Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2141 till 2160 av 2551
Vin
  2002 - Domaine Amiot-Servelle - Chambolle-Musigny AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Amiot-Servelle har en imponerande radda vingårdar runt Chambolle-Musigny. Detta är deras enkla byvin från ett riktigt bra år. Inget snack om att dessa enkla viner ska konsumeras nu och inom ett år.
Lätt och fruktig. Bra syror och fina tanniner. Saknar frukt i mellanspektrat. MATVIN.
Håller ihop mycket bättre till en liten kalvbiff som serveras på en bädd av svart ris (spetsad med dijon-senap).
Senapen dämpar syrorna och lockar fram frukten.
(vs2400 2008-09-14 Hemma)
  2004 - Aldo Conterno - Barbera d'Alba DOC - Conca Tre Pile
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Aldo Conterno är mer eller mindre en garanti för kvalitativa viner från Piemonte. Ingen liten lirare (drygt 20 ha vingårdar) vilket gör det än mer imponerande att hela tiden leverera på topp.
I kväll sippar vi en FinareVinare-gåva, det är Conterno's presitge-Barbera Conca Tre Pile (en av de mest legendariska Barberorna) som ska slukas med hull och hår.
Barbera är en svår rackare med extremt hög syra och sällsynt snälla tanniner.
Conca Tre Pile är en barrique-lagrad Barbera (Barbera diggar barriquer), men faten är läckert integrerade. Proffsigt jobb.
Doften är liten men elegant. Inget sticker ut. Smakmässigt dominerar syran, hade behövt lite mer frukt för riktig balans.
För att utmana vinet rejält serveras nyplockade fjällskivlingar och ängschampinjoner som steks innan grädden flödar. Aningen för tufft för vinet - syrorna tar över helt.
Efter maten fortsätter sippandet och vi konstaterar att det finns en liten störande sötma i avslutningen. Inget riktigt riv - lite för snällt. Men så är Barberorna...
(vs2400 2008-09-11 Hemma)
  2004 - Hugel - Riesling - Alsace AOC - Jubilée
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Hugel's Jubilee är inget annat än en Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Här är det kvalitet - hög sådan - rakt igenom. Lysande syror, finstämd frukt, klingande mineraler, en härlig längd och framför allt balans och harmoni. Stort vin - liten peng. Beställ!! (vs2400 2008-09-05 Munskänkarna Karlskrona)
  2004 - Giacosa Fratelli - Barbaresco DOCG - Basarin
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Mer eller mindre hyllad av en enig blog-kår, och det är bara att instämma. Fratelli har här fått till en redig Barbaresco från det trevliga året 2004.
Här finns det en Nebbiolo ska ha - härlig doft av rosor, balsamico, undervegetation och lite nagellack. Allt serverat i olika lager av komplexitet.
Smakmässigt kan man invända på att syrorna är svårstartade. De kommer igång dag 2 men innan dess känns det aningen baktungt. Däremot är frukt och fyllighet på plats liksom de förhållandevis mogna tanninerna. Bra tryck rakt igenom. Helhetsintrycket blir att detta MATVIN lyckas övertyga över dagarna två. Redig Nebbiolo.
(vs2400 2008-09-03 Hemma)
  2005 - Rudolf Fürst - Riesling - Trocken - Buntsandstein-Terassen
(Deutschland - Franken Info)
Visa mer information
  Snacka om kluvet intryck!! Går det att få Riesling och Silvaner att samsas?? Hos R Fürst i Franken försöker man i alla fall. Doften domineras ibland av Silvaner (när vinet är redigt kylt) och stundtals av Riesling (tempererat). Smaken fungerar likadant, ibland slår syrorna till med full kraft och emellanåt är det snarare småklumpigt.
Druvsorterna integreras inte, utan lever sina egna små underbara liv.
Är det något gott då? Absolut. Trots en viss obalans är det en bra vinupplevelse. Till mat smäller det till och ger ifrån sig på ett imponerande sätt. Skojigt vin!
(vs2400 2008-09-02 Hemma)
  2005 - Salomon Undhof - Riesling - Undhof Kögl - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Kremstal Info)
Visa mer information
  Återigen imponerar denna Riesling från Salomon. I kväll får den kämpa mot lättbrynta andbröst som serveras tillsammans med en sallad där det svarta riset står som spön i backen. Supergott!
Detta Reserve-vin har den kraft och frukt som behövs. Samtidigt finns här en elegans och balans.
Redigt vin.
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  1999 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Mmmmmm. Det var gott...Himla gott!!
Skoj med chansningar som funkar. Vinet är köpt utan provsmakning i Danmark, därav chansningen.
Burlotto är en legendarisk producent i byn Verduno - faktiskt den förste som buteljerade Barolo-viner i byn.
Här finns det man BÖR och SKA finna i en schysst Barolo som fått några år på nacken. Bra tryck i både doft och smak. Doften avslöjar blommor, tryffel och körsbär, allt serverat med tryck och elegans. Smaken levererar syror, frukt och mogna tanniner i fin samklang. Hyfsat mogen med många år framför sig.
Matvin med stort M!
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  2002 - Virili Piero - Montefalco Sagrantino DOCG - Passito
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Pang, säger det. Alla undrar gemensamt vad som kan leverera sådan kraft på så få droppar. En Sagrantino Passito, är svaret. Vi har Montefalcos minsta producent i flaskan framför oss - Virili Piero heter denne lille herre. Endast några tusen flaskor om året buteljeras i garaget. Och endast några hundra av denna fantastiska Passito ser årligen dagens ljus.
Det här är koncentrerad kraft på ett sanslöst positivt sätt. Wow avslutar vi med!!
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  2004 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Traminer
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Traminer står det på etiketten, men enligt Stephane Tissot är det inget annat än Savagnin i glaset. Skälet till etiketteringer är att man inte vill att folk ska tro att vinet är oxat och tillverkat enligt gängse Jura-metoder. Här är det frukt och mineraler som ska sjunga i glaset.
Och här är det verkligen mineraler och frukt som gör vinet till en fullträff som apéritif!
Enkelt, läckert och härligt gott!
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  2005 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Heimbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Som alltid när en flaska Zind-Humbrecht öppnas sprider sig en salig känsla genom kroppen. Likaså denna kväll. Vi offrar denna Riesling (från läget Heimbourg i Turckheim) till nyplockade stolta fjällskivlingar som läggs på en nyrostad skiva hembakat bröd. Och naturligtvis levererar familjen Zind-Humbrecht. Men man behöver jobba med vinet med tanke på att syrorna inte avslöjar sig själv precis. De finns där men ack så mycet annat pockar på uppmärksamheten.
Zind-Humbrecht har tagit tag i frågan om Alsace-vinernas upplevda sötma. Man har jobbat fram ett system - Indice - där 1 är knastertorr och 5 motsvaras av Vendanges Tardives (utanför appellationen Vendanges Tardives). Denna flaska är markerad som Indice 2 - vilket innebär att vinet är torrt men att de flesta konsumenter får en förnimmelse av sötma.
Och i detta fall kan man bara hålla med. Vinet är torrt men med tanke på allt annat som ligger och lurar (viskösitet, komplexitet etc) går det att finna lite sötma. Gott är det oavsett Indice-system.
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  2006 - Peregrine - Pinot Noir
(New Zealand - South Island - Central Otago Info)
Visa mer information
  Visst går dessa kiwi's att sippa rakt upp och ned, men risken då är att munlädret tröttnar på den fullmatade frukten. Tillsammans med mat förgyller dessa trevliga Pinot Noir-viner de flesta måltider. Likaså i detta fallet. Lättgrillad tonfisk serveras i kväll och det är svårt att hitta ett bättre alternativ än en Pinot från Nya Världen. Lysande kombination. (vs2400 2008-08-29 Hemma)
  1996 - Rene Mure - Gewürztraminer - Alsace Grand Cru AOC - Vorbourg - Vendanges Tardives - Clos St Landelin
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Trots Vendanges Tardives på etiketten känns vinet förhållandevis torrt. Åren på nacken kanske...
Oavsett är det en publikdelare. Gewurztraminer har den egenskapen - antigen tumme upp eller tumme ned. Likaså i kväll.
Trots allt är det god kvalitet i glaset. Stort, långt, kraftigt - som synes en bra bit från elegans. Återigen Gewurztraminer...
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  1999 - Calabretta - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Hur ofta sippar man Nerello Mascalese från Sicilien?? Knappast dagligen eller hur...
Oavsett frekvens på de sicilienska vinerna är det ett sådant som fått sätta livet till ikväll. Och hur var det då..
Först måste vi konstatera att damen har en viss ålder - en -99:a är det i glaset. Det märks både på doft och smak.
Otroligt härliga mognadstoner där fikon, mandelmassa, möbelpolish och flyktiga dofter samsas om doftorganets uppmärksamhet. Häftigt!! Tyvärr lever inte smaken upp till de förväntningar som utlovats via näsan. Lite väl slank, frukten har givit vika, vilket ger syror och tanniner fritt fram att härja. Balansen har med andra ord tynat bort. Det rättas upp hjälpligt med mat (tomatsås spetsad med pesto), men inte tillräckligt för att rekommendera stora investeringar.
(vs2400 2008-08-28 Hemma)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Alain Graillot behöver knappast någon närmare presentation. Appellationens absoluta kändisproducent. Och har så varit under väldigt många år. Han levererar år efter år utan några direkta svagheter. Men hur länge 'håller' hans enkla standard CH?? Tyvärr finns det viss tvekan efter att avslutat en 2001:a.
Visst finns här typicitet i både doft och smak, men vi tycker att den är i slankaste laget. Saknar tryck i svängarna. Faktiskt lite grön på sina ställen.
Vi förvånades dessutom att vinet inte stod upp mot stolt fjällskivling.
Visst är vinet bra men vi hade nog velat sippat i oss vinet för ett eller par år sedan.
(vs2400 2008-08-27 Hemma)
  2007 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Ung och frisk Riesling från ett klassiskt Rieslingår. Låter som ett schysst vin och det är det. Keller gör i princip bara riktigt bra grejer. Detta är en relativt billig variant (120 dkk) men vinet levererar för några tior mer. Inget snack om att vi har en varm och solig årgång i flaskan (bra tryck i frukt och aningen låg syra) där frukt och mineraler samsas på ett trevligt sätt. Kanske aningen låg syra... (vs2400 2008-08-23 Västervik)
  2005 - Pirathon - Shiraz
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Klart charmigt bustroll från Barossa. Innehåller precis det man vill ha i en Shiraz. Frukt, frukt och just det FRUKT. Mjukt, snällt, proffsigt och druvtypisk. Grillvin!! (vs2400 2008-08-22 Västervik)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor positiv överraskning. Lavradores de Feitoria är en sammanslutning av ett 15-tal odlare/Quintor i Douro. En av hjärnorna bakom projektet är naturligtvis Dirk van der Niepoort, som verkar ha ett finger med i allt som händer i vin-Douro.
Meruge är gjort på druvsorterna Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca och Touriga Nacional. Som vanligt med dessa häftiga Dourovin är ingen av druvsorterna dominant utan det är helheten som är grejen.
Balans och elegans vinner över kraft. Renhet och fräschör snarare än komplexitet. Riktigt trevligt!!
(vs2400 2008-08-21 Hemma)
  2003 - Sorbaiano - Montescudaio DOC - Rosso delle Miniere
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En ganska skön druvblandning döljer sig i flaskan: Sangiovese, Cabernet Franc och Malvasia Nero. Montescudaio är en appellation som ligger utkastad ganska nära Medelhavet väster om Siena. Visst finns det mycket toscanskt i vinet men tyvärr också mycket 2003. Frukten finns där, likaså alkoholen men de livsviktiga italienska syrorna döljer sig lite väl mycket bakom den imponerande frukten. Det finns även ett störande moment av vanilj som sticker till med jämna mellanrum. Här behövs mat för att rätta till vinets nuvarande tillstånd. Att sippa på egen hand är inget för oss. Pasta med hemlagad tomatsås spetsad med hemlagad pesto lyfter vinets beståndsdelar till en högre och mer rättvisande nivå, men prislappen ligger aningen för högt. (vs2400 2008-08-18 Hemma)
  2005 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Les Calcinaires
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Så himla friskt och fräscht. Så grymt piggt och läckert. Det är som vanligt en fröjd att sippa något av Gauby's fantastiska viner. Här är det hans 'enklaste' röda. Domineras av Syrah, men det är inte det som upptar ens intryck. Snarare slås man av frukt, fräschör, balans och friskhet. Växer efter ett par timmar i karaff. Ger nytt ansikte åt begreppet energidryck!! (vs2400 2008-08-16 Hemma)
  2005 - Poeira - Douro DO - J
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra lillebrorsvin från Poeira. Ännu ett vin från Douro som verkligen tar för sig. Härlig frukt, aningen fat, bra syror och en härlig längd. Bra arbete helt enkelt.
Dessa torra bordsviner från Douro har verkligen hittat ett schysst recept som funkar. Frukt som Nya Världen men med en klassisk europeisk framtoning. Bra kombination som antagligen har framtiden för sig. Ingen riktig ordning på vilka druvsorter som ingår - en av Douros storheter vilket ger viner med mångfascetterad karaktär.
(vs2400 2008-08-09 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning