Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2121 till 2140 av 2551
Vin
  2000 - Louis Michel - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Vi testar vinet över två kvällar. Inget snack om att det är mer tryck och energi andra kvällen.
Louis Michel är vår absoluta Chablis-favorit och Montée de Tonnerre anser vi vara den främsta av 1er Cru-vingårdarna.
Vi koncentrerar oss på vad vinet åstadkommer dag 2 och en hyfsad sammanfattning kan vara - inget annat är ren balanserad elegans och uppvisning i ren terroir. Vi snackar Chablis i kubik...Syror, oljighet, blöta stenar - en riktigt bra Chablis med andra ord.
Vinet är från 2000 och känns fortfarande vitalt och energigivande. Härligt när man får det man vill ha från en flaska vin.
(vs2400 2008-10-09 Hemma)
  2001 - Charles Joguet - Chinon AOC - Clos de la Dioterie
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Flaskvariation ställer till det. Denna butelj uppvisar mer frukt än den som konsumerades förra gången.
Mer harmoni och balans. Den lite svajiga årgången (2001) kan man ana i bakgrunden (lite grönt) samt att man nog hjälpt till med lite extra socker för att biffa upp diverse svajigheter. Sötman känns påklistrad.
Dekantering är ett måste - Cab Franc har egenheten att ge reduktiva dofter efter några år i flaskan.
Prislappen ligger ganska mycket över det man får vinmässigt. Konklusionen är den samma som förra gången - röda Loire-viner inhandlas endast från stora/varma årgångar. Då blir det redigt vin!
(vs2400 2008-10-08 2-betyg)
  2000 - Château Calon - St Georges-St Émilion AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Härligt med ett riktigt rustikt lantligt rödtjut. När väl de reduktiva doftdimmorna lättar är vinet energigivande, karaktärsfullt, personligt och dessutom riktigt gott.
St Georges-St Émilion är en 'satellit' som ligger några mil norr om själva St-Emilion. Traditionellt har vinerna varit mer rustika, men förändringens vindar drar fram även i denna del av Bordeaux.
I kvällens vin dominerar Cabernet Franc, vilket gör att dekantering behövs. Kan bli väl rustikt/reduktivt. Efter ett tag i glaset hittar vi rustika Bordeaux-drag av blyerts, järn, blod och lite cassis. Riktigt trevliga dofter. Smakmässigt svingar syrorna fint, en bra fyllighet och mognande tanniner - ett riktigt energiknippe. Bättre än förväntat!
(vs2400 2008-10-08 2-betyg)
  1995 - Château Kirwan - Margaux AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Trevligt med en hyfsat mogen Bordeaux. Den behöver dock en liten stund i glaset för att öppna upp sig rejält. När den väl släpper till kommer blyerts, järn, ceder och mognadstonerna som på beställning. Smakmässigt ligger syror och tanniner i framkant. Frukten är på upphällning. Här behövs ett litet lamm för att ställa saker (frukten) till rätta.
Skoj att sippa en hyfsat mogen Bordeaux som sagt...
(vs2400 2008-10-08 2-betyg)
  2006 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Genévriers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vi testar vinet över 3 dagar och är inte överraskade över resultatet. Håller ihop på ett förtjänstfullt sätt rakt igenom.
Réméjeanne gör tuffa viner där frukt och struktur är A och O. Denna cuvée - Les Genévriers - domineras av Grenache med en släng Syrah för att stadga upp sötman. Vinifierad helt i cement, vilket ger ett knutet intryck de första åren. Nog om bakgrund, nu över till vinet.
Vinet är ungt vilket gör att frukten är det primära genom hela resan. Och vi snackar rejäl Grenache-frukt. Stora varma och mogna mörka bär/frukter genomsyrar hela anrättningen. Inte ett smack av garrigue i nuläget. Lite torra grusvägar går att hitta och även lite sötlakrits. Dag 2 tittar lite cassis (Syrah) fram.
Smakmässigt finns det hyfsade syror, stor varm fyllighet, lite väl häftig alkohol och välbyggda tanniner. Att vinet är ungt känns både i doft och smak. Kommer att lugna ner sig och bli mer harmoniskt. Vänta dock inte för länge.
(vs2400 2008-10-05 Hemma)
  2002 - Klinec - Chardonnay - Bela Quela
(Slovenija - Primorska - Goriška Brda Info)
Visa mer information
  Ta en näve Chardonnay, en näve Rebula och en lite mindre näve Tocai Friulano och du har en flaska Belaquela. Riktigt så enkelt är det inte, utan producenten Klinec har fått jobba lite mer. Bl a lite längre skalkontakt än normalt - i och för sig ganska normalt här i gränstrakterna mot Italien - och en ganska rejäl malolaktisk jäsning.
Oavsett blir resultatet väldigt bra till mat men mindre lyckat på egen hand. Rakt upp och ned är det på tok för tungt och stabbigt. Till middagen dämpas kraften, syrorna väcks till liv och lite intressant kryddighet/riv dyker upp.
Skoj att testa men vi hade nog känt oss lite bedrövade om vi hade haft en låda liggande...
(vs2400 2008-10-04 Hemma)
  2001 - Domaine Réméjeanne - Côtes du Rhône Villages AOC - Les Genévriers
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vet inte om vi ska skylla på glömska eller spariver. Oavsett har vinet trillat över kanten. Synd på så goda droppar.
Réméjeanne gör riktigt bra grejer på Grenache och Syrah. Les Genévriers domineras av Grenache, vilket fortfarande känns, och är vinifierat helt i cement. Tyvärr har vinet inte lagrats optimalt, lite väl häftiga svängningar över åren. Dock är korken i toppform. Åter till glaset. Här är det syror, tanniner och alkohol som återstår, frukten är fullständigt bortrensad. Endast ett trist vinskelett återstår. Det får bli en läxa för de nyss inköpta 06:orna.
Följande har vi lärt oss: lagra ordentligt, spara endast viner med kapacitet för detta, våga drick på frukten och våga dra korkar mer frekvent.
(vs2400 2008-10-03 Hemma)
  2000 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Alltid en viss spänning i luften när det är dags att sippa Rosacker. Som de flesta vet är det från Grand Cru Rosacker som en av vinvärldens största Rieslingar - Trimbach's Clos St Hune - kommer.
Men nu är det Mittacht-Klack's version som lurar i glaset. Årgång 2000 var när det begav sig ett STORT år, men med facit i hand har storheten i många fall trasats sönder. För mycket frukt och sötma på bekostnad av väl dold syra. Faktiskt är det precis det man upplever även här. Enorm kraft i frukt och koncentration, men finess och elegans uteblir nästan helt. Visst är vinet gott om man nu går igång på dessa egenskaper.
Men jag vill ha lite mer från en Rosacker.

Till dag 2 har det hänt grejer! Rosackern har skaffat sig rejäla vingar. Mer tryck, mer energi, mer elegans, mer mineraler helt enkelt mycket mer vin. Stort lyft och nu ligger det på den nivå man förväntar sig.
(vs2400 2008-10-02 Hemma)
  2006 - Nittnaus - Kalk und Schiffer - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Återigen sitter man där med tappad haka över en röd österrikare. Ännu en gång slagen med häpnad över dess fräschör och matvänlighet. Kan inte göra annat än klappa händerna i pur uppskattning.
Familjen Nittnaus är en av ett 20-tal producenter som är med i sammanslutningen Pannobile. De har som ambition att ta vara på de österrikiska blå druvsorterna och att vinifiera dessa med respekt för ursprung men samtidigt titta nyfiket in i framtiden. Producenterna i Pannobile har nästan uteslutande sitt ursprung i Gols i Burgenland.
Kvällens vin är inte en Pannobile utan en ren Blaufränkisch som vuxit på sluttningarna till Leithagebirge - en avlöpare till Alperna. Som etiketten säger är det Kalk und Schiefer som är jordarten. Och mineralerna talar verkligen genom vinet.
Det här är ingen dyring - cirka 150 sek - men levererar för desto mer. Testar man blint hamnar man bergsäkert i Italien. Syror, fräschör, bitterhet och mineralitet förflyttar oss i tankarna till stövellandet. Och snacka om matvänligt. Det spelar nästan ingen roll vad du dukar upp - dessa röda österrikare fixar det mesta. Helt enkelt skitgott!
(vs2400 2008-10-01 Hemma)
  2005 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace AOC - Clos St-Ulrich
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En råtypisk Alsace-Riesling. Enkel och klockren sammanfattning.
Mittnacht-Klack huserar precis utanför Riquewihr på vägen mot Kientzheim. Bra firma som har härliga Grand Cru'er som Rosacker och Schoenenbourg. Dagens vin kommer från Clos St-Ulrich - en 'lieux dit' utanför Ribeauvillé.
Ren Rieslingfrukt i näsan, lite honung, lite citrus - en Riesling som går i den fruktiga stilen. Över till smaken där syrorna naturligtvis är rena, lite restsötma, stor fyllighet och en skön längd. Balansen kunde varit bättre. Kommer antagligen att justeras till det bättre när frukt och restsötma lugnat ned sig. Mycket vin för pengarna.
(vs2400 2008-09-27 Hemma)
  1999 - Marcel Deiss - Riesling - Alsace AOC - Engelgarten
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Visst diggar vi det här, fast en liten reservation är på sin plats: oxidationstonerna är aningen påtagliga.
Marcel Deiss är en av många biodynamiker i Alsace. Det 'unika' med Deiss är hans filosofi att låta flera olika druvsorter dela vingårdsläge som sedan vinifieras till ett vingårdsvin - här Engelgarten vars jordmån domineras av grusjordar och ligger kring Bergheim.
Åter till vinet som bör domineras av Riesling, åtminstone säger mina smaklökar Riesling. Bakom ox-tonerna ligger en oljig mineralig beska och lockar. Syrorna är bra men inte riktigt lysande. Schysst kropp men aningen stumt.
Som synes blir det väl många MEN. Ser man till priset (20-25 Euro på plats) kräver åtminstone jag mer.
Vinet är lagrat enligt konstens alla regler och bör klara minst 10 år!!
(vs2400 2008-09-26 Hemma)
  2005 - Louis Jadot - Moulin-á-Vent AOC - Chateau des Jacques
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Är det här verkligen en Beaujolais??? Jag vet att det går att producera RIKTIGT bra viner på Gamay, men det här går lite utanpå vad jag förväntat mig. Framförallt är det Cru-byarna Moulin-á-Vent och Morgon som kan åstadkomma schyssta grejer. Och ikväll är det en Moulin-á-Vent som ligger och lurar i glaset. Den store Bourgogne-negocianten Jadot står för produktionen och ingredienserna är hämtade från Chateau des Jacques.
Bra syror, bra tryck i frukten, läckra och mogningsbara tanniner och även lite karaktärsfull fathantering. Doften är både köttig och fruktig - även här sticker faten ut på ett intressant sätt.
En utrycksfull och personlig tolkning av Gamay. Funkar dag 1, dag 2 och även dag 3. Skitbra jobb!!
(vs2400 2008-09-25 Hemma)
  2002 - Domaine Annick Parent - Volnay Premier Cru AOC - Fremiets
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Vad gooood en Pinot Noir kan vara...när den fått några år på nacken, när den kommer från Bourgogne, när man äter närskjutet (25 meter från matbordet) andbröst och man är på gott humör!! Ibland trillar samtliga bitar in och då blir resultatet nästan magiskt.
Ikväll låter vi korken avlägsnas från en Volnay 1:er Cru Fremiets. Annick Parent är producent. En kvalitetsmedveten kvinna som huserar i byn Monthelie. Man gör även riktigt bra Pommard'er.
Här och nu är det Volnay i glaset och det är såååå himla läckert. Mjuka sirliga syror, frukten lever fortfarande, mogna mjuka tanniner och en näve komplexitet som visar att mognaden tagit fart. Vuxengodis och omöjlig att inte älska. Magiskt gott!
(vs2400 2008-09-25 Hemma)
  2004 - Weingut Hirsch - Riesling - Heiligenstein
(Österreich - Niederösterreich - Kamptal Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en Riesling från Heiligenstein och även denna gång talar vinet i TERROIR. Inget snack om att Heiligenstein verkligen kommer till tals. Trots denna rena terroir-känsla infinner sig ett uns skeptisism - denna 2004:a är buteljerad med skruvkapsyl och jag börjar fundera över dessa kapsylers inverkan på vinet. Inte smakmässigt men doftmässigt. Denna rackare har ETT tonläge i doften - beska mineraler/bränt gummi - vilket för tankarna till en skruvad aussie. Dessa brukar ge samma doftintryck. Smaken däremot smyger igång fint med läckra slanka syror, men i slutändan lite endimensionellt (kapsylen månne). (vs2400 2008-09-24 2-betyg)
  2004 - K & K Kirnbauer - Goldberg - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland - Mittelburgenland Info)
Visa mer information
  En vingårdsbetecknad Blaufränkisch från Mittelburgenland i Österrike - snacka om att vara ute på tunn is! Men faktum är att vi vet om att dessa viner ofta är lyckade - om än lite väl ekade. Återigen överraskar dessa röda österrikare. När man väl kommit över faten finns här intressanta aspekter i vinet. Lysande syror, fräschör och hyfsat med frukt och tanniner. Vid matbordet kommer det att sitta som en smäck. (vs2400 2008-09-24 2-betyg)
  2004 - Quinta do Ameal - Minho Vinho Regional - Escolha - Loureiro
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Loureiro - låter det bekant? Inte det nej...Låt oss då sprida lite ljus över vad vi har i glaset. Loureiro är en druvsort som odlas ganska frekvent i Minho. Minho är mer känt för sina Vinho Verde-viner där faktiskt Loureiro är en hyfsat viktig ingrediens.
Ikväll spelar Loureiro första fiol och man kan väl säga att det går sisådär. På egen hand knappt det, men till mat spritter det till på ett godkänt sätt.
Escolha är Quinta do Ameal prestigvin som fått sig en körare på använda franska hogsheads (300-litersfat). Faten har tyvärr egenheten att dämpa vinets frukt. Att man därtill låtit vinet genomgå en ganska häftig malolaktisk jäsning gör att känslan blir tunn och kraftlös.
På plus-konto lägger vi dock egenskapen att lyfta tillsammans med en risotto knôkad med trattisar.
Priset (194 sek) är inget annat än hutlöst.
(vs2400 2008-09-23 Hemma)
  2005 - Domaine Pinson - Chablis Premier Cru AOC - Montmain
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  En näve blöta småstenar - kan det vara något?? Absolut om gruset kommer från Chablis och firma Pinson. Här är det TERROIR så det skriker om det. Och himla god sådan.
Pinson är en av mycket få producenter i Chablis som skördar ALLT för hand - på så vis ser man till att upprätthålla kvaliteten. Inga genvägar här inte.
Denna 1er Cru - Montmain - är ett typexempel på Chablis när den är som bäst: knastertorr, lysande syror, kalkiga mineraler och ett litet uns citrus. Pur elegans! Energidryck skulle man kunna dra till med.
Ska man hitta något att gnälla på är att vinet var aningen knutet (ville inte släppa ifrån sig alla stenar med en gång) dag ett. Inga som helst problem dag 2 dock. Pur elegans och balans som sagt....
(vs2400 2008-09-20 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ibland faller allt ut väldigt väldigt väl. Denna fullständigt underbara Côte-Rôtie från Clusel-Roch är ett bevis på ovanstående. Här går det inte att hitta något att gnälla på. Inte en liten grön kvist så långt gommen sträcker sig.
1999 är ett riktigt bra år i norra Rhône, vilket verkligen visar sig i glaset under kvällen.
Doften är fantastisk med drag av typisk Syrah (mörk frukt, finstämda animaliska toner) spetsat med en enormt elegant parfymerad bakgrund (Viognier??). Syror, frukt och mogna tanniner gör att vinet försvinner i en jämn och harmonisk takt till maten. Precis som det ska vara med ett stort vin. Det finns drag av Bordeaux snarare än Bourgogne i denna flaska. Mer stramhet och aristokratisk elegans än man förväntar sig. Allt paketerat i 12% alkohol. Som på den gamla goda tiden.
(vs2400 2008-09-20 Hemma)
  1998 - Domaine Pierre Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Visst mullrar påven igång efter ett par timmar i karaffen, men han försöker och försöker utan att nå helt fram med sitt mässande. Det finns ett grönt filter som tyvärr ligger som ett vått täcke över härligheten. Schysst vin - når ändå inte helt fram.
Pierre Usseglio gör riktigt trevliga CdP-viner. Tyvärr är de flesta cuvéer, vilket får Tradition (som detta är) att vika ner sig. Ett av skälen till att jag INTE spinner igång på cuvéer.
Åter till 98:an som har en urtypisk CdP-doft med sötlakrits, tobak, örter och moreller. Och lite rôtna grönsaker - det gröna ni vet. Inte kvistighet utan mer som grön burksparris.
Smaken är balanserad, där frukt, syror och tanniner tar ut varandra. Bra men inte stort.
(vs2400 2008-09-19 Hemma)
  2001 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Inte dumt alls det här.. d'Angelo är ett av de mer respekterade namnen i Basilicata. Dessutom en av de absolut bästa producenterna när det kommer till att göra vin på Aglianico (oavsett om det är i Basilicata eller i Campania).
Basilicata's stolthet är vinerna från DOC Aglianico del Vulture.
Kvällens flaska är Vigna Caselle Riserva 2001, som fått ligga till sig på 'botti' i 24 månader.
Här är det fråga om kraft, fyllighet och frukt initialt. Efter ett par timmar i karaffen mullrar fortfarande kraften, men nu smyger en viss dämpad elegans fram ur gömmorna. Riktigt gott blir det när mat och vin möts vid bordet. Syrorna letar sig fram, bitterheten sätter fart på smaklökarna och tanninerna visar sig från sina härligt mogna sidor. Personligt, redigt, karaktärsfullt och riktigt riktigt gott!
(vs2400 2008-09-17 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning