Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2101 till 2120 av 2551
Vin
  2003 - Pierre Frick - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Vorbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Biodynamisk vinmakning samt minimalt med svavel borgar för viner med mycket speciell framtoning. Pierre Frick levererar dessa unika viner och som vanligt applåderar vi oss härligt varma för hans skapelser.
Vissa går igång, andra inte. Helt ok. Tycker om viner som vågar tänja sig bortom det medelmåttiga.
Om vi analyserar vad vi har i glaset är det en läcker äpplighet, fräsch mineralitet, lite rostade mandlar och en liten doft av honung. Att vi har en Riesling av god kvalitet råder ingen tvivel om, men det som många reagerar på är just äppligheten som kommer av minimalt bruk av svavel. Visst blir vinet lite oxat, men samtidigt framträder helt andra karaktärer än vad man brukar uppleva i en ung Riesling.
(vs2400 2008-11-08 Hemma)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC - Jadis
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Njutningsfull, alert, spänstig, energiknippe - ja det är bara några egenskaper som identifierar ett stort vin som detta. Och det kommer bara att bli bättre de fem närmaste åren. Faktiskt går det att finna lite skavanker - slutet och absolut inte i balans för tillfället.
Vi testade Barrals bas-Faugères för någon vecka sedan och den var definitivt mer drickvänlig. I Jadis finns mer kraft, krut, inneboende komplexitet och mer jävlar anamma. Andelen Syrah (c:a 40%) spelar naturligtvis in. Gör att vinet har mer pondus som kommer att frisläppas de närmaste åren.
Återigen nickar vi bägge instämmande åt energin och lättheten i dessa biodynamiska viner. Det bara är något där....
(vs2400 2008-11-07 Hemma)
  2001 - Les Cailloux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  En blommig, mjuk, inbjudande, fruktig och klassisk CdP från ett likaledes klassiskt år (2001). Ett utmärkt och mycket gott vin med andra ord.
Denna 'Tradition' från familjen Brunel ska absolut förtäras inom den närmaste två åren. Inget projekt för långlagring med andra ord. Dessa droppar ska njutas på frukten innan den helt har förbrukats.
(vs2400 2008-11-07 Hemma)
  2002 - Domaine de la Pinte - Arbois AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En Savagnin från Jura bör ha följande kännetecken: utvecklad mogen gul färg, dofter av mogna röda äpplen, nötter, linement, jästfällning, torkad tång och rostade mandlar. Smakmässigt bör här finnas en hög syra, bra längd, fin fyllighet och en hög komplexitet. Allt detta leverarar la Pinte i sin Savagnin. Och mer där till. Imponerande vin om man är lagd åt detta håll. Långt ifrån alla går i gång på dessa unika skapelser.
Det här är viner man måste LÄRA sig att tycka om.
(vs2400 2008-11-06 Hemma)
  2004 - Noguerals - Abellars - Priorat D.O.C.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  Buteljerad kraft spetsad med en näve mineraler samt en redig dos elegans. Som ni förstår ett alldeles utmärkt vin. Ett riktigt terroirvin för knappt 200 sek måste anses som ett fynd. För det är verkligen terroir som studsar ur glaset.
Priorat är ett av få spanska områden där terroir kommer till tals. Inte så mycket druvsort eller vinmakning, utan här är det kargt berglandskap som dominerar.
Klassiska toner av ceder, bakelit och blyerts i doften. Smakmässigt har vi läckra rena syror, redig frukt, stabila tanniner och allt är paketerat i en läcker balans.
Utmärkt vin!!
(vs2400 2008-11-05 2-betyg)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  I kväll plockar vi fram trollerilådan för att skapa ett unikt vin. Så här går det till:
Ta lite klassisk parfymerad blommig CdP (typ Beaucastel), lite traditionell Nebbiolo (nagellack, violer, tryffel, härliga tanniner och en klingande syra) och som vi slutligen spetsar med typisk lagrad kvalitativ röd Bourgogne (undervegetation, mjuk bärighet, läckra syror och en ljuvlig elegans). Vi blandar allt samman i en flaska, täcker över och svingar trolleripinnen. Hokus pokus...Dags för den stora finalen. Av med höljet och fram träder....Ett portugiskt vin framställt på druvsorten Baga. Wow!! Producenten är Mr Baga - Luis Pato - och drycken är hans prestige-Baga Vinha Pan.
Så lysande gott. Visst, det kostar en slant men man belönas med ett stort antal sköna stön. Ett stort vin helt enkelt.
För er som fortfarande inte testat en Baga - gör det nuuuu!!!
(vs2400 2008-11-05 2-betyg)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor positiv överraskning. Lavradores de Feitoria är en sammanslutning av ett 15-tal odlare/Quintor i Douro. En av hjärnorna bakom projektet är naturligtvis Dirk van der Niepoort, som verkar ha ett finger med i allt som händer i vin-Douro.
Meruge är gjort på druvsorterna Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca och Touriga Nacional. Som vanligt med dessa häftiga Dourovin är ingen av druvsorterna dominant utan det är helheten som är grejen.
Balans och elegans vinner över kraft. Renhet och fräschör snarare än komplexitet.
Klockrent vin att ha som husvin tillsammans med t ex Barrals basvin. Riktigt trevligt!!
(vs2400 2008-11-04 2-betyg)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Blixtar och dunder - Magiska under!!! Vi skiter i Herreys men lyfter på hatten för unge herr Barral!! Så här ska ett vin uppföra sig. Så bra, så läckert, så finstämt, så personligt, så full med attityd, så biodynamiskt och så fantastiskt gott.
Barrals ingångs-Faugères har höjts till skyarna av vissa bloggare och det finns absolut ingen anledning att ha en avvikande åsikt.
Det är svårt att vara nyanserad när man formligen sitter och hoppar rakt upp och ned (energidryck), men vi gör ett försök. Doftmässigt hittar vi dammig grusväg, trevliga mörka frukter, lite salmiak och en rejäl näve mineraler. Inbjudande. När man väl sippar igång tappar man fullständigt hakan - så himla lättdrucket. Fullständigt livsfarligt. Borde förses med varningstext - Servera endast i små glas. Ställ därefter bort flaskan. Svåråtkomligt.

Munkänslan är förödande läcker. Som att sippa en kylig Mosel-Riesling en varm sommarkväll. Encore!!
(vs2400 2008-10-28 Hemma)
  2006 - Quinta de Saes - Dão DO - Estágio Prolongado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Vinmakaren till veckans portugis, Alvaro Castro, har förärats med utmärkelsen 'Årets portugisiska vinmakare' 2 gånger. Nu gäller det att leva upp till applåderna...
Testar vinet över två dagar.
Första kvällen domineras denna portugis av smörkola. Malolaktisk så det förslår. Omöjlig att tränga igenom. Vi tar ett glas, men tyvärr är sötman/smörkolan för påtaglig. Tanniner existerar inte. Jolmigt.
Dag 2 har vinet harmoniserat sig en aning. Mer nyanser men det finns fortfarande en påklistrad sötma. Har man tutat i lite socker kanske...
Inget imponerande bygge. På tok för dyrt dessutom.
(vs2400 2008-10-27 Hemma)
  2002 - Domaine Cosse Maisonneuve - Cahors AOC - Les Laquets
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  100% Malbec från Cahors står för kvällens underhållning. Domänen nyttjar biodynamiska principer och Les Laquets är deras prestigevin. Både vin och domän röner allt större uppmärksamhet på fransk mark. Då ska vi se om det funkar lika bra på svensk mark...
Njae blir väl resultatet. Inget snack om att det är ett gott vin, men skrik-faktorn infinner sig aldrig.
Efter några timmars dekantering letar vi fram mörka bär och en trevlig blombukett. Smakmässigt finns här bra syror och rediga tanniner. Tyvärr är det i mellanskiktet som vinet viker ner sig. Ingen riktig spänst när det som bäst behövs.
(vs2400 2008-10-25 Svante)
  2002 - Mader - Riesling - Alsace AOC - Muhlforst
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Stilren Alsaceriesling från klassiska byn Hunawihr. Liten kvalitetsmedveten producent där Riesling står i centrum. Strama, torra viner med 0 restsötma i vinerna. Muhlforst lever mer på kraft än elegans. På topp att dricka nu! Kolla priset!! Ett riktigt kap. 2002 är ett riktigt stort år i Alsace, och att låta vinet ligga till sig har det vuxit till dubbla pengen. Bättre investering än vad våra kära börsanalytiker förmår.... (vs2400 2008-10-24 Hemma)
  2001 - Le Clos du Caillou - Côtes du Rhône Villages AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  En trist besvikelse...
Saftig och helt utan intensitet. Har man tutat i lite Cabernet Sauvignon eller är det andelen Syrah som ger cassis-saftigheten??
Clos du Caillou gör annars riktigt spänstiga och intressanta viner, men detta var inget annat än en redig missräkning. Rödvinssky ska du bli ditt elände...
(vs2400 2008-10-23 Hemma)
  1999 - Bernard Morey - Chassagne-Montrachet Premier Cru AOC - Vide Bourse
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Det här är rediga grejer...En mogen härlig vit Bourgogne!! Precis så krämig, komplex, klassisk och nötig som man ibland kan läsa om i litteraturen, men som man sällan upplever. När sådana här tillfällen öppnar sig är det bara att jubla, applådera och glädja sig åt upplevelsen.
Bernard Morey anses tillhöra den moderna skolan i Chassagne och detta är en 1er Cru från -99. Flera 99:or har kritiserats för att de oxat på tok för tidigt. Denna flaska visar inte ett spår av för tidig mognad. Fortfarande fräsch och vital. Skitbra! Skitgott!!
(vs2400 2008-10-22 2-betyg)
  2006 - Dampt-Dupas - Chablis Premier Cru AOC - Fourchaume
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  En typisk 1er Cru Fourchaume där krämighet och oljighet går före sylvassa syror och beska mineraler. Kanske lite väl mycket malolaktiska bitoner.
Dampt-Dupas gör annars typiska och prisvärda Chablis från ett flertal 1er Cru. Denna kostar endast 10 Euro på plats vilket måste anses som ett formidabelt klipp.
(vs2400 2008-10-22 2-betyg)
  2006 - Vinea Marson - Syrah
(Australia - Victoria - Heathcote Info)
Visa mer information
  Heathcote är en av flera aussie-regioner där Shiraz/Syrah trivs förträffligt. Odlingarna ligger högre vilket innebär mer varierad temperatur, vilket i sin tur medför en längre och mer varierad växtsäsong. Med andra ord bra förutsättningar för kvalitetsviner som siktar på elegans snarare än kraft.
På etiketten drar man till med Syrah för att flirta med vindrickare som letar efter elegans och balans. Tror jag i alla fall...
Oavsett är det även det intrycket vinet ger till maten - elegant och friskt. Visst finns det redigt med frukt och visst inslag av fat, men intrycket domineras av struktur och balans.
Rakt upp och ned blir dock denna skapelse aningen för endimensionell. Sliskig fatstruktur med väl insmickrande vaniljtoner gör att vinet kräver mat.
(vs2400 2008-10-18 Hemma)
  1999 - Rolly Gassmann - Pinot Gris - Alsace AOC - Réserve
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Tack familjen Gassmann för att ni fortfarande gör viner som denna. Rolly Gassmann ståtar inte med en endaste Grand Cru i sin välfyllda vinportfölj, men vem bryr sig när man producerar viner som denna relativt 'enkla' Pinot Gris. Rolly gör viner som verkligen tål att lagras. Denna 99:a visar inga krämpor. Den har det man kan önska sig från en Alsace-Pinot Gris - stor frukt, snälla syror, viss sötma, bra längd och en lite bitter avslutning. Doftmässigt hittar vi honung, tropisk frukt, champinjonkräm och ett uns botrytis. Skitbra vin från en kvalitetsproducent som alldeles för få känner till. Plugga in... (vs2400 2008-10-18 Hemma)
  2006 - Domaine Roc des Anges - Vin de Pays des Pyrénées-Orientales VdP - Carignan 1903
(France - France Info)
Visa mer information
  Dags för den stora slaktkniven...
Vi går vanligtvis igång på Carignan, men denna gång faller bilan skoningslöst. Orsaken stavas 'Nya fat'. Och i allt för stor omfattning. Varken Carignan eller jordmån har en chans att komma till tals. Endast faten ryter...Och till ett skamligt pris dessutom. Överambitiöst!!
(vs2400 2008-10-17 Hisingen)
  1998 - Chateau Grand-Pontet - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  En vrålchansning som höll!!
En tidig vårdag i Paris nu i år hittade vi detta vin på en gatumarknad vid Bastille. De krängde viner från gamla årgångar och det var fullt av folk som letade febrilt bland fyndlådorna. Själv hittade vi denna St Emilion från -98. 1998 är ett grymt bra år för St Emilion (hela östra stranden för övrigt) så vi kunde inte låta bli att rycka upp en 20-euro.
Grand-Pontet är klassade som Grand Cru Classé - liksom ett 50-tal övriga slott. Egendomen är planterad med en majoritet av Merlot, och där Cabbarna Franc och Sauvignon står för cirka 20%.
Hur föll då denna chanstagning ut? Bättre än förväntat, måste man säga. Att betala 20 Euro för en drickfärdig Bordeaux som dessutom håller måttet får anses som ett klipp. För det är verkligen en schysst St Emilion som döljer sig i flaskan. Typisk blyerts och fruktkaka. Fin fart på syror, frukt och lugna tanniner. Bra balans.
Till en ytterfilé av rådjur satt vinet som en smäck. Trevlig kväll med andra ord!
(vs2400 2008-10-11 Hemma)
  2005 - Les Foulards Rouges - Vin de Table VdT - Les Vilains
(France - France Info)
Visa mer information
  Kan inte bli annat än ljuvligt skrattig av ett vin som detta. Snacka om humörhöjare, glädjespridare, charmör - ja ni förstår...
Ren Carignan från en biodynamisk odlare i Roussillon är vad som skapar denna hysteriska glädjeattack. Att producenten väljer att sälja vinet som VdT gör inte saken sämre. Snacka om kaxighet och schysst självförtroende.
Vinet fullständigt sprudlar av energi. Klockrena syror, läcker frukt och lagom tryck i tanninerna. Att det dessutom sticker iväg rakt till toppen till maten gör oss ännu lyckligare. Priset ligger på löjligt låga 14 Euro. Vilken importör vågar sig på att plocka hem dessa viner...
(vs2400 2008-10-10 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Passadouro
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi testar vinet över 3 dagar och denna Douro-dryck håller ihop på ett utmärkt sätt.
Som vanligt en salig druv-cocktail i dessa portugiser, där byggstenarna bildar ett redigt hantverk. Inte något fantastiskt vin men gott och väl ett utmärkt vin.
Vinet har en bra struktur där syrorna visar ett fint register, där frukten är mulligt mörk och där tanninerna verkligen biter ifrån. Låt vinet vila ett år och balans och harmoni kommer att vara framträdande egenskaper.
(vs2400 2008-10-09 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning