Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 561 till 580 av 2551
Vin
  2009 - Paul Jaboulet Aine - Hermitage AOC - La Petite Chapelle
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  La Petite Chapelle befinner sig precis på väg in i den djupa Syrah-tunneln. Vi får bara en liten vibb av vad det här erbjudit och vad det kommer att ge oss om 7-8 år. Mer stramt än tidigare flaskor, mindre charmigt, mindre yppigt. Befinner sig i en svår fas. Försöker man se bakom ytan finns grejerna på plats...syror, frukt och tanniner. Men här och nu lever de sina egna liv, helt utan samverkan. Och utan samspel...inget djup, inget lyft...ingen vinkick. Vi glömmer kvarvarande flaskor ett bra gäng år! (vs2400 2014-01-03 Hemma)
  nv - Jacques Selosse - Initiale
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Stort vin...känns redan på nosen. En snabb koll av doften ger direkt antydningar om en skön timme med bubblet. Nougat, blomster, mineraler...komplext och inbjudande. I munen är det framförallt renhet, elegans och balans som förför. Inte för lite och inte för mycket av någonting...bara en självklar harmoni av de ingående beståndsdelarna. Satans gott bubbel. Selosse kan sina grejer. Kan med lätthet sparas 5-6 år. (vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2009 - Jérôme Chezeaux - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Chaumes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Bara genom en snabb titt på vinets lyster gör att suget sätter in. Det här ser gott ut med andra. Otroligt vackert att titta på. Och synen lurar oss inte...för det här är ett förbannat gott vin. Vosne visar åter var appellationsskåpet hör hemma. Påtagligt ungt naturligtvis, men erbjuder ändå ett litet fönster på vad det här kommer att växa upp till. Skinande ren fruktighet, härliga mineraler, fina fatkryddor...men det är renhet och elegans som tydligast sätter sin prägel på den här Les Chaumes. Kommer naturligtvis att förbättras/förändras över de kommande 10 åren. (vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2009 - F. Becker - Steinwingert - Spätburgunder
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Om den unga Bourgognen var härlig att titta på ser det här vinet bra mycket tröttare ut. Inte alls samma lyster och höjd i färgen. Doften ger oss kaffe, varmare frukt, lite smörkola...känns lite mer konstruerat. Även i munnen är det tyngre, rundare, tröttare...mer frukt och fat och inte många mineraler. Inte mycket påfyllning av det här...det märks på den mer eller mindre orörda flaskan. Lyxproblem!
Tror inte det vinner på lagring. Kommer vara restriktiv/tveksam till fler Becker-köp.
(vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2009 - Cerbaiona - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bra Sangiovese tröttnar vi aldrig på. Och står det Cerbaiona på etiketten är förväntningarna rediga. Men ingen anledning till oro...det här skiner...från första lilla mun till de sista dropparna klingar ut. Här finns lyftet, kicken, renheten, elegansen...klockren till våra sista tuppar. Inget annat än buteljerad glädje. Kommer naturligtvis att hoppa upp några snäpp med lagring, men tror ändå att 2009 är snabbmognad. Kommer att nypa kvarvarande flaska inom 2 år. (vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2002 - Domaine Annick Parent - Pommard Premier Cru AOC - Rugiens
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Alltid skoj när verklighet och lärobok går hand i hand. Pommard=tanniner och här stämmer det. Rugiens är dessutom belamrade med än mer tanniner. Trots att det är en 02:a är inte mognadstonerna direkt påtagliga, här finns plats för än mer utveckling. På egen hand är det aningen obalanserat...syror och tanniner bråkar en aning. Frukten finns där men den vill inte titta fram trots 3 timmars dekantering. Men till tupparna visar sig Rugiens från sin mer inställsamma sida. Skitgod och en bra tuppkompis. Frukten tittar fram och tanninerna spelar lagspel snarare än solo. Hade vi haft fler, då skulle vi vänta 3 år på nästa flaska. (vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2011 - Cascina Tavijn - Bandita
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Punkvin. Charmvin. Går inte att värja sig mot det här spralliga rödtjutet. Fullständigt tokiga syror, naturvinsfrukt och mjukistanniner. Och dess bästa gren...matvin! Läskar, förför och avväpnar samtliga runt bordet. Fredsmäklare! (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2012 - Judit Bott - Teleki
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en ungrare som övertygar. De här torra Furmint-grejerna fyller ett tomrum på den vita sida. Slår sig in någonstans mellan Grüner och Riesling. Enda lilla invändningen här är att det finns lite jordighet i doft och smak. Trevliga i munnen än för nosen. Skönt lyft. Litet uns restsötma, men inget som stör. Bra rensare. Vill lära känna Bott mer ingående. Får köra lite Furmint-jakt bland tyska näthandlare.
Vi har med oss en skvätt hem...och den skvätten har verkligen utvecklats klockrent under natten. Mer komplext, mer tydlighet i struktur, mineralsälta/salmiak...helt enkelt jävligt intressant och svalkande bra. Som sagt...jakten är i gång!
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2009 - Ducal - Riesling
(Slovenija - Podravje - Maribor Info)
Visa mer information
  Korrekt Riesling-nos som pekar med hela näven mot Alsace. Men så är det alltså inte, utan vi befinner oss i Slovenien. Som sagt vad inget att gnälla på avseende doft, men inget remarkabelt i munnen. Även här finns det gott om jordighet, vilket inte charmar. Korrekt, men inget att jaga vidare efter. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2006 - Domaine Labet - Côtes du Jura AOC - Chardonnay
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Alltid skoj med oxade Jura-viner. I glaset en blandning mellan Jura's vita sorter Chardonnay och Savagnin. Gott, personligt, härliga syror, fortsatt nötig frukt och hyfsad längd. Lite valnötter, lufttorkad skinka...då tror jag det här sjunger än häftigare. Fortsatt många fina år framför sig. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2004 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Carat - Tocai Friulano
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Doftar som en fin mogen Nebbiolo initialt. Likaså Nebbiolo-lika tanniner i munnen. Får du detta i ett mörkt glas kan man lika gärna tro att det är ett rött vin man har i glaset. Förvirrande grejer...
Men Carat förändrar sig konstant under kvällen. Skoj att komma tillbaks till vinet med jämna mellanrum. Blir mer och mer typisk orange-vin-karaktär under kvällen. Gott och spännande. Bör nog drickas under kommande 2 åren.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2006 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Grigio in Grigio - Pinot Grigio
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Men vad är det här...starkvinsfärgad, starkvinsdofter, starkvinskaraktär i munnen. Skoj att få prova men vet inte riktigt vad man ska göra med vin som detta. Aperitif? Till osten? Eller rent av bara rakt upp och ned. Antagligen det senare alternativet, men jag kommer inte springa benen av mig för det här. Bressan är Bressan...bara att hålla med. Men inte alltid klockrena grejer i glaset. Blir faktiskt inte riktigt klok på det här... (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2001 - Luigi Oddero - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockrena nebba-markörer i både näsa och mun. Fått många timmar i karaff. Men...det här är lite för snällt och inställsamt. Saknar Serralunga-mineraler och saknar framförallt Rionda-djupet. Det mest positiva är att det inte finns några som helst ålderskrämpor. Ingen tror att det rör sig om en 2001:a. Helt ok, men med tanke på vad som bjuds i glasen för övrigt den här kvällen, är det här inget att yvas över.
Ännu en slatt som forslats till Blekinge. Och nej...har inte fixat länsgränsen. Än mer fatchoklad och anonymitet. Inget att gå vidare med.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2006 - Trinchero - Barbera d'Asti DOC - Vigna del Noce
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en Barbera som lyfter. Absolut inget stort vin, men en stor glädjespridare. Och ett stort vin vid bordet. Vad mer behövs?
Härliga syror, bra frukt och snälla tanniner...Barbera som sagt. Rensar, jobbar, lyfter...trots ålder finns det inga tecken på att vinet kommer att vika sig de kommande 2-3 åren. Bra vin.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  1998 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Merlot
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff, ännu en ikon. Det här är moget, det här är komplext, det här är stort, det här är ännu en redig vinkick.
Mogen frukt, att vi har ett vin med viss ålder råder inget tvivel om...men en 98:a kommer som en överraskning. Det här vill man nosa länge på.
Munnen får sitt av mjuka mogna tanniner, varm mogen frukt (nästan en viss sötma)...får en liten vibb av Pignol...det här är gott. Ännu en flaska som vi tömmer utan problem. Egentligen bara denna och Valentini som tar tvärslut av de som öppnas under kvällen. Stort tack Ingvar!
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2006 - Valentini - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Och då satt man där igen...saligt leende över ett storslaget glas rött. Precis som med Rougeard för ett par månader sedan finns den glimrande blåheten i smaken. En renhet, balans, elegans som många försöker plocka fram, men som väldigt få klarar av att prestera. En ynnest att få njuta grejer som detta. Och att dela godsaker som dessa med likasinnade.
Doften är kanske inte den mest studsande...lite sluten helt enkelt. Mineralig, lite rökig, ett och annat fat...men det är i munnen som Valentini regerar...och som han gör det. Ett vansinnigt skönt lyft...en rensande blåhet...balans och harmoni som sagt.
Väldigt svårt att få tag på...dags att leta.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2005 - Domaine des Clos - Beaune Premier Cru AOC - Champs Pimont
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Pinot-nos som får mig att skutta över till Kalifornien. Känns varm och inbjudande. Bra frukt, bra struktur...riktigt trevlig. Gillar det här. Kanske bli det aningen tungt när temperaturen stiger. Det här hade inte gjort bort sig i ett mer namnkunnigt startfält. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2009 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Kommer som ett mellanspel för att rensa och lena munnen. Och som Hubacker löser sin uppgift. Vansinnigt stor Riesling. Tysk så det förslår. Pigg...ung...mineraler...torr...studsande glädje. Kanske väl ungt, men återigen ställer jag mig frågan vad man vinner på att spara...vill nog ha min tyska Riesling precis så här glad. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2009 - Pittnauer - Baumgarten - Pinot Noir
(Österreich - Burgenland - Neusiedlersee Info)
Visa mer information
  Ännu en Pinot som paraderar i Sjöröd. Den här har definitiv tysk karaktär i form av grönhet. Nu visar det sig att det är en österrikare och en trevlig sådan. Presterar inte sett till priset...vill ha mer mineraler och mer struktur för att få mig att applådera hysteriskt. God, habil och med viss elegans. Kommer sent på kvällen så kanske omdömet inte fullt ut är att lita på. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2004 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En gammal hjälte...följt Costanti bra många årgångar och aldrig blivit besviken. Vill kolla hur 04:an mår och konstaterar snabbt att vi fortfarande förstår varandra väl. Det här är bra, fin struktur, trevligt djup, skön längd...trevlig elegant Sangiovese helt enkelt. Vi har med oss en halvflaska hem som kommer att testat nu i kväll.
Här snackar vi lyft. Precis som en gammal hederlig Bdx, vars syfte är att komplettera måltiden...stötta, rensa, lyfta...och det är precis vad denna Brunello gör. Montevertine-klass.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning