Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2081 till 2100 av 2551
Vin
  2005 - Château Doisy Daëne - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Trevligt att stifta bekantskap med en Sauternes från 2005 alla redan nu. På tok för ung, men den levererar ändå förhållandevis redigt. Balansen finns på plats, botrytis, rök och angenäm fathantering likaså. Sötman är sådär härligt lagom och det beror på att syrorna bär vinet på ett förtjänstfullt sätt. Bra grejer helt enkelt som bara kommer att utvecklas till det bättre om 5-10 år. (vs2400 2008-12-05 Ost-vin Munskänkarna)
  2000 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Azalaïs
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  På topp i kväll. Tror inte att Sang des Cailloux's bas-Vacqueyras kan leverera mer än så här. Ett par timmars vädring behövs för att skingra Mourvèdre-karaktären. Efter det är det mogna egenskaper och härlig frukt som dyker upp i glaset. Smakmässigt har tanninerna mjuknat och visar upp sig från sin vuxna sida. Frukt och fyllighet är på topp och det finns fortfarande en fräschör kvar i vinet. Riktigt bra! Härligt i kväll när regnet dånar ner och vi värmer oss framför brasan. Smack sa det så var flaskan tom...Bra betyg! (vs2400 2008-12-04 Hemma)
  2004 - Mayacamas - Chardonnay - Mount Veeder AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  En riktigt trevlig bekantskap. Inga svulstiga fruktiga söta inställsamma attacker här inte. Snarare struktur, syror, fint integrerade fat, längd och schysst balans.
Ska man jämföra med en europé får det bli en blandning mellan en bra Chablis och en karaktärsfull Puligny. Klass som får oss att applådera med glädje.
(vs2400 2008-12-03 2-betyg)
  1994 - Montecillo - 130 Aniversario - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Snacka om lamm-vin. Och med lite vitlök på lammet spinner denna klassiska Rioja på högvarv.
Det här är en specialutgåva från det ypperliga Riojaåret 1994. Special eftersom det var 130 år sedan Bodegan drog igång.
Doftmässigt finns ett spektra av åldrad bedagad skönhet där ceder, lingon, kryddor och läder slåss om uppmärksamheten. Smaken är otroligt pigg där syrorna levererar den ena spetsen efter den andra. Frukt finnes men tanninerna har mjuknat med åren. Fortfarande vitalt. Flera år kvar innan anden ger upp.
(vs2400 2008-11-29 Hemma)
  2006 - Horst Sauer - Escherndorfer Lump - Silvaner - Spätlese Trocken
(Deutschland - Franken Info)
Visa mer information
  Horts Sauer är ett toppnamn när vi snackar Franken och dess sköna Silvanerviner. Kvällen bjuder på Silvaner i härlig form från läget Lump i Escherndorf.
Denna Silvaner visar upp en ruggigt stor fruktighet där gurkvatten och mogna meloner ståtar överst. Smakmässigt lever vinet mycket på dess frukt och fyllighet. Det man saknar en aning är friska syror. Syror finns men de har litet att hämta gentemot den kompakta frukt som Lump erbjuder. Som vanligt är Silvaner ett fullständigt lysande matvin. Inga problem till en Risotto baserad på Taleggio, Gorgonzola, Gruyère och Parmiggano.
(vs2400 2008-11-27 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Läge för en ny portugisisk bekantskap. Här är det ett Douro-vin från Poeira som ska skärskådas. Som vanligt är det en härlig blandning av druvsorter som alla tillför något till helheten. Hur står då denna 2004 upp? På tok för ung är en hyfsad sammanfattning. Några år till i mörkret för att lugna ner fruktattacken en aning. För frukt är det som fullständigt dominerar i dagsläget. Fat, tanniner, mineraler och syror finns under lagret av solmogen väldoftande frukt. Det ska bli intressant att plocka fram nästa flaska om 2 år! (vs2400 2008-11-26 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En fullständig njutning! Läckra rena syror, lite solbränd frukt och härligt nafsande tanniner. Vitalt och levande. Oerhört finstämd klassisk framtoning. Soltorkade tomater och balsamico leder in oss på rätt väg. Inget snack om att här finns minst 5-8 års återstående kraft. Läckert matvin. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2004 - Le Casot des Mailloles - Vin de Table VdT - Soulà
(France - France Info)
Visa mer information
  Karaktär - Ja. Personlighet - Absolut. Elegant - Nej du.
Här har vi en ren Grenache från en bio-odlare alldeles vid gränsen mot Spanien utmed Medelhavet. Uttaget är löjligt låga 10-15 hl/ha, vilket ger vinet enorm kraft och en nästan burdus framtoning.
Doftmässigt har vi en ostbutiks samtliga opastoriserade ostar i en salig doftsymfoni. Tycker man om det går man igång, annars inte. I munnen känns kraften i form av tanniner, frukt och attack. Inte något för en renlevnadsmänniska inte...
(vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  En personlig favorit som inte gör bort sig i det digra sällskapet. Luis Pato's Baga-viner förtjänar mer respekt och uppmärksamhet än vad som är fallet. Här finns något oförlöst att upptäcka. Tycker man om Nebbiolo, Pinot Noir och Grenache bör man söka sig hit. Baga har tanniner (Nebbiolo), syror (Pinot Noir) och en härlig frukt (Grenache). Och att det sedan är ett ypperligt matvin gör att man har ett saligt glatt leende på läpparna. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  1996 - Aldo Conterno - Barolo DOCG - Colonnello
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klassisk Barolo som klarar sig ett par år till, men kommer kanske inte att växa till sig så mycket mer. Som man kan förvänta sig av en storhet som Conterno får vi ett oerhört välgjort vin i glaset. Klassisk elagent framtoning med hur läckra syror som helst. Njutbar Barolo är aldrig fel. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2005 - Château Lascombes - Margaux AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Skoj med en klassad Bdx från det kaxiga 2005. Innan allt avslöjas ska jag bara förtälja att vinet serverades som nummer 9 och helt blint. Inga ursäkter, utan bara en ödmjuk förklaring...
Varför skriver jag då detta...Jo, jag var nämligen på Nya Zeeland och sippade en schysst Pinot...trodde jag. Snacka om att vara uppe på läktarn...
Åter till vinet som verkligen osar ungdomlig klass. Välsvarvade och oerhört dyra (och många) nya fat dominerar doftbilden. Här är det kaffe, vanilj och någon fruktmarmelad som dukas upp. Doftar som en schysst frukost...
Smaken är likaledes professionell och särledes mjuk. Ingenting som stör utan en mycket behaglig och aningen inställsam framtoning. Om 10 år är allt annorlunda - förutom klass och pris - mer moget och mer personligt. Inget snack om att vinet går att dricka nu, men anonymiteten och inställsamheten dominerar.
(vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2000 - Aldo Conterno - Langhe DOC - Il Favot
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Snacka om slampig...på ett positivt sätt. Här är ett vin man gärna tillbringar några timmar med, men inget man vill ägna livet åt...Ren och härlig njutning för stunden.
Vilken otroligt inbjudande och stor doft. Solmogna varma smekningar kryddade med lite rostade fat och på toppen en rejäl näve röda bär. Oerhört läckert. Enda invändningen är att smaken blir lite vaniljig och snäll i längden.
Fullständigt bortkollrad - Nebbiolo fanns inte i tanken.
(vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2002 - Tua Rita - Toscana IGT - Redigaffi
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vilken fantastisk avslutning. Efter 8 riktigt bra viner dyker nummer 9 upp. Och snacka om att sopa banan...Vilket grymt vin. Kraft, balans, elegans, frukt, koncentration och tryck. Visst är det modern vinmakning, men när allt trillar ner som här spelar principer ingen som helst roll. Pur njutning!!
I glaser döljer sig en MERLOT från Toscana från det KATASTROFALA året 2002. Trolleri eller vad...Fattar ingenting. Att vi har ett stort vin i glaset är alla rörande överens om, men vad är det...Jag hittar italienska syror men från vad och var...Andra letar sig fram till Bdx och Libornais...Men en Merlot från Toscana...Sånt där spelar ingen roll när man i efterhand bara sitter tyst och njuter av de sista dropparna. Det är en ynnest att få sippa mörkt guld som detta! Stort tack!!
(vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  1999 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Flaska nummer 2 våra 99:or från Burlotto. Burlotto är en garant för traditionell Botti-lagrad Barolo av hög kvalitet.
Dofter av blommor (rosor och violer), nagellack och undervegetation bygger upp en läcker komplexitet i glaset. När vi sippar igång knockas vi av klockrena sirliga syror, lugna men bitande tanniner och en mogen fruktattack som överraskar en aning. Fantastiskt gott och storslaget Barolo-vin.
(vs2400 2008-11-21 Hemma)
  2004 - Ökonomierat Rebholz - Von Buntsandstein - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Rebholz håller till i Siebeldingen i södra Pfalz. Här produceras storslagna Riesling-viner, men även riktigt bra viner på Pinot-familjen.
Kvällens vin är en schysst Riesling som han kategoriserar som ett vin i Terroir-familjen.
Trots att det inte är ett av hans toppvin får man ändå redigt med Rieslingkaraktär i glaset. Lime, mineraler och en liten dos honung lockar via näsan. Fina syror, bra längd och schysst fyllighet lockar via gommen. Sammantaget får man oändligt mycket vin för en liten slant (12 euro).
(vs2400 2008-11-20 Hemma)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Primeira Escolha - Quinta do Ribeirinho
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Häftigt vin! Kvällen beledsagades av en härlig blandning av Baga och Touriga Nacional signerad Luis Pato - Kung av Baga. Vi kan inte göra annat än kapitulera för storheten i Pato's Baga-stinna viner. Det här är tredje varianten och samtliga har visat upp en underbart varierad vin-sida av Portugal. De tidigare har varit rena Baga-viner, men kvällens flaska ståtar med lika andelar Touriga Nacional och Baga. Baga ger syror och tanniner - Tourigan levererar frukt och mystik. Kombinationen är fullständigt knäckande godis. Fler flaskor kommer att shoppas. (vs2400 2008-11-16 Hemma)
  2007 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - Sierra du Sud
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Och så var vi där igen...Biodynamiska viner REGERAR!!! Buteljerad CHARM!! Denna kväll släpper vi fram Domaine Gramenon som håller till i Vinsobres i norra södra Rhône (hängde ni med...). Även Gramenon är sparsamma med svaveltillsatsen så ett litet varningens finger för flaskvariation. Men inte ikväll. Klockren frukt, friska syror, spänstiga rena tanniner och en angenäm varm smekning från alkohol och solmogen frukt. Ypperlig klass rakt igenom.
Sierra du Sud är ren Syrah (tror vi), men det kan nog ha åkt med en och annan Grenacheklase vid skörden. Urgott oavsett.
(vs2400 2008-11-14 Hemma)
  2002 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  En trogen 3-glasvinnare. År 2002 är som bekant ingen stor årgång i Italien, men faktum är att i Marche lyckades flera producenter riktigt riktigt bra. Biodynamiska gänget bakom Aurora tillhörde de som producerade sköna viner år 2002.
Barricadeiro är prestigevinet med mestadels Montepulciano och ett gäng klasar Merlot och Cabernet Sauvignon.
Att plocka in detta råbilliga vin (14 Euro på plats) bland mer aristokratiskt dyra viner skulle ställa till det för prövarna.
Blint hamnar vi direkt i Frankrike. Och vi snackar Bordeaux eller Cahors. Jag säger Pomerol medan min fru plockar blåbär i Cahors. Men vi är alltså i Marche...
Oavsett var vi befinner oss är vinet en riktig fullträff, och vi är inte det minsta förvånade...
(vs2400 2008-11-14 Hemma)
  2005 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  En trögstartad rackare konstaterar vi gemensamt. Det tar mer än en halvtimme i glaset innan det börjar likna vad vi är ute efter.
Leitz är en gammal favorit från Rheingau. Faktiskt vårt allra första besök i Tyskland för sisådär 8-10 år. Sedan dess har hans viner ständigt klättrat mot den tyska Riesling-toppen. Han är numera fast förankrad bland topp 10 bland de tyska toppnamnen, så det är inte förvånande att vi har höga förväntningar på denna Berg Schlossberg från toppåret 2005. Tyvärr lever inte vinet upp till dessa, här saknas den lilla extra skärpan och spänsten för att vi ska gå igång fullt ut. Visst hittar vi frukt och koncentration. Visst finns här oljiga mineraler, men syrorna är inte riktigt sådär vassa som de faktiskt behöver vara för att matcha frukt/sötma/fyllighet.
Vi sippar vinet under 2 kvällar och konklusionen är att vinet levererar ett godkänt resultat, men inte den topprestation vi hade hoppats på.
(vs2400 2008-11-13 Hemma)
  2006 - Quinta de Saes - Dão DO - Reserva
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Mineraler som äskar/kräver skaldjur - en precis sammanfattning av denna vita portugis från Dão.
Som vanligt hittar vi några obskyra druvsorter i dessa fascinerande portugiser - för kvällens uppträdande står Encruzado och Bical. Knappast några världskändisar, utan mer lokala förmågor som presterar riktigt bra så länge de befinner sig på känd mark.
Denna Dão uppvisar fina bittra syror och en härligt bitande mineralitet. Fruktighet och blommighet lyser med sin frånvaro. På minuskontot noterar vi lite väl häftiga svaveltoner i doften.
Ett vin som verkligen kräver lokala maträtter - oljiga sardiner, lättsaltade räkor eller ostron.
Prismässigt (160 sek) ligger vi en 50-lapp (beställningssortimentets nackdel) över vad vinet rimligen borde betinga.
(vs2400 2008-11-12 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning