Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 2321 till 2340 av 2551
Vin
  2005 - Peter Lehmann - Shiraz
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Ännu ett charmtroll från Barossa. Snällt och insmickrande. Komplexiteten är helt frånvarande men vad gör det om man bara vill ha ett glas att sippa på. Nackdelen (om det nu är någon) är att man inte gärna tar mer än ett glas. (vs2400 2007-12-21 Hisingen)
  2004 - Peter Lehmann - Cabernet Sauvignon
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Peter Lehmann gör bra viner i nästan alla prisklasser. Detta är ett av de billigare alternativen men ser man till prislappen får man ändå rejält med vin för slantarna. Denna Cab har charm och bra fräschör vilket gör att man orkar med två glas. (vs2400 2007-12-20 Hisingen)
  2000 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Réserve Millésime
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En mastodant-riesling av Rolly Gassmann i Rorschwihr. Här är det mycket mogen frukt som gäller. Inte precis Trimbach-skolan alltså. Rollys viner innehåller i princip alltid aningen restsötma vilket är bra att känna till när man står vid spisen. Kraft men ändå balans är deras signum! (vs2400 2007-12-15 Hemma)
  2001 - Weingut Johannishof - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Auslese
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor årgång (2001) och en hyfsad producent ger en upplevelse som sätter sina spår. Vinets ursprungliga sötma börjar omvandlas till mer komplexa toner där botrytisen sticker ut med sin härliga karaktär. Vinet tål med lätthet 5 år ytterligare. Det man ska betänka är den lilla flaskan. (vs2400 2007-12-15 Hemma)
  nv - Larmandier-Bernier - Né d'Une Terre de Vertus
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Larmandier-Bernier har sitt vinhus i Vertus - långt söderut i Côte de Blancs - och de levererar Champagne i en otroligt ren och klassisk stil. Ren Chardonnay är det som gäller här och visst dricker vi den väl ung men ibland kan man inte hålla sig. Stilfullt!! (vs2400 2007-12-15 Hemma)
  1999 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Cuvée du Plessy
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Bra årgång + schysst producent =
Stor vinupplevelse. Enkel matematik kan tyckas, men det gäller att besitta lite kunskap. Barge är en traditionell producent i Côte-Rôtie och en väldigt liten sådan. Cuvée du Plessy är en blandning från Côte Blonde och Côte Brune och här finns även några få procent Viognier i vinet. Riktigt trevligt.
(vs2400 2007-12-15 Hemma)
  1996 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Visst finns det fortfarande bränsle och energi för en fortsatt färd i horisontellt läge. Vinet lär inte bli bättre men kommer garanterat att överleva 2-4 år till.
En Bordeaux i lättare stil. Cantemerle är inget av de mer berömda slotten på Médoc utan lever sitt liv i stillhet. Trevliga, charmiga och helt OK om man bortser från prislappen. Med tanke på vad en klassificerad Bordeaux kostar vill man nog ha liiiite till - faktiskt!
(vs2400 2007-12-14 Hemma)
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Moccagatta - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Moccagatta är en vingårds-Barbaresco från det mycket kvalitetsmedvetna kooperativet i just Barbaresco. Dessa produceras bara riktigt bra år och kooperativet har ett imponerande antal vingårdar till sitt förfogande. En enastående resa är att testa ett antal av dessa för att bättre förstå att även Nebbiolo är en terroir-älskare. (vs2400 2007-12-12 Hemma)
  2004 - Poliziano - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Återigen slås man av hur ett vin fullständigt kan förvandlas i samband med mat. Sippar man denna Nobile rakt upp och ned blir det endast en eller två småsipp. Alltför fat-dominerat. Nästan otäckt insmickrande. Men till maten är det helt förvandlat. Ren och skär Sangiovese-karaktär. En av orsakerna till det tudelade meddelandet är att vinet är på tok för ungt att dricka nu. Faten måste få tid att integreras. Testa återigen om 3-4 år. (vs2400 2007-12-09 Hemma)
  2003 - Domaine les Remizières - Crozes-Hermitage AOC - Cuvée Christophe
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ett vin som verkligen innehåller de flesta ingridienser för en stor framgång: bra fräschör, bra frukt och fyllighet och rejäla tanniner. Dock har alla bitarna inte fallit ner på rätt plats ännu. Här gäller det att ha tålamod en 5-6 år innan man plockar fram resterande flaskor. Remizières gör viner i modern framtoning. Man är inte rädd för att krydda anrättningen med en rejäl dos nya fat. I denna deras prestige-cuvée sparas det inte på krutet, vilket gör att vinet sticker i väg i alltför många riktningar just nu. Tålamod som sagt vad.... (vs2400 2007-12-08 Hemma)
  1992 - Meulenhof - Erdener Treppchen - Riesling - Auslese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  En lagom åldrad Mosel-Riesling är ALDRIG fel. Här har vi en charmör från Erden. Erden ståtar med två fantastiska Einzellagen - Treppchen och framförallt Prälat. I glaset har vi en Auslese från Treppchen. Det fina med en åldrad Riesling är att den primära sötman har mildrats och givit plats åt mer komplexa tonarter. Detta är ett skolexempel på detta. Priset är löjligt lågt för ett färdiglagrat vin. (vs2400 2007-12-07 Hemma)
  2001 - Charles Joguet - Chinon AOC - Clos de la Dioterie
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  En liten besvikelse. Detta är Joguets toppvin, men imponerar inte vid detta tillfälle. Saknar frukt och stuns. 2001 är inget toppår vilket visar sig i glaset. Röda Loireviner ska drickas från riktiga toppår - då levereras rejäla grejer. Med tanke på att frukt saknas finns det nog ingen framtid för 2001:orna. (vs2400 2007-12-07 Hemma)
  2000 - Monchiero Carbone - Roero DOCG - Printi
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En lätt och skön Nebbiolo från Roero i Piemonte. Roero är numera DOCG-klassat vilket tyvärr medfört en uppjustering av dess priser. Inte alltid motiverat men här är en bra och trevlig variant på ren Nebbiolo. Kommer definitivt att besöka Carbone för lite nya inköp. (vs2400 2007-12-04 Hemma)
  2000 - Domaine Grand Veneur - Châteauneuf-du-Pape AOC - Les Origines
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Grand Veneur (egentligen Alain Jaume) har klivit fram rejält de senaste åren. Detta är deras prestige-cuvée där vinet fått sig en körare på små fat. Dessa stör under de första åren men efter hand integreras de fullständigt i den imponerande frukten man har till sitt förfogande. Det här är riktigt bra!! Och det blev ännu bättre till den kycklinggryta vi hade tillrett. Hur skoj som helst. (vs2400 2007-12-02 Hemma)
  2001 - Pazo de Senorans - Albariño - Selección de Añada - Rías Baixas D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  En riktig prestige-Albariño döljer sig i flaskan. Vinet är helt oekat, det har lagrats 38 månader på rostfritt stål och det har inte genomgått en malolaktisk jäsning. Och visst är det ett vin som tar för sig. Tyvärr störs man av svavel-toner under första dagen medan allt (nästan) är förlåtet dag 2. Priset är lite väl kaxigt (24 euro) för det som levereras i flaskan. Men ändå kommer vi nog att shoppa loss nästa gång tillfälle bjuds. (vs2400 2007-12-01 Hemma)
  2002 - Weingut Knab - Endingener Engelsberg - Weissburgunder - Spätlese Trocken - ***
(Deutschland - Baden Info)
Visa mer information
  Vill man ha en Weissburgunder/Pinot Blanc i absolut världsklass ska man bege sig till den lilla familjeegendommen Knab vid foten av Kaiserstuhl i Baden. Fantastiska matviner som domineras av frukt och som paketeras med enförträfflig syra. Väntar man några år får man en kanonupplevelse vid matbordet. Detta är deras prestige-vin av druvsorten till ett löjligt bra pris. Lysande helt enkelt!!! (vs2400 2007-12-01 Hemma)
  2006 - Drostdy-Hof - Sauvignon Blanc - Western Cape Ward
(South Africa - Coastal Region Info)
Visa mer information
  Inget fel här inte. Inget stort vin det här inte. Finns inte mer att säga egentligen.... In i frysen för framtida såser alltså. (vs2400 2007-12-01 Hemma)
  1982 - Vial-Magneres - Banyuls AOC - Al Tragou Rancio Très Vieux
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  1982 plockades Grenache-druvorna som paketerats i denna flaska. Att efter 25 år kunna njuta av denna skörd känns som ett stort priviligie. Att dessutom vinet fortfarande är vitalt och energigivande känns ännu häftigare. Vilken fantastisk upplevelse. Vinet är alltså ren Grenache och är av Rancio-stil. Knäckigheten, nötigheten och de torkade frukterna är oerhört framträdande. Nästa gång vi är i Banyuls är ett besök hos Vial-Magneres en självklarhet! (vs2400 2007-12-01 Hemma)
  2001 - Domaine du Gros' Noré - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Bandol betyder mer eller mindre traditionella och rustika viner. Detta är inget undantag. Gros'Noré är en av många små kvalitetsproducenter i denna oerhört kvalitetsmedvetna appellation. Bortglömd av många men även älskad av många. Fler borde upptäcka vilka häftiga viner som produceras här vid kanten av Medelhavet. Mourvèdre är druvsorten som dominerar de röda vinerna vilket borgar för en mörk och spännande höst/vinter-upplevelse. (vs2400 2007-11-28 Hemma)
  2003 - Coume del Mas - Collioure AOC - Schistes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Appellationerna Collioure och Banyuls utmed Medelhavet har några av Frankrikes absolut häftigaste vinodlingar. De stupar brant ned mot det azurblå Medelhavet och man förstår att skördeuttaget blir litet vilket också innebär relativt dyra viner. Coume del Mas är en liten pigg nykomling som verkligen levererar viner med stor personlighet. Deras Schistes är ett utmärkt exempel på detta. Trots det extremt svåra året (2003) lyckas man lyfta fram frukt, syror och tanniner i skön symbios. Drick och njut. (vs2400 2007-11-24 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning