Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 241 till 260 av 2551
Vin
  2008 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Klass-Sangiovese till redigt fint pris. Precis som man vill ha sin Sangiovese. Bra körsbärsfrukt, elegant, ren, lätt och charmig. Italien på flaska liksom. Det här vill man gå vidare med. (vs2400 2014-12-25 Hemma)
  2009 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Lessrof-blå * 2...så känns det under tiden flaskans innehåll bara försvinner. Absolut inte ett gulpa-vin, utan här har vi ett redigt långsamt vin. Det börjar ganska tidigt på eftermiddagen när korken dras och vi tar ett litet smakprov...nästan pärlande och redigt kärv. Inget charmtroll. Rakt ner i karaffen där busen får lugna ner sig ett gäng timmar. Jag tittar till Barbacarlo med jämna mellanrum och konstaterar glatt att det här kommer att fixa sig.
Och som det fixar sig...när vi sätter oss till bords är vinet redo för oss och den lilla rosa steken. Vi möts av tobak, sötlakrits, örter...en mångfald av intryck som känns meningslöst att sortera ut. Komplext och ytterst kickande. I munnnen resulterar det i ett redigt lyft, bra balans, kickande syror, elegant frukt och mogna tanniner. Gas och kärvhet lyser med sin frånvaro. Och sicken potential. Stor vinkick. Härligt med ett nytt kapitel i vår vinvärld.
(vs2400 2014-12-20 Hemma)
  2012 - Naudin Ferrand - Côtes de Nuits Villages AOC - Viola Odorata
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Allt behöver inte vara fint klassificerat i Bourgogne. Det finns hantverkare som lyckas framställa magi trots att appellationen säger något helt annat. Côtes de Nuits Villages får det liksom inte att rycka i byxorna...men den här damen trollar gång efter annan fram viner som får smilbanden att töjas redigt. Det är hennes 'blom'-viner som man ska leta efter. Claire Naudin gör dessa viner i en mer naturlig anda än hennes mer traditionella appellationsviner. I blomvinerna lyckas hon förmedla en frukt och mineralitet som man annars bara hittar i rediga cru-viner från klassiska Bourgogne-byar. Här finns ryggrad som borgar för framtida potential, här finns primär frukt som skapar direkt drickglädje, här finns ett djup som bidrar till lite kontemplation...Så bra! (vs2400 2014-12-19 Hemma)
  2007 - Flavio Roddolo - Barbera d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oj vad gott det är med bra Barbera. Redig Barbera är tyvärr sällsynt och när man lyckas hitta en som uppvisar Lessrof-blå renhet med typiska härliga syror då blir man lyrisk. Finns knappast bättre vin till italiensk föda. Syrorna rensar käften med ackuratess och frukten stöttar hela vägen genom måltider. Naturligtvis är tanninerna snälla. Det är alltså en 07:a och här finns inga som helst trötthetstecken. Den här lever lätt 5-8 år till. Kommer naturligtvis att fylla på. (vs2400 2014-12-18 Hemma)
  2010 - Valentini - Trebbiano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Här var det stängt...och svavel. Ner i karaff...efter ett par timmar har det hänt lite, men inte tillräckligt. Fortfarande stängt och omöjlig att få någon uppfattning om. Vi får se vad som händer de kommande dagarna.
Dag två har det hänt lite grann...fortsatt svavel initialt, men det går nu att vifta bort...doften är fortsatt oerhört bly, men tack och lov har det börjat hända grejer med smaken. Framförallt känner man potentialen...längden är imponerande...bra syror, frukt och minraler finns det gott om...lite skalmaceration dyker upp...stramt och krävande. In i kylen för ännu ett dygns vila. När vi åter närmar oss Valentini har det hänt än mer. Kanske inte doftmässigt, men smaken uppvisar ännu mer potential. Det här vill jag dricka igen om 5 år och om 10 år. Så får det bli!
(vs2400 2014-12-16 Hemma)
  1999 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det serveras lite osso buco och risotto milanese...att då inte dricka lite bra Nebbiolo känns galet...trots att det är söndag. Så fram åker den här mogna 99:an. De börjar tappa lite frukt, men har i gengäld kommit till det stadiet där fruktkärnan centrerats och blivit mer komplex. Trevlig utan att på något sätt vara stort. Funkar utmärkt till födan, vilket var dess absoluta syfte. Kommer nog att ligga kvar på den här nivån ett gäng år, för att sedan sakta börja glida mot dess undergång. Drick upp ni som har. (vs2400 2014-12-14 Hemma)
  2004 - Roagna - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Stort vin! Som kommer att växa än mer de kommande 10-15 åren. Vi låter Rionda få sig 3-4 timmar i karaff vilket borgar för en kick redan för första glaset. Allt eftersom kvällen går växer vinet till sig allt mer. Vansinnigt gott. Redan färgen borgar för stordåd. Ruggigt vacker. Dofter levererar klassiska Nebbiolo-attribut...rosor, skogspromenad, fin träinredning, måleributik...man vill inte sluta sniffa på det. Men som vanligt är det munnen som får störst njutning av det här...fantastisk balans, struktur av monumentala mått, syrorna sitter klockrent, frukten fortfarande i sin första mognadsfas och tanniner att dö för. Sanslöst gott redan nu, men oj vilken potential. Vi har 4 flaskor kvar och nästa plockar vi nog om 4-5 år. Dessutom en magnum som vi drar korken på om 15-20 år. (vs2400 2014-12-13 Hemma)
  2012 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Går inte att värja sig mot det här...och varför ens försöka. Direkt när man får Il Frappato i munnen transporteras man till ett bättre läge i Bourgogne. Så bra är det här. Så elegant är det här. Så gott det här är.
Lika rent som alltid, oftast brukar kalkklippan visa sig i glaset men ikväll är det lite mörkrödare nyanser som dominerar. Det gör absolut ingenting...gör tutet mer seriöst. Mer ryggrad. Förbannat lättdrucket. Dessa 12:or kommer inte överleva 2015!
(vs2400 2014-12-11 Hemma)
  2008 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Så där ja...bra Sangiovese är redigt vin. Och det här är bra Sangiovese. Här finns syrorna, här finns den balsamico-kryddade körsbärs-frukten och här finns de fina och rena tanninerna. Trevligt på egen hand, men alldelses storslaget vid matbordet. Varenda liten komponent i vinet framträder med större exakthet när drycken får lite motstånd från vår enkla onsdagsragu. Jättegott här och nu och fin framtid. Vill dock ha deras grejer innan rönnbären blir alltför framträdande. Smaksak hur man vill ha sina Castell'in Villa. (vs2400 2014-12-10 Hemma)
  2012 - Antoine Arena - Vin de Table VdT - BG
(France - France Info)
Visa mer information
  Gott. Gillar det här. Här finns både pigghet, renhet och uppstudsighet. Att det dessutom finns elegans, fyllighet och viss komplexitet gör ju inget. Arena presterar bättre vita än röda i mitt tycke...här finns mer djup och bredd än i de röda. Drack en 08:a av det här för ett gäng år sedan...tycker att han lyckats knô in mer syror än senast. Kommer definitivt att köpa mer vitingar från Corse... (vs2400 2014-12-06 Hemma)
  2010 - Monteraponi - Chianti Classico DOCG - Baron' Ugo - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stoor Sangiovese. Ett vin som verkligen tar för sig...på ett positivt sätt. Klassisk elegans parad med välbyggd struktur. Borgar för fin framtid. I dagsläget finns aningen maffig frukt som ännu inte transformerats. Dessutom finns nog ett litet spökfat (antydan till rostad karaktär) trots garantier om botti/cement. Jämför man med en annan favorit, Montevertine, är det här maffigare och köttigare. Även mer kraft än många lågmälda Brunello. Det här har ett eget Sangiovese-uttryck som man bara måste gilla. Kommer garanterat gå vidare med den här baronen... (vs2400 2014-12-06 Hemma)
  2010 - La Grande Colline - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Hyllade grejer det här...men ursäkta mig, vari ligger storheten? Visst är det ett trevligt glas, men stort? Eller speciellt? Knappast! Visst finns det en skön blommig känsla i smaken, men det saknas djup, längd och något redigt att hänga upp vinet på. Ett charmigt bistro-vin för c:a 10-14 euro...inga 25 som det kostade i butiken. Det här kommer jag styra undan alla dar i veckan fortsättningsvis. (vs2400 2014-12-05 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff från en lillebror Barolo...den här gången en redig men likaledes enkel nebba från G Rinaldi. Och som sig bör...en liten hel druva i botten på flaskan...som övriga 09:or vi njutit från den här adressen.
Det här är verkligen en traditionell klassiker. Kan inte bli mer Piemonte än så här. Många Barolo vill upplevas så här men få är kallade...och då är den en enkel langhe...tänk vad mycket det finns att lära.
(vs2400 2014-12-04 Hemma)
  2010 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Cuvée Florine
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Rent...snyggt...klart uttryck...snackar mer Bourgogne än Jura. Varje gång man öppnar en Ganevat, oavsett färg, har man stora förväntningar. De har alltid (en flaska Vin Jaune levde inte riktigt upp till förväntningen) presterat som man vill. Det här är naturligtvis inget undantag. Fantastiska syror, laserskarp frukt, mineraler i massor, rensande rent...inget annat än skitgott. Där 11:an kanske mestadels levererar citrus, då har 10:an gott om mineraler som komplement.
Här finns gott om framtida potential. Har en 10:a kvar...ska försöka låta den vila några år...men det blir inte lätt att pilla på den...
(vs2400 2014-12-03 Hemma)
  2006 - Querce Bettina - Brunello di Montalcino DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Nej tack. Det här var inte roligt. Sötsliskig Sangiovese toppar inte listan. Kladdigt, sött, ekat...funkar dock som grytvin. Väldigt dyrt sådant. (vs2400 2014-12-02 Hemma)
  2007 - Raymond Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Impériale
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Väldigt sällan numera som en CdP överraskar oss positivt. Cuvée Impériale gör det med råge. Inget annat än ett imponerande vin. Härlig doft som indikerar ett skönt lyft i munnen...ingen tyngd, inget kladd, bara röda fina bär med inslag av tobak och sötlakrits. Visst finns det en sötma i munnen, men den bara förgyller upplevelsen av ett välbalanserat och välbyggt vin. Jättegott här och nu, men med bra många fina år framför sig. Och de höga % känns faktiskt inte. Som sagt en välbalanserad CdP. (vs2400 2014-11-30 Hemma)
  2009 - Accomasso - Barbera d'Alba DOC - Pochi Filagn
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ja harre jävlarrr...så här kan en Barbera också te sig. Sicka vansinniga syror...sicken vansinnig längd (för Barbera)...så fullständigt kompromisslös...inget man klunkar (vore lätt men synd) eftersom det finns en tanke bakom varje liten druva som hamnat i flaskan. Och det är värt respekt och värt att ta det lilla lugna när man tutar. Man kan inte säga att det är gott...det är så mycket mer. Man får lite andra perspektiv på vin när man upplever ett glas Accomasso...och då snackar vi Barbera...Jo just det...vi åt lite god hemlagad pizza...och då sjöng Pochi Filagn hur tonsäkert som helst. Passar bäst till mat...kanske det enda som påminner om Barbera... (vs2400 2014-11-29 Hemma)
  2010 - Mauro Veglio - Barolo DOCG - Gattera
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Varit mycket diskussion bland de upplysta om det här vinet. Dags att själv avgöra vad vi tycker. Vi låter Gattera få ett par timmar i karaffen, vilket behövs med tanke på dess primära ungdom.
Vacker röd färg, elegant framtoning i doften, kickar in bland de röda elementen, inget kladd i vägen...väl i munnen finns dock en aning sötma och lite värme...inte så konstigt eftersom vi snackar minst 14,5%...men frukten slår igenom de små invändningarna. Och ger vi vinet lite kladd så blir naturligtvis Gattera på ett ännu bättre humör. Dock inget man avslutar på två personer. Finns trots allt en liten %-tyngd/hetta som gör att vi återvänder till en lättviktare.
Absolut ett habilt bygge. Absolut inget ekmonster. Kan tänka mig en flaska till. Ska nog ändå drickas inom 4-5 år.
(vs2400 2014-11-28 Hemma)
  2013 - Clos des Vignes du Maynes - Mâcon AOC - Cuveé 910 - Cruzille
(France - Bourgogne - Maconnais Info)
Visa mer information
  En ohelig blandning av Gamay/Pinot Noir/Chardonnay. Resultatet blir inget annat än ren energidryck. Omöjlig att skydda sig mot den entusiasm som väller ur glaset. Okomplicerad njutning. Piggt, härligt naturliga syror, bra lätt frukt, studsande vitalitet...redigt charmtroll som man inte kan värja sig mot...
Ingen aning vart ett vin som detta tar vägen med lagring...kommer dock inte inträffa att någon flaska glöms på Sturköbaren. Bara att tuta!
(vs2400 2014-11-27 Hemma)
  2012 - Domaine René Cacheaux - Vosne-Romanée AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Aldrig fel med lite Vosne...inte heller den här kvällen. Min älskade fru har fixat till en redigt god hjortgryta och då måste man matcha upp med något passande.
Naturligtvis alldeles för ung, men ibland vill man åt primär-frukt och bara känna lite på årgången. Och här finns mörk frukt och lite Vosne-sälta...precis som sig bör. I dagsläget är det det mörka som dominerar...syrorna finns där, men de lockas endast fram med lite härlig hjort. Där och då lyser den här by-tappningen allra klarast. Skulle kanske avvakta ett par år innan man nyper nästa flaska. Har man tålamod får man naturligtvis bäst utdelning på 5-6 års sikt.
(vs2400 2014-11-26 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning