Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 641 till 660 av 2551
Vin
  2001 - Dr. Bürklin-Wolf - Deidesheimer Kalkofen - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Alla markörer pekar tvärsäkert mot Alsace...lite skitighet för nosen, mogen Riesling-karaktär, honung...likadant för munnen...bra tryck i syrorna, blodgrape, bra tyngd, fyllig, fin längd...inget annat än skitbra. Dock befinner vi oss i Pfalz och den här flaskan är betydligt mer utvecklad än vid tidigare påhälsning. Det här ska drickas nu. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2010 - Zidarich - Venezia Giulia IGT - Prulke - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Fullträff. Och för att vara ett vitt skalmacererat vin (brukar inte rassla igång på det) är det knäckande bra. Allt sitter ihop på ett makalöst träffsäkert sätt. Balans och harmoni. Vi snackar blommor, humle, öljäst...men det blir aldrig burdust, utan bara lockande och aptitretande. Gudomligt gott. Och äntligen en redig ögonöppnare avseende vita skalmacererade grejer. Vi bockar för detta! (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2002 - Daniel-Etienne Defaix - Chablis Premier Cru AOC - Les Lys
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Precis så här ska en fin Chablis te sig...mineraler, lite oljig, lagom utvecklad, fina syror, avväpnande charmig, balanserad och lång sansad svans. Heder till hantverkaren som släpper vissa av sina 2002:or nu. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2011 - Szepsy - Úrágya
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Jävlar...ännu en fullträff. Denna gång är det en ungersk Furmint som ställer skåpet. Och som det dunkas ned...rasande fin frukt, spänstiga och rena syror, energi och mineraler...charm, men ändå oerhört seriös. Det här är verkligen löjligt bra. Ännu en ögonöppnare! (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2011 - Peter Jakob Kühn - Riesling - Trocken - 300m NN
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor Riesling...både till format och innehåll. Vansinnigt ungt, men ibland går det inte att hejda sig. Inköpt enkom för detta ändamål och då ska man inte svaja till.
Det här är seriöst, bra tyngd, trevliga syror, aningen restsötma (möter upp de småheta tigerräkorna) och bra längd. Balanserat och jävligt gott.
Det här växer till sig de kommande fem åren.
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  1960 - Domaine Bourillon Dorléans - Vouvray AOC - DemiSec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Första intrycket...färgmässigt - tvärgul/gammelgul, doftmässigt - kork...att jag aldrig lär mig! Färgen skriker ålder och då måste man ta ett steg tillbaka, lufta grejerna och ge det en ny chans. Och vips är korken ersatt av lovikavantar, arrak, honung...smakmässigt imponerar vinet med tanke på åldern, kanske inte för övrigt. Jag har lite svårt för det lite äldre gardet. Men visst imponerar vinet med tanke på ålderna...fascinerande på sitt sätt. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2007 - Trinchero - Vino da Tavola VdT - Bianco
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Ännu en skalmacererad skapelse...och det här exemplet stämmer mer överens med mina förutfattade meningar...kraftig öljäst, parfymerat, mer fruktöl än vin...och likadant i munnen...agressivt på något sätt, syrorna åt ett håll, frukt åt ett annat och tanniner som bråkar med allt och alla. Sedan måste man ändå imponeras på något sätt...att man är så otroligt kompromisslös i sin inställning till hantverket. De som gillar vita skalmacererade grejer...kolla upp Trinchero. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2008 - Clos Rougeard - Saumur-Champigny AOC
(France - Loire - Saumurois Info)
Visa mer information
  Vinvärlden står aldrig still. Som vinälskare blir man aldrig fullärd. Man måste vara ödmjuk och jävligt nyfiken. Oavsett hur mycket man njutit och oavsett hur mycket man tror sig kunna...bakom hörnet väntar något som vispar undan benen på dig...utan att du såg det komma.
Det här vinet är ett sådant. Visst hade man hoppats på lite utdelning med tanke på hantverkarens kultstämpel...men så här...aldrig! Och dessutom deras instegsvin...vad väntar då högre upp i pyramiden?
Här finns renhet, skönhet, elegans, självklarhet, friskhet, en sanslöst vacker frukt...allt är löjligt fint sammansatt. Komplexitet är inte det man tänker, utan ett vin som inte har något som döljer dess inneboende kvaliteter.
När man fått lite distans så blir jag lite förbannad faktiskt...inte på det här vinet, utan på majoriteten av viner från Bordeaux. Om man kan prestera viner som dessa i Loire, vad borde man då inte kunna få till i Bordeaux? Tänk om man köpte in lite använda fat från Loire t ex...
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2005 - Chateau Chasse-Spleen - Moulis AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Stackars sate...ställas i glaset mot Rougeard. Inte snällt, inte rättvist...men sådant är provningslivet.
Här finns struktur, här finns framtid, men här finns också väl mycket kantiga fat i dagsläget. Känns tungt och konstruerat.
Skulle vilja återkomma till det här om 5 år.
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2007 - Cappellano - Barolo DOCG - Otin Fiorin (Gabutti) - Piè Rupestris
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klass-Nebbiolo. Inget snack. Sitter hur fint som helst till Sturkö-tock med dijonsenapstinn gräddsås. Traditionell och ärlig i sitt uttryck. Likaledes ren och förförisk i sin framtoning. När Barolo ter sig så här förstår jag varför min Barolohylla är knôkad. Tillgänglig redan nu och det beror garanterat på årgången. Skitgod nu, därför inget att spara. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  1999 - Domaine Stéphane Magnien - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Sentiers
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Silkig, mogen, träffsäker, angenäm...aldrig stor men ändå klockren till Sturkö-tocken. Det här ska konsumeras här och nu. Inget utrymme för utveckling. Som sagt...gott, men inte stort. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Ännu ett klassiskt vin. Ultratraditionell. Hur elegant som helst. Lättsam, seriös, djup, lång, charmant, vackert, blir bara bättre och bättre i glaset. Blir glad av sådant här. Riktigt glad. Och det bästa...fortfarande en bit kvar till dess topp. Och väl där kan det här erbjuda njutning i många år. Bra årgång...då ger Tondonia utdelning. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2003 - Rolet - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  På pappret en klockren avslutning...Comté och Vin Jaune. I verkligheten...än bättre, med tanke på sällskapet. Vinälskare, Comté och Vin Jaune...det är en perfekt avslutning.
Egentligen kan man inte dricka Vin Jaune för ofta, men om man gjorde det tror jag inte man uppskattar djupet och komplexiteten i dessa hantverksskapelser. Nötighet möter nötighet, syror möter syror, fyllighet möter fyllighet...balans möter balans. Det här är en perfekt avslutning!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2004 - Fratelli Revello - Barolo DOCG - Conca
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här är inte roligt...alls. Mest smakar det alko-juice av något suspekt slag. Obalanserat, spretigt, finesslöst...och dessutom hutlöst ekat. Vi testar det lite svalare, lite varmare, till redig föda, helt på egenhand...men resultatet är det samma, bara på lite olika sätt. Det här går inte att dricka. Enda som påminner om att det är Nebbiolo i glaset är en nyans i doften och tanninerna. Varför köpte jag det här? (vs2400 2013-10-09 Hemma)
  2004 - Benoît Lahaye
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Ännu en hantverkare att ha koll på fortsättningsvis. Det här är redigt bubbel. Och redigt gott. Den här 2004:an består av 70% Pinot Noir och resterande är Chardonnay...lite fylligare men fortsatt klockrena syror. Har lite svårt att beskriva Champagne, men det är enklare att konstatera om det är bra, redigt bra eller ren sörja. Och det här är som sagt hur fint som helst. Vill helt enkelt ha mer. Och till vår lilla bohuslänska hummer...fullträff. Behöver lite att tugga på för att Lahaye ska spritta. Det här kommer att må gott av 5-6 års ryggläge. (vs2400 2013-10-05 Hemma)
  1998 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Mer eller mindre gratis på plats...vi snackar runt 20 euro (för ungefär 10 år sedan)...och bra långlivat...kanske inte extremt, men 2-3 år till utan att grejerna viker ned sig. Kan inte bli annat än imponerad från allt från kork (syns inte att materialet suttit klistrat kring halsen i 10 år) till innehåll. Ok, mjölkchoklad och krydderier går inte att bortse från, men här finns tanniner och tillräcklig fräschör för att Pomerolen ska fixa kvällen. En annan trevlighet...balans och harmoni.
Anledningen till att vi plockar en av två är...innerfilé av hjort. Då krävs struktur, djup, intensitet, tillräcklig frukt (vill nog ha aningen mer), tanniner och friskhet. Bdx är Bdx oavsett sida av Garonne. Visst finns mer struktur på Médoc-sidan, men samtidigt existerar charmen mer naturligt runt Libourne...smaksak kan tyckas.
Skit sak samma...l'Enclos ger oss en trevlig lördagskväll...
(vs2400 2013-10-05 Hemma)
  2010 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Som så många andra fina vinmänniskor är nu vi också där...att ha knäckt en löjligt klockren Syrah från Gonon där den strukturerade 2010 verkligen visar sitt fruktiga...djupa...tanninrika...charmiga...smilande...träffsäkra terroirinriktade ansikte. Fy fan vad bra. Sanslös nu och naturligtvis lika berusat balanserad de närmaste två åren innan man beger sig in i det ökända mörkret som Syrah tyvärr (mer eller mindre) attraheras av. Därefter...då är de våra. Kommer köpa upp allt som ni tunnisar upplever som slutna och förvirrande...det här är hur löjligt bra som helst. (vs2400 2013-10-04 Hemma)
  2007 - Moric - Sankt Georgen - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Fullständigt kompromisslös. Här finns inget fjäskande överhuvudtaget. Klassiskt så det förslår. Visst finns det fat som påverkar både doft och smak, men de är där för att stötta. Syror att dö för. Lite grönska som lugnar ned sig med luft, struktur, tanniner, bra energi och tryck. Här krävs föda. Och tid. Inget man bara hastar förbi (då tror jag det blir en redig sågning), utan här krävs lite eftertanke och förståelse för vad vi har i glaset. Blir bättre för varje kvart som passerar. Vi sparar en halvflaska till ikväll, men en sak är säker resterande oöppnade 07:or får vila 5 år...minst.
Oj så bra det här efter ett gäng kvällar i kylen. Bygger på och på. Vill uppleva en redigt bra åldrad Blaufränkisch.
(vs2400 2013-10-03 Hemma)
  2006 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Intressant fas det här...ligger och balanserar någonstans mellan ungdomlig fräschör och påbörjad mognad. Går inte att blunda för att det finns ett och annat stråk av mognad...både doft- och smakmässigt. Mer sirlig än tidigare flaskor, mer blöt skogspromenad än bruktligt...befinner sig helt enkelt i en brytningspunkt. Gör det faktiskt mindre lämpligt matmässigt. Funkar inte fullt ut till vår kycklingsoppa med extremt rena smaker. Montevertine blir aningen syrligt och smalt. Soppan hade behövt mer syror för att släppa in Montevertine i matchen.
Och så fortsätter det efter middagen. Ingen riktig fullträff för Montevertine ikväll. Som sagt...befinner sig någonstans i gränstrakterna...avvaktar med nästa flaska något år. Behöver samla ihop sig.
(vs2400 2013-10-02 Hemma)
  2000 - Château la Croix Saint-Georges - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Det serveras rosa älgrostbiff på Sturköbaren. Suget efter lite bdx går inte att bortse från när det nalkas godis på faten. Varför inte en liten Pomerol...efter karaffering är det fullt tryck av bdx-markörer i glasen. Ganska mörka sådana...men piptobak, ceder, plommon, kryddor kompletterar på ett raffinerat sätt. Proffsigt och pockande. Och vi snackar tryck i munnen...det här är kraftfulla grejer...inte snack om en blyg smygare här inte. På egen hand är det i dagsläget allt för mycket kraft och koncentration. Faten finns där i form och mörk choklad och en och annan kaffeböna. Och tanniner...bra sådana, men som sagt...vi kommer tillbaka om 10 år.
Däremot funkar grejerna lysande till den finstämda rostbiffen. Vinet blir direkt slankare, elegantare, stramare, friskare...men så fort köttfatet är tömt...då dyker fel bdx-vibbar upp. Återkommer om 10 år som sagt.
(vs2400 2013-09-28 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning