Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2181 till 2200 av 2551
Vin
  2003 - Guitian - Godello - Valdeorras D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  En Godello från Galicia (Valdeorras) är inte en vanlig gäst vid vårt matbord. Synd med tanke på den potential som finns här.
Guitian är kanske den absolut främste företrädaren för Godello och i glaset finns deras absoluta topp-cuvée. Tyvärr är det en 2003:a vilket antagligen spökar avseende den relativt låga syran. Tror inte att Godello har det som typicitet. Snarare fin frukt, bra kraft, potent, väldigt trevlig alkohol (12%) och struktur som tyvärr döljs aningen bakom en väl ambitiös fathantering.
Dag 2 känns vinet ännu tröttare. Klumpigt, sönderekat och helt livlöst. Syrorna saknas enormt.
Mer syra och mindre fat - då har vi en klar Bourgogne-utmaning i glaset.
(vs2400 2008-07-18 Hemma)
  2001 - Högl - Riesling - Bruck - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Högl är ännu en producent av hög kvalitet som går att finna utmed Donaus grymt vackra färd genom Wachau. Högl har två riktigt bra lägen i den lilla byn Viessling - dels Schön där man odlar Grüner Veltliner och dels Bruck där Riesling är kung. I glaset är det just Riesling från Bruck som står för kvällens underhållning. Eller rättare sagt för kvällarnas underhållning. Sippade nämligen vinet under två kvällar och det vinner verkligen på att utvecklas. Helt annan kraft och energi kväll två. Vinet känns både moget men samtidigt fortsatt spänstigt. För 200 sek är det en schysst österrikisk uppvisning man får. (vs2400 2008-07-17 Hemma)
  2006 - Domaine Gramenon - Côtes du Rhône AOC - La Sagesse
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Gramenon gör som alltid väldigt rena och ärliga viner. Biodynamiskt - vilket man känner i de klockrena syrorna - och med stor kärlek görs dessa prisvärda och eftertraktade Côtes du Rhône-viner.
La Sagesse är ren Grenache men är förpackad på ett mer lättsamt sätt än vad man kan tro. Friskhet, renhet, ärlighet och stor hantverkskonst!
(vs2400 2008-07-12 Hemma)
  2005 - Vincent Pinard - Sancerre AOC - Cuvée Florès
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Ännu ett klockrent sommarvin. Pinard gör modernt anlagda Sancerrer - se bara på den läckra etiketten.
I glaset är det dock åter till de klassiska dragen med mineraler i kubik. Nästan som att tugga på sten/grus. Nästan som en högklassisk Chablis.
Oavsett riktigt riktigt gott och välgjort.
(vs2400 2008-07-12 Hemma)
  2005 - Domaine le Sang des Cailloux - Vacqueyras AOC - Cuvée Doucinello
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Sang des Cailloux i Vacqueyras gör Grenache-baserade klassiker. Prismässigt en bra bit under grannarna i väst (CdP) men garanterat på samma kvalitetsnivå. Letar man efter fynd är detta en bra adress.
2005 är solsken på flaska kring Rhône och här är ett typexempel. Gott redan nu och en framtid som garanterar många härliga kvällar.

Liten fundering kring den rostade karaktären som dök upp efter ett par timmar. Kan det finnas några nya fat undangömda någonstans i källaren??? Ska bolla detta med honom nästa gång vi är i trakterna kring Vacqueyras.

Skynda på att fynda - de börjar försvinna från SB.
(vs2400 2008-07-11 Hemma)
  2002 - Coume del Mas - Banyuls AOC - Quintessence
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ännu en kultförklarad producent från det allra sydligaste och soligaste Frankrike. Nu är vi i gränstrakterna till Spanien utmed Medelhavet. Coume del Mas gör både eftertraktade torra viner och solmogna Banyuls. Här är en modernt anlagd fruktig anrättning på 100 % Grenache Noir. Och vilken frukt sedan. Så mycket och så gott. Ändå finns här en imponerande återhållsamhet som gör upplevelsen av vinet grymt behaglig. Stort vin!
(vs2400 2008-07-11 Hemma)
  2003 - JJ Christoffel Erben - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  JJ Christoffel Erben är mer eller mindre kultförklarad. Firmans viner vinifieras idag av Mönchhof i Ürzig. Fortfarande är det klassiska Mosel-Rieslingar som i små mängder lämnar vinfirman.
2003 var ett av de varmaste åren i mannaminne och man känner det även i denna finstämda Riesling. Frukten ÄR STOR men syran finns där. Man får ha tålamod. Känns som det i dagsläget är på väg in i en sluten fas.
Oavsett ett gott hantverk från ett häftigt läge (Treppchen).
(vs2400 2008-07-10 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stringent, klassisk, stilren, elegant, fräsch, balanserad...vi kan fortsätta i oändlighet...

Som synes ett klockrent exemplar från södra Toscana - en Nobile i toppform.

Hovleverantör är Boscarelli. En klassisk producent med fina anor. Bortglömd här hemma - till viss del även i Italien - eftersom vinerna går mer mot elegans än kraft.

Applåder, jubel och hänförelse för ett exemplariskt klassiskt vin. Antagligen på topp nu och ett par år till. Det är åtminstone vad korken säger (torr till hälften).
(vs2400 2008-07-08 Hemma)
  2004 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Pinot Noir
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ibland ska man inte konstla till det - Puffeney's ljuvligt lätta sommar-Pinot är ett klockrent exempel på detta. Ren frukt, såå läckra syror, en halvtimme i kylen och måltiden är hemma.

Jacques Puffeney är en av Juras mest framträdande småproducenter - främst känd för sina Vin Jaune - men även hans druvrena Pinot Noir är värt ett besök. Kostar inga pengar alls (9 Euro) vilket gör att man med lätthet bör ha ett par lådor liggandes. Skippa allt vad roséer heter och njut av dessa fjäderlätta droppar istället!
(vs2400 2008-07-05 Hemma)
  2004 - Frog's Leap - Cabernet Sauvignon - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Vi har ofta svårt med Nya Världen-viner förutom de mer reserverade Cab'arna från t ex Napa. Men de måste vara åt det strama hållet. Vi tackar för att detta är ett sådant exempel.
Med tanke på att USD är tacksamt låg för tillfället är dessa 40 USD en väl gjord investering.

Direkt och riktigt trevligt vin! Charmigt!
(vs2400 2008-07-05 Hemma)
  2004 - Domaine des Deux Roches - Pouilly-Fuissé AOC
(France - Bourgogne - Maconnais Info)
Visa mer information
  En riktigt redigt bra Chardonnay från Pouilly-Fuissé. På topp nu och några år till. Schysst helhet och absolut värt slantarna (15 Euro). (vs2400 2008-07-04 Hemma)
  2002 - Gies-Düppel - Birkweilerer Kastanienbusch - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En liten lagom investering på druga 10 Euro växer med åren till en vinupplevelse på ungefär det dubbla. Vi befinner oss i Pfalz - närmare bestämt i Birkweiler och dess mest berömda läge Kastanienbusch - hos en skön lirare vid namn Gies-Düppel. Rena viner av hög klass rakt igenom sortimentet. Ung kille som garanterat kommer att vara mer känd om 5-10 år. Håll ögonen öppna... (vs2400 2008-07-03 Hemma)
  2007 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Portugal fortsätter att vara i vårt fokus. Ikväll gäller en typisk portugisisk galen blandning av tre gröna druvsorter - Cerceal, Bical och Sercalinho. Som synes inga direkta kändisar. Sådant uppskattas, likadant klappar vi händerna åt den återhållna alkoholen på 12%. Det är Luis Pato som är producent och vinet är etiketterat som Vinho Regional Beiras eftersom de lokala vinmyndigheterna inte riktigt hänger med i producentens svängar.
Tyvärr blir det inget extranummer eftersom vinet inte levererar tillräckliga syror för våra munnar. Dessutom lite väl mycket fat och malo-vibbar. Fatvibbarna kommer från nya 650-liters fat.
(vs2400 2008-07-02 Hemma)
  2000 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Varför finns det inte fler sådana här enkla och fräscha viner???
Inget bombastiskt här inte utan snarare en smeksam viskning om framtida goda stunder.
L'Enclos gör absolut inga storslagna Pomeroler, men ibland vill man bara ha en njutbar flaska Bordeaux som inte slår knutar på tungan. Här är ett ypperligt sådant exemplar. Mer sådant efterlyses...
(vs2400 2008-06-28 Hemma)
  2001 - Charles Joguet - Chinon AOC - Les Varennes du Grand Clos
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  En vingårds-Chinon från Charles Joguet borde innebära en trevlig stund vid glaset. Nu har vi 2001 i flaskan och det är tyvärr inte en årgång att jubla över. Svårt är bara förnamnet och det känns eftersom de gröna inslaget är lite väl påträngande. CabFranc från Loire ska hädanefter bara införskaffas från varma årgångar!! (vs2400 2008-06-28)
  2005 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Här är alltså en 'modern' portugis i glaset. Modern men ack så traditionell. Moderniteten kommer av Pato (ännu en vinmakare som går utanför upptrampade stigar) valt att buteljera vinet som Vinho Regional eftersom myndigheterna inte riktigt greppar vad han håller på med. Traditionen består av den bångstyriga Baga (Portugals Nebbiolo) som här kommer i en riktigt trevlig form.
Att man får Italien-vibbar är inte konstigt - framför allt är det Nebbiolo-vibbar som far runt i skallen. Lysande syror och kaxiga tanniner som skriker efter feta goa konsistenter!!
Bravo!!
(vs2400 2008-06-27 Hemma)
  2005 - Salomon Undhof - Grüner Veltliner - Lindberg
(Österreich - Niederösterreich - Kremstal Info)
Visa mer information
  Det här är rediga grejer. Typicitet (mineraler, pepprighet och stor frukt) så det räcker, balansen är beundransvärd. Inga märkvärdigheter utan endast en renhet som gör matstunden till en skön timme. Bra jobbat Salomon! (vs2400 2008-06-25 Hemma)
  1999 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Ste Catherine
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Weinbach...
Schlossberg...
Cuvée Catherine...
Snacka om att det rinner till - i munnen alltså.
Snart 10 år på nacken och visst finns det bevis på att syrorna har mått bättre. De finns där men det gäller att locka fram dom - här finns mogen frukt, fyllighet, viskösitet, lite botrytis och detta sammantaget gör att syrorna verkligen får kämpa.
De sista sipparna ska man bara njuta av eftersom vinet mer och mer övergår till att bli ett kontemplationsvin. Stor njutning.
(vs2400 2008-06-20 Hemma)
  2005 - Quinta do Crasto - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En salig blandning av ett 30-tal druvsorter finns i flaskan.
Dag 1: Tyvärr känns vinet svåridentifierbart och utslätat. Det händer absolut ingenting. För mycket fat, som med all säkerhet kommer att lugna ner sig, men det finns inte tillräckligt med tanniner och syror för att göra denna Douro intressant. Modern javisst men väl trendig för mig!
Dag 2: Nu har det hänt grejer under natten. Faten har till min förvåning lugnat ned sig rejält. Det tackar vi för! Fortfarande otroligt svårt att identifiera dofter, men smaken har betydligt mer riv dag 2. Lockar kanske inte till stora inköp, men mycket trevligare idag och absolut kaxigare.
(vs2400 2008-06-19 Hemma)
  2006 - Soalheiro - Vinho Verde DO - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Enligt många röster på nätet är detta en av Portugals absolut främsta företrädare för just Alvarinho som druvsorten heter i Portugal. Annars är det under namnet Albariño (Spanien och Galicia) den rönt mest internationell framgång.
Här är det mer mineraler än frukt (som oftast dominerat Albariño-vinerna). Läckert är det och med vetskapen om att detta är Soalheiro's enklaste vin på Alvarinho kan man inte låta bli att längta efter deras mer tuffa viner på druvsorten. Priset - 159 sek - är i tuffaste laget. Går att få för 69 dkk i vårt grannland. Då tycker jag vi snackar fynd!
(vs2400 2008-06-18 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning