Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 541 till 560 av 2551
Vin
  2005 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - La Mailloche
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Intressant, tankeväckande, komplext oerhört annorlunda. Upplever vinet precis så. Intressant...eftersom jag aldrig upplevt ett vitt vin så här...känns skalmacererat, känns naturligt, känns nästan rött.
Tankeväckande...eftersom man hela tiden klurar, kommer tillbaka till, funderar...hur har det blivit så här...och varför...
Komplext...eftersom här finns gott om mineraler, nötighet, äpplighet, djup, höjd och syror.
Annorlunda...lite grann som första reflektionen...tror inte jag testat något åt det här hållet tidigare. Härligt när man måste stanna upp, reflektera, klura...konstatera och bekräfta. Det här är just ett sådant vin...vinkick med andra ord!
(vs2400 2014-01-18 Hemma)
  2010 - Philippe Alliet - Chinon AOC - Coteau de Noiré
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Här snackar vi blyerts...sällan känt motsvarande i ett icke bdx-vin. Blint...direkt till Médoc. Inget snack med den stramhethet och elegans. Fast min älskade fru...måste vara cabfranc...känns som en bra Chinon. Den kvinnan vet hur man placerar skåpet...
Doftmässigt som sagt blyerts, skitfin fathantering...rent!
I munnen klockrena syror...kanske avslöjar att det inte är bdx...bra lyft, bra tryck, sköna mogna tanniner, härlig frukt...inget annat än vansinnigt bra investerade slantar.
Åter en gång...cabfranc...fullständig kapitulation på Sturköbaren. Fyll på för Guds skull. Håller lätt uppåt 10-15 år.
(vs2400 2014-01-18 Hemma)
  2009 - Philip Togni - Cabernet Sauvignon - Tanbark Hill - Spring Mountain District AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  'Simpel' Napa som ger vad man vill ha från en Cab därifrån. Direkthet...charm...mjukhet...typicitet. Godhet är ett annat ord som dyker upp i pannan. För gott är det. För sig själv...självklart. Till en lite hjort...lika självklart. Inga märkvärdigheter...men precis där ligger märkvärdigheten. Alltid lika gott...alltid lika typiskt...alltid lika somrigt charmerande. Inget gnäll...bara fyll på vid tillfälle. (vs2400 2014-01-17 Hemma)
  2011 - Vinogradi Fon - Vitovska
(Slovenija - Primorska - Slovenska Istra Info)
Visa mer information
  Bra överraskning. Det som först klingar till i pannan är...var är charkuterierna...perfekt hänga-i-baren-vin. Men inte bara, för här finns grejer som bär på egen hand. Bra fyllighet, lite oljigt, får rhône-vibbar på ett positivt sätt. Ett vin att komma tillbaka till gång efter annan. Dricks över tre kvällar och jag tröttnar inte någon gång. Det enda som saknas är en aning syra...med den på plats...ännu roligare. (vs2400 2014-01-17 Hemma)
  2011 - George Descombes - Brouilly AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Svårslaget. Och Oscar, vår katt, blir salig när hans nos närmar sig glaset. Markerar med tassarna som en liten tok. Och då förstår man att det är gott. I vanliga fall bara topp-barolo och kaffe som får godkänt av hans känsliga nos...
Han har ju rätt...det här är gott. Man blir spralligt glad av den mineralstinna kalkiga doften. Lika glad som man blir av doften, lika fascinerad blir man av smaken...rent, ärligt, lätt, förförande gott. Inget att egentligen fundera över, utan det här är treminuters-pop av bästa sort. Sista flaskan ska sparas till första sköna vårdagen!
(vs2400 2014-01-16 Hemma)
  2012 - Simon Maye - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Nyanlänt och nyöppnad. Gick inte att hålla korkskruven från det här...
Kanske man skulle låtit bli...tror det kommer att växa till sig och bli mer sammanväxt inom 3-4 år. Här och nu dominerar den mörka sidan av Syrah. Lite baktungt.
Nosen är ett skolboksexempel av europeisk Syrah...köttdisk, mörk frukt, yoghurt...munnen får sitt av tyngd och kraft, men det jag saknar är finess och fräschör. Går som sagt mer på kraft än elegans.
Liknar mer en Crozes än en St-Joseph. Lägger hellre samma slantar på Gonon än det här. Det här är en bra bit bakom Mayes VV.
Men som sagt...vi ger kvarvarande flaska 3-4 år...
(vs2400 2014-01-15 Hemma)
  2006 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Bussia Sottana
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Som sagt...Bussia-helg. Där F Conterno går på direkthet och nyhyvlat (?), där går Fenocchio på djup, finess, elegans, mer stramhet...men likaledes rakt in i våra lustcentra. Lika, men olika. Goda bägge två. Inte jämföra. Vill ha båda. Nebbiolo är och förblir en stapelvara på Sturköbaren. Det är så förbannat svårbeskrivet bra. Här måste man jobba...timmar i karaff, liten stund i glas...den tål temperatur bra...tanniner tycker om värme. Kommer att knäppa lite mer 06:or de närmaste månaderna...undvika rönnbären...Nebbiolo...gott! (vs2400 2014-01-11 Hemma)
  2006 - Franco Conterno - Barolo DOCG - Bussia Munie
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oj..här skriker det skön nebba rakt ur glasent. Tror att Conterno kör hyfsat nyhyvlade botti för sin gudomliga Bussia. Det här är inget annat än skitbra...vi snackar redig Barolo...traditionell sådan. Hittar inget att gnälla på, utan här gäller fullt nebba-tryck i både näsa och mun. Matvin in absurdum...Barolo-syror i den fortsatt fina mogna frukten...tanninerna sitter som de ska. Ska man nu snacka kvalitet sett till ppp...väldigt svårslaget...Fenocchios Riserva är vad jag direkt kan komma på...
Kvarvarande 06:a ryker inom ett år...vill inte få in några rönnbär i det här...
(vs2400 2014-01-10 Hemma)
  2011 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Rakt in i lustcentrat. Räcker att dippa nosen ner i glaset så vet man att det här är hemma...Sturkö-hemma. Här finns en fet mineralitet som är svår att beskriva...men fullständigt omöjlig att inte rassla igång på. Munledes finns där den där lilla sötman som CB behöver. Syrorna finns där, men när den ytterst balanserande restsötman väger upp...kapitulation. Skönt lyft i käften. Rensande renhet.
Svår att låta bli de närmaste två åren. Därefter...väntar vi framåt 2020.
(vs2400 2014-01-10 Hemma)
  2009 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite Cornalin på Sturkö-baren...orsaken är att det finns för lite Cornalin på Sturköbaren. Som ni greppar är Cornalin gott...redigt gott. Älskar den lilla grönskan när vinet är drygt källarsvalt. När den passerar 18 grader dyker malo-kola och fat-choklad upp och stör. Men för övrigt...så trevligt. Doften befinner sig någonstans runt Syrah/Gamay/Blaufränkisch...som synes inga dåliga kompisar. Smakmässigt är det ungefär samma kamrater som dyker upp. Ge det här ett par år till i källaren och fat-chokladen är ett minne blott...gott! (vs2400 2014-01-10 Hemma)
  2010 - Chateau de Coulaine - Chinon AOC - Diablesse
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  IV-Patrik ger mig en hint om att jag med detta vin når 2000 provningsnoteringar...misstänker att han egentligen ville ha ett italienskt vin som jubileum, men sett till hur historiken ser ut är det mer rättvist att det blir en fransos som spränger 2k-snöret.
Att det blir ännu en CabFranc speglar antagligen min nuvarande fascination av druvsorten...blir helt enkelt spralligt glad av att tuta bra och välgjord CabFranc.
Diablesse är urtypisk i form av vårgrönska, blyerts, mineralitet, druvighet...och blir än mer klockren i munnen där syrorna forsar fram i sällskap med vansinnigt pigg frukt och rafsiga tanniner. Bra lyft och skön avslutning i munnen. Läskande och inbjudande. Enda flaskan som inköptes, men här får det bli påfyllning. Bra tut att jubilera med...
(vs2400 2014-01-08 Hemma)
  2006 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  GV är numera en lite undanskuffad druvsort. Livsfarligt att vara trendig som GV var för ett gäng år sedan. Unisont hyllad då, mer eller mindre bortglömd nu. Lite orättvist för en bra GV är ett redigt bra vin. Speciellt med några år på rygg...mer intressant eftersom allt grönt mer eller mindre är bortblåst och alkoholen har lugnat ned sig betydligt. Fortfarande stor och mullig, men intressant. Och jävlar vad det presterar när det nalkas middag. Fyller ut och lyfter. Ge era GV några år...ni belönas för er väntan. Den här håller ett gäng år till. (vs2400 2014-01-08 Hemma)
  2008 - Vinogradi Fon - Teran - Lui
(Slovenija - Primorska - Slovenska Istra Info)
Visa mer information
  Här var det drag i syrorna...satan...fullständigt omöjligt att hitta något annat första kvällen. Göm dig i kylen några dagar. Sådär ja...känns bättre efter 48 timmar i kylen. Men för att ge Lui än mer rättfärdighet...ner i karaffen ett par timmar innan den enkla söndagsförtäringen (simpel gnocchi och tomatsås) ska avnjutas.
Det här gör Lui gott...karaffering och tomatsås. Nu snackar vi löjligt gott matvin. Syrorna dominerar fortfarande, men den mörka Teran-frukten möter upp på ett helt annat sätt. Det här är en vildsint kompis till den likaledes smågalna Bandita.
Lui i behöver tid för att dämpa sig en aning, men väl där erbjuder vinet en klockren stund vid matbordet. Precis lika kaxigt uppkäftig som Bandita...
Teran känns nästan lika odödlig som en Vin Jaune...
(vs2400 2014-01-05 Hemma)
  2008 - Domaine Billaud-Simon - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  En sluten rackare. Öppnar upp sig till råraka och löjrom. Bortskämd med andra ord.
Ganska typisk Billaud-Simon-mognad...lite tropisk i nosen och där syrorna gömmer sig en aning bakom fruktväggen. Jobbar man med vinet dyker både mineraler och syror upp. Vill man möta mogenheten kanske en liten pilgrimmsmussla suttit än bättre. Väntar ett par år på mina 08:or...
(vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2011 - Jamsheed - Syrah - Garden Gully Vineyard
(Australia - Victoria Info)
Visa mer information
  Det här är bara skitgott. Vansinnig Syrah-attack för både näsa och mun. Ren frukt. Självklart går det inte dölja faktumet att druvorna växt i varmt klimat. Men det är rent och löjligt charmigt. Den massiva frukten balanseras upp av bra syror. Framtid...definitivt...stor sådan! (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2001 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här var det moget, soligt, komplext och fascinerande. Nosen vill inte släppa taget om det här. Gott som f-n. Munnen konstaterar snabbt att det här bygger på varmklimatsfrukt. Går inte att dölja den solmogna frukten. Och här gör det ingenting. Pignan ger oss vibbar från Bdx (lite blyerts i doften), Bourgogne (fuktig höstpromenad) och CdP (den varma välkomstkramen). Skönt med mångfacetterade grejer. Står nog på sin topp här och nu. (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2011 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ännu ett användningsområde för klass-Beaujolais yppar sig här. Lysande till svensk husmanskost! Bara att testa till kallops...eller som här: oxrullader med klassiska svenska tillbehör...klockrent! (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2009 - Domaine Stephan - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Här får man jobba med doften...lufta, lufta, lufta...bjuder inte på mycket. I munnen däremot bjuds vi på bra tryck i syrorna...naturliga sådan. Svårt dock att förknippa de med Norra Rhône. Viss är det friskt, visst är det hyfsat rent, men jag vill nog ha mer frukt och mer typisk Syrah i min Côte-Rôtie... (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2001 - Château Langoa-Barton - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Här var det Bdx i glaset. Ung sådan tror jag. Som vanligt ska man dra av minst 5 år från det man initialt tror. Inte 2008, utan en 2001:a. De här rackarna är långlivade...och matkrävande. Tänk en kladdig béarnaise och en fin biff till det här. Vinet växer minst ett par klasser. Alltid skoj med bra Bdx. Potentialen finns där som sagt... (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2005 - Bruno Giacosa - Barolo DOCG - Falletto
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Sten, sötlakrits, tanniner, syror, frukt, struktur, potential...som synes måste det vara en bra Serralunga i glaset. Oj vad det här är gott. Direkt, men även långsiktig. Charm, men även krävande. Diskussionsvin. Kontemplationsvin. Funkar på egen hand, men hade inte tackat nej till lite carne cruda. Glad att det ligger ett par sådana här godsaker kvar och väntar... (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning