Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2061 till 2080 av 2551
Vin
  nv - Contini - Vernaccia di Oristano DOC - Antico Gregori
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Ett mellanting mellan torr Madeira (Sercial eller Verdehlo), Marsala och torr Sherry (Amontillado eller Oloroso) - så kan man enklast förklara vad en Vernaccia di Oristano (vintyp och druvsort) är för något. Vi har letat oss till Sardinien och till byn Oristano. Det är inte alltför vanligt att denna vintyp letar sig bortanför Sardinien. I detta fallet har firman Contini jobbat med ett Solera-system (vinet är med andra ord årgångslöst) som varit verksam i ungefär 100 år. Av denna Cuvée har det endast producerats 4000 0.5-liters flaskor. Inga stora volymer direkt.
Det här är inget annat än ett rent kontemplationsvin - några valnötter och lite torkad frukt och en liten sipp AnticoGregori...njutbart!!
Vi har småsippat denna njutning i dryga 2 veckor. Inga dippar överhuvudtaget.
(vs2400 2009-01-16 Hemma)
  2001 - Villa Bucci - Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC - Riserva
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Snacka om att utveckla sig...Det här är tredje flaskan som avnjutes och de har alla upplevts helt olika. Jag tror inte det är flaskvariation, utan en naturlig följd av ett stort och komplext vin.
Villa Bucci har kultstatus i Marche och Italien. Deras Riserva anses av många som Italiens absolut bästa vita vin och med tanke på komplexitet och föränderlighet stämmer vi villigt in i hyllningskören.
Tidigare flaskor har skrikit mineralitet och fräschör. Nu har det gått ett drygt år och transformationen är imponerande. I dagsläget gäller gråpäron, violer, aprikoser, nötter och mineraler. Blint hade jag lätt hamnat i Rhône! Smakmässigt har vinet blivit fylligt, visköst, spänstigt och alltsammans kommer i en helskön och imponerande balans. Urgott och mycket speciellt. 2005.an har precis släppts i vinkällarbutikerna. Köp mina vänner, köp!!
(vs2400 2009-01-15 Hemma)
  2001 - Enzo Boglietti - Langhe DOC - Buio
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vrålhungriga efter en maratonprovning skriker magen efter pizza. Pizza blir det och pizzan kräver italienskt rött. Italienskt rött blir det och ur gömmorna dyker en Nebbiolo/Barbera-blandning upp. Enzo Boglietti huserar i La Morra och hans Buio är en klassiker. Vi går i gång på dessa blandningar där Nebbiolo ger karaktär, struktur, stramhet och komplexitet och Barbera levererar direkthet, charm, frukt och mjukhet.
Buio är en klockren njutning en kväll som denna. På sin absoluta topp. Faktiskt vår sista butelj...dags för ett nytt besök till sommaren!
(vs2400 2009-01-10 Hemma)
  2002 - Domaine Binner - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Kaefferkopf
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ännu en underbar Alsace-Riesling. Ännu en fantastisk 2002:a. Ännu ett grymt härligt naturligt vin. Så skoj att sippa och så skoj att njuta...
Familjen Binner håller till i Ammerschwihr och har vinmarker runt byn med Kaefferkopf som kronan på verket. Kaefferkopf är numera klassad som Grand Cru och det är inget snack om att innehållet i flaskan verkligen skriker kraft och kvalitet.
Med tanke på att Binner nyttjar sparsamt med svavel och låter sina viner genomgå malolaktisk jäsning (om vinet känner för det), gäller det at vara mentalt förberedd på den knallgula färgen. Ingen ox här inte, utan naturliga viner med minimal svavelhantering ter sig på detta vis. Doften är enorm med en liten ton av botrytis, gula plommon, lite brända mandlar och ljuvlig saffran. Komplext med andra ord...Smakmässigt är det minst lika imponerande - stor och lång, läckra inbäddade syror, fin frukt och fyllighet och nästan en viskös skön känsla. Stort och läckert. Busbra helt enkelt.
(vs2400 2009-01-09 Hemma)
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pajé - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Spanien eller Italien. Så går våra funderingar. Här är det nämligen övermogen/torkad frukt som möter nosen. Dessutom en redig näve Muscovado-socker sätter sin särprägel på doften. Spanska viner brukar vi uppleva på detta vis, dessutom en rejäl dos fat som saknas här. När vi väl börjar småsippa på vinet går färden snabbt mot Italien och mer bestämt mot Piemonte. Att vi har Nebbiolo i glaset är klockrent med tanke på de syror och tanniner vi träffar på.
Vi har alltså en Barbaresco från kooperativet Produttori del Barbaresco i glaset och en av deras Riserva-viner från 1999. Här är det Pajé som bär Barbarescos fana. Tyvärr upplever vi vinet på tok för fruktigt och lite intorkat på egen hand. Här krävs käk som lyfter fram syror och elegans. En Bolognese serveras till farro och vips är förvandlingen i glaset total. Sirliga läckra syror, skönt nafsande tanniner och en elegant och balanserad framtoning. Den torkade frukten återvänder inte förrän det är dags att sippa de sista dropparna ur flaskan.
(vs2400 2009-01-06 Hemma)
  2006 - Domaine Richaud - Côtes du Rhône Villages AOC - Cairanne
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Domaine Richaud huserar i Cairanne - en av flera byar som har rätt till appellationen Côtes du Rhône Villages. Richaud anses som kanske den främste ambassadören för Cairanne och vi hittar inga fog att inte hålla med. Att Richaud dessutom brukar sina vingårdar naturligt, liksom vinmakeriet, gör inte beslutångesten stor framför butikshyllan. Låt oss testa...
Och testar gör vi, ikväll är det en butelj 2006 som får upp till bevis. Ner i karaffen med vinet och första överraskningen på plats...mängder med krafs...i en 2006:a. Ingen filtreringen här inte. Färgen är blåröd och relativt tät. Doftmässigt visar vinet upp en typisk sydfransk sida med en liten vibb från Australien. Fruktigheten är med andra ord föredömlig. Kanske aningen sluten för tillfället. Smakmässigt är det återigen frukten som visar sig från sin allra bästa sida, tillsammans med bra tanniner och hyfsade syror är det ett angenämt lördagsvin att njuta av. Återigen känns det dock aningen slutet. Återstående flaskor får vila upp sig ett par år innan vi åter ses...
(vs2400 2009-01-03 Hemma)
  2006 - Murdoch James - Pinot Noir - Blue Rock
(New Zealand - North Island - Wairarapa/Martinborough Info)
Visa mer information
  Ett vin som sår splittring vid bordet. Min fru säger OK, medan lilla jag tar fram motorsågen.
Eftersom det är jag som skriver blir det mina omdömen som sätts på pränt: på tok för snäll, vanilj i mängder, inställsamt och vilket osannolikt löjligt pris. Oftast tycker jag faktiskt dessa kiwi-pinot'er är charmiga och njutbara, men här blir det helt enkelt för mycket mjäkighet och inget motstånd. Då kommer såg och slägga fram. Faktum är att även min fru kommer till sans efter ett glas. När måltiden är avslutad återstår 2/3 av flaskan.
Betyg nog! Dyrt såsvin.
(vs2400 2009-01-03 Hemma)
  2001 - Peter Jakob Kühn - Oestricher Lenchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Hur gott var nu inte det här...Sanslöst vilken botrytisattack! Och vilken maskerad syra...under den direkta sötman ligger syrorna och väntar. Hur gott och komplext som helst.
Peter Jakob Kühn är mer eller mindre helt okänd i Sverige, men i Tyskland nämns deras viner med allra största respekt. Att firman rankas bland de allra främsta i Rheingau innebär med automatik att vinerna oftast hamnar väldigt högt på Tysklands-toppen. Kvällens 01:a är inte torr utan vi fröjdas över en halvtorr SPÄTLESE som herr Kühn fyllt med botrytisangripna Riesling-druvor. Lysande gott!
(vs2400 2009-01-02 Hemma)
  2001 - Prager - Riesling - Steinriegl - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Dags för årets första smakprov och vad passar bättre än ett vin från Österrike (nyårskonsert och backhoppning...ni greppar vad jag är ute efter). Klassiskt så det förslår alltså. Wachauproducenten Prager är på god väg att uppnå samma dignitet som nämnda klassiker, åtminstone inom vinkretsar. 2009 års första sipp är en Riesling - en Smaragd från läget Steinriegl av årgång 2001 - och vi blir inte missnöjda. Initialt blir vi lite skrämda av färgen, kan det vara oxat...Doft och smak har inga som helst spår av för tidigt mognande utan återigen snackar vi klassiska Rieslingattribut: mineraler, citrus, lite honung, fyllighet, syror i världsklass. Som synes befinner vi oss på säker mark. Gott så det förslår. En god början... (vs2400 2009-01-01 Hemma)
  1997 - Antinori - Toscana IGT - Tignanello
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Kluvet intryck...Visst är det gott, men med tanke på vad som finns i glaset har vi allt högre förväntningar. En Tignanello -97 skapar höga förväntningar - det är bara så...
Tignanello är ett Sangiovese-dominerat (80% där resterande andel är Cabernet-frukt) högpresterande Toscana-vin. Och inget snack om att Sangiovese verkligen talar till oss denna nyårskväll. Doften är förtrollande god, men det är något som saknas när man väl kör igång och sippar. Det sista lilla lyftet vill inte infinna sig. Tyvärr smyger en liten besvikelse på oss trots att vinet fortfarande är potent och redigt gott...Skumt...
(vs2400 2008-12-31 Hemma)
  2007 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Vi tror oss funnit ungdomens och glädjens källa...och ur den rinner tysk Riesling av årgång 2007. De vi har testat fram till nu har samtliga övertygat, men ingen har varit i närheten av denna flaska Halenberg GG från Nahe-firman Schäfer-Fröhlich. På tok för ungt naturligtvis, men att njuta av den klockrena frukten är inte dumt...
Vilka fantastiska syror, vilken grymt skön frukt/fyllighet/sötma (sötman är av naturen sprungen - inget påklistrat här inte), vilken fantastisk renhet och energi. Kraftfull men ändå läckert elegant. Balans så det sjunger om det. Stort vin - stor upplevelse....
(vs2400 2008-12-28 Hemma)
  2006 - Domaine Monier - Saint-Joseph AOC - Terre Blanche
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ännu en biodynamisk rackare rak ner i strupen...och även denna gång blir det dånande applåder. Här har vi en ren Syrah från appellationen Saint Joseph och producent är Domaine Monier. Monier är en liten rackarproducent med endast 6 ha till sitt förfogande. Kvällens vin - Terre Blanche - är deras prestige-cuvée. Lite nya fat osv..
Färgen är mörk och tät. Doften erbjuder blåa bär med en angenäm liten vaniljton, därtill går det att leta fram lite animaliska chark-dofter. Smaken är förvånansvärt snäll och harmonisk. Fyllig, bra syror och väldigt angenäma mjuka tanniner. Jättegott för sig och ännu bättre till en rosaröd rådjursfilé!!
(vs2400 2008-12-28 Hemma)
  1996 - Chateau Gruaud Larose - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Är det gott att dricka lagom mogen Bordeaux...Himla dum fråga...Självklart är det hur trevligt som helst att njuta av dessa på tok för dyra droppar.
Kvällens offer är en St Julien och närmare bestämt är det 1996 Gruaud Larose som står för underhållningen. Och storartad underhållning bjuds vi på...Underbar ceder, lite stillsam cassis, blodig järnmalm men framförallt snackar vi aristokratisk elegans i doften. Smaken är inget annat än pur elegans och balans...syrorna är ypperliga, fylligheten så där lagom, längden storslagen och energin är livsgörande! Som ni alla förstår är det så gott att tårarna nästan kommer krypande...Att bra Bordeaux ska vara så förbannat dyrt...
(vs2400 2008-12-26 Hemma)
  2001 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Precis som höstvädret...Mörk, lite dimmig och man längtar till brasan.
Lafran-Veyrolles gör typiskt rustika Bandoler med rediga volymer Mourvèdre. Kvällens exemplar visar dessutom upp en helt icke-reduktiv variant på Bandol, utan här är det endast mörk tung frukt som dominerar glaset. Gott - om man som vi går igång på typisk fransk bonnavin.
(vs2400 2008-12-14 Hemma)
  2006 - Stagård - Grüner Veltliner - Schütt
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Otroliga mineraler klingar i glaset. I vanliga fall brukar man nypa en GV på dess grönfruktiga och nästan feta karaktär. Gäller dock inte denna reeeena mineraliga Wachau-GV.
Vinmakaren är svensk-ättad (pappan kommer från bandymetropolen Bollnäs) men är numera fast förankrad i de terasserade odlingarna utmed Donau. Denna GV kommer från byn Dürnstein och läget Schütt. Om vinet är mineraligt bör det också leverera en hyfsad syra, och det är precis vad vi får. Nästan mer Riesling-karaktär än en GV. Oavsett riktigt personligt och gott.
(vs2400 2008-12-12 Hemma)
  2002 - Gerard Seguin - Gevrey-Chambertin AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ahhhhhh. Vad gott det här var! Så himla typisk att man bara sitter där med ett gott flin.
Här hittar vi undervegetation, regnig svampletarpromenad, mustiga fina rotsaker och mogna röda bär. Syrorna sitter som de ska, mjuka inbjudande tanniner, trevlig längd och till maten (stekt gnocchi med kyckling i en välmatad Dijon-senapssås) blir vinet bara så bra.
Det här är en enkel by-variant från Gevrey-Chambertin och en liten odlare vid namn Seguin. 2002 är ett himla bra år och när man väntar till vinet når schysst mognad blir belöningen en fin upplevelse.
(vs2400 2008-12-12 Hemma)
  2004 - Nusserhof - Heinrich Mayr - Alto Adige/Südtirol DOC - Lagrein - Riserva
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Visst är det skoj, spännande, intressant och lärorikt att testa lite av varje - nästan ett måste för att smaklökarna inte ska stå och stampa på samma position. Men ibland vinner inte nyfikenhet över verkligheten. Kvällen uppvisar ett sådant exempel. En Lagrein från norra Italien utmanar smaklökarna utan att övertyga. Här har vi en riktigt kaxig druvsort som tyvärr har behandlats med insmickrande fat vilka plockar bort Lagreins typicitet. Det enda positiva som återstår är de rena italienska syrorna. Till en Bolognese lever vinet upp till förväntningarna. Ett Bio-vin som inte når riktigt fram. Dock bättre dag 2. Faten har lugnat ner sig medan frukten på något sätt lyckas tränga fram. Schyssta blommor i doften. (vs2400 2008-12-10 Hemma)
  2001 - Chateau de Roquefort - Côtes de Provence AOC - Rubrum Obscurum
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Etiketten är en historia för sig...en naken nymf bland vinrankorna...och namnet 'Rubrum Obscurum' får en att lyfta på ögonbryn och dra på smilbandet. Vinmakaren bakom denna skapelse har nog fickorna fulla av självdistans...lovar gott det här.
Vi är alltså i Provence i kväll, strax norr om Cassis närmare bestämt. Här uppe bland de skönt böljande kullarna odlar Roquefort typiskt sydfranska druvsorter på biodynamiskt manér. Denna cuvée består av frukt från drygt 50-åriga stockar. Lite mer bakgrundsinfo innan vi drar igång...2001 är ett toppår i sydfrankrike!
Dags att ge oss i kast med innehållet...och vi blir förtjusta redan vid första doften. Mogna söta solvarma bär och frukter, garrigue, tobak och mineraler är vad som bjuds ur glaset. Vi tar örsta sippen och blir än mer förtjusta. Klockrena syror, söt fruktighet som fyller munnen med välbehag, moget mjuka tanniner och en beundrandsvärd balans. Super-gott vin som verkligen lever upp till den obskyra etiketten.
(vs2400 2008-12-07 Hemma)
  2004 - Le Casot des Mailloles - Vin de Table VdT - Soulà
(France - France Info)
Visa mer information
  Återbesök i ostbutiken. Vi kan bara inte hålla händerna - och struparna - borta från detta personliga sydfranska väsen. Casot des Mailloles huserar i Banyuls sur Mer, alldeles vid gränsen mot Spanien. De har tillgång till fantastisk härliga, men arbetsamma, terasserade vingårdar precis utmed Medelhavet. De få hektaren sköts helt biodynamiskt. Känns naturligtvis på vinet.
Precis som förra gången är det de opastoriserade ostarna som styr doftintrycken. Naturligtvis finns här en redig dos ladugård som extra krydda. Smakmässigt bara fräser det till med ett enormt tryck utmed hela färden. Det är en urkraft som omöjligt går att stoppa. Inget för veklingar det här inte...Vissa faller nog inte pladask utan väljer snarare att kategorisera vinet som en intressant upplevelse. Vi däremot sitter med varsitt blått flin och myser frmaför brasan. Det känns onödigt att kommentera att vinet satt som en smäck till en rustik böngryta och ett par skivor hjortstek...
(vs2400 2008-12-06 Hemma)
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - les Graviers
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Häääärliga rena syror. Visst finns här mycket annat att gotta sig åt, men det är de otroliga syrorna som skapar vinet. Tissot är en biodynamiker i Jura vars viner bara blir bättre och bättre. Detta är en av ett antal rena Chardonnay-viner i hans stall. Och just Graviers är kanske hans mest Bourgogne-lika och därmed mest publika. Här finns rökighet, schysst frukt men framför allt en enorm mineralitet. Och det är här syrorna lyser till. Riktigt härligt om man tycker om stilen. (vs2400 2008-12-05 Ost-Vin Munskänkarna)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning