Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 621 till 640 av 2551
Vin
  2005 - Alain Chabanon - Vin de Pays d’Oc VdP - Le Merle aux Alouettes
(France - France Info)
Visa mer information
  Mer eller mindre ren Merlot från Languedoc. Och riktigt bra sådan eftersom alla markörer pekar klockrent mot Bordeaux. Strama plommon, järn, lite blyerts, saftigt mörk frukt, trevliga syror och bra tanninstruktur. Bra bygge helt enkelt. Levererar vinglädje över två kvällar...vad mer kan man begära...
Tål med all säkerhet ett par år till på rygg, men med tanke på vinets nuvarande beskaffenhet...varför chansa...
(vs2400 2013-11-09 Hemma)
  2010 - Guillaume Gilles - Cornas AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Så där ja...då satt vi där igen...ett saligt fånleende på läpparna. Skälet...ett vin i glaset (som är löjligt j-a bra) som i princip ingen känner till. Inte just därför, utan kvaliteten...så redigt bra att man bara hoppar i soffan.
Alldeles för ungt, men omöjligt att blunda för framtida stordåd. Det här har en råhet som ingen CR kan uppbringa...Det här har en tyngd/djup som ingen SJ/CH är i närheten av...Det här vill man fylla upp hyllorna med i Sturköbaren! Snackar vi framtid...tio spänstiga flummiga år!
Så bra...så glaa...
(vs2400 2013-11-08 Hemma)
  2006 - ArPePe - Valtellina Superiore DOCG - Sassella Stella Retica - Riserva
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Luft...det är vad den här terassodlade Nebbiolon behöver. Öppnades dagen innan och visade då upp sin mest ogina och rönnbärsaktiga sida. Precis det jag har som allra svårast för. Ett par små glas var allt vi mäktade med, lösningen blev alltså in med Riservan i kylen över natten. Och sicken skillnad...mörkare, maffigare, djupare, mer fullödig, mer såsom jag vill ha Nebbiolo. Precis i frukten, klockrena syror, mogna och märkbara tanniner. Skitgod Nebbiolo från Lombardiet.
Bra nu och den kommer inte vika ned sig de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2013-11-07 Hemma)
  2010 - Radio-Coteau - Pinot Noir - La Neblina - Sonoma Coast AVA
(Usa - Northern California Coast - Sonoma Info)
Visa mer information
  Lätt den bästa Pinot Noir vi njutit som inte har Bourgogne som ursprung. Lätt. Men att hitta en ung Bourgogne som presterar som Neblina...inte lika lätt.
Det här är inget annat än skitbra. Elegant. Charmigt. Bra djup i frukten. Vansinnigt lockade för nosen. Inte det minsta svårdrucket. Stort, redigt, snyggt, läckert...otroligt imponerad.
När amerikanerna väljer att spela på finess snarare än kraft är jag definitivt med i matchen. Det här kan jag lätt fylla några fack med i källaren. Här ska letas...
Skitbra, som sagt...
(vs2400 2013-11-06 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Riesling - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett riktigt decembervin...druvorna är nämligen skördade den 15 december 1997. Redigt sen skörd med andra ord. Och på topp här och nu. Sötman har transformerats och bidrar numera med komplexitet. Rieslingkaraktären går inte att ta miste på och inte heller Alsace. Här är Alsaceegenskaperna bara positiva. Blir lite nostalgisk över det här. Inköpt på plats för löjligt många år sedan...tiden rasslar på...
Till en tarte tatin spinner Cuvée Caroline på behaglig Alsacisk Riesling-dialekt. Gott.
(vs2400 2013-11-02 Hemma)
  2006 - Tenuta di Valgiano - Colline Lucchesi DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Lite småmodernt, men med bibehållen klassisk toscansk syra-struktur. Friskt, rent, lättsamt...men ändå finns det något som inte känns redigt äkta. Det är inte mycket nya fat som används, men de känns...retar gommen aningen...
Fan, vad jag gnäller...egentligen är vinet mer än ok, men det finns vissa element som jag stör mig på. Kan tyvärr inte hjälpa det. Som ni förstår kommer jag inte köpa mer av det här...
(vs2400 2013-11-02 Hemma)
  2002 - Domaine Dominique Mugneret - Echézeaux AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ibland är livet lite bättre...ikväll är en sådan kväll. Vi äter gös på en bädd av mangold och till det en löjligt god sås stinn av hummerfond. Som sagt redigt jävla gott. När man har det så bra vill man dricka något lika bra...minst. Och den här 2002:an är precis vad man hoppas det ska vara. Bourgogne på klockren toppnivå. Sicket djup, elegans, balans, energi, kraft, finess...så fantastiskt gott. Och inte i närheten av att toppa. Här finns hur mycket liv som helst. Problemet är bara att detta var enda flaskan...
Vosne måste vara Bourgognes motsvarighet till Piemontes Serralunga. Samma mörker, tyngd, kraft...men ändå finess och elegans.
På restauranger dricks de flesta bra Bourgogner på tok för unga. Tålamod verkar inte vara sommelierernas bästa område. För det krävs tålamod och bra karaktär för att inte pilla på sådana här grejer för tidigt.
Det här är rysligt bra. Skit bara att bra Bourgogne kostar...och börjar också att bli svårt att få tag på...även på plats. Oj vilket ressug som infann sig...
(vs2400 2013-11-01 Hemma)
  2010 - Clos Puy Arnaud - Côtes de Castillon AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Storhet i vardande...naturligtvis vansinnigt att plocka en, men med tanke på att grejerna går att få tag på (dessutom till vettigt pris) kan jag inte hejda mig för att kolla vinets nuvarande status. Här snackar vi ett överflöd av saftig frukt, kombinerat med med bra mineralitet, sanslös struktur, skitfina syror och en kraft som imponerar. Sammantaget har vi ett stort vin i glaset. Stort redan nu, men vänta de stipulerade 10 bdx-åren...då jävlar snackar vi snygg storhet. Inga störande fat, utan den mörka Merlotfrukten får fritt utrymme att dominera här och nu. Köper många fler av det här! (vs2400 2013-11-01 Hemma)
  2005 - Domaine Guiberteau - Saumur AOC - Les Arboises
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Cabernet Franc fortsätter att vara i fokus...men här är det svårt att ringa in CabFranc-markörerna...fathanteringen lurar iväg mig till en läcker fin Barolo...tänk en lite halvmodern hantverkare som jobbar med botti fast relativt nya sådana. Tanninerna hade inte heller skämts för sig i Nebbiolo-land. Sammantaget gör dessa två egenskaper det svårt att hitta rätt utmed Loire. Vinet är riktigt bra, men fortfarande påtagligt knutet. Syror finns så det räcker, men frågan är om frukten är tillräcklig för att knäcka faten i långa loppet. Skulle vara intressant att återkomma till vinet om ett par år för att känna på frukten. (vs2400 2013-10-31 Hemma)
  2010 - Guillaume Gilles - Côtes du Rhône AOC - Les Peyrouses
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Ren Syrah trots appellationen. Trots det sprutar inte Syrah-egenskperna ur glaset. Mörk frukt, mörka mineraler, nästan lite väl tunga prylar formar inramningen. I munnen upplever vi likadant. Mörkt och aningen tungt. Går inte att gnälla på tyngd och kraft, men finessrikedomen lyser med sin frånvaro. Känns inte troligt att det är Syrah-tunneln som spökar, utan snarare brist på syror. Trist, eftersom jag verkligen sett fram mot att dunka ner den här flaskan med glädje. Får återkomma till storebror Cornas inom kort. (vs2400 2013-10-31 Hemma)
  2010 - Peter Jakob Kühn - Riesling - Trocken - Doosberg
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Intressant sak. 'Naturlig' Riesling från Rheingau. Och det blir lite speciellt. I det speciella ligger både positiva och negativa egenskaper. Det trevliga är att vinet känns klart att dricka, man behöver inte vänta ut grejerna x antal år. Den lilla negativa grejen jag finner är att syrorna blir väl häftiga, framförallt biter de ifrån på slutet i munnen. Ligger liksom och lurar för att precis innan allt klingar av bita till i en redig syraattack.
Men, man kan inte få allt. För här finns mycket gott...fin Rieslingkaraktär, bra tryck, trevlig frukt och mörka mineraler. Inte krita/kalk, utan redigt mörk skiffer.
Tycker om det här, dock med den lilla syrainvändningen. Blir antagligen bättre med några år på rygg, men jag vågar inte chansa.
(vs2400 2013-10-30 Hemma)
  2012 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Årets första german-12:a och som Sturkö-seden åberopar är det Kellers Von der Fels som korkas först. Och precis som vanligt är vi på väg ner i knähöjd för att tillbedja Rheinhessens Rieslingkullar...men det är något som initialt saknas...de purunga päronvibbarna är där (vädras snabbt och effektivt bort)...likaså finns det gott om snälla mineraler (inte alls lika djupa som hos de redigt större syskonen GG)...syrorna finns där definitivt...frukten likaså...men, den där lilla bussötman lyser med sin frånvaro. Inte alls lika charmigt yppig som den brukar vara i ungdomen. Det här är mycket torrare vilket gör att man får jobba fan så mycket mer. När man väl kommer runt faktumet, att man inte drar på smilbanden per automatik, utan man får lägga in den lilla kontemplativa förmågan...väl där inser man att 2012 innehåller väldigt mycket att gå igång på. Det här är mer struktur och framför allt mindre berså. Blir naturligtvis mycket, mycket seriösare med några år på nacken...4-5 år sådär. (vs2400 2013-10-23 Hemma)
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pora - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oj oj oj...snacka om utdelning för löjliga slantar. Köpt på plats för ett gäng år sedan för 18 euro...18 euro som har vuxit till 65 euro upplevelsemässigt. Satan vad seriöst. Satan vad bra. Visst är det mer åldrat än vad man förväntar av en 99:a, men vem bryr sig när Piemonte-markörerna hoppar ur glaset. Och mogen sådan som ni förstår. Färgmässigt har det blivit sådär skönt hopknutet mörkrött som åldrade viner brukar te sig. Doftmässigt är det klockren mogen nebba av klass. Alla egenskaper på plats. Och inga rönnbär som är min smakmässiga stötesten när de klättrar i ålder. Bra tryck i frukt, bra tryck i syror, bra tryck i tanniner...så där balanserat man vill ha det. Det här är på topp här och nu. (vs2400 2013-10-23 Hemma)
  2009 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Det här är bara för gott. Rena läsken. Lättsamt, rent, läskande, fräsande...allt babyhull borta.
Vi snackar eleganta syror, vi njuter av sirlig citrusfrukt. Och naturligtvis vita mineraler. Vill egentligen inte ha min Riesling fylligare än så här...kanske vill vi ha lite mer komplexitet, men inte fluff. Ja, kan det utvecklas...självklart, men som sagt...vad vinner man? Det här förföriskt gott.
(vs2400 2013-10-19 Hemma)
  2010 - Philippe Alliet - Chinon AOC - Vieilles Vignes
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Som sagt...CabFranc på Sturköbaren...och om Mi-Pente var trött och över spänstighetsnivån, kan man knappast påstå att Alliet's nästan-instegsnivå är trött. Inga krämpor...bara uppstuds. Kaxig, framåt, redigt njutbar...bra cab-känsla (blyerts bleckighet), bra cab-tanninig, bra renhet. Visst sviffar det förbi lite fatighet, men inget som stör...dämpar bara kaxigheten till en sansad nivå. CabFranc är sketagott. CabFranc bör uppskattas mycket mer. Det här är hyfsat barnarov. Växer till sig de närmaste 2-3 åren. 2010 känns som ett gott Loireår. (vs2400 2013-10-19 Hemma)
  2008 - Clos Rougeard - Saumur-Champigny AOC
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Efter förra helgens fullständigt knäckande upplevelse av det här elixiret måste vi bara konfrontera samma flytande guld ännu än gång...vi vill ju bara veta om det är så jävla bra som alla har skrikit/skrivit/beställt...för vi har letat Europa runt efter Rougeard. Och vill man bara ha...så finns det där ute.
Det är därför vi rycker denna...vi har fler på väg mot Sturköbaren.
Så...då tar vi det med ro...karaffera...vänta...häll upp. Då så...det finns något friskt blått som bara rensar nosen. Lessrof snackade om ishavet (eller något åt det hållet)...och precis så förknippar man doften. Inget störande, bara rent. Och lent.
Förlösande gott. Förbannat gott. Inte stort, men fan så nära.
Känns väldigt bra att det rasslar in lite Rougeard kommande vecka. På samma sätt som det finns Brunello och Barolo som sticker ut (läs traddo) så finns det grejer i Loire som verkligen har pilspetsar i lönndom. Det här ska man egentligen hålla väldigt tyst om...rysligt bra. Nu...och naturligtvis ännu bättre om 3-5 år.
(vs2400 2013-10-19 Hemma)
  2003 - Domaine de la Butte - Bourgueil AOC - Mi-Pente
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Vi kör en CabFranc-helg. Den här blir huvudnumret till en bit torskrygg modell större och en löjligt fin rödvinssås.
Innan maten testar vi vinet och tyvärr har det nog passerat zenit och resan neråt har kommit en bit på väg. Årgångens negativa sidor visas med all tydlighet. Går inte att blunda för den illasittande sötman. När vi tog förra flaskan (2-3 år sedan) var det mer stramhet och elegans som tog för sig. Nu har tyvärr strukturen fått ge sig. Men vin behöver mat och väl till bords får sötman lite att jobba med. Vips så är lite av struktur och balans tillbaka i matchen. Funkar, men Mi-Pente har inte allt för många strängar på sin lyra ikväll. Det blir aningen endimensionellt och lite småtråkigt. Retar mig ganska mycket att vi inte nöp den här sista flaskan för 2-3 år sedan. Då var den skitfin och man borde greppat att det inte fanns speciellt mycket mer att önska. Men men...
(vs2400 2013-10-18 Hemma)
  2006 - Querce Bettina - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Skön utveckling under kvällen. Första glaset upplever vi som väl sött (nästan lite Rioja-stuk med dill etc) och obalanserat. För varje halvtimme som går förbättras upplevesen radikalt...syrorna vaknar till, frukten tar för sig, tanninerna nafsar och sötman integreras. Helt enkelt ett förbannat bra vin, där balans, struktur och harmoni är självklara stöttepelare. Och vad lär vi oss av det här...nästa flaska ska dekanteras minst en timme i förväg, nästa flaska nyper vi tidigast om två år, nästa flaska ska få jobba till lite god kalv.
Oavsett...Brunello av årgång 2006 håller som förväntat hög klass!
(vs2400 2013-10-17 Hemma)
  2011 - Jamsheed - Syrah - Garden Gully Vineyard
(Australia - Victoria Info)
Visa mer information
  Inte många aussies som slinker ned på Sturköbaren. Lite synd eftersom det går att finna redigt bra grejer. Tyvärr är det lite lättare att hitta riktiga bottennapp än sköna toppar. Men vid vårt besök i Australien för tre år sedan fick vi indikationer att det börjar röra sig åt rätt håll (friskare, torrare, renare och mer klassiska) på ganska många platser. Framförallt bubblar det friskt i Victoria. Vi testade lite nya grejer på plats och plockade även med oss lite härligheter hem. Ett av tipsen var just kvällens hantverkare. Det här dök upp på SB för ett tag sedan och köpinstinkten slog till momentant. Och när sedan Winepunk dunkar ner en flaska och hyllar grejen...ja, då är det bara att plocka en flaska och kolla.
Vi greppar hyllningarna. Det här är bra...redigt bra. Efter en ganska trög start (lite småblyg initialt både i doft och smak), lyfter vinet kontinuerligt under kvällen. Här finns klockrena aussie-Syrah-indikatorer (blommor, eucalyptus, mörk frukt, trevlig rökighet) och lika delar Rhône-Syrah-egenskaper (torr, längd, balans och en fin renhet). Här finns ingen klumpighet och inte heller någon sötmasörja. I avslutningen finns en liten bitterhet (ganska mycket hela klasar) som kommer att försvinna med lagring. En annan liten varning är 14,5 %...aningen häftigt just nu. Tror dock att sakerna integreras med tid. För vila ska denna 2011:a definitivt göra. Låt grejerna ligga 4-5 år så har det här transformerats till en annan varelse med mer djup och komplexitet. Ska bli intressant att följa upp.
(vs2400 2013-10-16 Hemma)
  2012 - Judit Bott - Határi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Flaskan har varit öppen ett par dagar och jag hade velat träffa på Judit lite närmare öppnandet. Saknar lite syror, men det går ändå inte att blunda för de inneboende kvaliteterna. Här finns något att bygga på i framtiden. Skulle hemskt gärna prova hennes torra Furmint.
Det här är intressant och nyfikenheten är väckt!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning