2009-02-20 Hemma)
  2005 - Alain Chabanon - Vin de Pays d’Oc VdP - Trelans
(France - France Info)
Visa mer information
  Dyra droppar det här...men ack så goda.
Vi befinner oss åter hos Alain Chabanon och avnjuter i kväll hans vita Trelans som är en blandning på Vermentin och Chenin Blanc. Vinet har mognat i 30 månader varav 12 på fat.
Ett par omdömen poppar ständigt fram när man långsamt njuter av innehållet - balans och elegans. Det här är oerhört kompetent gjort, inte ett litet snedsteg utan fulländat hantverk.
Det är så här man vill ha sina Rhône-viner (fast vi befinner i Languedoc)...nötiga, fruktiga, mineraliga och viskösa. Chenin Blanc lyser igenom med sina läckra syror och sina komplexa toner av mineraler, bivax, halm och mogna aprikoser. Återigen blir det påfyllning av Chabanons viner.
(vs2400 2009-02-15 Hemma)
  2007 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Campredon
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Hur gott var inte det här...Sanslöst välbalanserat, sanslöst kompetent, sanslös energi och sanslöst gott. Chabanon har gott självförtroende - och varför skulle han inte ha det - och är numera en av Languedocs mest kultiga vinmakare. Campredon visar med eftertryck att att Chabanon leverererar godis i absolut toppklass.
Att vinet består till stor del av Syrah känns - härligt fruktiga animaliska dofter stiger som ångor ur glaset. Vilken fantastisk fruktexplosion man får efter första sippen och snacka om längd. Det här är makalöst bra grejer.
(vs2400 2009-02-14 Hemma)
  2006 - Domaine Sainte Croix - Vin de Table VdT
(France - France Info)
Visa mer information
  Njae..Tyvärr för mycket fat för min känsliga gom. Nästan synd på så fantastisk frukt som vinet trots allt är byggt på. Förhoppningsvis kommer faten att integreras men är på tok för framträdande i dagsläget. Annars finns här schyssta italienska syror, bra frukt och hyggliga tanniner. Matvin konstaterar vi men helt chanslös mot Chabanons Campredon. Prismässigt (220:-) väl häftigt. (vs2400 2009-02-14 Hemma)
  2006 - Domaine Lacroix-Vanel - Coteaux du Languedoc AOC - Pezenas - Fine Amor
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Återigen läge för naturligt sydfranskt busvin. Och återigen far tummarna upp i redig fart. Hur busgott och charmigt som helst. På Lacroix-Vanel får man leta bra länge för att hitta några fat. De som ligger undangömda används främst för domänens vita vin.
Fine Amor är komponerad enligt typinskt sydfranskt manér; Grenache Noir, Syrah, Cinsault och en skvätt Mourvèdre. Resultatet är ett vin som formligen hoppar ur glaset. Vinets ambition är att charma, flirta och att bli urdrucket, vilket är mer eller mindre problemfritt. Svårigheten är som konsument att inte tuta ur flaskan för snabbt...Buteljerad charm som vi brukar dra till med i sydöstra riket...
(vs2400 2009-02-08 Hemma)
  2005 - Domaine des Baumard - Savennières AOC - Clos St Yves
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  En trist drickbarhetsanpassning på bekostnad av typicitet. Var är de fräsande syrorna, var är elegans och fräschör, var är balans och energi...Vi letar förtvivlat men hittar inget av det vi vill ha från en skön Savennières.
Baumards brukar vanligtvis vara en garant för klockren Savennières. Glömmer aldrig deras Trie Spéciale där allt satt som det skulle och himlen öppnade sig.
Ikväll serveras en baktung malolaktisk soppa som inte på något sätt uppvisar det vi vill hitta i en Savennières.
(vs2400 2009-02-05 Hemma)
  1998 - Chateau Dalem - Fronsac AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Grahhhahhhh....så lätt...så gott...så Bordeaux! 1998 och Fronsac ÄR bra. Alla som kan sin kalender vet sina självklarheter...men det roliga är...vem känner till Dalem?...Uppriktigt sagt...Vi snackar 13E på plats.
Vi ska inte på något sätt komplentera över hur djupt vinet är, utan här snackar vi mogen drickbarhet. Inte djupare än så...bra balans...utmärkt till en lättgrillad entrecôte...ballerina...dopp i havet efter löptur...är vi glada eller...;)
(vs2400 2009-01-31 Hemma)
  2001 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Églantiers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Mmmmmanligt säger min älskade fru. Det är bara att hålla med...här är det burdus kraft och enorm frukt som sätter ramarna. Glöm elegans och finlir.
Rémèjeanne kör sin egen stil och hans prestige-cuvée - Les Eglantiers - dånar av muskler och tryck. Frukten går inte att ignorera (skitbra) men vill man ha fräschhet gäller inte detta vin. Mestadels Syrah som ger tyngd åt anrättningen.
Ju längre fram på kvällen vi kommer ju mer diggar vi sötlakrits, tobak och garrigue...Mmmmanligt.
(vs2400 2009-01-31 Hemma)
  2002 - Parker Coonawarra Estate - Cabernet Sauvignon - Terra Rossa
(Australia - South Australia - Coonawarra Info)
Visa mer information
  Så här läckra och charmiga vill man ha sina aussies. Tycker ofta de rena Cabbarna känns renare och fräschare. Och snackar vi Coonawarra ger vi oss gärna in i leken. Det här är Parkers 'enkla' Coonawarra men vi får redigt med godsaker i glaset. Vi hittar cassis, mint, blyerts och lite sötaktig frukt. Smakmässigt är frukten/fylligheten mäktig, syrorna fina, tanninerna mjuka och mogna allt levererat i en härlig längd. Buteljerad charm! Schysst 3-minuters-pop. (vs2400 2009-01-30 Hemma)
  2002 - Chateau de Villeneuve - Saumur-Champigny AOC - Vieilles Vignes
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Klassisk ren Loire-CabFranc. Och en riktigt trevlig sådan. Snacka om ceder och blyerts...inte ett grönt grässtrå i hela glaset.
Chateau de Villeneuve håller till i Souzay-Champigny och deras röda viner klassas som Saumur Champigny. Detta är deras Vieilles Vignes på enbart CabFranc. 2002 var inget kanonår, men här levereras ändå över förväntan. I vanliga fall anser jag att dessa röda Loireviner behöver VÄRME för att knocka grönskan i CabFrancen. Visst är vinet lite tunt i munnen men man får ändå en riktigt skön stund vid brasan. Efter ett par timmar i karaffen är doften helt grym - så mycket blyerts, ceder och järn att man fullständigt tappar hakan.
(vs2400 2009-01-29 Hemma)
  2004 - L'Ecole No 41 - Cabernet Sauvignon - Columbia Valley AVA
(Usa - Washington Info)
Visa mer information
  Fruktig ny bekantskap från USA's norra västkust. En av de första cabbarna från Washington som konsumeras. Blir nog inte den sista. Charmig och fruktig som sagt. Det som saknas är komplexitet, rymd och elegans. Men prislappen ger oss en hint om att detta inte är att uppbringa i buteljen. 30 USD på plats (i Maine ska sägas) är vad vi betalar och vi erbjuds schysst fruktig cab som inte så lite påminner om en trevlig aussie-shiraz. (vs2400 2009-01-28 Hemma)
  2001 - Domaine la Suffrene - Bandol AOC - Cuvée des Lauves
(France - Provence Info)
Visa mer information
  16% säger etiketten. Här gäller det att ta små klunkar i ett mycket måttligt tempo...annars blir inte kvällen långvarig.
Domaine La Suffrene's prestige-Bandol med stooor andel svettig Mourvèdre. Här är det värme, sötma, kraft, energi och starkvinskänsla som anfaller. I början står man emot, men längre fram på kvällen är man ett lätt byte. Fan - det är ju trots allt riktigt gott det här...Och till en kladdig gratäng och viltfärsbiffar blir vinet än goooo kompis. Men som sagt vad, försiktighet krävs...
(vs2400 2009-01-24 Hemma)
  1999 - Royal Tokaji - Aszú - 5 Puttonyos
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klassisk Tokaji!! Här snackar vi lite oxad botrytis med urläcker syra och brända karamelltoner. Skitgott godis från Ungern! Om vi ska leta lite negativt är det väl att denna 5-Puttonyos är aningen snabbmognad. Vi ger 25 cl-flaskan sonika skulden. Eftersom flaskans topp är plomberad med vax är det endast den lilla mängd syre som fanns i flaskan vid buteljering som åstadkommit detta. Småflaskornas fördärv!! (vs2400 2009-01-24 Hemma)
  nv - Larmandier-Bernier - Né d'Une Terre de Vertus
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Larmandier-Bernier håller till i Vertus. Vertus ligger långt söderut i Côte des Blancs och har Premier Cru-status. Bubblor är alltid skoj och här levereras dessutom riktigt goda sådana. Knastertorra bubblor är det som serveras i glaset. Non Dosé förtäljer baketiketten och det känns...Inget smicker här inte. Personligen vill jag nog ha min champagne lite brödigare och fylligare är denna variant. Gott är det men syrorna blir nästan smärtsamma i längden. (vs2400 2009-01-23 Hemma)
  2007 - BattenfeldSpanier - Riesling - Hohen-Sülzen S
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Återigen briljerar de tyska Rieslingarna från 2007. Vi sippar en hyfsat enkel by-Riesling från Rheinhessen och kan inte göra annat än spontant applådera detta vinmakeri. Rent, fruktigt, mineraligt, stiligt, klassikt...Inga problem att hitta fina ord för dessa rena droppar. Invändningen kommer i att vinet inte lever speciellt länge i munnen, men herregud vi snackar vin för 135:-. Mer än godkändt... (vs2400 2009-01-23 Hemma)
  2007 - YoYo - Vin de Table VdT - Chime.R
(France - France Info)
Visa mer information
  Vi testar denna naturliga skapelse mot en annan - nämligen Leon Barrals enkla Faugères.
Bägge är med andra ord naturliga/biodynamiska viner. Det är hur skoj som helst att sippa dessa rena viner tillsammans. Vi konstaterar snabbt att det är meningslöst att jämföra, utan här gäller gemensam njutning. Där Barral är mustig och köttig är YoYo lättsam och blommig. Vi får intrycket att YoYo's Chime.R kanske innehåller lite gröna druvsorter och får det snabbt bekräftat - en ansenlig mängd Grenache Gris ingår i cuvéen. Inte dumt alls eftersom vinet får en lättsam och luftig framtoning, att det är äckligt lättdrucket gör inte tillställningen sämre...Läser vidare att man låtit en liten del genomgå kolsyrejäsning (tänk Beaujolais) vilket också får vinet att visa en mer fruktig och blommig sida. Charmigt, lättdrucket, busgott, lite spritsigt och ett skojigt rent äkta vin. Klockrent bistrovin.
(vs2400 2009-01-21 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Snacka om fullträff!! Sicken klockren njutning...Vinet inköpt på SB-rea. Orsaken till intresset från min sida är att 2004:orna från Douro är ruggigt bra. Det jag läst om denna läckerhet lockade till beställning. Fler flaskor blir det...
Quinta do Noval är annars främst känt för sina Port-viner, och detta är deras första årgång av sitt torra rödvin. Visst kan det tyckas vara en chansning, men när man belönas så här funderar man på lotto...
Färgen är inbjudande mörk och härligt tät. Doften domineras av mullbär och finfina instick av ceder och blyerts. Fruktigt men samtidigt oerhört stramt och elegant. Väl i munnen säger det bara PANG...frukt, stramhet, tanniner och syror levereras i harmonisk balans. Och detta trots sin ungdom. Kraftfullt javisst, men ändå så grymt aristokratiskt. Snacka om längd...Hur gott som helst.
(vs2400 2009-01-17 Hemma)
  1998 - Chateau Chasse-Spleen - Moulis AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Det luktar lite småfusk här...Känns som det tillförts ett och annat kilo strösocker under fermentationen. Vi har naturligtvis inga belägg annat än vad våra smaklökar indikerar. Vinet känns nämligen artificiellt och påklistrat vad gäller den underliga sötman som avslutat varje sipp.
1998 var ett bekymmersamt år för vissa Medoc-producenter. Om Chasse-Spleen var en av dessa ska vi låta vara osagt, men vi kommer att närma oss kommande årgångar med stor försiktighet.
(vs2400 2009-01-17 Hemma)
  2004 - Weingut Manz - Oppenheimer Sackträger - Riesling - Spätlese Trocken - M ***
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Sackträger i Oppenheim (Rheinhessen) är en klassisk vingård utmed Rhen. Kvällens upplaga kommer från den lilla familjefirman Manz som huserar i Weinolsheim.
Doften erbjuder mogen tropisk frukt och en aning mineralton. Vinet bygger mer på frukt och kraft än elegans. Samma intryck går igen i smakbilden - fyllig tropisk frukt med aningen restsötma i bakgrunden. Syrorna finns där, det gäller bara att trolla fram dessa nödvändiga rackare.
Helt ok vin, men absolut ingen toppkandidat. Det mest angenäma dyker upp långt senare på kvällen - när vi närmar oss glaset dyker det helt plötsligt upp enorma mängder krita i doften. Tänk en renrasig Chablis eller en knastertorr Sancerre så förstår ni...
(vs2400 2009-01-16 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning