Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 441 till 460 av 2551
Vin
  2008 - Ridge - Cabernet Sauvignon - Estate - Santa Cruz Mountains AVA
(Usa - Central California Coast - Santa Cruz Info)
Visa mer information
  När det nalkas redig hängmörad entrecôte på grillen gäller det att matcha upp ordentligt. Den här CS från Ridge har ännu aldrig svikit oss och gör det inte nu heller. Klockren. Lätt och spänstig med mängder av CS-egenskaper. Och att vi inte är Bdx-land är vi rörande överens om. Skitgott. Urtypiskt...vad mer kan man önska sig? (vs2400 2014-04-30 Hemma)
  1990 - Château d\'Yquem - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Det här tycks om. Att det är åldrat botrytiserat (honung, saffran, lite skön vanilj...) går inte att dölja, men att det är Y:et chockar samtliga runt bordet. För inte tycker jag att det är sååå vansinnigt stort som etiketten säger. Självklar kompis till crème brûlée. Egentligen vill man bli golvad av, men när den stora kicken uteblir...ja då smyger snarare en liten besvikelse över mig. Inte lätt det här med vin...
Tål ett gäng år.
(vs2400 2014-04-30 Hemma)
  2002 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Teurons
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Teurons är den mest långlivade av alla Morots 1er cru i Beaune. Och det märks i glaset. Inte i närheten att vika ned sig. Känns fortfarande ung och spänstig. Ännu inte tuggat i sig fatbehandlingen. Stör lite i slutet. Annars snackar vi tanninrik elegans. Klockren till lilla älgrytan. Nu var det här sista flaskan...synd för jag hade velat se vad som hänt med 2-3 år till på rygg. Men sådan är vinvärlden... (vs2400 2014-04-26 Hemma)
  2006 - Jérôme Chezeaux - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Suchots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Mogna toner i nosen, men bra tryck i munnen. Utvecklas sympatiskt i glaset. De sista munnarna är naturligtvis bäst. Lite typisk Vosne-cassis dyker plötsligt upp. Trots svår årgång får Chezeaux till ett bra resultat. Redigt gott helt enkelt. Finns fortfarande utrymme för 2 års utveckling. Vosne är för jävla gott... (vs2400 2014-04-26 Hemma)
  2012 - Van Volxem - Scharzhofberg - Riesling - Grosses Gewächs - P
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ingen stor älskare...av torr Mosel-Riesling...men det här slår alla förväntningar!
Det här är stort. Klunkbart som skam. Härliga 12%. Torrt. Klockrena Rieslingsyror. Djupt. Rent. Sagolikt bra. Redan nu...vart ska det då ta vägen om de stipulerade 5-8 Rieslingåren?
Köprekommendation härmed utfärdad.
(vs2400 2014-04-25 Hemma)
  2009 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här var jag nog lite orolig...hur ska Montevertine fixa 2009-värmen efter ett par år i källaren...inga problem ska det visa sig. Avskalad elegans är en hyfsad sammanfattning. Enda invändningen är väl kanske att den känns ganska snabbmognad. Kommer att nypa kvarvarande 09:or inom max 3 år. Men som sagt...alla kända Montevertine-kickar finns där...Bourgognelik till löjligt liten slant...ljuvligt fina syror...går inte att blunda för vinets kvalitet. Medan Bourgogne-priserna kajkat fullständigt är det här ett klockrent fynd. För 300 sek snackar vi schysst 1er cru i Chambolle/Volnay-stil. Lirar inte riktigt i Vosne-ligan, men det går inte att begära med tanke på att storasyskonet Pergole Torte lurar i gömmorna. Ännu aldrig (en 05:a i magnum är undantaget) en Montevertine som kajkat... (vs2400 2014-04-24 Hemma)
  2005 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Les Calades
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Lätt en av de absout bästa CdP vi tutat de senaste 2-3 åren. Bara det att det här inte är en CdP. Här är det en 'simpel' Pic Saint Loup från Languedoc-favoriten Foulaquier som står för briljansen. För briljant är det...torrt, kraftfull elegans, bra struktur, varmt och gosigt, schyssta syror och fina tanniner. Inget snack om att det är Grenache i blandningen, men det fina här är att vinet är torrt...mer eller mindre i alla fall. Inget kladd som man oftast hittar i CdP från 07 och 09. Det är sådant här man borde ha rejält av i källaren. Redigt vin från redig hantverkare. (vs2400 2014-04-21 Hemma)
  2006 - Tenuta il Poggione - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Börjat växa till sig i form av mognad och även komplexitet. Den lilla kantighet som funnits i tidigare flaskor har transformerats till mer strukturerad frukt, bättre längd, större kropp...helt enkelt redigt skönt vin. Fullvuxet och imponerande. Tar för sig. Bra syror som sig bör, mörk fyllig frukt och klockrena integrerade tanniner. Hittar inga brister...förutom att det är sista flaskan. (vs2400 2014-04-20 Hemma)
  2006 - Vinattieri - Merlot - Ligornetto
(Suisse - Ticino/Tessin Info)
Visa mer information
  Saftigt...mulligt...på väg mot mognad...och växer påtagligt efter ett par timmar i karaff. Tar för sig vid matbordet såsom vi hoppades. Klockren till biff och béarnaise.
På minussidan noterar vi snällhet, viss mjäkighet, inte den största personlighet vi tutat...men allt kan omöjligt förpackas i en vinbutelj.
Sammantaget är vi ändå på Bdx-nivå med aningen mer frukt och fyllighet än vad originalen bör uppvisa.
Helt övertygad om att det går att hitta redigt bra grejer i södra Schweiz. Fram med gps'en!
(vs2400 2014-04-18 Hemma)
  2011 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Cuvée Florine
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vissa leveranser skapar högre förväntningar...en Ganevat-låda är naturligtvis en sådan. Och inte utan anledning...för det här är precis så bra man hoppas...och lite till.
Rent...djupt...bra frukt...härlig struktur...komplext...tankeväckande...här finns ingen ox/jurajäst. Det här snavar snarare mot det klassiska vita Bourgogneträsket som väldigt få hantverkare motsvarar. Hade Ganevat haft sin verkstad ett gäng mil västerut hade den här flaskan kostat 50 euro och inte 25 euro i konsumentledet. Hållbarhet...finns, men fråga inte mig...de fåtal flaskor som vilar på hyllorna kommer att försvinna löjligt...snabbt!
(vs2400 2014-04-17 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Två olika djur. Till maten (klassisk köttfärssås med vita bönor) är det en snäll jamare som har mjuka sköna tanniner. Inget att spara och heller inget att klura över. Drick och gå vidare...skit i slantarna. Jobbigt men men...
På egen hand efter en timme eller två...djur två...djupare, tanninrikare, komplexare...seriösare. Årgången spelar inte in lika mycket. Bättre i alla faser. Värme och kladd är försvunna. Kan nog växa upp och bli ännu vackrare. Långsamt vin som inte behöver imponera på fjollig blekinge...
(vs2400 2014-04-17 Hemma)
  nv - Savart - Bulle de Rosé
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Inte många flaskor rosa bubbel i källaren ska erkännas. Har alltid haft lite svårt för sådant, men förr eller senare måste man ta sig an uppgiften. Och att börja med en Savart kanske kan vara en bra väg in bland de rosa molnen.
Det är torrt, det är gott, det är bra syror, kanske bygger lite väl mycket på frukt och syror och inte så mycket mineraler. I slutändan dominerar syrorna väl påtagligt. Vi låter kvarvarande flaska vila något år. Kommer nog inte investera i allt för mycket rosa...vill ha mer mineral i mitt bubbel.
(vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2011 - Domaine de l'Ecu - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - Expression de Granite
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Till lite enkla musslor funkar alltid en Muscadet. Inga konstigheter. Rätt fram. Dock ska sägas att l'Ecus grejer är aningen för äppliga för min simpla smak. Krita/granit finns i bakgrunden men den lilla ox-tonen framträder väl häftigt. I min värld finns bättre melon-hantverkare än det här. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2007 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Första intrycket är Alsace-vibbar och framförallt Zind-vibbar. Här finns kryddighet, generös frukt, mineraler och en liten sked honung. Fyllig och likaledes generös i munnen. Dock lite spretig. Hänger inte riktigt ihop. Känns som grejerna är på väg nedåt. När väl flaskan avtäcks och det visar sig vara en Keller-07:a blir jag aningen förvånad. Intressant men inte omvälvande.
Enligt trovärdiga rapporter från Fv, har Kirchspiel kommit samman över natten och presterar på en helt annan nivå kvällen efter. Mår bra av lite luft helt enkelt.
(vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2007 - Emrich-Schönleber - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Om Kirchspiel hade svårt att få mig på knä, lyckas Halenberg desto bättre. Här snakar vi renhet, längd, laserskarpa syror, klockren Rieslingfrukt...inget annat än löjligt fin Riesling. Levererar på hög nivå...hög nivå. Finns fortfarande bra många år i den här flaskan. Den presterar precis lika fint kvällen efter. Kanske lite mer fyllighet och kraft, men det visar bara på att man inte behöver sluka kvarvarande flaskor allt för omgående. Härlig Riesling. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2012 - Strekov 1075 - Ryzlink Vlašský - Heion Na Supkách
(Slovakia - Slovakia Info)
Visa mer information
  Börjar knäcka koden gällande orange-vin. När man väl konstaterar hur de här grejerna funkar är det ganska svårt att få de ur systemet. Det här är inte längre bara intressant, utan även fascinerande och framförallt gott. Inget som man klunkar i sig, utan man klurar...funderar...snackar...resonerar...helt enkelt ett långsamt vin.
Naturligtvis finns det gott om sommar-ale-vibbar, tobak, krita, blommor och lite jäst. Omöjligt med druvsortskaraktär (Welschriesling) och övrigt ursprung. Däremot går det inte att gömma vinets höga kvalitet. Lärorikt. Vi kommer definitivt att införskaffa fler orange-viner till Sturköbaren.
(vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2011 - Gérard Boulay - Sancerre AOC - La Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Kritig Sancerre och nässelsoppa...där satt en av årets bästa kombinationer. Boulay gör klassiskt stram Sancerre och La Côte tronar överst i kvalitetsstegen. Det här är kliniskt rent, stram Sauvignon Blanc-karaktär, krita...allt serverat med ren syra och rensande längd. Bra på egen hand och briljant till nässlorna. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2009 - Main Ridge Estate - Pinot Noir - Half Acre
(Australia - Victoria - Mornington Peninsula Info)
Visa mer information
  Pinot Noir går inte att ta miste på...inte ens om det kommer från Mornington i Australien. Här finns alla PN-markörer på plats om än i lite varmare tonläge. Inget kladd, utan snarare förvånansvärt mineraliskt. Rondör är ett annat utmärkande drag. Vill kanske ha aningen mer stringenta syror, men det här levererar ändå bra tillfredställelse. Bra skit helt enkelt. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2012 - Strekov 1075 - St Laurent - Selection
(Slovakia - Slovakia Info)
Visa mer information
  Här var jag övertygad om att vi hade Blaufränkisch i glaset. Bra spänst, bra kombination av rödblå frukt. Bra lyft. Jättegott. Antagligen klockrent till ett chark-fat. Här snackar vi klunkvin. Om den första Strekoven var långsam är det här snabba grejer. Charm! (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2008 - Clos Rougeard - Saumur-Champigny AOC
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Klassisk så det förslår. Bdx-vibbar. Mer slank än tidigare flaskor. Kanske beror på att den serveras svalare och att den dekanterats bra många timmar. Samtliga gissar på en klass-Bdx från vänstra stranden. Cab-markörer. Ljuvlig som rensare. Många härliga år framför sig. Ingen brådska med dessa. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning